Aikamatka keskiaikaisiin kauhutarinoihin – Tallinna Legendid

Julkaistu Blogiyhteistyö, Viro 5

Viime viikonloppuna lähdimme pitkästä aikaa Tallinnaan pidennetylle viikonloppureissulle. Perinteisiä shoppailu- ja ruokailumatkoja on tullut tehtyä jo niin paljon, että haluttiin tällä kertaa kokeilla ja nähdä jotakin uutta, toisenlaista puolta kaupungista. Kyselin matkaa varten Tallinnan matkailutoimistosta vinkkejä kohteista, jotka voisivat meidän kaltaisia synkistelijöitä kiinnostaa (varmaan ihmettelivät, kun tiedustelin mm. kaupungin hautausmaista..). Ehdotuksien joukossa oli Tallinn Legends, joka kuvaa itseään ”hyytäväksi matkaksi ajassa taaksepäin”. Tämä herätti kiinnostuksemme, joten päätimme ottaa tarkemmin selvää, mistä paikassa on oikein kyse. Otin teatteriin yhteyttä ja sovimme kierroksella käynnistä.

Tallinn Legends on elämysteatteri, joka kuljettaa kävijän läpi Tallinnan historian yhdeksän eri mielenkiintoisen legendan avustamana. Pientä kauhun aspektia on tuotu myös mukaan, sillä tarinat eivät ole järin iloisimmasta päästä. Meille oli varattu suomenkielinen kierros, mutta kierroksia on saatavilla myös muilla kielillä (englanti, venäjä, viro). Teatterissa tarina etenee huoneiden läpi, joissa jokainen keskittyy eri tarinaan. Mukana on näyttelijöitä, ääniä, valoja, vahahahmoja, rekvisiittaa ja nauhalta tulevaa selostusta. Kierros alkaa valokuvan ottamisella, jonka saa mukaansa muistoksi esityksen päätteeksi.

En halua jakaa hirveän paljon kuvia, jottei elämys täysin spoilaantuisi, mutta laitetaan kuitenkin muutama mielenkiintoa herättämään.

Emme oikein tienneet, mitä odottaa, kun lähdimme kierrokselle. Paikasta tuli alkuun vähän sellainen turistiloukkutyyppinen vivahde, mutta yritimme karistaa ennakkoluulot ovelle ja lähdimme kierrokselle mielenkiintoa uhkuen. Olen itse kaikenlaisten kauhutarinoiden ja synkkien legendojen suuri ystävä, joten odotin kierrokselta paljon.

Kierroksen aikana meidät kuljetettiin ensimmäiseksi hissillä Olevisten kirkon torniin, jota vaivasi rakentamisen aikana – mikäs muukaan tietysti – kuin hirvittävä kirous! Kaupunkilaisten varat ja aika käytettiin tornin rakentamiseen ja rakennustyöt itsessään vaativat kuolonurheja, kun rakennusmestareita yksi toisensa jälkeen putosi tornista kuolemaan (keskiajalla ei varmaan työturvallisuusmääräykset olleet vielä sillä tasolla, kuin nykypäivänä). Olevisten kirkon tornissa voi muuten itse kukin käydä ihailemassa kesäaikaan maisemia, mutta suosittelen pysyttelemään kaukana reunoista. Pudotus on nimittäin edelleen melkoinen, vaikka torni on monesti palanut maan tasalle ja rakennettu uudestaan edeltäjäänsä matalampana. Saimme kokea tämän karmean kuoleman myös itse – onneksi kuitenkin vain virtuaalisesti.

Matka Tallinnan legendojen läpi jatkui mm. Neitsyttornin perustuksiin haudatun tytön tarinaan tutustuen, kuoleman kanssa tanssien ja inkvisitiolaitoksen tuomiota vältellen. Erityisesti viimeinen olisi varmasti koitunut meidän kohtaloksi, jos olisimme asuneet keskiajalla Tallinnassa – tuolloin harhaoppiset pakotettiin karkoituksen uhalla kirkon piiriin, heitä saatettiin kiduttaa ja tuomita kuolemaan. Onneksi meillä on nykyään uskonvapaus ja saamme olla kunnon kerettiläisiä täysin rauhassa.

Vaikka kierros oli hyvin pitkälti viihteellinen ja esimerkiksi vahanuket eivät hirveästi herätteet meissä tunteita, jonkinlainen pieni jännitys takaraivossa sitä kuitenkin tuli kuljettua esityksen läpi. Ei oikein osannut odottaa, mitä seuraavassa huoneessa tulee tapahtumaan. Pakko on myöntää, että pari kertaa säikähdin ihan kunnolla. Yritin coolisti kuitata säikkymiset naurulla, mutta oikeasti roikuin Markuksen paidanhelmassa rystyset valkoisina. Näyttelijät olivat hyviä, vaikka yksi asia meitä jäi vähän häiritsemään – suomenkielinen opastus. Se tarkoitti sitä, että näyttelijät puhuivat myös vuorosanansa suomeksi ja välillä oli hankalaa ymmärtää, mitä he yrittivät sanoa. Lauseet olivat luonnollisesti ulkoa opeteltuja, eikä ääntäminen oikein aina mennyt ihan siten miten piti. Ehkä englanninkielinen versio olisi ollut parempi valinta.

Mielenkiintoisen kierroksesta kuitenkin teki se, että teatterissa esiteltyihin tarinoihin voi ainakin osaan käydä tutustumassa myös kohteissa paikan päällä. Tallinn Legendsissä vierailuun kannattaakin siis yhdistää pieni ulkoilmakierros, jossa käy katsomassa legendoissa mainittuja paikkoja kuten Olevisten kirkkoa, Neitsyttornia tai Kuolemantanssia (Nigulisten kirkkomuseossa). En suosittele Tallinn Legendsiä aivan perheen pienimmille, heikkosydämisille vanhuksille tai epileptikoille, mutta muille, joita pieni viihteellinen teatterielämys Tallinnan keskiajan tarinoihin kiinnostaa, kohde voi olla mielenkiintoinen valinta. Esitys kestää noin 40 minuuttia ja lipun hinta on aikuiselta 20 €, joka on kylläkin mielestäni Tallinnan hintatasossa ehkä hieman korkeahko.

No, otetaan ne loppufiilikset vielä – itsellä oli ehkä odotukset piirun verran liian korkealla, vaikka ei kokemus mikään täysi pettymys ollutkaan. Pienellä viilaamisella kierros saataisiin varmasti vielä onnistuneemmaksi, sillä idea on kuitenkin erittäin hyvä ja mielenkiintoinen. Toisaalta, tarkoitus ei varmaan olekaan rakentaa kauhujen taloa, vaan tutustuttaa kävijä elämyksellisellä tavalla vanhoihin tarinoihin ja siinä oli mielestäni suurilta osin onnistuttu. Todellista pelkoa, inhoa ja hyytävää kauhua täytyy sitten hakea jostain muualta.


Short summary in English

During our long weekend in Tallinn we got to visit Tallinn Legends – a 40 minute journey through the Middle Ages. Located in the heart of the Old Town of Tallinn, the show offers visitors 9 terrifying legends from Tallinn’s past. Walking through underground chambers visitors can for example experience the horrors of plague infested streets and hear the story about cursed tower of St. Olaf’s church among many other interesting legends offered by 360 degree themed sets, which give an interesting mix of music, real actors, figures and props.

We were a bit skeptical when we first entered Tallinn Legends – it seemed like a typical tourist trap, but decided to put our prejudices away and just enjoy the experience. AND, I have (and hate) to admit, that I got spooked more than once by the show, even though it’s not exactly so scary or frightening. Some of the stories, although, will give you the creeps when you really start to think of them. I’m a big fan of all kind of medieval stories and horror stuff in general, so I was really excited. The show is available in several languages, Finnish, Russian, Estonian and English. Actors were good, but their pronunciation in Finnish might still need a bit more practice. At some points we had problems understanding what they tried to say.

The mechanical dolls and wax figures may appeal to younger visitors, and the price for the tour is not exactly something I would pay for – but as an experiential lecture about the legends combined to visiting all the destinations mentioned during the show in Tallinn later, it can be worth to visit. I was quite satisfied with the experience, and would recommend it to others as well if you don’t take it too seriously! However, it’s not suitable for very young children, epileptics and I wouldn’t recommend it to older people with medical problems either. For others – just throw yourself into the story and enjoy.

Our visit in the interactive museum of creepy legends was done in co-operation with Tallinn Legends, but opinions of course, are always our own. For more information on Tallinn Legends, click here!


Postaus on toteutettu yhteistyössä Tallinn Legends -elämysteatterin kanssa.

Lue lisää Tallinn Legendsistä heidän sivuiltaan täältä.

5 Responses

 1. No oho, enpä oo ikinä tällaisesta paikasta kuullutkaan! Koskakohan tää on avattu, ei varmaan kovin kauan sitten? Olis kyllä varmasti tullut innolla koluttua silloin esiteininä Tallinnassa asuessa. En ehkä ihan kahtakymppiä tuohon enää viitsisi laittaa, tai saa nyt nähdä. :D Mutta on kyllä niin kiva, että Tallinna monipuolistuu koko ajan. Tän kierroksen kanssa kimppaan sopis tietysti myös Patarein vankila!

  • Anne
   |

   Oiskohan tää avattu ehkä pari vuotta sitten? En tarkemmin tiedä, mutta muistelen, että olisin edellisellä Tallinnan reissulla 2014 nähnyt paikan kyltin.

   Me käytiin muuten myös Patarein vankilassa ja KGB-kierroksella vanhassa kaupungissa, mutta niistä tulee myöhemmin oma postauksensa sitten :) Ehdottomasti kannattaa yhdistää, saa vähän sellaisen synkemmän ja mystisemmän puolen Tallinnasta esiin! Tallinna on kyllä monipuolinen kohde, kun vaan lähtee vähän kaivelemaan.

 2. Jotkut legendoista siis (luonnollisesti) samoja kuin sillä meidän ghost walking tourilla. Ehkä ihan himpun kallis hinta, mutta muuten kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta! Ja mäkään en oo tästä tosiaan aiemmin edes kuullut, vaikka oonkin paljon Tallinna-juttuja netistä lukenut.

  • Anne
   |

   Joo, niin mä ajattelinkin, että varmasti on osa samoja! Mutta siellä ghost walkilla haluaisin kyllä myös käydä, ens kerralla on sit kyllä mentävä :D Tässä tuo hinta on kyllä kieltämättä vähän niin ja näin, kun ottaa huomioon Tallinnan hintatason muuten. Liekö tämä sitten sitä kuuluisaa vanhan kaupungin lisää..

 3. […] – oletin sen olevan vähän samankaltainen, kuin Tallinnassa vierailemamme Tallinn Legends -elämysteatteri – mutta paljon paremmin toteutettuna. Nettisivuilla kuitenkin kohteen […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.