Budapest, Unkari 7.12.2013

Julkaistu Eurooppa, Unkari 4

IMG_6637

Tihkusadetta. Pimeää. Kylmää. Tunnelma tosin on onneksi varsin lämminhenkinen ja jouluinen. Otan hörpyn kuumaa unkarilaista hehkuviiniä ja olo alkaa olla mitä mahtavin. Pestin puolella lähellä pahimpia turistikeskittymiä sijaitsevat joulumarkkinat ovat tupaten täynnä. Suurimmaksi osaksi tietysti ulkomaalaisia, mutta onpa joukkoon eksynyt muutama joulutunnelmaa etsivä kaupunkilainenkin. Enkä yhtään ihmettele, sillä höyryävät lihapadat ja hehkuviini houkuttelevat varmasti kiinnostuneita kauempaakin. Pöydät notkuvat herkkuja ja joululahjaideoita. Yhdestä kojusta saa makkaraa, toisesta kuumia juomia ja kolmannesta käsitöitä.

En ole aikaisemmin ollut juurikaan kiinnostunut eurooppalaisista kaupungeista. Kuitenkin muutaman Keski-Eurooppaan tehdyn retken jälkeen on tullut ilokseen huomattua kuinka paljon näillä kaupungeilla onkaan matkailijalle tarjottavaa. Hintataso on myös yllättänyt erittäin positiivisesti. Nautin Budan puolella paikallisessa ravintolassa kipollisen maistuvaa gulassia ja pari desiä unkarilaista punaviiniä kolmella eurolla. Ravintoloissa desilitroittain myytävä paikallinen perusviini on osoittautunut hintansa väärtiksi. Turistialueiden ja keskustojen hinnat ovat tunnetusti oma lukunsa. Viimeaikoina on tullut myös kiinnostuttua enemmän alueen värikkäästä historiasta. Keski-Euroopan kaupungithan ovat aikanaan olleet eurooppalaisen sivistyksen kehtoja, joissa älymystö on pohtinut hienoissa kahviloissa suunnitelmiaan ja jakanut ajatuksiaan toisilleen – niin hyvässä kuin pahassa. Jännittävää ajatella, että moni näistä kahviloista on vieläkin olemassa.

En ole myöskään jouluihminen. Paitsi ehkä tietyiltä osin. Kaupallinen (amerikkalainen) disco-joulu tuntuu jotenkin vieraalta, eikä kirkkoon kuulumattomana kristillinen joulukaan oikein puhuttele. Budapestiläisillä joulumarkkinoilla kumppanin kanssa nautittu mukillinen hehkuviiniä kuitenkin lämmittää paatuneimmankin joulukriitikon sydämen. Eikä sateinen ja sysimusta sääkään haittaa. Ehkä joulussa on kuitenkin kyse siitä, että muistaa kaiken kiireen keskellä hengähtää hetken ja ottaa aikaa itselleen ja rakkailleen. Kerran vuodessa on hyvä pysähtyä ja pistää asioita perspektiiviin. Ja täytyyhän sitä myös kerran vuoteen saada siipale kinkkua ja perinteisiä laatikoita.

Hehkuviinit nautittuamme jatkamme matkaa kaupunkia halkovan Tonavan varteen ihailemaan taitavasti valaistuja siltoja, patsaita ja historiallisia rakennuksia. Mahtavimpana tietysti Budan linna, jonka suuruuden (tai itsensä pienuuden) huomaa vasta kävellessään aivan tuon valtavan rakennuksen juurella. Todella vaikuttavaa. Budapest yllätti positiivisesti ja saattoipa täältä löytyä palanen kadotettua jouluihmistäkin. Päätämme jatkossakin lähteä rohkeasti tutustumaan uusiin kohteisiin säästä, vuodenajasta ja sesongista huolimatta.

Postaus on osa Matkoja menneisyydestä-sarjaa, jonka tarkoituksena on jakaa muistoja aiemmista omista sekä meidän yhteisistä matkoista.

4 Responses

 1. Anu Johanna
  | Vastaa

  Ihana matkatarina! En ole vielä koskaan käynyt Keski-Euroopan joulumarkkinoilla, mutta vaikka en itsekään ole yhtään jouluihminen, se on kyllä to-do-listalla. Samoin kuin Budapest, josta olen tähän saakka tutustunut vain ja ainoastaan lentokenttään. :D

  • Markus
   |

   Kiitoksia! Suosittelen kyllä lämpimästi niin joulumarkkinoita kuin Budapestiäkin! Jos ei muuta toreilta tartu matkaan niin ainakin jouluinen mieli ja kuppi hehkuviiniä. Ja Budapest on mahtava kohde tietysti muinakin vuodenaikoina :)

 2. Budapestin joulumarkkinat kuulostaa hyvältä! Mun muistoissa Budapest on helteinen paikka koska kävin siellä aikoinaan kesällä, mutta ties vaikka joskus tulisi tehtyä uusi visiitti nimenomaan joulunaikaan. Euroopassa olisi niin monia kohteita joiden joulumarkkinat olisivat näkemisen arvoiset. Tällä hetkellä ainoat johon olen tutustunut on Edinburghin joulumarkkinat muutama viikko sitten ja ne oli kyllä niin upeat että siellä piti käydä pyörimässä jokaisena iltana jotka kaupungissa vietettiin!

  • Markus
   |

   Me voitaisiin käydä taas vaikka kesäaikaan, huurteinen Tonavan varrella jossain kivalla terassilla ei olisi huono idea:) Eipä ole juuri aikaisemmin tullut käytyä muualla kuin Tallinnan joulumarkkinoilla, jotka oli kyllä ihan viihtyisät. Ehkäpä täytyy lähteä tutustumaan muuallekin! Tuo Edinburgh on varmasti mukava kohde niin kesällä kuin talvellakin, täytynee pistää listalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.