Budjetteja, lahjoja ja matkakassoja

Julkaistu Aasia, Japani, Matkasuunnitelmat, Reissubudjetti 8

Vuoden ensimmäinen (yhteinen) reissumme lähestyy uhkaavasti, sillä parin päivän päästä Japaniin lähtemiseen on enää kuukausi. Nopeasti se aika taas sieltä viime syksystä kului, kun saatiin lentoliput takataskuun. Lupailin aiemmin, että rupean pitämään paremmin kirjaa matkakuluistani ja päätinkin nyt suorittaa pienimuotoisen välikatsauksen siitä, kuinka paljon jenejä ollaan saatu kulutettua jo ennen matkaa.

Monissa reissuissa on se hyvä puoli, että vaikka niihin saattaa mennä ihan simona rahaa, ei kaikkea pidä (onneksi) maksaa kerralla. Sen takia ne eivät välttämättä tunnu niin kalliilta, kun kulut on jaettu pidemmälle aikavälille. Tässä tilanteessa on tosin hankala hahmottaa kokonaiskuluja, jos ei realistisesti rupea laittamaan numeroita ylös. Olin itsekin aika yllättynyt, kun rupesin laskeskelemaan mihin sitä rahaa on kerennyt mennä ja kuinka paljon ennen kuin edes ollaan päästy matkakohteeseen!

Pyöristin summat lähimpään tasalukuun (ylöspäin).

Kulut ennen matkaa

Finnairin suorat lennot Helsinki-Nagoya-Helsinki kahdelta 998 euroa

7 päivän Japan Rail Passit kahdelta 460 euroa (sis. palvelumaksu)

Majoitus 44 euroa (varausmaksut)

Yhteensä 1502 euroa

Liput hankittiin jo siis viime syksynä, Stokkan Hullareilta. Majoitusvarauksia tein tuossa loppuvuodesta ja junapassit kipaisin Japaninspesialistin toimistolta viime viikolla. Voisinkin muuten tähän samaan hengenvetoon hieman kommentoida tuota junapassijuttua – koska meillä on tarkotuksena liikkua jonkun verran, ajattelin passien olevan hyvä vaihtoehto. No, siinä vaiheessa kun olin ne tilannut, tajusin että me ei nyt ihan aivan täysin välttämättä oltaisi niitä tarvittu ja tuolla rahalla joutuu kuitenkin pari matkaa luotijunalla tekemään ennen kuin saa omansa niin sanotusti takaisin.

Passeissa on kuitenkin se hyvä puoli, että niillä voi matkustaa myös JR:n paikallisjunilla ja esim. Tokiossa liikkuminen paikasta toiseen hoituu hyvin helposti melkein pelkästään niitä käyttämällä. Ei ne kertaliputkaan mitään mahdottoman hintaisia ole, mutta jos meinaa useamman kerran päivässä junaa käyttää, niin junapassista on kyllä hyötyä. Tosin nykyään on jo varmaan kehitetty kaikenlaisia päiväkortteja yms., mutta junapassien todellinen hyöty muodostuukin sitten kaupungista toiseen siirtyessä, jolloin luotijunia käyttämällä tekee jo ihan mukavaa säästöä. Siis, jos matkustaa useammin kuin kerran tai pari. Meillä onkin nyt sitten suunnitteilla tehdä Tokiosta vielä päiväreissu jonnekkin, jotta voidaan hyödyntää passia kunnolla. Passi aktivoidaan vasta Tokioon päästyämme sillä matkaa sinne tehdään toisen kaupungin kautta busseilla, joihin passi ei käy.

Kun kartoitin kuluja ennen matkaa, tulin samalla miettineeksi jo minkälaisia pakollisia kuluja meitä reissussa vielä odottaa.

Kuluja matkan aikana

Majoitus

Kawaguchiko (2 yötä) 130 euroa

Nagoya (3 yötä) 109 euroa

Tokyo (6 yötä) 179 euroa

Liikkuminen

Nagoya-Kawaguchiko (bussi kahdelta) 60 euroa

Kawaguchiko-Tokio (bussi kahdelta) 25 euroa

Yhteensä 503 euroa

Junapassi ei tosiaan noissa busseissa auta, mutta mikäli tutkailin paikallisten bussifirmojen sivuja oikein, ei nuo lippujen hinnat niissä niin korkeita ole ettäkö jäisi harmittamaan. Mutta näköjään pari tonnia sitä rahaa saa kulumaan tuollaisiin pakollisiin ja juokseviin kuluihin, ennen kuin pääsee edes oikeasti tuhlailemaan!

Millä tätä reissua sitten rahoitetaan? Olen tunnetusti hyvin persaukinen opiskelija, eikä raha valitettavasti kasva puussa. Viime syksynä kun purjehdimme avioliiton satamaan, meitä lahjottiin kultaa ylipursuavin kirstuin – no ei, mutta kyllä sieltä muutama roponen tuli. Nuo häälahjarahat pistettiin heti jemmaan ja niitä käytetään nyt sitten harkiten tulevalla matkalla.

Lentolippurahathan säästin jo viime vuonna kuten täällä kirjoitin ja muut juoksevat kulut ovat myös menneet omista säästöistä. Onneksi kaikkea ei tosiaan tarvitse maksaa kerralla, niin ei tule budjettiin kerralla liian suurta lovea.

Jos viime kesäinen crazy shopping spree-kohtaus joka meihin iski outlet-ostoskeskuksessa New Yorkissa ei toistu, en usko että meillä kuluu jenejä paljoakaan muuhun, kuin ruokaan ja juomaan. Tietysti niille tuliaisruokaostoksille pitää varmaan jonkunlainen summa muistaa budjetoida.. Japanilaisesta ruokakaupasta ei nimittäin voi lähteä tyhjin käsin!

Ennen matkaa meillä on vielä yksi todella kriittinen meno – lahjat! Käydään toki matkalla myös tapaamassa vanhaa isäntäperhettäni ja japanilaisessa kulttuurissa lahjojen antaminen näyttelee todella suurta osaa. Tässä 10 vuoden aikana niitä onkin isäntäperheeni kanssa lähetelty suuntaan ja toiseen aikamoinen määrä. Joitakin vuosia sitten kun isäntäperheeni vanhemmat vierailivat Suomessa, niillä oli yksi matkalaukku varattu pelkästään tuliaisille. Siellä oli ruukkua, ruokaa, vaatetta, antiikkisia teeasioita ja kuka ties mitä ja meitä rupesi yhden pienen puisen vastalahjakulhon kanssa hieman nolottamaan kun hostvanhempani rupesivat lappaamaan tuomiaan lahjuksiaan siihen keittiön pöydälle. Ja kun kerran annat lahjan, se on annettava seuraavanakin vuonna, ja sitä seuraavana, ja sitäkin seuraavana- lahjarituaali ilmeisesti loppuu vasta siinä vaiheessa, kun toinen osapuoli joutuu hautaan.

En edes muista mitä kaikkea vuosien mittaan sinne Japaniin on tullut lähetettyä. Lahjottavana olisi vanhemmat sekä kolme siskoa. Patalappuja, liinoja ja astioita on tullut lähetettyä jo useampi, joten jotain muuta kivaa, pientä ja käytännöllistä pitäisi keksiä. Ja kohtuuhintaista, sillä jokaiselle olisi mukava antaa oma pieni paketti. Perinteiset suklaat ja salmiakit toki vien myös.

Ehdotuksia? Mitä suomalaista, kivaa ja käytännöllistä voisin viedä isäntäperheelleni lahjaksi?

8 Responses

 1. Mä harvoin uskallan laskea yhtään matkojen kokonaiskustannuksia ja olen surkea tekemään budjetteja. Sen takia mulla harvoin on mitään hajua kuinka paljon rahaa mihinkin matkaan on mennyt. Noiden isäntäperhelahjojen kanssa on kyllä tullut painiskeltua kerta jos toinenkin. Mulla on kans Argentiinassa vanhemmat ja 3 siskoa, joille lahjojen keksiminen on aina yhtä vaikeaa. Ensimmäisinä kertoina vein tai lähetin jotain marimekkoa, iittalaa yms. arvokasta suomalaista. Myöhemmin olen vienyt siskoille jopa jotain h&m:n (jota siellä ei ole) t-paitoja, koska tiedän että heidän silmissään on yhdentekevää, onko lahja h&mää vai marimekkoa – kun taas mun kukkarossa ero on suuri! Suklaa onneksi kelpaa aina ja suomalaiset puiset tuotteet on eksoottisia. En sitten tiedä miten ne uppoaa esim. japanilaisiin :)

  • Anne
   |

   Joo, ei meilläkään kyllä yleensä noita rahoja hirveen tarkkaan kytätä. Reissua varten säästetään joku könttäsumma jolla sitten yritetään selvitä. Ei tuu sen tarkemmin sit eriteltyä, että minkä verran rahaa menee mihinkin. Nyt aattelin pistää vähän kuluja ylös. En kyllä siellä reissussa jaksa kirjata jokaista ostettua juomaa tai ruokaa ylös, mutta voi sitten lopussa tarkastaa että minkä verran meni rahaa noin yleisesti!

   Mä olen kanssa lähettänyt Marimekkoa, Pentikiä yms. muita vastaavia mutta olisi kiva viedä vaihteeksi jotain muuta. :D Pitää vaan varmaan lähteä kaupoille ihmettelemään. Ajattelin, että oliskohan jotain muuta, uutta ja ”nuorempaa” suomalaista designia. Onhan noita merkkejä mutta en tiedä mistä päästä aloittaa ja minkälaisia tuotteita kenelläkin on. Ehkä pitää kysellä joltain taiteilijatuttavilta.. :P Mutta onneksi ruokalahjat on myös hyviä ja jos tuntuu ettei mitään kivaa meinaa löytyä, niin sitten menen vain niiden kanssa :)

 2. Muumi ja Marimekko toimii aina! :-D Mä vien yleensä vaan kauteen sopivia herkkuja, mutta toisinaan oon vienyt myös mm. Muumimukeja tai jotain kevyitä Muumi-/Marimekko-tekstiileitä. Vähän sen mukaan, miten on laukkuun mahtunut. ;-)

  Mun tulevalla Japanin turneella tulee olemaan kyllä jokseenkin ahdas laukku, kun pitäisi pitkästä aikaa nähdä niin paljon kavereita ympäri maata. Täytynee pitää omat kamppeet minimissään, että muille voi herkkuja viedä. :-D

  • Anne
   |

   Itäkeskukseen on muuten avattu uusi Muumi-kauppa, ehkä sieltä voiskin käydä katsomassa jotain kivaa!

   Mutta omat kamat onkin hyvä pitää minimissään, niin on tilaa sitten tuliaisillekin – siis kotiin päin tuotaville! :D Me kanssa ollaan pohdittu, minkälaisella varustuksella lähdetään reissuun.. En millään jaksaisi ottaa rinkkaa mukaan, mutta pakko se varmaa on, koska tuliaiset pitää saada pakattua johonkin. Niitä kotiintuomisia tuleekin sitten varmaan rinkallinen..

 3. Teidän matka sen kuin lähestyy! :) Hauska toi japanilaisten lahjakulttuuri. Mulle tulee just mieleen kaikki suomalaiset karkit ja suklaat, mitkä jo mainitsikin. Niissä ainakin riittää mistä valita. Ihan kuin olisin joskus muuten lukenut että paketointi on tosi tärkeetä japanilaisille, että sen oikeesti pitää olla näyttävästi paketoitu?

  • Anne
   |

   Joo, kauniissa paketissa pitää olla! Monesti jos esim. oli lainannut rahaa kaverilta, niin sitä ei annettu suoraan käteen vain pienessä kirjekuoressa takaisin :) Paketin ei tarvitse olla välttämättä näyttävä, mutta jonkinlainen kääre tai liinaan kääriminen on kuitenkin tarpeen, ehkä tätä voi verrata vähän samaan kuin että antaisitko lahjan jollekkin muovipussissa..

 4. Kun kävimme Japanissa toissasyksynä, niin paikallisoppaamme tuntui olevan niin hullaantunut kaikkeen Muumi-aiheiseen, että lähetimme hänelle sitten pari keittiöpyyhettä tuolla aiheella kun palasimme kotiin. Taitaa tuo Muumi-innostus siellä olla aika laajaa, niin tämä voisi olla edullinen ja hyvä idea, kenties. Kuten joku muukin jo taisi ehdottaa :-)

  • Anne
   |

   Muumi-tuotteet on kyllä aika perusvarmoja. En ole montaa japanilaista tavannut, jota ei Muumit jollain tavalla kiehtoisi :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.