Budjettimatkailijan ensipuraisu Edinburghiin

Julkaistu Eurooppa, Iso-Britannia 36

Pari viikkoa sitten toteutin pitkäaikaisen haaveeni ja matkustin Skotlantiin. Gdańskista on suoria lentoja niin Glasgowiin, Edinburghiin kuin Aberdeeniinkin, ja nappasin menopaluun Ryanairilta noin 100 euron hintaan – tällä kertaa Edinburghiin. Reissuun lähdin torstaina aamulennolla, ja takaisin tulin tiistaina iltalennolla. Aikaa Skotlannille oli siis melkein 6 kokonaista päivää. Vietin ensiksi kaksi yötä Edinburghissa, sitten kaksi yötä Glasgowissa ja vielä yhden yön Edinburghissa. Näistä kahdesta kaupungista suosikikseni nousi ehdottomasti Edinburgh, joka valloitti sydämeni täysin.

Edinburghissa vierailee vuosittain yli 4 miljoonaa matkailijaa, ja sen lentoasema on Skotlannin vilkkaimpia. Noin 500,000 asukkaan kaupungista löytyy 3 UNESCOn maailmanperintökohdetta (vanha ja uusi kaupunki, sekä Forth Bridge) ja se on myös suosittu elokuvien kuvauspaikkana – tunnetuimpana mainittakoon mm. Trainspotting -elokuvat ja Da Vinci -koodi. Itseasiassa vierailuni aikana vanhassa kaupungissa oli elokuvahuumaa meneillään – huhujen perusteella siellä kuvattiin uutta Avengers -elokuvaa.

Kaupungin tunnetuin maamerkki on varmasti Edinburghin linna, joka itseasiassa inspiroi minuakin alunperin matkustamaan kohteeseen. Viime syksynä aloitin katsomaan Netflixistä sarjaa ”Secrets of Great British Castles” ja Edinburgh-jakson jälkeen päätin, että tuonne on mentävä.

Majoitus Edinburghissa

Majoituin ensimmäisellä Edinburghin kierroksella Castle Rock -hostelliin aivan Edinburghin linnan kupeeseen. Kaksi yötä 14 hengen sekadormissa maksoi 25£ (noin 30 euroa). Hinta-laatusuhde tässä hostellissa oli mainio, sillä sijainti oli vanhassa kaupungissa aivan Grassmarketin ja Cowgaten kupeessa. Hostellista sai vuokrattua pyyhkeitä punnalla ja aamupala maksoi 1.5£, jonka mielelläni pulitin siitä hyvästä, ettei tarvitse omia tarvikkeita raahata kaupasta parin aamun takia.

Palattuani Glasgowista majoitun High Street Hostelissa, joka sekin sijaitsee mainiolla paikalla vanhassa kaupungissa ja oli ihan saman tasoinen kuin Castle Rock. High Street Hostelissa majoitun 10 hengen naisdormissa ja yksi yö maksoi 12£ (noin 15 euroa). Aamupala tässä hostellissa maksoi 1.9£ ja pyyhkeen sai vuokrattua 50 pencellä.

Vaikka olen ollut sitä mieltä, että hostellimajoitukset ovat jääneet osaltani jo historiaan, niin pikkubudjetilla matkustaessa ne ovat oikeastaan ainoa vaihtoehto. Kammoksuin dormeja vuosia ja valitsin aina oman huoneen, mutta nyt viime aikoina kun olen (vähän olosuhteiden pakostakin) joutunut valitsemaan vähiten kukkaroa rasittavan vaihtoehdon olen huomannut, että eihän se dormissa majoittuminen ole niin kamalaa. Varsinkin jos hostellista löytyy hyvät yhteiset tilat, joissa voi hengailla, ja dormissa itsessään on jokaiselle hyvin rajatut tilat ja lukolliset kaapit mihin tunkea kamansa. Tärkein on tietysti se, että dormissa saa nukkua rauhassa – onneksi viime aikoina reissuillani on ollut kunnollista huoneseuraa, joka pitää turpansa kiinni silloin, kun muut haluavat nukkua.

Kaupungista kuitenkin löytyy noin 200,000 petipaikkaa, eli jokaiselle on varmasti jotakin omaan hinta- ja kriteeritasoon sopivaa.

Kengännauhabudjetilla Skotlantiin

Olin liikkeellä melko minibudjetilla, joten pyrin suosimaan lähinnä maksutonta tekemistä. Rahaa käytin oikeastaan vain ruoka- ja juomapuoleen (ns. pakollisten majoitus- ja liikkumiskulujen lisäksi), ja ainoa aktiviteetti josta taisin maksaa oli Mercat Toursin kauhukierros, josta köyhdyin 16£ (noin 19 euroa) etukäteen. Jälkeenpäin kuitenkin selvisi, että Edinburgh on ilmaisten kävelykierrosten luvattu kaupunki ja erilaisille kauhu- ja kummituskierroksille olisi voinut ottaa osaa myös maksutta.. (no, tippiä pitää tietysti jättää, mutta olisi sitä vähän edullisemmin selvinnyt).

Ilmaista tekemistä kaupungissa kuitenkin onneksi riittää. Itse tyydyn monesti pelkkään kaupungilla kävelyyn, valokuvaamiseen ja esimerkiksi hautausmaihin ja nämä aktiviteetit ovat täysin ilmaisia yleensä paikasta riippumatta. Skotlannissa kuitenkin esimerkiksi suurin osa museoista on maksuttomia, ja hyödynsinkin tätä niin Edinburghissa kuin Glasgowissa. Edinburghissa suosittelen lämpimästi tutustumaan valtavaan kansallismuseoon!

Opastuksella kansallismuseossa

Viimeisenä reissupäivänä päätin huoltaa juhlimisesta ja reissaamisesta ryytynyttä mieltäni kulttuuriannoksella Skotlannin kansallismuseossa. Sisäänpääsy on ilmainen ja samoin museossa tarjottavat opastukset – osallistuin noin tunnin pituiseen Discover the National Museum -kierrokseen, jonka tarkoituksena oli tutustuttaa museon historiaan ja siihen, mitä kaikkea museosta ylipäätänsä löytyy.

Skotlannin kansallismuseossa vierailee jotakuinkin 1.5 miljoonaa kävijää vuosittain, tehden siitä yhden Skotlannin suosituimmista nähtävyyksistä. Museorakennuksen peruskivi valettiin 1861 Prinssi Albertin toimesta, ja rakennus avattiin osittain yleisölle 1866, valmistuen lopulta 1888. 1860-luvulla rakennettiin muutenkin paljon museoita, vuoden 1851 Lontoon maailmannäyttelyn jäljissä. Kansallismuseon viktoriaaninen rakennus itseasiassa imitoi kyseisen maailmannäyttelyn näyttelyhalliksi rakennettua, Lontoon Hyde Parkissa sijainnutta Kristallipalatsia.

Kansallismuseosta löytyy 5 eri teemaa ja osastoa – taide & muotoilu, tiede, luonto, kulttuurit sekä skotlantilaiset saavutukset. Esineistöä löytyy lähempää meneisyydestä kuin vuosisatojen takaa, mutta ensimmäinen sekä samalla museon vanhin esine on itseasiassa alimman kerroksen lattia – jonka kalkkikivi on 180 miljoonaa vuotta vanha. Hyvin se kuitenkin kestää turistien tepastelua vielä tänäkin päivänä!

Opas kuljetti meidät museon eri osastojen läpi, esitellen joitakin merkittävimpiä ja mielenkiintoisimpia esineitä, kuten esimerkiksi kuuluisan Dolly-lampaan. Kierroksella sai hyvän läpileikkauksen museon näyttelyihin ja sen jälkeen oli hyvä jäädä vielä itse kiertelemään omassa rauhassa mielenkiintoisimpiin osioihin. Vietin lopulta museossa noin 3 tuntia – eikä maksanut pennin pyörylää. No okei, ostin museokaupasta 2 punnalla pienen muistivihkon, mutta muuten vierailu oli täysin kuluton.

Kiipeäminen Arthur’s Seatille

Yksi Edinburghin suosituimmista nähtävyyksistä on tietysti kaupungin itäpuolella kohoava Arthur’s Seat, jonne päätin tehdä pienen aamureippailun. Hostellin respan kaveri sanoi, että reissu kukkulalle ja takaisin (aloittaen Edinburghin linnalta) ei veisi kuin korkeintaan 1,5 tuntia, mutta tuntia myöhemmin, kavuttuani vasta puoliväliin 250 metrin korkeuteen nousevaa nyppylää tajusin, että joko kaveri valehteli tai sitten minulla on toivottoman huono kunto.

Noh, onneksi oli kunnon lenkkarit jalassa ja tuulenpitävä takki, sillä toisinaan nousu oli melko jyrkkää ja tuulisessa säässä meinasi välillä tulla vähän vilu. Ennen viimeistä nousua aivan kukkulan korkeimmalle kohdalle meinasin luovuttaa, sillä voimakas tuuli yhdistettynä jyrkänteen viertä kulkevaa kapeaan polkuun sai tämän patikoijan jalat spagetiksi. Yhtäkkiä minut valtasi aivan järkyttävä korkeanpaikan kammo ja pelkäsin, että tuuli viskaisee reunan yli varmaan kuolemaan. En ollut vielä valmis siirtymään tuonpuoleiseen, sillä en ollut vielä ehtinyt käydä tutustumassa kaupungin hevibaareihin! Jonkun aikaa neljällä raajalla aikaa ruohikkoa pitkin vedettyäni, onneksi taas rohkaistuin ja päätin jatkaa matkaa ylös asti.

Maisemat ylhäältä olivat tietysti upeat ja kaiken sen kapuamisen ja panikoimisen arvoisia. Tuuli oli vain välillä niin kova, ettei meinannut pystyssä pysyä. Alastulo oli onneksi huomattavasti helpompaa ja huomasin, ettei se ”jyrkänne” lopulta ollutkaan niin pahan näköinen kuin ylös noustessa näytti. Hengissä selvittiin.

Arthur’s Seat sijaitsee Holyrood Parkissa, jonne on vapaa pääsy. Jalkaan kannattaa kuitenkin laittaa kunnon tohvelit ja ylös kapuamiseen sekä alastuloon varata (juurelta lähtiessä) noin 1,5 tuntia. Tietysti riippuu, minkälaisessa fyysisessä kunnossa on. Toisinaan nouseminen kävi mielestäni jo vähän urheilusuorituksesta.

Jos patikoinnin jälkeen iskee muuten vessahätä, niin alas tullessa voi poiketa läheisessä Queen’s Galleryssa (Holyroodin palatsilla) ilmaisessa veskissä. Kjehkjeh.

Edinburghin linna ja Princes Streetin puutarha

Korkealla kalliolla sijaitsevaan Edinburghin linnaan ei pääse ikävä kyllä vierailemaan ilmaiseksi, mutta onneksi sen ulkokuorta voi ihastella ympäri kaupunkia maksuttomasti niin paljon kuin sielu sietää – esim. Princes Streetin puutarhasta, joka rakennettiin kahdessa osassa 1770- ja 1820-luvuilla, kun aiemmin paikalla sijainnut Nor Lochin järvi kuivatettiin.

Princes Streetin puutarha on mukava paikka päiväkävelylle ja sen päässä sijatsee myös upea, pieni hautausmaa. Aikaa ennen puistoa paikalla sijaitsi tosiaan pieni järvi, jonne mm. noitavainon aikana hukutettiin noidaksi epäiltyjä. Kun järvi kuivatettiin, löytyi sen pohjalta näiden hukutettujen naisparkojen luurankoja, koska ruumiita ei oltu muistettu nostaa ylös haudattavaksi.

Edinburghin linna sijaitsee luonnollisesti hyvin keskeisellä paikalla kaupunkia ja sen kuvauksellisuutta ei voi vähätellä ollenkaan. Kerrassaan upea ilmestys, jonka katselemiseen ei kyllästy ollenkaan. Ensi kerralla viitsin ehkä panostaa pääsylippuun ja vierailla siellä sisällä.

Yöelämää Edinburghissa

Ei ole montaa reissua, jolla en olisi lähtenyt katsastamaan paikallisia juottoloita. Hostellilla yritettiin kovasti houkutella mukaan Pub Crawliin, mutta päätin ottaa suunnaksi mieluummin paikallisen heviskenen. Edinburghissa baarikierrokselle kannattaa suunnata Cowgatelle (katu), jonka varrelta löytyy kaikenlaista kuppilaa jokaiseen makuun, myös meille hevileteille.

Kaverini Phil tuli Edinburghiin käymään ja ilta kului Bannermann’sissa (212 Cowgate) ja The Banshee Labyrinthissa (29-35 Niddry St.), tutustuen paikalliseen hevisakkiin. Tuoppi olutta Edinburghin rokki- ja hevimestoissa maksaa merkistä riippuen jotain 4-5£, eli aika samoissa hinnoissa kuin Suomessakin. Kuulin suosituksia myös mm. Opiumista, joka on myös jonkinlainen hevimesta Cowgaten varrella, mutta sen testaaminen jäi seuraavalle kerralle.

Bannermann’sissa satuin paikallisten bändien keikalle, jonne ostin 4£ lipun yhdeltä bändin jäseneltä. Kovin heavya meno ei tällä kertaa ollut, sillä kyseessä oli jonkinlainen goottirokin iltama, mutta mukavaa vaihtelua sekin. Bannermann’sissa järjestetään kuitenkin paljon keikkoja ja raskaampaakin musiikkia löytyy. Toisena iltana siitä ohi kävellessä sisältä kuului mukavaa örinää.

Tutustuin illan aikana paikallisiin hevareihin ja tajusin taas, kuinka metallimusiikki on niin mahtava tapa tutustua uusiin tyyppeihin ympäri maailmaa. Kun yhteinen sävel on setvitty jo baarin ovesta sisään astuessa, niin voi mennä suoraan asiaan eli jauhamaan paskaa hevistä ja juomaan kaljaa.

Kasvishaggista ja uuniperunaa – Edinburghin kasvisruokapaikat

Jos matkustaa tosi minibudjetilla, ravintolaruokailut vetävät helposti aikamoisen loven matkakassaan. Mielestäni Edinburghissa hintataso ravintoloissa (ja pubeissa) oli kuitenkin suhteellisen kohtuullinen, jos vähän katsoo, minne menee. Todellinen budjettimatkailijahan syö vain nuudeleita hostellilla, mutta olin laittanut kuitenkin sen verran säästöön reissua varten, että pääsin myös syömään ulkona niin halutessani.

Sain suosituksia kasvisruokapaikoista ja kävin testaamassa mm. kasvishaggista The Royal Tavern -nimisessä pubissa (127 High St.). Haggista en ole koskaan syönyt aiemmin, enkä nykyään enää syö lihaa tai hirveästi muutakaan eläinperäistä. Hostellin respassa kuitenkin kerrottiin, että kasvishaggis on nyt _se juttu_ Skotlannissa, joten lähdin innostuneena sitä kokeilemaan. Ikäväkseni eteeni ensiksi (vahingossa) kiikutettiin ihan oikea haggisannos, jota pahaa aavistamattomana ehdin jo maistaa, ennen kuin tajusin, ettei kyseessä taidakaan olla pavuista tehty kasvisversio. Hieman herkkähipiäisempi kasvisruokailija olisi saattanut tarjoilijan virheestä ottaa pahastikin nokkiinsa, mutta itse otin tämän kokemuksena (jota ei kylläkään tarvitse toistaa, sillä oikea haggis maistui aivan kamalalle!). Valtava kasvishaggisannos ja limu maksoivat muistaakseni noin 8£.

Testasin myös uuniperunaa Potato Shopissa (56 Cockburn St.). Valitsin täytteeksi kasviscurryn, enkä tiedä miksi, mutta tulipahan testattua. Uuniperunat olivat myös kuulemma _se juttu_ heti kasvishaggiksen jälkeen, joten pakkohan sitä oli kokeilla – valitsin pienimmän perunan, jota en sitäkään jaksanut syödä kokonaan (koska se oli niin valtava) ja pulitin siitä noin 4£. Uuniperuna erilaisilla mätöillä olisi varmaan hyvä yöpala pubikierroksen jälkeen, mutta muuten se ei herättänyt hirveästi makunautintoja. Ei välttämättä jatkoon.

Viimeisen aterian ennen kentälle lähtöä kävin haukkaamassa Paradise Palms -nimisessä rennossa baariravintolassa (41 Lothian St.), jossa tarjoillaan kuvailun mukaan ns. soul foodia. Tiistaisin siellä on kaksi hodaria yhden hinnalla -tarjous, joten jos olisi ollut reissukaveri mukana, niin olisi heti ollut selvää säästöä. Tilasin itselleni kuitenkin ihan vain yhden kasvishodarin perusraneilla (5.5£). Täällä tarjoillaan vain kasvisruokaa, ja suurin osa tarjottavasta on myös täysin vegaanista. Iso suositus! Paikka vaikutti kivalta myös illanviettoon ja ruokailun jälkeisille drinksuille. Ne jäivät nyt kuitenkin seuraavaan kertaan.

Edinburghissa riitti tekemistä jokaiselle päivälle ja minibudjetillakin pärjäsi suhteellisen hyvin, kun vain selvitti, mitä kaikkea siellä voi touhuta ilman turhaa rahantuhlausta. Mielestäni reissussa ei kuitenkaan ole kiva kituuttaa, joten jonkun verran matkakassaa kannattaa olla mukana, jos haluaa esim. käydä yöelämässä ja tutustua kaupungin ravintolatarjontaan – joka on muuten koko Yhdistyneen kuningaskunnan laajin kaupungin asukasmäärään nähden.

Edinburgh oli mielestäni todella mielenkiintoinen kaupunki ja haluan ehdottomasti mennä sinne uudelleen. Suurimman osan ajasta tietysti vietin (taas) hautausmaita koluten, mutta niistä lisää myöhemmin. Edinburghista jäi todella hyvät ”vibat” – vähän samanlaiset, mitä sain Lontoosta viime vuonna, vaikka kyseessä onkin kaksi täysin erilaista kaupunkia. Jotenkin heti sinne saavuttuani tunsin, että kyllä, tämä on se minun kaupunki! Ihan helvetin siisti mesta!

Oletko käynyt Edinburghissa? Mitä pidit paikasta?


Short summary in English

Couple of weeks ago I finally traveled to Scotland, destination where I have wanted to go for ages. It’s possible to fly direct from Gdansk to several destinations in Scotland, however this time I traveled to Edinburgh with Ryanair – return trip cost around 100 EUR, not bad.

I was traveling quite low-budget, so stayed in hostels (which both of them – Castle Rock and High Street Hostel were great and reasonable priced, both around 12-15£ per night in big dorm) and tried to do free stuff as much as I could. Normally I just enjoy walking around, visiting cemeteries and taking photos – and this is mostly free anywhere you go, but luckily Edinburgh also offers other free stuff to do, like museums, walking tours and hiking in Holyrood Park to Arthur’s Seat. However, this time I chose Mercat Tours for a walking tour, and paid 16£ for one of their tours that takes you into vaults under the city.

When I travel, I mostly spend money on the mandatory things like accommodation and transportation, and restaurants & beer. This time was no exception, and tried several veggie places in the city – such as vegetarian haggis at The Royal Mile Tavern, baked potato at Potato Shop and great veggie hot dog at Paradise Palms. Veggie haggis was interesting, baked potato I wouldn’t try second time and the hot dog excellent. All under 10£, which was good for the budget.

I also went to explore the local rock/metal scene as usual, and ended up to see some goth rock bands at Bannermann’s (excellent pub on Cowgate). My friend Phil came to visit and together we had some beers and met with local metalheads. Also visited The Banshee Labyrinth, which was gooood. I heard recommendations of Opium, but this time I didn’t manage to visit it.

I really enjoyed my time in Edinburgh and the city gave me very good ”vibes” – similar I experienced last year in London. I completely fell in love with Edinburgh and I’m really hoping to visit it soon again. I loved the architecture, cemeteries, people, metal bars – everything!

36 Responses

 1. Lilly Pierce
  | Vastaa

  Siis mikä sattuma! Olin itse Edinburghissa tammikuussa 4 päivää ja majoituin koko matkan High Street Hostellissa. Rakastuin kaupunkiin aivan täydellisesti!! Harkitsen siis ihan muuttavani sinne. Kiipesin Arthur’s Seatille krapulapäissäni ja ennen aamupalaa, pubeilin yöt (parhaat pubit olivat irkkupubit Malone’s ja Finnegan’s Wake, sekä tuo Banshee’s Labyrinth oli ihan mielettömän makea tällaiselle synkistelijälle!) ja söin ihan oikeaa haggista + otin päiväkierroksen West Highlandseille ja Loch Lomondille ja se oli joka pennin arvoinen, sillä sydän jäi Skotlantiin. En vielä ole saanut aikaiseksi blogata siitä mut nyt on pakko muistaa!

  x Lilly Pierce

  • Anne
   |

   Ihana Edinburgh!! Mä en olisi kyllä sen Cowgatella vietetyn illan jälkeen päässyt kiipeämään Arthur’s Seatille. :D Ihan ilman krapulaakin se oli aikamoinen suoritus. Multa jäi tällä kertaa Highlandsit väliin, mutta sinne menen sitten ensi kerralla! Kiva kuulla, että tykkäsit myös Edinburghista – pakko myöntää, että mäkin olin jo ihan valmis muuttamaan sinne asumaan :D <3

 2. Sateenmuru
  | Vastaa

  Ah, Edinburgh on ihana! Glasgow vaatii varmaan vähän kauemmin, jotta senkin kaupungin tunnelmiin pääsee mukaan – kannatta vielä joskus antaa sillekin mahdollisuus: kiehtovan rouhea kaupunki, ja siellä on liuta hyviä baareja käydä kuuntelemassa live-musiikkia (en tosin tiedä hevy-puolesta, mutta rock sujuu). Pitkään olen jo miettinyt, että pitäisi käydä taas Edinburghissa (asuin Skotlannissa ennen), ehkä tämä bloggaus oli vinkki universumilta..! ^_^

  • Anne
   |

   Glasgowissa olin tosiaan myös pari yötä, mutta en jotenkin syttynyt sille yhtään.. (tästä kirjoitan vielä myöhemmin lisää). Edinburgh oli kyllä jotenkin enemmän mun ”tyyppinen” kaupunki ja ihastuin siihen aivan täysin. Ehdottomasti kannattaa sinunkin matkustaa sinne taas :)

 3. Ne Tammelat
  | Vastaa

  Edinburgh on ehdottomasti yksi omista suosikkikaupungeistani. Ihastuin siihen ensi näkemältä, kun nousimme junasta ja lähdimme kohti vanhaa kaupunkia. Vaikka olen käynyt siellä kaksi kertaa, en ole yöpynyt kertaakaan, kun ollaan tehty Glasgow’sta päiväreissuja. Tämä asia pitää korjata seuraavalla kerralla ja testata samalla noita hevibaareja. Viime käynnillä kiipesin Scott Monumentin ylimmälle tasanteelle (näkyy tuossa yhdessä kuvassa, jossa keltaisia kukkia edustalla).

  • Anne
   |

   Mullakin tuli heti se ihastus, kun ratikka lentoasemalta saapui kaupungin keskustaan – tuli ihan sellanen olo, että voi hyvänen aika, miten upeaan paikkaan olen saapunut! Suosittelen myös yöpymään Edinburghissa. Pääsee tutustumaan yöelämään ja mielestäni kaupunki tarjoaa tekemistä helposti useammallekin päivälle! :) Mä käpyttelin vain Scott Monumentin ohi, mutta en mennyt sisälle asti. Ensi kerralla voisi sitten käydä :)

 4. Edinburgh on täysin tuntematon suuruus minulle. Koko Skotlanti suorastaan huutaa vierailulle, mutta jotenkin aina tulee jotain muuta tilalle. Pitäisi varmaan suunnitella oikein kunnon autoilu kierros tuolla ja varata aikaa vähintään reilu viikko-puolitoista. Lontoota en tuohon halua yhdistää, mutta muut kaupungit käyvät kyllä.

  Nuo maisemat ovat kyllä juuri sellaisia, että heti alkaa historialiset leffat pyöriä päässä. Mä söin muuten Saksassa ihan järkyttävän kokoisen uuniperunan. Tai söin ja söin, en siis jaksanut puoliakaan siitä.

  • Anne
   |

   Skotlantiin suosittelen kyllä autoreissua ehdottomasti. Itseäkin huvittaisi sellainen kyllä tehdä, myös Englantiin! Skotlannista löytyy upeita maisemia, linnoja ja tietysti halpaa pubiruokaa (mausta en mene tosin takuuseen), siideriä ja olutta. :D

 5. Suunnaton
  | Vastaa

  Edinburgh on yksi niistä Euroopan kohteista, joissa pitäisi vielä päästä käymään. Kivoja vinkkejä sinne! Kasvishaggis kuulostaa ruoalta, jota minäkin voisin maistaa. Eläinversiota en varmasti saisi edes maistettua :)

  • Anne
   |

   Kasvishaggis oli.. erikoista, mutta ihan maistamisen arvoista kuitenkin! Ja kuitenkin parempaa kuin aito, jota vahingossa maistoin. :D

 6. Olin Edinburghissa muutama vuosi sitten heinäkuussa työmatkalla. Siellä oli 11 astetta lämmintä ja mulla oli matkassa vain kesävaatteita. Rakastuin kaupunkiin silti. Arthur’s seat jäi väliin, vettä tuli sen verran rankasti. Olen vähän haaveillut reissusta sinne alkukesästä, täältä Roomastakin kun sinne pääsee Ryanilla halvalla. Yövyin silloin ihanassa b&b-paikassa, joita Edinburghissa on pilvin pimein. Hintaa huoneella oli muistaakseni n. 40 – 50 euroo, joka oli varsin kohtuullinen normihotelleihin verrattuna.

  • Anne
   |

   No ei ole paha tuo hinta. Hotelleja en kyllä tällä kertaa edes katsellut, kun oli budjetti niin tiukassa! Mutta jos menisi toiste kumppanin kanssa, joku B&B mesta voisi olla kiva vaihtoehto myös. :)

 7. Oltiin pari kesää sitten toista viikkoa pyörimässä Skotlannissa. Aloitettiin juuri Edinburghista. Taisi muuten silloinkin olla jotkin elokuvafestarit, vaikka oli muistaakseni heinäkuu. Skotlannista tykkäsin kovasti, mutta Edinburgh ei tehnyt ollenkaan niin syvää vaikutusta kuin sinuun. Ehkä näin keväällä, kun turisteja on luultavasti vähemmän, kaupunki on enemän paikallinen. Tästä postauksesta jäi ihanan innostunut fiilis!

  • Anne
   |

   Joo, ei Edinburgh kaikille ole kuulemani mukaan maistunut! Joku siinä kuitenkin vaan heti ensisilmäyksellä sykähdytti. Ehkä se oli se synkänpuoleinen arkkitehtuuri! :)

 8. Skotlanti on mun haavelistalla ollut jo pitkään ja harmittaa niin vietävästi ettei käyty siellä silloin kun oli ne rynkyn suorat lennot. Enhän minä tullut ajatelleeksi ettei ne ikuisesti ole saatavilla Edinburgh on jotenkin ihanalla tavalla synkkä.

  • Anne
   |

   Hyvin kuvailtu, ihanalla tavalla synkkä – samaa mieltä!

 9. Edinburgh vaikuttaa hyvältä! Kiinnostaisi myös lähteä käymään siellä joskus, eikä vähiten noiden vanhojen tiilitalokatujen ja tunnelmallisten skottipubien – tai kasvismättöruoan – takia. Tuo kukkulalla seisova linna on aika upea ilmestys myös! Kaupunki yhdistettynä patikointiin vuorilla tekisi varmasti ihan mahtavan Skotlannin-reissun :)

  • Anne
   |

   Joo, Edinburghista on helppo lähteä muualle Skotlantiin reippailemaan. Harmi, etten nyt ehtinyt, mutta ensi kerralla sitten :)

 10. Juu, olen käynyt vuosi sitten Edinburghissa ja Glasgowissa, ja samoin tykkäsin enemmän Edinburghista.
  On hyvin nuorekas kaupunki ja paljon nähtävää, niin rahalla tai ilman. ;)
  Harmitti kun huomattiin, että paikallinen rataverkosto olisi ollut kattava ja nopea, että miksi ei lähdetty ylös Aberdeen tai nummille. No, aina ei kaikkea saa, jäipähän seuraavaan kertaan ihmettelemistä.

  • Anne
   |

   Mullakin oli nyt sen verran rajallisesti aikaa, etten ehtinyt käydä muualla Skotlannissa, mutta seuraavalla kerralla ajattelin. Aberdeenissa haluaisin käydä myös – täältä Gdanskista pääsee sinne myös lentäen suoraan.

 11. Maarit Johanna
  | Vastaa

  Mahtavan jylhä, mutta kaunis fiilis välittyy näistä kuvista! Skotlanti on mulle tuntematon suuruus, mutta en haluaisi itse tehdä sinne ensikertalaisena vain lyhyttä matkaa, vaikka sellainen olisi jo periaatteessa mahdollista. Ollappa joskus taas pitkä kesäloma ja joku vasemman puolen liikenteen handlaava ystävä messissä.

 12. Mulla on kavereita tuolla suunnalla ja ajatuksena on ollut yhdistää Edinburgh viskimatkaan, mutta se idea on jäänyt vielä toteuttamatta.. tämä postaus antoi taas potkua että joskus vielä! :)

 13. Edinburgh on ollut vuosikausia todo-listalla, mutta toistaiseksi jäänyt toteuttamatta. Ystäväpariskunta asui siellä taannoin, mutta sittemmin ovat palanneet kotisuomeen, joten harmillisesti sekin kortti jäi katsomatta… Mutta jotenkin tuo vaan vetoaa suomalaiseen sielunmaisemaan.

  Hienon reissun olet heittänyt selkeästi. Lisäbonusta ilmaisista museoista ja heviskenestä, vaikka se sitten gootahtavaa tällä kertaa olikin :)

 14. Hienoja kuvia! :) Minunkin oli tarkoitus lähteä Edinburghiin tänä keväänä moikkaamaan yhtä siellä vaihdossa olevaa kaveria, mutta se jäi ajan puutteen vuoksi nyt kuitenkin haaveeksi :( Ehdottomasti pitää käydä joka päivä!

 15. Sandra
  | Vastaa

  Edinburg vaikuttaa kivalta kohteelta ja varsinkin, kun Ryanairilla pääsee kätevästi Pirkkalasta. Paljon saa koettua myös pienemmällä budjetilla ja tässä taas todistettiin se, että matkaillakseen ei tarvitse olla miljonääri.

  Kun matkustan yksin, tykkään ihan mielelläni yöpyä silloin tällöin hostelleissa. Siellä tutustuu sen verran mitä haluaa myös muihin matkailijoihin. Varsinkin jos on ollut pidemmän aikaa yksin, niin on kiva olla vähän sosiaalinenkin välillä. Ja kun hostellin valitsee tarkkaan (katson kuvat kunnolla ja luen arvostelut), se voi jopa olla kivempi kokemus kuin hotelli. Yritän valita pieniä, putiikkihostelleja, jotka profiloituvat vanhempien ihmisten ja ei-bilettäjien paikoiksi. Saattavat maksaa muutaman euron enemmän yöltä, mutta se on usein sen arvoista.

  • Anne
   |

   Meni mulla tähän reissuun lopulta kuitenkin noin 400 euroa (sis. lennot), eli ihan ilmainen se ei ollut ja ehkä vähän halvemmallakin olisi päässyt jos olisi vielä enemmän suunnitellut.

   Edinburghissa molemmat hostellit oli aika nuorekkaita, mutta onneksi ei kuitenkaan ns. bilehostelleja, että siellä olisi huudettu aamusta yöhön kännissä. Montrealissa muutama vuosi sitten meni hermot, kun teinarit kännäsivät ja huusivat hostellin yhteisissä tiloissa keskellä yötä, eikä saanut nukuttua.. kun kävin sanomassa asiasta, niin käskettiin laittaa korvatulpat ja muistutetiin, että ”tämä on hostelli”. Voi apua! Eihän se tarkoita sitä, että jos majoittuu hostellissa, ettei siellä ole ihmisillä oikeutta nukkua. :D

 16. Edinburgh (tai Skotlanti ylipäätään) on mulle vähän sellainen paikka, ettei sitä tule edes ajatelleeksi potentiaalisena matkakohteena. Näiden kuvien perusteella kuitenkin pakko myöntää että iski pieni himo lähteä tuonne, varsinkin tuo linna näyttää siltä, että sitä haluaisi päästä kuvaamaan. <3 Pubiruokakin kiinnostaa, eli miksipäs ei! Listalle….

  • Anne
   |

   Hirveitä kulinaristisia elämyksiä tuskin kannattaa sitten Skotlannilta odottaa. :D Juomapuoli sen sijaan on kunnossa, jos sattuu pitämään viskistä, oluesta tai siideristä.

 17. Stacy
  | Vastaa

  Horror-tyyliin sopivaa olisi kyllä tulla selittämättömästi pyyhkäistyksi alas jyrkänteeltä kaupungissa, joka on tunnettu lähinnä kummitteluistaan. Minä olen päättänyt ikuisena kapinallisena, etten mene kiltisti valoon, vaan jään hortoilemaan tänne planeetalle ikuisiksi ajoiksi. Viimeksi menin valoon ja katso, mihin se minut johti.
  Mä en oikein tykkää sekadormeista, kun sellainen järjestely periaatteessa asettaa rajoituksia alastomuuden asteelle, ihan kuin joku näkis minusta muuta kuin läskit, mutta silti. Puhutaan nyt eurooppalaisista, tai no, kyllä saksalaisetkin ovat tottuneet alastomuuteen.

  • Anne
   |

   Sekadormeissa ei joo oikein viitsi nakuilla. Ei sillä että hirveästi sitä harrastaisin, mutta esim. suihkun jälkeen olisi ihan kiva mennä huoneeseen ja alusvaatteisillaan laittaa kosteusvoiteet jne. eikä ähistä rasvapurkin kanssa hiostavassa suihkukopissa. :D

 18. Mä oon kanssa halunnut päästä käymään Skotlannissa ja oli siis ihana lukea juttua sieltä.
  Ja noi sun kuvat on ihan huippuja myös!!!
  Jäi kyllä semmonen fiilis sun kirjotuksesta että kyllä sinne kannattaa matkustaa ja sieltä löytyy moneen makuun kaikkea. Eli kiitos :)
  Kiinnostaa kanssa yleensä käydä tsekkaamassa noi hevimmät paikat, niin kiitos vinkeistä!!
  Toi kauhukierros kuullostaa siistille kanssa, ois kiva kuulla lisää siitä mitä se piti sisäällään??

  • Anne
   |

   Mä taidan kirjoittaa siitä kierroksesta lisää toisen postauksen yhteydessä :)

 19. Tiia(ntai)
  | Vastaa

  Minä ihan tykkään dormeista, mutta mulla onkin tainnut yhtä alastonta videokuvaajaa ja yhtä toisensa löytänyttä pariskuntaa lukuun ottamatta olla tuuria kämppisten suhteen. :D Toki huonoistakin kokemuksista voi myöhemmin tulla ihan hauskoja muistoja. Koetan myös taktikoida samoin kuin Sandra.

  Edinburgh on itselleni suuri tuntematon (kuten koko Britannia pientä Lontoon-reissua lukuun ottamatta), mutta nyt kyllä tuntuu melkein kuin olisi itse ollut paikalla :) Upeita kuvia jälleen! Ja kiitos muutenkin hyvistä vinkeistä. Ilmaisessa museossa saattaisin minäkin käydä. :)

  • Anne
   |

   Eipä kestä! :) Mäkään en ole nyt käynyt kuin vasta Lontoossa, Edinburghissa ja Glasgowissa, mutta haluaisin oikeastaan kiertää koko saaren. Mieluiten omalla autolla! Olen todella ihastunut Britteihin.

 20. Tuhti paketti Edinburghista! Todella upea paikka, tekisi mieli mennä pian uudestaan. Katselin hieman tulevalle kesälle, olisi kyllä erinomainen lomakohde. Historiaa ja olutta, lähistöllä upeita golfkenttiä.

  • Anne
   |

   Ja viskiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.