Dark Tourism – Tuskaturismi

Julkaistu Matkailuala, Tuskaturismi 6

Dark Tourism is tourism involving travel to sites associated with death and tragedy.

Eli siis dark tourismilla tarkoitetaan matkustamista sellaisiin paikkoihin, jotka usein liittyvät kuolemaan tai jonkinlaiseen tragediaan. Tälläisiä paikkoja ovat esimerkiksi Auschwitz Puolassa, Chernobyl Ukrainassa, 9/11 muistomerkki New Yorkissa, Tuol Sleng (S-21) Kambotzassa.. Aiemmin en itse ollut tietoinen, että on olemassa jokin määritelmä matkustamiselle kyseisiin paikkoihin. Tietämättäni olin suunnitellut määritelmän mukaisia matkoja – joskus aiemmin suunniteltiin reissua, jossa käytäisiin Ukrainassa Chernobylissä ja sitten Puolassa Auschwitzissa. No, kyseinen reissu ei onnistunut, mutta Puolassahan käytiin nyt sitten tänä kesänä. Tälläinen turismi ei ehkä ole positiivisimmasta päästä, mutta omasta mielestäni on kuitenkin tärkeää, että tälläiset historiallisesti merkittävät (vaikkakin tapahtumistaan hyvin surulliset) paikat säilytetään jälkipolville – ”one that doesn’t remember history is bound to live through it again” (George Santayana). Dark tourism (tuskaturismi) on tunnistettavissa oleva tieteenala, joka sisältää tieteidenvälisiä näkökulmia mm. antropologiasta, maantieteestä, kulttuurintutkimuksesta. Dark tourismia tutkii The Institute for Dark Tourism Research, joka toimii Englannissa.


Auschwitz-Birkenau, Puola


Auschwitz I, Puola


Former Nazi Party Rally Grounds, Nürnberg, Saksa

(En nyt ole ihan varma putoaako tuo Zeppelin field ja natsipuolueen propagandatapahtumien alue ihan tähän dark tourismin kategoriaan, mutta ainakin etäisesti, sillä onhan sieltä käsin kuitenkin harjoitettu tämän julman puolueen toimintaa. Alueella on muuten hyvä museo, jossa suosittelen käymään, jos siellä päin on).

Miksi ihmiset sitten ylipäätänsä haluavat matkustaa tämmöisiin paikkoihin? Ehkä puhtaasta mielenkiinnosta. Moni haluaa nähdä omin silmin ne paikat, joissa on tapahtunut jotain hirveyksiä. Toisaalta kuten aiemmin jo mainitsin, historiaamme olisi hyvä tuntea, ja esimerkiksi käynti Auschwitzissa varmasti myös opettaa historiasta ja saa ihmiset ajattelemaan, miten jatkossa tulisi toimia, ettei vastaavaa enää koskaan tapahtuisi.

Omasta mielestäni tärkeintä on myös paikan kunnioittaminen. Paikkaan, jossa on kylmästi murhattu ihmisiä, ei mennä ottamaan iloisia valokuvia. Toisaalta tässä vaiheessa herää kysymys, kuinka hyväksyttävää edes kyseisenlaisissa paikoissa vierailu on – mennään katsomaan jotain joukkohautaa, että no, tuossa ne tyypit nyt sitten kuoli. Ja sitten lähdetään takaisin hotellin altaalle jatkamaan lomaa.

Tavallaan ajatus myös siitä, että joku hyötyy rahallisesti toisten kärsimyksestä, tuntuu aika kamalalta. Huffington Post kirjoitti siitä, kuinka New Orleansissa hurrikaani Katrinan jäljiltä paikalliset matkanjärjestäjät kuljettivat turisteja ympäri pahoin luonnonvoimien runtelemaa aluetta. Paikalliset asukkaat eivät tästä olleet kovin mielissään.


Killing Fields, Kambotza

Ajatus vierailemisesta näissä synkän turismin ”nähtävyyksissä” herättää itsessänikin hieman ristiriitaisia tunteita. Ehkä mielestäni se, onko vierailu hyväksyttävää, riippuu siitä, minkälaisella vakavuudella osaa suhtautua näkemiinsä ja oppimiinsa asioihin. Muistan kun Japanissa vaihto-oppilaana ollessani kävimme luokkaretkellä Nagasakissa. Vierailimme atomipommimuseossa ja siellä olleet kuvat olivat oikeasti aika hirveää katsottavaa. Suututti, kun luokkakaverit ottivat museossa kuvia naamat hymyssä. No, ehkä he olivat jo hyväksyneet menneisyyden tapahtumat tai sitten eivät vain ymmärtäneet tapahtumien vakavuutta.. Mene ja tiedä. En tarkoita, ettäkö sitä pitäisi itkeä silmänsä turvoksiin, mutta jotkut asiat ovat vain sellaisia ettei niistä väännetä vitsiä.

Tässä on vielä yksi mielenkiintoinen artikkeli liittyen dark tourismiin: ”Can dark tourism ever be a good thing?”.

Oletko sinä vieraillut joissakin vastaanvanlaisissa ”nähtävyyksissä”? Mitä mieltä olet niissä käymisestä?

6 Responses

 1. NooranElämää
  | Vastaa

  Mun mielessä noissa kohteissa on ihan ok käydä. Turismista voi olla toki montaa mieltä, mutta mä haluan uskoa, että esim. pääsymaksuilla voidaan tehdä jotakin hyvää. Ja toki se, että noista oppii tosi paljon lisää historiaa. Saa hyvin näkökulmia siihen miksi jonkin maan/ihmisryhmän asiat on siten, kuten ne nyt on.

  Itse kävin viime vuonna Kambodzassa Kuoleman kentillä ja ”kidutusmuseossa”, jossa ihmisiä oltiin pidetty vankeina. Olihan se ihan perseestä. En mä pystynyt ainakaan käymään kaikissa huoneissa sen jälkeen, kun oli naaman edessä ollut satoja kasvoja henkilöistä, jotka siellä olivat kuolleet. Enkä mä tiedä haluaisinko mä suositella sinne menemistä kenellekään. Se oli kamalaa. Mutta samalla myös opettavaista. Aika tyhjä olo oli sen jälkeen.

  En onneksi nähnyt ketään, joka siellä olisi hymy huulilla kulkenut. En olis varmaan arvostanut kauheasti, jos olisin nähnyt.

  Jotenkin käsittämätöntä, että Kambodzassakin noista hommista on vasta n. 30 vuotta. Järkyttävän lyhyt aika.

  Mielenkiintoista, että tämmösellekin turismille on oma nimensä. Pitääkin lukea vielä toi artikkeli.

 2. Anne
  | Vastaa

  Noora,

  Joo, noissa paikoissa käyminen kyllä herättää tunteita (ehkä pitäisi huolestua, jos ei herättäisi) ja ainakin kesällä kun käytiin Auschwitzissa niin se pyöri mielessä vielä hyvin pitkään ja varsinkin kun katsoo kuvia, tulee uudelleen taas ne asiat mieleen mitä siellä mietti – no, päällimmäisenä ehkä että mitä helvettiä oikeesti. Samalla tunsi olonsa tosi surulliseksi ja vihaiseksi – ehkä lähinnä siksi, että miksi jotain niin hirveetä annettiin tapahtua.

  Kambotzan tapahtumat ovat myös vielä niin lähimenneisyydessä, että ne näkyy ja kuuluu paikallisten elämässä vielä ja varmasti pitkään. Kyllähän niitä punakhmerien johtajia kai vielä vähän väliä löydetään ja saadaan oikeuteen vastaamaan tekemisistään. Mä en ole käynyt Kambotzassa, mutta mun mies Markus on siellä ollut ja on kertonut noista kuoleman kentistä ja siitä museosta ja näyttänyt jotain kuvia. Aika karua katsottavaa.

  Mutta silti vaikka kuinka inhottavia tälläset asiat onkin, niin tärkeetä on, ettei niitä vaan unohdeta ja anneta hautautua menneisyyteen.

 3. Enni
  | Vastaa

  Tämä on ensimmäinen kerta, kun kuulen termin ”dark tourism”. Aluksi ajattelin sen olevan jotain samanlaista kuin ”harmaa talous” tai ”musta pörssi”, kunnes luin otsikkoa pidemmälle. :D

  En ole vielä tähän päivään mennessä käynyt kuuluisimmissa dar tourism kohteissa, mutta muistan esimerkiksi Venetsiassa vieraillessani nähneeni juutalaisvainojen muistomerkin, joka kuvasi holokaustin tapahtumia. Voin sanoa, että pisti palan kurkkuun. Mutta aivan kuten George Santayana toteaa, on mielestäni hyvä, että tällaisia paikkoja on jäljellä. Vaikka kauheuksilla rahastettaisiinkin vierailijoita, ovat ne siitä huolimatta hyvä muistutus siitä, ettei samanlaisia asioita saa enää koskaan tapahtua.

  Itse olen aina ollut kiinnostunut enemmän menneisyydestä kuin tulevaisuudesta ja historiallisesti merkittävät kohteet, olivatpa ne sitten positiivisessa tai negatiivisessa valossa tärkeitä, ovat kaikesta huolimatta mielenkiintoisia ja opettavaisia.

 4. Silja
  | Vastaa

  Mun mielestä tällasissa paikoissa käymisessä ei oo mitään väärää, vaan ne on oleellinen osa paikan historiaa josta pitäisikin kertoa ja jotka on erittäin tärkeessä osassa paikallistuntemuksen kehittämisessä. En oikein ymmärrä, miksi näistä asioista pitäisi vaieta. Itse oon vieraillu lähinnä erilaisissa vankiloissa ja kyllähän se hiljaseksi vetää kun seisoo jossain telotuskammiossa. Ymmärrän kyllä ton kunnioittamisasian, koska kyllä muakin ärsyttää jos joku naureskelee niin rankoista asioista, mutta sitten taas toisaalta ihmiset reagoi negatiivisiin asioihin eri tavoin.

  • Anne
   |

   Mä olen ihan samaa mieltä sun kanssa!

   Hyvä huomio siitä, että ihmiset reagoi eri tavoin. Tosin mun mielestä siinä, että hypitään esim. holokaustimuistomerkin päällä ottamassa valokuvia (olen nähnyt tätä tehtävän), ei ole enää kyse siitä.. vaan puhtaasta typeryydestä. Mutta hyvä pointti kuitenkin :)

 5. […] kirjoittanut tuskaturismista aiemminkin ja pohtinut syitä sille, miksi ihmiset haluavat vierailla paikoissa joissa on tapahtunut jotain […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.