Ensimmäistä kertaa Lontoossa

Julkaistu Iso-Britannia 8

Harvemmin tulee tehtyä ex tempore -reissuja, mutta kun maaliskuussa sattui kolme vapaapäivää peräkkäin päätin, että ne on hyödynnettävä kerrankin tehokkaasti kotona koneella kököttämisen sijaan. Ystäväni Sini, jonka luona vierailin viime syksynä Göteborgissa, muutti Lontooseen alkuvuodesta töiden perässä ja siinähän oli heti hyvä tekosyy valita matkakohteesti tuo punkrockin, kuninkaallisten, keskiajan kauhujen ja fish & chipsien tyyssija. Parin viikon varoitusajalla nappasin lennot Norwegianilta ja jäin jännityksellä odottamaan, mitä Lontoolla on tarjottavana ensikertalaiselle.


Perusnähtävyydet

Kyllä, olen hirveä vyölaukkuturisti – ja ylpeä siitä. Vaikka matkoillani etsinkin yleensä vähän normaalista poikkeavia nähtävyyksiä, kohteita ja tekemistä, niin kyllä aina ne perusjutut pitää käydä tsekkaamassa – Lontoossa tämä tarkoitti ainakin London Eyeta, Big Beniä, Westminster Abbeyta ja Buckingham Palacea. Jos samanlainen kävelyhullu kuin minä, Lontoon keskustan ”pakolliset” nähtävyydet voi kiertää hyvinkin reippaasti jalkaisin. Big Benin edessä otin tietysti selfien, kuten muutkin miljoona selfietikkujen kanssa heiluvat turistit. Goottilaistyylinen Westminster Abbey taas oli todella kaunis ja sai oman osansa kamerastani. Tyydyin ihastelemaan nähtävyydet ulkoa käsin.

westminster abbey, goottilaiset kirkot, lontoon nähtävyydet

westminster abbey, goottilaiset kirkot, lontoon nähtävyydet

Harry Potter -fanina halusin tietysti käydä myös King’s Crossin asemalla ihmettelemässä seinässä olevaa matkalaukkukärryä. Pakko kyllä myöntää, että paikalle saavuttuani en olisi uskonut ihmisten oikeasti jonottavan tuon kärryn luo ottamaan kuvaa! En tiedä mitä olin kuvitellut, kun ajattelin, että leffasta tuttu kohta olisi vain joku syrjäinen nurkka asemalla, jossa tuskin muita pyörii.. No, totuus oli hyvin toisenlainen, kuten kuvasta näkyy. Siellä Harry Potter -fanit kiljahtelivat innostuksesta Rohkelikko-kaulahuiviensa kanssa kuvia ottaen. En jaksanut itse jonottaa, joten kävin nappaamassa kuvan kärrystä sopivalla hetkellä, kun sen edessä ei ollut kukaan riehumassa. Sen jälkeen suuntasin tuliaisostoksille viereiseen kauppaan, josta hommasin Markukselle Luihuspipon, Luumulle mini-Hedwigin, pakollisen matkamuiston eli Platform 9 3/4-jääkaappimagneetin ja tietysti Bertie Bottsin jokamaun rakeisia, kuten kunnon härkkä-fanin kuuluukin.

platform 9 3/4, lontoon nähtävyydet, harry potter, king's cross


Vaihtoehtoista Lontoota

En oikeastaan tiennyt Lontoosta yhtään mitään ennen sinne menoa. Olin ottanut selvää lähinnä hautausmaista joten olinkin mielissäni, kun kaveri kuskasi minut Camden Towniin, varsinaiseen alternative-skenen tukikohtaan. Camden Townista löytyy lukematon määrä pieniä kauppoja ja putiikkeja, goottityylistä huumoripaitoihin ja tämä paikka olisi ollut teiniernuna unelmieni täyttymys. Tällä kertaa tyydyin pelkkään katseluun kun huomasin, että monissa kaupoissa oli samat krääsät (vain eri hintaan) myynnissä, mutta oli kuitenkin hauskaa kierrellä ihmettelemässä tarjontaa. Vaikka lävistykset, PVC-kuteet ja raitasukkahousut eivät kiinnostaisi se enempää, on Camden Town kuitenkin mielenkiintoinen paikka vierailla.

camden town, alternative london, lontoon nähtävyydet

camden town, alternative london, lontoon nähtävyydet, camden lock

camden town, alternative london, lontoon nähtävyydet, metal bars in london, underworld london

Camdenista löytyy myös hevikansalle sopivia paikkoja, kuten kuvassa näkyvä Underworld. Kuulin siitä suosituksia ennen reissulle lähtöä, kun kyselin paikallisista hevimestoista. Tällä kertaa se jäi kuitenkin testaamatta, kun kävimme sen sijaan Crobarissa Tottenham Court Roadin nurkilla – ei huono sekään.

Jos norminähtävyyksistä poikkeavat jutut kiinnostaa, kannattaa vierailla esim. Highgaten tai Bromptonin hautausmaalla, tai tutustua Lontoon kauhuihin ja kuriositeetteihin.


Ruokahommia

Reissujeni suurin huolenaihe on yleensä se, mistä saan ruokaa ja kohtuullisen hintaan. En halua joutua tilanteeseen, jossa lounas maksaa yllättäen 50 euroa. Lontoo ei todellakaan ole mikään budjettimatkailijan sopivin kohde, mutta onneksi sielläkin tarkan markat Maijat ja Mikot voivat löytää suuhunpantavaa, kun vaan ottaa etukäteen selvää missä kannattaa ruokailla. Kävin testaamassa pari hampparimestaa, jotka olivat New Yorkin reissulta parin vuoden takaa tuttuja – Five Guysin ja Shake Shackin. Eivät ne olleet kyllä edullisimmasta päästä, mutta en tohtinut jättää väliin. Syön pääasiassa kasvispainotteisesti, mutta joskus pitää käydä haukkaamassa kunnon hampparia. Kaverini vei minut myös syömään Tottenham Court Roadilla East Street -nimiseen aasialaisia katukeittiöympäristöä imitoivaan ravinteliin, joka oli myös suhteellisen kohtuuhintainen. Oma kasvisramen-annokseni oli hieman mauton, mutta kaverini tonkatsu sen sijaan näytti maistuvalta.

Oltuani tutkimassa The Old Operating Theatrea, putkahdin Borough Marketille, jossa nautin pastalounaan noin 6 euron hintaan. Herkullinen perunagnocchiannos vaikutti ensin kovin pieneltä, mutta lopulta en edes jaksanut syödä kaikkea. Suositus siis Borough Marketin välipalatarjonnalle!

borough market, lunch in borough market

shake shack


Ensimmäinen kertani Lontoossa oli varsinainen succeé. Käytännön vinkkejä esimerkiksi paikallisen matkakortin eli Oyster Cardin käytöstä sain naamakirjassa naismatkailijoille suunnatusta Seikkailijattaret -ryhmästä. Ihastuin lopulta Lontooseen niin paljon, että päätin järjestää toukokuun lopulle vapaata ja lähteä sinne uudestaan! Markus on menossa Lontooseen joka tapauksessa masters-uinnin EM-kisoihin eikä minun alunperin ollut tarkoitus lähteä mukaan, mutta koska Lontoossa jäi vielä niin paljon nähtävää ja koettavaa, menen sitten perässä muutamaksi päiväksi. Lennot on jo ostettu ja nyt sitten odotellaan innolla tulevaa matkaa – joka onkin muuten jo ensi viikolla, mahtavuutta !!!!


Short summary in English

In March I had the chance to visit London for the first time. My friend moved there in the beginning of this year, which I used as an terrific excuse for travel (and also saved some money by surfing on her couch). Anyway, as it was my first time in the city, I wanted to see all the basic sights – London Eye, Big Ben, Westminster Abbey and Buckingham Palace – of course. I’m a tourist, and proud of it!

I did explore the creepy and/or alternative side of the city as well, of course – I visited both Highgate and Brompton cemeteries and familiarized myself with the horrors and curiosities of London. My friend took me to Camden Town, which was a pleasant surprise – I did not know, that such place even exists (I didn’t do much background research before traveling to London). Camden Town is definitely a great place to visit for alternative weirdos like me. I didn’t buy anything, as most of the stores seemed to have the same items (for different prices of course), but I was happy to just look and explore the narrow alleys with small shops lined next to each others.

I was bit afraid how I would manage with the food in London, as we all know, it’s not exactly very budget-friendly place. However, I was able to find some decent priced pasta from Borough Market (4,5 £) and we had a dinner in East Street restaurant around Tottenham Court Road. East Street has this Asian street food style thing going on and I really liked it, although my vegetable ramen was bit.. tasteless. There was, of course, lot of chain restaurants and other options for budget travelers available, so I didn’t have to spend all my savings. Anyway, even though my diet is mostly plant-based, and having hamburgers is not the cheapest option in London, I just had to try Shake Shack and Five Guys, as I remember those from our trip to New York two years ago. Omnom.

My first time in London was a success. I experienced a slight travel crush with the city and decided that I need to return as soon as possible – so as Markus was already planning a trip there in the end of May for Masters (swimming) European Championships, I decided to join (even though at first I wasn’t planning to) and was able to get few days off from work. So I’ll be back in London – NEXT WEEK! Yay!

8 Responses

 1. Eve/Meiän matka
  | Vastaa

  Kävimme tuolla underworldissa katsomassa rotten soundin keikan mutta jos tykkää kauhusta niin kannattaa käyä tsekkaa London bridge experiens jos se vielä siellä on ! Ikinä en oo pelännyt kii paljon kun siellä

  • Anne
   |

   Kattelinkin ennen reissuun lähtöä, että tuolla Underworldissa järjestetään paljon keikkoja. :) Rotten Soundin oon ite nähnyt festareilla, mutta klubikeikalla en oo käyny. Hyvä bändi kylläkin!!

   Tosta London Bridge Experiencestä kuulin, sinne täytyy nyt tällä reissulla kyllä ehdottomasti ennättää! Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta!!

 2. Eve/Meiän matka
  | Vastaa

  Jaa sit kokemukset blogissa, mielenkiinnolla luen kokemuksianne :D
  Muistan sen kun underworldissa haisi kosteus tosi vahvasti, muuten keikka oli jees :D

  • Anne
   |

   Täytyy ehdottomasti jakaa! Siellä ei varmaan saa ottaa kuvia, mutta pitää sitten luottaa ihan perinteiseen tarinankerrontaan ;)

 3. Susanna
  | Vastaa

  Kiva että pidit Lontoosta, siellä riittää todella paljon nähtävää ja tekemistä. Aina löytyy jotain uutta.
  Se on myös hyvä että hotelleissa on vedenkeittimet, joilla voi keittää teetä, keittovettä yms. kun useissa muissa hotelleissa esim. Välimerellä ei ole niitä

  • Anne
   |

   Joo, Lontoo oli kyllä tosi kiva enkä malta oottaa, kun ylihuomenna pääsen taas sinne! :) Se on niin iso kaupunki, että tekemistä riittää useammallekin matkalle. Ja vielä kun pääsisi sieltä tutustumaan muualle Englantiin.. Haaveita, haaveita.. :)

   Taitaisi olla Englannissa pyhäinhäväistys, mikäli hotellihuoneessa ei olisi tarjolla mahdollisuutta teeveden keittämiseen! Siellä kun tee on sama kuin meille Suomessa kahvi. :)

 4. IKILOMALLA
  | Vastaa

  Mielenkiintoinen postaus Lontoosta! Ensi kertalaisena minua kiinnostaisi juuri nuo kuvailemasi paikat! Tarkoitus oli piipahtaa Lontoossa pari vuotta takaperin, mutta lennot olivat yhtä kalliita Lontooseen kuin Dubaihin.. Koleana syksynä valinta oli helppo. :D Lontoo siis edelleen odottaa vuoroaan!

  Voin kuvitella tuon hulabaloon Harry Potter fanien kanssa. :D Itse tykkään kirjoista, mutta en kuitenkaan kuulu superfanien joukkoon. En siis välttämättä jaksaisi itsekään jonotella kärryn luokse. :D Oletko kuullut onko Lontoossa Harry Potter teemaista pubia? Ihan kun olisin joskus kuullut puhuttavan moisesta paikasta. :) Se voisi olla myös hieno kokemus.

  Titta / IKILOMALLA

  • Anne
   |

   Ohhoh, on ollu lennoilla sitten hintaa! Norwegianilla ainakin lentää välillä todella edullisesti (menopaluu n. 100 €). Tai sitten Dubain lennot ovat olleet tosi edullisia. :D

   En ollut kuullutkaan tuollaisesta pubista. Pitää selvittää lisää – en kyllä yhtään ihmettele, jos sellainenkin Lontoosta löytyy! Siellä on tosi tehokkaasti kyllä hyödynnetty tätä Harry Potter -teemaa. Tällä(kään) kerralla ei päästy sinne Harry Potter -studiokierrokselle, mutta ensi kerralla sitten. Kirjat itse myös ahmin aikoinaan ja olen aina tykännyt ”härkästä”, elokuvat on myös tosi hyviä. Mutta en jaksanut kuitenkaan jonottaa kärrylle, olen tullut vanhaksi:D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.