Haltia – luontokeskus Nuuksion nurkilla

Julkaistu #suomiretki, Kotimaa, Matkailuala, Opiskelu 2

Matkailualan opiskelu ei onneksi ole pelkkää luokkahuoneessa pölyttymistä – aina silloin tällöin tapahtuu jotain jännää, ja tällä kertaa se oli päiväretki Nuuksioon ja Suomen luontokeskus Haltiaan osana Tourism & Environment-kurssia jonka valitsin tälle syksylle.

Haltia sijaitsee Nuuksion kansallispuiston nurkilla Espoossa. Jo luontokeskus itsessään on nähtävyys – se on Suomen ensimmäinen kokonaan puusta rakennettu julkinen rakennus. Haltia tarjoaa Suomen luontoon näyttelyiden avulla tutustumisen lisäksi mm. kokoustiloja erilaisia tilaisuuksia varten. Päästiin opiskelijaryhmän kanssa myös kurkkaamaan niihin. Luontonäyttelyyn opiskelijalta maksoi 2,5 euroa sisään, eli ei ollenkaan paha. Luontomyymälästä mukaan tarttui siperialaisesta liito-oravasta inspiraation saanut heijastin syksyn pimeneviä iltoja varten. Haltiassa on myös oma kahvila, mutta mulla oli omaat eväät mukana joten en käynyt nauttimassa sen antimista – ja jos nyt rehellisiä ollaan, niin ei se ehkä ollut kovin sopiva opiskelijan budjetillekaan.

Meitä opastaneen luontokeskuksen työntekijän mukaan keskuksella vierailee aika paljon ulkomaalaisia, ja kuvittelisin että tälläinen arkkitehtuuri-ihme ja Suomen luontoa esittelevä keskus herättäisi erityisesti Aasiasta tulevien turistien huomion. No, ei mennyt aikaakaan, kun pihalla meidän ohi käpytteli nuori japanilainen kundi kamera kaulassa.

Rakennus oli kieltämättä aika upea ja näyttelyt taidokkaasti toteutettu. Voisin kuvitella vielä palaavani tuonne, vaikka jonkun ulkomaisen vieraan kanssa – tai miksei ihan Markuksen kanssakin. Luontokeskuksen vierestä lähti myös hyvät retkeilymaastot. Me käytiin keskuksessa vierailun jälkeen kävelemässä lyhyt lenkki. Olisin kyllä mieluusti kävellyt vaikka vähän pidemmänkin matkan, koska 1.4 km pituinen Päivättärenpolku ei juuri vienyt sen syvemmälle luonnohelmaan.

Olin kuullut tuosta Haltiasta aiemmin, mutta en koskaan vieraillut. Luontokeskus ei kyllä vielä edes ole ollut kauhean kauaa pystyssä, reilun vuoden. Se kuitenkin nuoresta iästään huolimatta vaikutti erinomaiselta päiväretkikohteelta, kun sen voi helposti yhdistää luonnossa liikkumiseen – ja se kai siinä onkin vähän ideana. Paikalle pääsee helposti autolla, mutta myös bussilla Espoon keskuksesta. Jos on Haltian nettisivuja uskomista, niin kesäisin Helsingin keskustasta keskukselle operoi myös suora bussiyhteys. Kerrassaan ihana paikka, suosittelen lämpimästi siellä vierailemista kaikille luonnosta ja siellä liikkumisesta kiinnostuneille.

2 Responses

 1. Kaukokaipuun Nella
  | Vastaa

  Olipa mukava postaus! Ja pakko sanoa, kun sieniä rakastan, että tuo viimeinen kuva on aivan huikea!

  Hieno juttu, että lähditte käymään tuolla opiskeluporukalla. Mä tykästyin paikkaan ihan tosi paljon ja menen varmasti uudelleen. Ja nyt kevään mittaan siellä järkätään eri teemoilla Luontolauantai-päiviä ja on siellä kuulemma luolaretkikin tulossa! Eiköhän lähdetä sinne yhdessä :)

  • Anne
   |

   Joo, ehdottomasti! Pitää pistää korvan taa :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.