Hostellielämää Tokiossa

Julkaistu Aasia, Hostellit, Japani 6

Tein majoitusvaraukset maaliskuun Japanin matkalle jo ajoissa viime syksynä. Maalis/huhtikuun taite kun tuppaa olemaan hieman high seasonia kirsikankukkien takia, niin oli hyvä olla ajoissa liikkeellä kun valinnanvaraa vielä oli. Tokiossa majoitusta on laidasta laitaan ja suurkaupungiksi suhteellisen edullisia vaihtoehtojakin löytyy.  Tällä kertaa kuitenkin halvimman hinnan metsästyksen sijaan yritin katsoa majoitusta sellaiselta alueelta, joka olisi lähellä mielenkiintoisia kaupunginosia kuten Shibuyaa ja Shinjukua. Valkkasin aikalailla sokkona meille majapaikan joka keikkui Hostels.comin kärkisijoilla ja sijaintikin vaikutti ihan OK:lta. Viikko Nakanon kaupunginosassa sijaitsevassa Yadoya Guesthousessa omassa huoneessa maksoi noin 225 euroa.

Olin lukenut taas arvosteluja paikasta aika laidasta laitaan ja kieltämättä rupesi jännittämään, minkälainen paikka siellä oikein odottaa. Note to self – ÄLÄ LUE NIITÄ HITON ARVOSTELUJA ETUKÄTEEN! Teen saman virheen aina – ja joka kerta saan huomata, että huonoissa arvosteluissa ei ole joko ollut mitään perää tai sitten niitä kirjoittaneilla on ollut aivan vääränlaisia odotuksia hostelli/guesthouse-tasoisesta majoittumisesta. Parilla kympillä ei voi odottaa mitään sviittiä, varsinkaan suurkaupungeissa.

Yadoya Guesthouse oli suhteellisen helppo löytää. Se sijaitsee vain noin 5 minuutin kävelymatkan päässä Nakanon JR-asemalta. Perillä meitä odotti englanninkieltä taitava mukava henkilökunta joka hoiti chekkauksen varmoin ottein ja esitteli paikat ripeästi. Olin varannut meille oman huoneen, joka kulki nimellä ”Ninja”. Vaikka osasin odottaa, että huone oli pieni, herätti se meissä pientä hermostunutta naurua kun astelimme sisään. Huoneessa oli korotus, jonka päällä oli tatami. Korotuksen ja sisäänkäynnin välissä oli noin puoli metriä tilaa, jossa säilyttää tavaroita. Jos meillä olisi ollut isot matkalaukut, tiukkaa olisi tehnyt. Markus ei mahtunut seisomaan huoneessa paitsi siinä kolossa oven ja korotuksen välissä. No, eihän huoneessa käydä kuin nukkumassa. Ranskalaiselta parvekkeelta oli mainiot maisemat vastakkaisen talon seinään ja pienelle parkkipaikalle. Huoneessa nukuttiin littanilla futoneilla. Itselle se ei ole ongelma, mutta jollekkin joka kaipaa kunnon sänkyä, tämä hostelli ei ehkä ole paras valinta.

Pääsisäänkäynti. Sivuovi oli tuossa ”kujalla” parkkiksen vieressä.

Fasiliteetit majatalossa olivat ihan hyvät. Meillä oli tuuria, kun huone oli heti vessan vieressä ja suihkua vastapäätä. Monet tuntuivat valittavan vessojen ja suihkujen vähyyttä (koko majapaikassa taisi olla vain kaksi suihkua ja muutama wc), mutta en koko viikon aikana joutunut vissiin kertaakaan jonottamaan kumpaankaan. Jos haluaa käydä suihkussa aamulla tai iltapäivällä, voi juuttua ruuhkaan. Oma taktiikkani olikin käydä keskellä päivää, kun palasimme aina kaupungilta lataamaan akkuja iltaa varten. Suurin ruuhka vaikutti olevan illalla 21-00 välillä, kuten kaikissa hostelleissa aina. Taktikoitaa, hyvät ihmiset, taktikoikaa. Tykkään kyllä kotona käydä aina aamulla heti ensimmäiseksi suihkussa, mutta hostelleissa pieni aamupesu lavuaarilla saa riittää. Ja kannattaako sitä edes hirveästi itseään sukia suihkussa, kun lähtee kuitenkin kaupungille kävelemään ja hikoilemaan.

Hostellin respa oli auki vain tietyn aikaa päivästä, muistaakseni iltakasiin asti, jonka jälkeen sisään piti tulla sivuovesta. Jokaiselle annettiin kulkuavain, jolla pääsi sivuovesta sisään iltamyöhällä (ja aamuisin, ennen kuin respa oli paikalla ja ”pääovi” auki). Mielestäni ihan toimiva systeemi.

Yadoyassa oltiin tarkkoja kierrättämisestä. Hyvä niin!

Kengät pois ennen sisään astumista!

Hostelli jakaantui kolmeen kerrokseen: ensimmäisessä kerroksessa oli respa ja yhteinen keittiö/löhöilytila, toisessa suihkut ja huoneita ja kolmannessa lisää huoneita. Tilat olivat kapeita ja käytävällä tuli ahdasta kohdatessaan toisen asukin, mutta sellaista eläminen Japanissa on. Kämpät ovat postimerkin kokoisia ja sillä mennään. Hostellin naapuristo oli rauhallinen ja viihtyisä. Toisella puolella rataa pienen kävelymatkan päässä sijaitsi yölämää ja ravintoloita, joten alue itsessään oli aikamoinen nappivalinta. Plus että sieltä pääsi 5-10 minuutissa Shinjukuun.

Pieni keittiö oli kätevä ja yhteisestä tilasta löytyi paljon matkaoppaita, lehtiä yms. muuta luettavaa ja ideoita, mitä Tokiossa voisi tehdä. Kerran viikossa hostellissa kaiketi järjestetään jonkinlainen yhteinen ilta. Se oli tietysti juuri sinä päivänä, kun me chekkasimme ulos (aina meidän tuuria!). En oikein keksi mitään naputettavaa itse hostellista, hinta-laatusuhde oli mainio, sijainti erinomainen ja vaikka huone oli pieni, se ajoi asiansa.

Yhteinen tila ja keittiö

Vaikka itse hostellissa ei ollut mitään vikaa, yksi asia jäi kuitenkin aika pahasti kaivertamaan. Eräänä iltana kun oltiin asettumassa nukkumaan, kuultiin kun yksi hostellin työntekijöistä keskusteli pihalla (ilmeisesti kahden muun hostellissa majoittuvan henkilön kanssa). Meidän huoneessa oli tosiaan se pieni ”parveke” ja oven läpi kuuli aika hyvin, mitä pihalla tapahtui – varsinkin kun työntekijä tuttavineen seisoskeli juuri partsimme alla kadulla. Työntekijä oli sellainen nuorehkon oloinen amerikkalainen kundi, joka ei kertaakaan viikon aikana tervehtinyt meitä ja vaikutti aina jotenkin tosi tympääntyneeltä. En voinut olla kuulematta keskustelua, amerikkalainen kun ei hirveästi säästellyt ääntä ja sanojaan. Tyyppi rupesi valittamaan hostellissa majoittuvista asiakkaista, jotka olivat varausta tehdessään ilmoittaneet olevansa häämatkalla ja toivoisivat, että huone voitaisiin laittaa jotenkin ”romanttisemmaksi”. Pariskunta oli varannut huoneen kahdeksi yöksi ja amerikkalainen kaveri rupesi ilkeästi kommentoimaan, kuinka hän ei ymmärrä että miten joku voi tulla hostelliin häämatkalle kahdeksi yöksi ja valita vielä Tokion PASKIMMAN hotellin. Siis tyyppi käytti nimenoman ilmaisua ”the shittiest hostel in Tokyo” ja en voinut uskoa korviani! Ensinnäkin se, että hän puhuu asiakkaidensa asioista muille ivalliseen sävyyn ja sitten vielä ruotii omaa työpaikkaansa asiakkaiden kuulen tuohon malliin, ei hyvää päivää!

Joo, hostelli ei ehkä ole paras valinta jos kaipaa häämatkalla romanttisuutta, mutta ihmiset matkustavat erilaisin motiivein ja budjetein. Ei ole paljoa vaadittu hostellin henkilökunnalta vaikka taitella lakanat siististi odottamaan tai jättää pieni lappu huoneeseen, jossa onnitellaan avioon astumisesta. Se on vain hyvää asiakaspalvelua eikä todellakaan paljoa vaadittu. Ja vaikka mitään ei tehtäisikään, ei se silti oikeuta ilkeilemään muiden kuullen. Ei sillä, ettenkö itse olisi joskus nalkuttanut jostain hankalasta asiakkaasta, mutta sitä ei todellakaan tehdä asiakkaiden kuullen! Tyypin valittamista kuunnellessa tulin todella kiukkuiseksi. Teki mieli avata parvekkeen ovi ja huomauttaa, että jos et muista, niin kyseinen häämatkalla oleva pariskunta maksaa sinun palkkasi. Jos ei työt maistu, varmasti on joku toinen, joka on valmis tulemaan tilallesi. Uskomatonta.

Jossain välissä jo ajattelin, että tyyppi puhuu meistä – olimmehan mekin häämatkalla. En kuitenkaan varausvaiheessa ollut toimittanut mitään toiveita ja kyseinen pariskunta yöpyi vain kaksi yötä, joten kyse ei ollut meistä :D

Pari päivää myöhemmin chekkasimme ulos ja meinasin tiskillä mainita toiselle työntekijälle tästä amerikkalaisesta. Meillä tuli kuitenkin vähän kiire junalle, joten jätin asian sikseen ja päätin naputella palautteen nettiin. Hostels.comiin laitoin palautteen, kun sieltä tuli muistutus ja yritin laittaa pidemmän romaanin TripAdvisoriin, mutta palvelu ei hyväksynyt arvosteluani koska siellä luki ”shittiest” (kun tituleerasin kaverin sanoja). Kävin tässä välissä kirjoittamassa uuden arvostelun, nyt jään odottelemaan, reagoiko hostelli antamaani palautteeseen.

Tuosta ”välikohtauksesta” huolimatta olin kuitenkin Yadoya Guesthouseen tyytyväinen ja voisin majoittua siellä toistamiseenkin. Rupesin ennen matkaa hirveästi stressaamaan, että onko meistä enää hostelli-ihmisiksi, mutta huomasin kyllä, että ei sitä niin kamalasti niitä oman hotellihuoneen tuomia mukavuuksia kaipaa että säästää mielummin rahat siitä johonkin muuhun ja majoittuu vähän köykäisemmin. Hostelleissa on omat hyvät ja huonot puolensa, mutta ainakin tällä reissulla tuon tyyppinen majoitus toimi ihan hyvin.

6 Responses

 1. Mekin tykätään välillä tinkiä majoituksen tasosta, jotta voidaan panostaa rajallinen matkakassa johonkin muuhun. Joskus sitten taas vähän parempi majapaikka on ihan paikallaan. Tämä hostelli vaikuttaa ihan passelilta, lukuunottamatta tota erittäin ärsyttävää henkilökunnan edustajaa! Sehän noissa joissain tietyissä ammateissa on, että tyypit ei tee sitä hommaa ammattiylpeydellä vaan ne ”käy vain töissä”, mikä näkyy sitten tuollaisena huonona käytöksenä, mutta pitäis sitä nyt sen verran tilannetajua ja käytöstapoja olla, että ymmärtäis olla valittamatta asiakkaiden kuullen.

  • Anne
   |

   Joo, kyllä välillä sit taas on kiva ottaa vähän parempi majoitus, riippuu paljon matkan luonteesta – esim. kun oltiin viikko Jordaniassa pakettimatkalla keskellä pimeintä talvea tammikuussa niin kyllä se Hilton DoubleTree oli ihan kiva ja rentouttava valinta.

   Mä ajattelin että meniskö nuoruuden piikkiin tuo käytös, kun ei tajunnut miten työpaikalla käyttäydytään. Hostelli on myös melkoisen ”rento” työympäristö joten siellä asiakkaiden ja työntekijöiden rajat ”hämärtyy” – usein kun yhdessä puuhastellaan ja ollaan vähemmän muodollisia, kuin esim. hotelleissa. Ehkä se sitten osin johtaa myös siihen, että unohdetaan et ne majoittujat on tosiaan sun asiakkaita. D:

 2. säppä
  | Vastaa

  Argh, mikä asiakaspalveluasenne! Ihan oikein, että pistit palautetta perään – ois kiva kuulla sitten, mitä vastaavat sieltä jos ylipäänsä mitään vastaavat!

  • Anne
   |

   Eivät ainakaan vielä ole reagoineet tuohon TripAdvisor-palautteeseen.. Mietin, olisinko laittanut vielä sähköpostia perään, mutta katsotaan nyt. Jotenkin vaivaa tuo asia vieläkin vaikka tapahtuneesta on jo kuukausi :D Ärsyttävä tyyppi!

 3. sarrrri
  | Vastaa

  Kerro sitten että saatko koskaan mitään vastausta! Mua jää myös aina vaivaamaan tällaiset paskat asiakaspalvelutilanteet, ja laitan AINA kaikesta mahdollisesta palautetta (myös hyvistä asioista tosin). :D

  • Anne
   |

   Ei olla ainakaan vielä vastattu mitään (ärsyttävää, eivätkö ne tajua lukea mitä niistä puhutaan netissä?! :D). Laitan kohta varmaan oikeasti s-postia..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.