IG Travel Thursday: Berliinin julkisissa

Julkaistu #IGtravelthursday, Eurooppa, Saksa 16

Parin viikon takaisella opintomatkalla kerettiin viettää kaupungissa pidempi tovi ja liikkua hyvin paljon julkisilla. Hankittiin ekana päivänä 7 päivän matkalippu, jolla kelpasi sitten huristella metroilla ja junilla. Hintaa lipulle tuli noin 29 euroa. Toinen vaihtoehto olisi ollut 5 päivän Berlin card, jolla oli hintaa muistaakseni 32 euroa ja se olisi oikeuttanut joihinkin nähtävyyksiin, museoihin jne. alennuksia tai jotain. Me ei kuitenkaan aiottu rampata museoissa joten valittiin tuo ihan tavallinen ”matkakortti”.

Berliinissähän voi myös ostaa päivälipun julkisiin, joka maksaa 6,70 euroa. Käsittääkseni päivälippu ei kuitenkaan ole 24 tuntia voimassa, vaan vain seuraavaan aamuun (aamuyöhön). Tästä tiedosta en kuitenkaan ole ihan 100 % varma, voin olla väärässäkin.

Mutta sitten itse asiaan – eli niihin Berliinin metroihin ja juniin! U-bahn (metro) kuljettaa kätevästi lähes mihin päin Berliiniä tahansa ja keskustaa reunustavalla ympyrälinjalla pääsee puksuttelemaan S-bahnilla (junalla) kätevästi vaikka koko kierroksen kaupungin ympäri. Meidän piti rampata toisella puolella kaupunkia messuilla, joten julkisissa tuli istuttua tovi jos toinenkin.

Otettiin kaverin kanssa kaikki irti meidän kalliista 7 päivän lipuista ja matkustettiin julkisilla tosi ahkerasti. Koko rahan edestä, katsokaas.

Omasta mielestäni julkiset skulaavat erinomaisesti Berliinissä. Vaikka tuo yllä oleva kartta saattaakin näyttää joltain spagettihirviöltä, niin kun rauhassa vaan rupeaa tutkimaan sitä löytääkseen jonkun paikan missä ensinnäkin itse sijaitsee ja mihin pitäisi mennä, ei se liikkuminen ole sen vaikeampaa kuin Helsingin metrollakaan. Ajan kanssa kun lähtee liikenteeseen, niin ei tarvitse repiä pelihousuja.

Asemilla on hyvät opasteet vaihtoyhteyden löytämiseksi ja metroja/junia kulkee melko tiuhaan tahtiin. Välillä meno voi olla vähän ruuhkautunutta, joten kannattaa varautua pitämään laukustaan kiinni ja sulloutumaan vaunuun berliiniläisten tiukkaan syleilyyn.

Erikoinen näky Berliinin julkisissa olivat myös olutta siemailevat paikalliset. Se vaikutti olevan hyväksyttävää (se on se saksalainen rento asenne oluen juomiseen jota meillä ehkä Suomessakin tarvittaisiin joskus) vaikka vaunun seinillä onkin alkoholikieltomerkkejä. Olutpulloja kanniskelevia berliiniläisiä pystyi bongaamaan kellon ympäri. Aamuyhdeksältä olutta pitelevä paikallinen ei ollut ollenkaan harvinainen näky!

Eräs asia, joka mieleen Berliinin julkisista on jäänyt, on ne ihanat vanhat asemat! Osa asemista on aika nuhjaantuneita mutta omalla tavallaan hyvin romanttisia. Suosittelen ehdottomasti takamuksen kuluttamista Berliinin julkisten penkeissä, jos siellä päin matkustelee.

Suomessa IG Travel Thursdayn järjestäjinä toimivat Running with Wild Horses, Kaukokaipuu ja Destination Unknown. Ohjeet osallistumiseen löydät täältä.

16 Responses

 1. Aamuyhdeksältä olutpulloa kanteleva paikallinen ei ole ollenkaan harvinainen näky kotikulmillanikaan… I love Toppila :D

  • Anne
   |

   Nojoo, ei täälläkään, mutta tuolla ne aamukaljan kanniskelijat eivät olleet yltä päällä omissa eritteissään tai sammumispisteessä metron penkillä :P

 2. Kiitos vinkistä, seuraavalla Berliinin reissulla pitää kyllä ottaa ilo irti julkisista, itse olen vuokrannut siellä fillarin mikä on myös kätevä tapa liikkua, mutta noihin vanhoihin asemiin olisi kiva tutustua enemmänkin. Ja julkisilla voisi seikkailla helposti vähän kauemmaksikin keskusta-alueista.

  • Anne
   |

   Joo fillari on kyllä myös fiksu väline – ja paljon suositeltukin – Berliinissä liikkumiseen! Tuntuu, että siellä kaikki kulkee pyörällä.

 3. Sofia
  | Vastaa

  Berliinin julkiset toimii kuin unelma ja hinnat on ihan passelit! :) Muistaakseni mulla on ollu tuo päivälippu 24 h voimassa, mutta en nyt mee kyllä vannomaan, jotenkin vaan semmonen muistikuva.

  • Anne
   |

   Siis mäkin muistelin viime kesältä, että se lippu olisi ollut 24 tuntia voimassa mut nyt kun käytiin ja mietittiin noita lippuvaihtoehtoja niin meille tuli sellainen käsitys siitä lippukoneen ruudusta, että lippu on voimassa vain seuraavaan päivään aamuyöhön asti eli ei suinkaan 24h. Ei missään lukenutkaan, että se olisi vuorokauden voimassa, joka paikassa luki vain että päivälippu. Sekavaa :(

 4. Kat
  | Vastaa

  Tulipas metrokartasta mieleen Lontoon vastaava! Metro on kyllä aivan älyttömän kätsä väline liikkumiseen ja jos alussa nuo spagettilonkerot hirvittää niin aika nopeasti sitä kyllä huomaa, minne mennä ja miltä puolelta.

  Tää on ihan kamalaa kun nyt tulee niin paljon Eurooppapainotteisia postauksia ja 7kk Aasiassa on jo syössyt paikan mielenkiinnon omassa pääkopassa järkyttävään inflaatioon, niin jopa eurooppalaisessa metrossa istuminen olisi tähän väliin todella jännää! :,,D Ihminen on outo eläin!

  • Anne
   |

   Heh, no onhan Eurooppakin omalla tavallaan hyvin eksoottinen, ainakin itse jaksan aina ulkomailla ihmetellä mitä tavallisempia juttuja kuten esim. noita julkisia :D

 5. Veera
  | Vastaa

  Voi miten tästä postauksesta tulikin ikävä Berliiniin <3

  • Anne
   |

   Sun pitää varmaan muuttaa sinne!

 6. Teea
  | Vastaa

  Kiva postaus! Berliini kiinnostaa, tottakai, ja siellä olis varmasti hauskaa kävelemisen lisäksi liikkua myös paljon julkisilla ja käydä katsastamassa syrjäisempääkin Berliiniä.

  • Anne
   |

   Mäkin kyllä tykkään kaikista eniten kävellä joka paikkaan ja sekin Berliinissä onneksi onnistuu, mutta eri paikkojen välillä etäisyydet saattaa vaan venähtää vähän pitkiksi ettei ihan joka matkaa kannata lähteä talsimaan. :)

 7. Kea
  | Vastaa

  Berliiniin pitää varmaan joskus vielä päästä! Ja iiih, tuossa nyt sitä oikeaa subway-tilea jota niin kovasti uuteen kotiini havittelen… :D

  • Anne
   |

   Berliini on onneksi melko lyhyen matkan päässä ja lentojakin saa aika huokeaan hintaan, eli sinne vaan :) Alkuun laitat nuo kaakelit sinne sun keittiöön niin pääset tunnelmaan!

 8. Hanna
  | Vastaa

  Heh, ”sulloutumaan vaunuun berliiniläisten tiukkaan syleilyyn”. Repesin :D

  Tämä oli kiinnostava postaus meidänkin lähestyvää Berliinin-reissua ajatellen. Olinkin kuullut että julkisilla liikkuminen on siellä tosi kätevää. Vaikka metrokartasto näyttäisikin sekavalta, niin melkeinpä missä maassa tahansa niissä on silti sama logiikka, joten eiköhän se suju ihan hyvin. Varmaan tulee liikuttua aika laajasti ympäriinsä, eli joku tuollainen useamman päivän kortti lienee paras valinta :)

  • Anne
   |

   Ehdottomasti kannattaa ottaa useamman päivän kortti tai ainakin se päivälippu – kertaliput on tosi kalliita (muistaakseni jotain 2,50 euroa) eli jos käyttää yhtään enemmän julkisia päivän aikana niin tulee helposti kalliiksi. Ja sitten kun on sellanen lippu jolla voi matkustaa ”rajattomasti”, niin tulee helpommin lähdettyä liikenteeseen ja pidemmällekkin, kun ei tarvitse murehtia kalliista kertalipusta :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.