IG Travel Thursday: Budapest pähkinänkuoressa

Julkaistu #IGtravelthursday, Eurooppa, Unkari 10

Vietimme juuri pitkän viikonlopun Budapestissa. Matkan pääasiallinen oli tarkoitus lähteä tapaamaan unkarilaista tuttuamme, Annaa, joka kesällä vuorostaan vietti meillä viikon (tutustuimme siis couchsurfingin kautta). Budapest nähtävyyksineen tuli siinä sitten vähän niin kuin plussana sivussa. Matkaan lähdettiin lauantaiaamuna ja takaisin lähdettiin tiistaina puoliltapäivin. 3 päivässä kerettiin katsomaan oikeastaan kaikki mitä haluttiinkin, paitsi ne luolat jäivät tällä kertaa väliin. No, onhan joku syy sitten mennä joskus vielä takaisin! Budapestissa ei omasta mielestäni ole niin kovin kummoisesti sitä nähtävää, ellei sitten ole erityisen kiinnostunut esimerkiksi museoista, arkkitehtuurista ja historiasta. Niistä kiinnostuneille riittäisi koluttavaa ja ihmeteltävää. Kaupunki oli kuitenkin aika vaikuttavan näköinen massiivisine rakennelmineen ja vanha arkkitehtuuri oli kieltämättä melko upeaa. Kaverimme kertoi, että kaupungissa remontoidaan parhaillaan vähän sitä sun tätä koska pian ovat tulossa vaalit. Vaikuttajat voivat sitten sanoneet tehneensä sitä ja tätä kaupungin hyväksi.. ;)


Kapuamassa Gellertin kukkulalle / Budapestin ehkä tunnetuin nähtävyys, Chain Bridge

Monet rakennukset ja sillat olivat upeasti valaistu ilta-aikaan ja keskustan tuntumasta löytyi useampi joulutori, jotka nekin olivat kovin kauniita. Maisteltiin paikallista glögiä eli lämmitettyä viiniä (mulled vine), mutta ruokamaistelut toreilla jäivät välistä lähinnä jatkuvan tungoksen takia jossa ei olisi kovin hyvin pystynyt nauttimaan eväistä.

Kaikista kivointa koko reissussa oli varmaankin visiitti Szechenyin kylpylään. Se on Budapestin suurin kylpylä ja sieltä löytyy sekä ulko- että sisäaltaita. Sisäänpääsymaksu oli melko suolainen (noin 30 euroa kahdelta), mutta oli se kyllä sen arvoista. Lilluttiin altaissa melkein 3 tuntia ja kaikista paras oli ulkoallas, jonka vesi oli mukavat +38 astetta. Kyllä kelpasi viileällä ilmalla lämmitellä altaassa! Mulla oli joku ihmeellinen kipeä kohta selässä pari päivää, mutta kun oltiin vierailtu kylpylässä, huomasin kivun kadonneen.. Ehkä kylpylän vesissä on oikeasti parantavia vaikutuksia ;)

Kylpylästä voi vuokrata pyyhkeitä, jos ei muista/jaksa tuoda omaansa mukaan. Szechenyissä pyyhevuokra oli 700 forinttia (2-3 euroa) ja siihen päälle piti maksaa 4100 (!!) forintin deposit. Meiltä kahdelta pyyhevuokrat + depositit olivat siis 9800 forinttia.. Onneksi tuon depositin sai takaisin kun kävi palauttamassa pyyhkeen, kunhan ei vaan kadota vuokraamisen yhteydessä annettuja lippuja ja lappuja. Tai pyyhettä. Kannattaa pitää mielessä, jos meinaa suunnata tuohon kylpylään!

Kylpylässä kuljettiin rannekkeen kanssa, jolla sai pukuhuoneen kaapin lukkoon. Samoin pyyhettä vuokratessa tiedot rekisteröitiin rannekkeeseen. Arvotavaroille löytyi oma säilytyspisteensä (koodilukolliset kaapit), jonne jätettiin lompakot, kamera jne. Vaikka kylpylä oli iso, niin alkuhämmennyksen jälkeen siellä oli ihan helppo liikkua ja henkilökunta neuvoi tarvittaessa. Budapestiin suuntaaville voin sanoa, että kannattaa käydä ainakin jossain kylpylässä. Tuo Szechenyin kylpylä oli ainakin omasta mielestäni aivan ihana!


Ihana pieni suklaapuoti/kahvila

Jonkin verran kerettiin käydä tutustumassa kaupungin ravintola/kahvilatarjontaan. Oltiin katottu netistä etukäteen jotain ravintoloita, mutta aika pitkälti mentiin meidän kaverin suosituksilla. Budapestissa hintataso on Suomeen verrattuna aika kohtuullinen ja muutamalla eurolla saa jo ihan maittavan aterian. Oltiin etukäteen kuultu (muistaakseni Markus oli lukenut jostain lehdestä?) sellaisesta paikasta kuin Momotaro Ramen. Sitä kehuttiin Euroopan parhaaksi ramenpaikaksi ja vanhana Japanin reissajana pitihän se käydä testaamassa (vaikka ramen onkin aika kaukana unkarilaisesta ruoasta!). Paikka oli kuitenkin syvä pettymys! Listassa ei ollut yhtäkään japanilaista ramenia (esim. shoyu/misoramenia) ja muutkin vaihtoehdot vaikuttivat aika ankeilta. Tilasin ramenin wontoneilla. Liemi oli mauton ja muutenkin ateria aika surkea. :( No, tulipahan testattua..

Parempi ruokakokemus sen sijaan oli kuin vierailtiin kaverimme vanhempien luona lounaalla! Oli muutenkin aika ihanaa päästä tutustumaan unkarilaiseen kotiin. Kaverin vanhemmat molemmat puhuivat sujuvasti englantia ja hänen äitinsä kertoi innoissaan siitä, kun oli kesällä ollut 10 päivää Turussa matkalla. Kaverin äiti oli laittanut ruoaksi maittavaa kanaa jota syötiin ”unkarilaisten nuudelien” kanssa. Ne oli siis jotain sellaisia keitettyjä, ohueksi pyöriteltyjä taikinapaloja, aika erikoisia. Alkupalaksi syötiin täytettyä kananmunaa. Jälkkäriksi keitettiin kahvit ja syötiin suklaata.

Kolmen päivän reissu meni nopeasti ohi ja varmasti olisi ollut vielä kaikennäköistä koettavaa ja nähtävää, mutta oltiin molemmat kuitenkin tyytyväisiä pikavisiittiin. Kerettiin nähdä tarpeeksi ja käydä tutustumassa Budapestin yöelämäänkin. Kivointa oli myös taas niiden tuliaisten ostaminen paikallisesta marketista. Saaliiksi jäi noita ”unkarilaisia nuudeleita”, vähän mausteita, suolakurkkuja ja makkaraa!

Suomessa IG Travel Thursdayn järjestäjinä toimivat Running with Wild Horses, Kaukokaipuu ja Destination Unknown. Ohjeet osallistumiseen löydät täältä.

10 Responses

 1. Satu VW
  | Vastaa

  Oih, tuo kuuma ulkoilma-allas olisi poikaa myös täällä ja heti! Olen käynyt hyvin pikaisella reissulla Budapestissa interrailin yhteydessä KAUAN sitten, mutta siellä olisi kiva käydä uudestaan. Ja couchsurfing on kokeilematta myös….

 2. sarrrri
  | Vastaa

  Hoooo minäkin haluan Budapestiin heti nyt! :D Voin niin kuvitella itteni lillumaan tonne altaaseen. <3

 3. Anne
  | Vastaa

  Satu,

  Oli aika tuulinen ja nihkeä ilma tuona päivänä, kun kylpylässä vierailtiin, lämmin vesi kyllä tuntui siinä vaiheessa aika ihanalta! Pientä luksusta!

  Ja mitä tulee CS:ään, niin sitä kautta on kyllä tullut solmittua kaverisuhteita jo useampi ja suosittelen sitä, jos joskus haluaa vähän säästää majoituskuluissa ja tutustua johonkin paikkaan paikallisen avulla. Toki jotkut hostaavat eivät paljoa uhraa aikaa sohvasurffaajille, mutta välillä löytyy niitä tyyppejä jotka ovat tosi omistautuneita hommaan ja mielellään hostaamisen lisäksi kertovat vinkkejä ja näyttävät paikkoja :) Käyttäjäksi rekisteröitymällä ei myöskään mitenkään sitoudu majoittamaan ketään.

  Sari,

  Suosittelen ehdottomasti :D Tuolta kylpylästä löytyi myös kaikenmaailman höyrysaunoja ja ties mitä eri lämpötiloilla varustettuina, kaikkea ei edes keretty käydä kokeilemassa. Ja tietysti oli mahdollisuus mennä kaikkiin hoitoihin ja hierontoihin, ne tietysti maksavat sitten ekstraa.

 4. Kea
  | Vastaa

  Joo tuonne kylpylään voisin itsekin lähteä käymään, vaikka olen 3 kerran aikana varmasti nähnyt Budapestista kaiken tarvittavan. :)

 5. Anne
  | Vastaa

  Kea,

  Heh, kyllähän tuolla sais varmaan helposti parikin päivää kulumaan jos kävisi kaikki mahdolliset kylvyt ja hoidot läpi! Eli jos ei muuta tekemistä Budapestissä keksi, niin kylpemään vaan.. :D

 6. Veera
  | Vastaa

  Kääk kun en ole koskaan käynyt Budapestissa, tilanne pitää taas korjata!

 7. Lotta Watia
  | Vastaa

  Oijoi! Mäkin tulin haaveilemaan tuosta kylpylästä. Näyttää ihanalta! Talvella on just parasta lillua ulkoilmakylvyssä. <3

  Parasta ovat myös paikalliset supermarketit. <3

 8. Oih ja voih, ihana Budapest! En ole käynyt siellä kuin kerran, mutta muhun tuo kaupunki jotenkin osui ja upposi. Haikailen sinne kovasti takaisin ja haaveilen siitä, että voisin asua siellä joskus edes pari kuukautta.

 9. […] matkan kulusta kirjoitinkin jo aikaisemmin vähän, mutta laitetaan nyt vielä hieman kuvia ja tekstiä lisää. Kuvia on jonkun verran, joten […]

 10. […] Ensimmäistä kertaa Budapestissa kävimme 2013. Lue postaus aiemmasta visiitistämme täältä. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.