IG Travel Thursday: Kapatuosian linnamäki

Julkaistu #IGtravelthursday, #suomiretki, Kotimaa | 15

Pääsiäisenä olimme maalla sukuloimassa ja käytiin tutustumassa Hollolan nähtävyyksiin. Aamulla kirjoitin tylysti Googleen ”Hollolan nähtävyydet” ja lähdin tutkimaan, mitä kaikkea alueelta löytyy. Kapatuosian linnavuori – vai linnamäki, kummin vain, kiinnitti erityisesti huomioni, joten napattiin Luumu kainaloon ja lähdettiin ajelemaan sitä kohti.

Kapatuosian linnamäki on erityisen historiallinen paikka. Siellä on ollut asutusta jo 8000 vuotta sitten, sieltä on löytynyt keskiaikaista esineistöä sekä siellä on ollut hirsirakenteinen suojalinna jotain 1000 vuotta sitten. Itse mäki – tai ”vuori” – on jäätikköjoen synnyttämä harjumuodostelma joka kohoaa reilun 50 metrin korkeuteen Vesijärven yläpuolelle. Paikka sijaitsee Hollolan keskiaikaisen kivikirkon takana ja vaikka mäki ylös on melko jyrkkä, sinne on heikkojalkaisemmankin suhteellisen helppo kavuta aidattua polkua pitkin.

Oli sanomattakin selvää, että ylhäältä avautuivat melko upeat maisemat Vesijärven ylle. Vielä upeammat maisemat olisivat varmaankin olleet kukkulalla tönöttävästä näkötornista – mutta valitettavasti ei päästy sinne ihailemaan ympäristöä, koska se oli kiinni. Höh! No, rakennus oli kyllä kieltämättä melkoisen huonokuntoisen näköinen ja luin netistä että tämän vuoden aikana tornista tehdään korjaussuunnitelma. Toivottavasti se saadaan kondikseen.

Paikalla on kieltämättä myös melkoisen erikoinen nimi. Kapatuosia ei kuulosta kovin suomalaiselta nimeltä ainakaan omasta mielestäni. Tämän lähteen mukaan nimi viittaisi Turkin Kappadokiaan ja sen kristilliseen historiaan. ”Mäen nimi antaa viitteitä idän ortodoksisen kirkon varhaisesta vaikutuksesta Hollolan alueella. Myös raha- ja esinelöydöt kertovat vilkkaasta kaupankäynnistä itään päin, Karjalaan, jopa Novgorodiin ja Konstantinopoliin saakka.” Nimen alkuperästä tai miksi kukkula on nimetty juuri Kapatuosiaksi ei kuitenkaan taida olla kovin tarkkaa tietoa (tai en itse ainakaan löytänyt mitään), joten jääköön se toistaiseksi arvoitukseksi.

Käytiin katsomassa myös muitakin Hollolan nähtävyyksiä, niistä voit lukea lisää toisessa blogissani täällä.

Suomessa IG Travel Thursdayn järjestäjinä toimivat Running with Wild Horses, Kaukokaipuu ja Destination Unknown. Ohjeet osallistumiseen löydät täältä.

15 Responses

 1. Laura
  | Vastaa

  Mullekin tuli Kappadokia ensimmäisenä mieleen tuosta nimestä, joka ei tosiaan oo mitenkään perisuomalainen paikannimi… :D Oli kyllä mielenkiintoista kuulla tästäkin paikasta, eipä oo koskaan tullut vastaan missään yhteydessä!

  • Anne
   |

   Joo, oli mullekkin ihan uusi tuttavuus! Google kertoi tämänkin paikan olemassaolosta. Meiltä Suomestakin löytyy vaikka mitä jänniä paikkoja kun lähtee vaan etsimään :)

 2. Teea
  | Vastaa

  Olis kiva päästä tuonne näkötorniin maisemia ihailemaan! Ja ihan oikeessa olet, meillä on täällä melkoisia aarteita! Niitä vain pitää osata etsiä, monia paikkoja kun ei mainosteta tai muuten vain eivät ole osuneet silmiin. Esimerkiksi itse tykkään vanhoista ja / tai hylätyistä taloista sekä katutaiteesta, mutta eipä näiden ajatella olevan matkailun kannalta tärkeitä juttuja, vaikka osa meistä matkustaakin tällaisten perässä :D.

  Näin autottomana on tosin harmillista, että moneen paikkaan on hankalaa (tai mahdotonta) liikkua ilman autoa. Onneksi autollisia läheisiltä kuitenkin löytyy niin pääsee aina kesän tullen seikkailemaan vähän syrjemmillekin paikoille :). Vaikka on niitä kiehtovia paikkoja ihan kaupungeissakin :)

  On kyllä erikoinen nimi ja ihan hauskan tarinan sieltä takaa löysit.

  • Anne
   |

   Joo se on kyllä harmi, että julkisilla ei oikein pääse minnekkään vaan pitäisi aina mennä omalla autolla! Varsinkin maaseudulla.. :(

   Mun mielestä Suomessa eri nähtävyyksiä ei todellakaan tuoda niin paljoa esille kuin niitä voitaisiin. Ehkä ajatellaan, että ne ei kiinnosta ketään? No ei varmaan kiinnostakkaan, kun kukaan ei ole kuullutkaan monista paikoista! Tässä olisi meillä kyllä kehittämisen paikka :)

 3. Kaukokaipuun Nella
  | Vastaa

  Ihana suomiretkipostaus, ja mikä paikka! Voi kun olisit päässyt tuonne ylös ihailemaan maisemia, mutta ehkä sitten ensi kerralla. (:

  • Anne
   |

   Täytyy seurata tilannetta ja toivoa että torni kunnostettaisiin, niin voisi käydä sitten toistekin :)

 4. Ja taas oppi Suomesta jotain ihan uutta! Upean näköinen paikka, ja nyt vasta tajusin että sullakin on kaksi blogia!!

  • Anne
   |

   Tuolla oli kyllä tosi upeat maisemat!

   Mä en ole ihan kauheasti tuonut tuota enkkublogiani esille, kun se nyt on ollut vähän kokeiluasteella, mutta uskon nyt että se on jäädäkseen joten sitäkin saa käydä kurkkimassa aina välillä :)

 5. Kat
  | Vastaa

  Maisemat! <3 Ja heh, eipä oo tullut itselle mieleen googletella Suomessa mitään nähtävyyksiä! Siis taas hyvä esimerkki tuosta samasta ajatusrykelmästä, että ”ei siellä mitään ole”. Pöh! Varmasti on :)

  • Anne
   |

   Samalla googlettelureissulla paljastui muuten myös että Orimattilassa järjestetään kesäisin viikon mittainen musiikki- ja olutfestivaali ”Mallusjoen takinkääntöviikot”.. Mä oon ollut tosi syvällä googlen maailmassa ja milloin minkäkin Visit Orimattila, Visit Pihtiputaa, Visit Perähikiä-sivuilla tutkimassa nähtävyyksiä ja maailman menoa :D Että eikun netistä etsimään, mitä kaikkea löytyy!

 6. Olenkin kasvanut aivain noilla huudeilla ja kauniilta näyttää. Tuostahan se Järvi-Suomi alkaa. Onko teidän koiran nimi tosiaan Luumu? Ihan huippu nimi! :D

  • Anne
   |

   Kiva tietää että noi on sulle tuttuja maisemia! Ja joo, Luumu se on :D

 7. Vau mitä maisemia ja ihana pieni Luumu!

  • Anne
   |

   Luumusta Javalle kamu :)

 8. Tiina
  | Vastaa

  Hieno näköalamesta. Ja toi karvanaama on kyllä ihan vastustamaton :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.