IG Travel Thursday: Koira matkassa

Julkaistu #IGtravelthursday, #suomiretki, Koira matkassa, Kotimaa 22

Kuten moni tätä blogia seurannut on varmasti huomannut, niin aina silloin tällöin meidän reissuremmiämme täydentää tuollainen Star Warsista karannut, ewokkia muistuttava partaotus. On sillä nimikin, Luumu. Rodultaan se on griffoni, hienommin griffon bruxellois. Tämä belgialaista syntyperää oleva, vanhaa merimiestä muistuttava urospiski on asustellut meillä jo reilu pari vuotta ja ehtinyt siinä ajassa reissata vähän siellä sun täällä – toistaiseksi tosin ihan vain kotimaamme sisällä.

Pääkaupungin nähtävyyksiä

Kruunuvuori

Luumu kulkee helposti mukana kun suomiretkeillään lähellä kotia – pidemmälle sijoittuvat matkat vaativat usein jo sitten vähän enemmän suunnittelua. Tänä kesänä otettiin Luumu ensimmäistä kertaa mukaan yli yön reissuun vieraaseen kaupunkiin ja suuntasimme Raumalle, jossa yö nukuttiin teltassa. Oltiin molemmat Markuksen kanssa aika stressaantuneita, että mitähän siitä tulee – mutta loppujenlopuksi Luumu taisi olla meistä kolmesta ainoa, joka sai maittavat yöunet (vahingossa) juurakon päälle asetellussa teltassa, vastarannan bileiden huudatuksesta välittämättä.

Toki Luumu on vieraillut muuallakin vieraissa kaupungeissa, mutta lähinnä sellaisissa paikoissa joissa yöt vietetään katto pään päällä, sisätiloissa ja sängyssä.

Hollolassa

Mutta kuten mainittu, koiran kanssa reissaamisessa on omat haasteensa. Ensinnäkin, koiraa ei voi ottaa joka paikkaan mukaan. Monet hotellit eivät hyväksy lemmikkejä, ruokapaikoista ja ostoskeskuksista puhumattakaan. Koiraa ei saa usein viedä yleisille uimarannoillekkaan. Lisäksi, onko mitään järkeä ottaa lemmikki mukaan reissuun, jos aikaa aikoo viettää enemmän vaateostoksilla kuin esim. luonnossa liikkuen, josta koirakin nauttii? Koiran kanssa matkustaminen voi olla ajoittain melko rajallista. En ainakaan itse suostuisi jättämään Luumua yksin vieraaseen hotellihuoneeseen siksi aikaa, että me lähdettäisiin tekemään jotain minne koiraa ei voisi ottaa mukaan. Toki nämä ovat tietysti totuttautumiskysymyksiä, mutta itse haluan suunnitella ne matkat, joihin Luumu lähtee mukaan, sellaisiksi joissa se voi kulkea mukana koko aika.

Nuuksio / Rauman vanha kaupunki

Telttailemassa Raumalla / Sammallahdenmäellä

Sellaisia koirille sopivia matkoja ovatkin mielestäni mm. kaikki luonnossa liikkumiseen, patikointiin ja ylipäätään ulkona pyörimiseen liittyvät matkat. Ensi kesänä meillä on tarkoitus kiertää Suomea enemmänkin ja olen kyllä ajatellut, että toi pikkuinen karvaturri lähtee meidän mukaan. Luumu kulkee hyvin mukana autossa ja vaikka uudet paikat aina vähän jännittävät alkuun, niin kyllä se ihmeen hyvin aina jaksaa seikkailla meidän kanssa. Majapaikat pitää sitten valita sen mukaan, että on sellainen paikka minne koiran voi viedä – leirintäalueet ovat yleensä hyvä valinta, jos koira ei vain stressaa liikaa ympärillä olevista muista leiriytyjistä. Tietysti välillä pitää hyväksyä faktat ja oman sekä koiran mielenterveyden vuoksi tyrkätä se viikonloppuhoitoon anoppilaan, jos jostain reissusta tulisi koiran kanssa muuten liikaa säätämistä. Aina ei itsekään jaksa, kun se yksi on koko aika siinä jaloissa.

Kuten ihmisillä, koirallakin on matkoillaan erilaisia tarpeita – sen pitää myös yhtä hyvin syödä ja juoda, saada lepoa ja rentoutua. Vaikka Luumu onkin aikamoinen energiapakkaus niin kyllä siitä huomaa, jos se on touhuttanut koko päivän menemään ilman päiväunia. Normaalisti arkena kun se kuitenkin nukkuu yöunien perään aina toiset vastaavat sillä välin kun me ihmiset ollaan töissä tai opiskelemassa. Usein koko päivän ulkona riekkumisen jälkeen illalla viereen simahtaa aika valmista kauraa oleva rihveli.

Laivakoira nauttii maisemista

Koirat eivät ajattele kuin ihmiset ja asiat jotka ihmisistä ovat hauskoja, eivät välttämättä ole aina sitä koirista – esim. veneretki saattaisi pelottaa koiraa (tosin ei kuulemani mukaan merikarhu-Luumua, joka oli viime kesänä vanhempieni kanssa paljon veneilemässä), samoin paikat, joissa on paljon ihmisiä voivat stressata ja pelottaa – pitää miettiä, minkälainen se oma paras ystävä on ja minne sitä voi viedä, ennen kuin lähtee sen kanssa kiertämään maapalloa.

No, entä sitten koiran kanssa ulkomaille matkustaminen? Harva se kerta olen nähnyt lentokentällä tai satamissa koiria lähtemässä tutustumaan uusiin maailmoihin. Viikon Epsanjanlomalle ei Mustia varmaan kannata ottaa mukaan, mutta jos ulkomaille on lähdössä pidemmäksi aikaa ja esimerkiksi asumaan samaan paikkaan – niin miksi ei. Lentämisessä ja kaikenlaisessa matkustuksessa on toki lemmikeille omat haasteensa ja aina kannattaa miettiä, kumpi on suurempi – hyöty vai haitta. Ollaan puhuttu Viro-Latvia-Liettua-akselille omalla autolla lähtemisestä ja Luumun pakkaamisesta mukaan, mutta sellainen reissukin vaatii sitten jo aika lailla enemmän asioden selvittämistä ja taustatyötä kuin joku viikonloppureissu koiraystävälliseen hotelliin johonkin Suomen kaupunkiin.

Omasta mielestäni jotkut ovat vähän liian hysteerisiä lemmikkien suhteen (myönnetään, olen toki sitä myös itse välillä), mutta koiranhan olisi tarkoitus sopeutua ihmisen elämään eikä toistepäin. Koiria voi myös treenata erilaisiin tilanteisiin, on ne sitten junassa matkustamista tai vieraissa paikoissa yöpymistä. Lemmikit eivät todellakaan kuulu joka paikkaan, mutta on kuitenkin monia paikkoja minne ne Mustit ja Mirrit voi ottaa mukaan jos on vain valmis tekemään vähän järjestelyjä.

Oletko matkustanut lemmikkisi kanssa? Mitä mieltä / minkälaisia kokemuksia löytyy?

Instagram Travel Thursdayn järjestäjiä Suomessa ovat Kaukokaipuu, Destination Unknown ja Wanderlust Expert. Ohjeet osallistumiseen löydät esimerkiksi täältä. Minut löydät instagramista nimimerkillä ewoklife.

22 Responses

 1. Aikanaan koira/koirat matkustivat kotimaassa mukana. Ja paljon tehtiin koiranäyttelyreissuja myös ulkomaille.

  Nyt ei ole koiraa ja en kyllä ehkä enää ottaisi edes mukaan matkoille. Lapset riittävät.

  • Anne
   |

   Joo, lapset JA koira voisi olla vähän liikaa.. :D

   Näyttelyiden perässä monet tosiaan matkustavat koirien kanssa – maapallon toisellekin puolelle. Tänä kesänä Thaimaasta kotoisin oleva apinapinseri voitti maailman kauneimman koiran tittelin Suomessa järjestetyssä World Dog Showssa. On sillä ollut vähän matkaa tänne asti kisaamaan!

 2. Luumu on kyllä niin symppis :) Ihailtavaa, miten suunnittelet reissut niin koiran ehdoilla. Meillä koira ei kulje reissuilla mukana, eikä ole koskaan reissannut, mutta luulen että tähän saattaa tulla muutos, jos jossain vaiheessa otan koiran näin uudessa elämäntilanteessa (koiruli asustelee mun siskon luona, oli siis perhekoira kun asuin vielä joskus kotona). Ihania kesäkuvia! :)

  • Anne
   |

   Niin, vaikka koiratkin on sopeutuvaisia niin pitää ottaa kuitenkin monia asioita huomioon jos koiran meinaa ottaa mukaan reissuun.. Mieluusti sitten suunnittelee ne sellaisiksi, ettei tule kauheata säätämistä. Jos on joku oma hurvittelureissu tiedossa, niin koiran on sitten taas parempi mennä hoitoon kuin lähteä matkaan mukaan. :)

 3. Luumu on mun suosikki – niin sympaattinen ewokki! Tiedän just mitä tarkotat koiran mukaan ottamisella. Meilläkin Java on kyllä matkustellut Suomessa verrattain paljon junalla, julkisilla, autolla, ja on se lennellyt ihan lentokoneellakin Amerikan mailla Arizonasta Alaskaan ja Alaskasta Suomeen asti… mutten kuitenkaan enää ottais sitä lentäen matkalle mukaan ellei olis ihan pakko. Lentohäkkikin myytin jollekin sitä enemmän tarvitsevalle. :)

  Kuitenkin mun kaukaisissa haaveissa olis joskus vuokrata asuntoauto tai vastaava muutamaks kuukaudeks ja lähteä kiertämään Jenkkien kansallispuistoja Javankin kanssa. Tosin en tiedä kuinka realistinen haave se tässä elämäntilanteessa on. Mut never say never!

  • Anne
   |

   Asuntoautolla oliskin varmaan helppo matkustaa koira mukana. Viime vuonna kun oltiin kiertelemässä Keski-Eurooppaa omalla autolla ja yövyttiin paljon leirintäalueilla, huomasin että monella asuntoautolaisella oli koirat mukana. Siellä ne sitten päivysti vaunussa tai sen edustalla. Asuntoautoon koiran uskaltaisi myös varmaan jättää vähäksi aikaa jos lähtisi käymään jossain, se kun on tavallaan kuin ”pieni koti”.

 4. Meillä on ollut haaveissa koira (tämä postaus ei auttanut asiaa… :) ) , mutta olemme siirtäneet hankinnan hamaan tulevaisuuteen, juuri reissujen takia. Olen ihan samaa mieltä siitä että lemmikkien tulisi sopeutua ihmisten elämään, mutta meidän elo, kun sekä mieheni että minä teemme työtä matkailun parissa on sen verran haipakkaa että täytyy katsoa asiaa uudelleen kun vaikka muksut menevät kouluun. Mutta teillä on kyllä ihana matkaseuralainen!!

  • Anne
   |

   Joo, koira ei kyllä sovi sellaiseen perheeseen, missä matkustellaan paljon tai liikutaan muuten paljon paikasta toiseen. No, mekin kyllä matkustellaan aika paljon, että onneksi on toistaiseksi ollut noita hoitopaikkoja, minne Luumun voi sitten viedä kun lähtee itse reissuun.. Mutta hankalaa olisi, jos vapaaehtoisia hoitajia ei löytyisi. Onhan nykyään vaikka mitä koirahotelleja ja hoitoloitakin, mutta ne on aika kalliita ja sellaiseen oman koiran vieminen ei kuulosta kyllä kauhean kivalta. Mieluummin jonkun tutun luo. Mitään ex-tempore reissuja on kuitenkin aika hankala toteuttaa kun pitää aina tosiaan miettiä nuo hoitopaikat jne. sopia ja järjestellä kaikki etukäteen.

 5. Voi kun Luumu on söpö! Ja aivan ihania kuvia! Mä reissasin aikoinaan oman koirani kanssa juuri koiranäyttelyissä ympäri Suomea ja noita Baltian maita ja kyllähän se muutenkin mukana kulki vähän minne milloinkin. Tietty joitain juttuja aina pitää miettiä koiran kanssa mutta olen kyllä kanssa sitä mieltä että koira pitää sopeutua omistajiensa elämään (ottaen huomioon että omistajat ovat olleet järkeviä ja ottaneet koiran vain jos se sopii elämäntilanteeseen). Mulla on kyllä kamala koirakuume mutta vielä ei valitettavasti vaan pysty ottamaan hauvelia, ehkä vielä joku päivä…

  • Anne
   |

   Joo, kyllä ne koirat sopeutuu mutta tietysti jos oma elämäntilanne on tosi hektinen, on enemmän reissussa kuin kotona, niin ei sitä koiraa sitten kannata ottaa. Koirakuume on ihan kamala kun se iskee.. Onneksi nykyään on kaikkia ihme palveluja, joiden kautta voi käydä vaikka lenkittämässä/ottaa hoitoon muiden koiria, auttanevat pahimpaan hauvakuumeeseen :)

 6. Oiiii! Ihania kuvia. Luumu on kyllä mainion näköinen reissukoira :)

  Koiran kanssa reissaaminen sujuu vielä melko helposti, kun vertaa vaikkapa kissaan. Stressasin vuosi sitten tänne Espanjaan lentoa ihan kamalasti ja ”reissukoulutettiin” meidän kisuja pienillä autoilukierroksilla tulevaan muuttoon. Tilasin myös kaikenlaisia luontaistuotteita, jotka lievittivät matkajännitystä ja ihan hyvinhän se meni, kun katit olivat mun rapsutuksessa koko lennon ajan. Ruumaan en olisi ikinä raaskinut niitä laittaa! Asuntokin etsittiin täysin kissojen ehdoilla ja vaatimuksena oli pieni aidattu piha, jossa katit voivat ulkoilla turvallisesti. Kovasti ovat tykänneet Espanjan reviiristään :)

  Mieluitenhan sitä aina hankkii kissoille hoitajan reissujen ajaksi, niinkuin kahden viikon päässä starttaavalle matkallekin, mutta muutto onkin sitten eri juttu, ja kisut kulkevat tietenkin mukana. Tällä hetkellä meillä onkin niin reippaat reissukissat, että ovat tottuneet käymään eläinlääkärissä pyörällä ilman kovaa jännitystä. Vuoden lopussa sitten baskerit vinoon ja suunta kohti Ranskaa :)

  • Anne
   |

   Ruumaan laittaminen kuulostaa munkin mielestä tosi pelottavalta! En mä pystyisi laittamaan Luumua sinne.. Kiva kuulla että teiän kissat on sopeutuneet hyvin uuteen kotiin Espanjaan, kohta onkin sitten taas uudet kuviot kun lähdette sinne Ranskaan. Ovat harvinaisia kissoja, kun pääsevät näkemään maailmaa oikein kunnolla :D On niillä kotiseudun kissoille sitten kerrottavaa, kun (jos) joskus palaatte Suomeen.. ;)

 7. Hanna
  | Vastaa

  En kestä kuinka söpö partaveikko Luumu on <3 Olisipa joskus kiva nähdä se livenä, kun niin paljon kuullut siitä juttua teiltä ja blogin kautta :)

  • Anne
   |

   Meiän pitää järkätä treffit ja ottaa Luumu mukaan :)

 8. Rimma
  | Vastaa

  Voi Luumu <3 Oli hauskaa törmätä silloin Raumalla! Heh. Meilläkin koirat kulkee kotimaassa jonkin verran mukana, mutta koko trion kanssa reissaaminen on vähän raskasta.. Etenkin nyt, kun syntyy vielä vauvakin. Mutta katsotaan, josko jonnekin telttaretkelle triokin pääsee taas mukaan :)

  • Anne
   |

   Luumu parka oli ihan järkyttynyt kun yhtäkkiä tuli kaksi vierasta rapsuttelijaa paikalle :D

   Kaksi koiraa menee varmaan aika hyvin, mutta kolmessa on jo sitten vähän haastetta. Onneksi ne teidän koirat on kuitenkin aika pikkuisia, eri asia olis jos teillä olisi vaikka kolme tanskandoggia!

 9. Ihana matkaseuralainen teillä on tosiaan :) Koirakuume vaivaa myös täällä päässä…ja onkin hirveä palloittelu matkailun ja koiran välillä… Toisaalta, en varmaan olisi ensimmäinen ihminen kuka reissaa ja joutuu välillä antamaan koiran hyvään hoitoon koirakummeillensa joita on jo ennakkoon tiedossa ;) Koiran kanssa yhdessä reissaaminen olisi sitten se toinen vaihtoehto, tiettyjen ehtojen puitteissa luonnollisesti. Mielenkiintoinen postaus!

  • Anne
   |

   Musta on ihan OK laittaa koira hoitoon siksi aikaa kun matkustelee. Eihän kukaan ihminen herranjumala koiran otettuaan voi sitoutua, ettei ikinä laittaisi sitä hoitoon.. Voihan sitä joskus joutua ihan muistakin syistä laittamaan koiran jonnekkin kyläilemään. Tietysti koiraa ei kannata ottaa, jos tietää olevansa puolet vuodesta tien päällä :) Mutta on ne koirat silti vaan niin ihania ja aina on koirakuume päällä! Mä jo haaveilen toisesta.. Tosin ehkä nyt toistaiseksi riittää tuo yksi :D

 10. Hihii, ihana postaus! Luumun seikkailuja on ihana seurailla Instagramissa. :-))

  • Anne
   |

   Kiitos :) Mun insta-tili ei olis mitään ilman Luumua! :D

 11. säppä
  | Vastaa

  Mulla on tosi hyviä kokemuksia koirien kanssa matkustamisesta! Kirjoitin siitä muistaakseni joskus blogiinikin. Meidän sesset on kulkenu meidän mukana aika paljonkin, niin Suomessa kuin ulkomaillakin, ja kaikki on mennyt aina tosi hyvin, kun ne on siihen tottunut ja on menty aina niiden ehdoilla. Tokihan se jonkin verran rajoittaa majapaikkojen valintaa ja omia menoja ym, mutta se on se hinta, mikä siitä on maksettava. Ei mekään tietty millekään tosi lyhyille lomamatkoille ulkomaille asti niitä raahata, mutta pidemmille matkoille kyllä ja Espanjassa asuessamme ne oli aina meidän mukana, minne sitten menimmekin kun siellä ei vakkarihoitajia meillä samalla tavalla ollut. :)

  • Anne
   |

   Kiva kuulla että teillä on ollut onnistuneita reissuja! Kyllä se koirien kanssa reissaaminenkin – ulkomaillekkin – näköjään on ihan mahdollista :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.