IG Travel Thursday: Krakow

Julkaistu #IGtravelthursday, Eurooppa, Puola 4

On taas se aika viikosta, kun blogit täyttyvät Instagram Travel Thursday-postauksista. Yksi Suomen IG Travel Thursdayn järkkääjistä Veera kirjoitti omassa blogissaan Israelista, joka on muuten sellanen paikka missä itsekin haluaisin käydä. No, tammikuussahan me lähetään sinne Jordaniaan, katsoo jos sieltä kerkeisi käydä Israelinkin puolella!Ohjeet, miten osallistua Instagram Travel Thursdayihin löytyvät täältä.

Krakova oli ehdottomasti yksi lempparikohteistani kesäisellä Euroopan reissulla, vaikka siellä olikin aika kuumat oltavat kun alueella oli järkyttävä helleaalto ja lämpötilat päivisin hipoivat +40 celciusta. Vietettiin siellä 3 päivää, missä kerkesi ihan hyvin käydä katsomassa ns. pakolliset nähtävyydet, vaikka toki lähtiessä vähän harmitti, kun olisi mieluusti jäänyt vielä tutkailemaan lisää kaupunkia.


Vanhassa kaupungissa

Ensimmäisenä päivänä tutustuttiin itse kaupunkiin. Käytiin vanhassa kaupungissa, Kazimierzissa (Old Jewish District), Galeria Krakowskassa (iso ostoskeskus) ja pyörittiin muuten vaan vähän siellä sun täällä. Meiän leirintäalue oli noin 10km päässä keskustasta, mutta alueen edestä meni kätevästi minibusseja vähän väliä joissa matka keskustaan maksoi yhteen suuntaan noin euron. Oli kyllä jokseenkin koomista kun pysäytettiin minibussi, eikä edes oltu varmoja pääseekö sillä keskustaan, yritin sönkätä jotain venäjä/englanti/osaan kaksi sanaa puolaa-sekotusta ja kysyä meneekö tämä bussi keskustaan, ukko vaan hölisi puolaksi ja lähti ajamaan. No, perille päästiin eikä matkakaan kestänyt kovin kauaa, ehkä jotain 20 minuttia. Tuli ihan Nepal mieleen, siellä kun kanssa matkustettiin noilla busseilla vähän samalla periaatteella. Suomeenkin voisi rantautua tämmönen matkustusvaihtoehto. Uskoisin tosin että viranomaiset puuttuisivat siihen melko nopeasti, minibussit kun kaahailivat aina ovet sepposen selällään..

Krakovassa noi minibussit kulkee aika hyvin laitakaupungin ja keskustan Galeria Krakowskan väliä. Siellä oli sellanen iso bussiasema, josta sitten voi kysellä kyytiä vähän joka puolelle. Takaisin lähtiessä tuli taas vähän kielimuuri vastaan kun yritin tiedustella hintoja joltain kuskilta, mutta pääsimme yhteisymmärrykseen sen suhteen mitä yritin kysellä, kun näytin käsilläni kansainvälistä raha-merkkiä – eli hieroin yhden käden sormia yhteen :D

Kahdelle muulle päivälle oltiin varattu aikaa Auschwitzissa ja Wieliczkan suolakaivoksilla käymiseen. Suolakaivoksille ei päästy sille tavalliselle turistiskierrokselle (koska ei jaksettu jonottaa), joten otettiin ”Miner’s Route”, jossa tutustuttiin kaivokseen kaivostyöläisen näkökulmasta. Se oli tosi mielenkiintoinen ja ihan kiva vaihtoehto. Jos haluaa muuten käydä tuolla suolakaivoksilla, kannattaa sitten varautua, että suurimman sesongin aikana siellä voi oikeasti joutua odottamaan pääsyä tosi pitkään. Myös itse kierrokset on aika pitkiä, 2-3 tuntia!

Krakovassa ollessamme kiinnostuin kovasti paikallisesta kielestä ja huomasin siinä paljon yhtäläisyyksiä venäjän kielen kanssa. Eli jos osaat venäjää, ymmärtää myös jonkin verran puolaa. Mun venäjän kielen taidot eivät ole mitään kovin kummoisia, mutta muutamia sanoja ymmärsin sieltä sun täältä, no, esimerkiksi sana pivo (olut) oli ihan sama kuin venäjässäkin. Ja sehän on tietysti tärkein sana osata! Mieleen jäi myös sana napoje, jonka ekaksi luulin tarkoittavan jotain syötävää, mutta se tarkoittaakin juomaa.

Krakovassa haluaisin ehdottomasti käydä uudelleen, tykkäsin kovasti kaupungista ja olisi joskus kiva päästä tutustumaan siihen enemmän paikallisten näkökulmasta. Ehkäpä joskus vielä lähdetään käymään siellä uudestaan ja otetaan esim. CouchSurfingin kautta yhteyttä johonkin paikalliseen. Krakova oli myös hintatasoltaan edullinen (kuten Puola muutenkin).

4 Responses

 1. Veera
  | Vastaa

  Olipas mielenkiintoinen juttu mielenkiintoisesta kohteesta :) Jordanian reissu kuulostaa hyvältä!

 2. Oi Krakova! Aivan ihana paikka, jonne lähtisin koska tahansa uudelleen.

  Hienoja kuvia!

 3. Heidi
  | Vastaa

  Krakovassa pitäisi lähteä joskus käymään uudelleen, sillä olen käynyt siellä vain lapsena ja muistan vain Auschwitzin ja Wieliczkan suolakaivoksen (tosin en olisi muistanut sen nimeä, mutta sama se varmasti on!). Suolakaivos oli kyllä ihan jännä, eikö siellä ollut joku kirkkokin alhaalla? Tai kappeli lähinnä kai :)

 4. Anne
  | Vastaa

  Heidi,

  Joo, siellä on se kappeli/kirkko/mikälie joka on kuulemma aivan upea, mutta me ei sitä päästy näkemään kun mentiin tuolle toiselle kierrokselle jossa käytiin ihan eri kaivoksen osissa. Oltaisiin kyllä päästy vielä sen jälkeen sille ”tavalliselle” kierrokselle jos oltaisiin haluttu (mikä olisi tietysti maksanut lisää myös), mutta 3 tunnin tunneleissa rämpimisen jälkeen ajateltiin että ehkä tää nyt riitti.. :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.