IG Travel Thursday: Mustavuorella

Julkaistu #IGtravelthursday, #suomiretki, Helsinki, Kotimaa | 18

Sen jälkeen kun Luumu tuli meille, on joutunut käymään lenkillä huomattavasti enemmän kuin ennen. Vaikka olenkin viime vuosina tykästynyt ulkona ja luonnossa liikkumiseen noin muutenkin, niin täytyy kyllä myöntää, että on tolla partaturvalla ollut aika iso vaikutus tämän kiinnostuksen kohteen vahvistumiseen.

Aina ei myöskään jaksa kiertää samoja kortteleita ja kallioita vaan pitää päästä tutkimaan vähän jotain uutta. Kun jokainen kivi ja keppi on tullut jo niin tutuksi, että voisi kulkea reitin vaikka silmät ummessa onkin hyvä lähteä samoilemaan iltalenkillä jonnekkin itselle ihan tuntemattomalle alueelle.


Vanha tykkitie

Tällä kertaa kohteeksi valikoitui Helsingin Mustavuori. Paikkaa kuvaillaan (Wikipedian mukaan) ”luonnonarvoiltaan tärkeäksi ja sen merkitystä niin itäisimmän Helsingin kuin Vantaankin kaupunkilaisten henkireikänä ja ulkoilumaastona on erittäin merkittäväksi”.

Meikäläinen ei tuolla Mustavuorella ole käynyt samoilemassa aiemmin (ainakaan muistaakseni, vaikka paikasta olenkin kuullut). Mustavuoren luonnonsuojelualue on muuten pääkaupunkiseudun arvokkain lehtoalue, ettäs tiedätte! Jos siellä ruudun toisella puolella sattuu olemaan vaikka joku kasveista kiinnostunut..


Joku.. luola, tai osa vanhaa linnoitusrakennelma

Mustavuorelta löytyy myös ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitusrakennelmia, joista olen muuten kirjoittanut aikaisemminkin. Tuolla nyppylällä ja metiköissä samoillessamme kiinnitin huomiota linnoituksiin, jotka olivat kyllä omasta mielestäni aika heikossa hapessa verrattuna meidän Länsimäen vastaaviin.


Luonnon helmassa

Mustavuorelle pääsee kätevästi Itäväylän varrelta. Auton pystyy jättämään pienelle parkkikselle josta metikköön voi lähteä käpyttelemään. Tällä kertaa mekin laiskuuttamme ajoimme autolla ”vuoren” juurelle.

Mukavaa, että niin läheltä kotia voi löytyä itselle ihan uusia paikkoja ja nähtävää. Jahka tässä kevät etenee ja kelit paranevat entisestään, niin mennään tuonne varmasti uudestaankin. Ensi kerralla osataan myös varmaan liikkua vähän järkevämmin tuolla. Tällä kertaa päätettiin vaan lähteä keskelle pöpelikköä aikamme tykkipolkua talsittuamme, pyörittiin jossain kallioilla ja meikäläinen oli jo ihan varma että tänne on nyt eksytty eikä enää koskaan päästä kotiin. Lopulta polku löytyi taas ja jatkettiin matkaa, päätyen jonnekkin pellon reunaan Itäväylän varrelle. Ajateltiin sitten että no, oikastaan tuosta pellon poikki tohon kävelytielle niin kävellään sitä pitkin takaisin autolle.

Se pieni ”oikaisu pellon poikki” olikin vähän kohtalokkaampi ja saatiin tovi kanniskella 3 sentin paksuisia mutaklönttejä kenkien pohjassa ennen kuin löytyi sopiva jämälumikasa johon tohvelit sai pyyhittyä.

Itä-Helsingin/Itä-Vantaan alueelta löytyy muuten aika paljon mukavia ulkoilualueita, esimerkiksi Vuosaaren Uutela jossa viime kesänä käytiin aika ahkerasti. Eihän täällä tietenkään ole niin rauhallisessa luonnon hiljaisuudessa kuin maaseudulla, mutta pääseepähän ainakin edes vähän tuijottelemaan puita betonitalojen sijaan. Luonnon läheisyys on myös eräänlaista eksotiikkaa monelle ulkomaalaiselle matkailijalle. Vain pienessä hetkessä voi kaupungin vilinästä siirtyä maaseudun ja luonnon rauhaan.

Kun Japanin isäntäperheeni vanhemmat olivat aikoinaan käymässä Suomessa, ihmettelivät he kovasti sitä että meillä on kaupungissa puita ja eläimiä (nähtiin orava)! On se vaan niin erilaista täällä meillä..

Suomessa IG Travel Thursdayn järjestäjinä toimivat Running with Wild Horses, Kaukokaipuu ja Destination Unknown. Ohjeet osallistumiseen löydät täältä.