IG Travel Thursday: Mustavuorella

Julkaistu #IGtravelthursday, #suomiretki, Helsinki, Kotimaa | 18

Sen jälkeen kun Luumu tuli meille, on joutunut käymään lenkillä huomattavasti enemmän kuin ennen. Vaikka olenkin viime vuosina tykästynyt ulkona ja luonnossa liikkumiseen noin muutenkin, niin täytyy kyllä myöntää, että on tolla partaturvalla ollut aika iso vaikutus tämän kiinnostuksen kohteen vahvistumiseen.

Aina ei myöskään jaksa kiertää samoja kortteleita ja kallioita vaan pitää päästä tutkimaan vähän jotain uutta. Kun jokainen kivi ja keppi on tullut jo niin tutuksi, että voisi kulkea reitin vaikka silmät ummessa onkin hyvä lähteä samoilemaan iltalenkillä jonnekkin itselle ihan tuntemattomalle alueelle.


Vanha tykkitie

Tällä kertaa kohteeksi valikoitui Helsingin Mustavuori. Paikkaa kuvaillaan (Wikipedian mukaan) ”luonnonarvoiltaan tärkeäksi ja sen merkitystä niin itäisimmän Helsingin kuin Vantaankin kaupunkilaisten henkireikänä ja ulkoilumaastona on erittäin merkittäväksi”.

Meikäläinen ei tuolla Mustavuorella ole käynyt samoilemassa aiemmin (ainakaan muistaakseni, vaikka paikasta olenkin kuullut). Mustavuoren luonnonsuojelualue on muuten pääkaupunkiseudun arvokkain lehtoalue, ettäs tiedätte! Jos siellä ruudun toisella puolella sattuu olemaan vaikka joku kasveista kiinnostunut..


Joku.. luola, tai osa vanhaa linnoitusrakennelma

Mustavuorelta löytyy myös ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitusrakennelmia, joista olen muuten kirjoittanut aikaisemminkin. Tuolla nyppylällä ja metiköissä samoillessamme kiinnitin huomiota linnoituksiin, jotka olivat kyllä omasta mielestäni aika heikossa hapessa verrattuna meidän Länsimäen vastaaviin.


Luonnon helmassa

Mustavuorelle pääsee kätevästi Itäväylän varrelta. Auton pystyy jättämään pienelle parkkikselle josta metikköön voi lähteä käpyttelemään. Tällä kertaa mekin laiskuuttamme ajoimme autolla ”vuoren” juurelle.

Mukavaa, että niin läheltä kotia voi löytyä itselle ihan uusia paikkoja ja nähtävää. Jahka tässä kevät etenee ja kelit paranevat entisestään, niin mennään tuonne varmasti uudestaankin. Ensi kerralla osataan myös varmaan liikkua vähän järkevämmin tuolla. Tällä kertaa päätettiin vaan lähteä keskelle pöpelikköä aikamme tykkipolkua talsittuamme, pyörittiin jossain kallioilla ja meikäläinen oli jo ihan varma että tänne on nyt eksytty eikä enää koskaan päästä kotiin. Lopulta polku löytyi taas ja jatkettiin matkaa, päätyen jonnekkin pellon reunaan Itäväylän varrelle. Ajateltiin sitten että no, oikastaan tuosta pellon poikki tohon kävelytielle niin kävellään sitä pitkin takaisin autolle.

Se pieni ”oikaisu pellon poikki” olikin vähän kohtalokkaampi ja saatiin tovi kanniskella 3 sentin paksuisia mutaklönttejä kenkien pohjassa ennen kuin löytyi sopiva jämälumikasa johon tohvelit sai pyyhittyä.

Itä-Helsingin/Itä-Vantaan alueelta löytyy muuten aika paljon mukavia ulkoilualueita, esimerkiksi Vuosaaren Uutela jossa viime kesänä käytiin aika ahkerasti. Eihän täällä tietenkään ole niin rauhallisessa luonnon hiljaisuudessa kuin maaseudulla, mutta pääseepähän ainakin edes vähän tuijottelemaan puita betonitalojen sijaan. Luonnon läheisyys on myös eräänlaista eksotiikkaa monelle ulkomaalaiselle matkailijalle. Vain pienessä hetkessä voi kaupungin vilinästä siirtyä maaseudun ja luonnon rauhaan.

Kun Japanin isäntäperheeni vanhemmat olivat aikoinaan käymässä Suomessa, ihmettelivät he kovasti sitä että meillä on kaupungissa puita ja eläimiä (nähtiin orava)! On se vaan niin erilaista täällä meillä..

Suomessa IG Travel Thursdayn järjestäjinä toimivat Running with Wild Horses, Kaukokaipuu ja Destination Unknown. Ohjeet osallistumiseen löydät täältä.

18 Responses

 1. Kaukokaipuun Nella
  | Vastaa

  Tuollaiset kotikaupunkisamoilut ovat kyllä huippuja, ja Luumukin varmasti diggailee uusista maisemista. (: Mun täytyy ehdottomasti käydä tsekkaamassa tuo mesta, ja Uutela on kans listalla.

  ps. Luumun parta taisi onnellisesti jäädä paikalleen?

  • Anne
   |

   Uutela on tosi kiva paikka, ja siellä on useampi ulkoilureitti josta valita! Siellä saisi helposti kulumaan koko päivän jos ottaa vaan eväät mukaan :)

 2. Katja
  | Vastaa

  Hyvät lenkkeilymaastot ovat aina hyvä juttu ja vaihteluvirkistää aina! Onpahan Luumullekin uusia paikkoja nuuskittavana :)

  • Anne
   |

   Joo, yleensä Luumu on uusissa paikoissa vähän epäileväinen mutta tuolla se kyllä viipotti menemään kuin vanha tekijä. Paikka oli senkin mielestä ilmeisesti mieluinen :)

 3. Vitsi tuo metsässä samoilu on melkein parasta mitä tiiän. Koirien tai hevosen kanssa niin on seurakin kohdillaa ;)

  • Anne
   |

   Olis kyllä vielä kivempaa jos voisi pitää koiraa vapaana! Näin kaupungissa kun pakko pitää aina kytkettynä.. Aika usein kuitenkin tulee kaikenmaailman fillaroijaa ja muita koirakoita vastaan tuolla ”syrjemmässäki”.

 4. Tiina
  | Vastaa

  Kiva seikkailu :) Mukavaa, että kotihuudeilta löytyy tuollaisia helmiä. Mustavuorella en olekaan käynyt, mutta Uutela on tuttu ja onnistuin vielä löytämään Miina Äkkijyrkän tilukset, silloin kun kyytötkin olivat vielä sijoillaan :)

  • Anne
   |

   Miina Äkkijyrkkä pitikin pitkään majaa Uutelassa. Viime kesänä siellä oli jo jotain uusia asukkaita, mutta me ei muistaakseni nähty yhtään eläimiä. :(

 5. Mustavuori on mulle ihan tuntematon paikka pääkaupunkiseudulla, kiva päästä tutustumaan täältä ruudun takaa pääkaupunkiseutuunkin :)

 6. Inka
  | Vastaa

  Uijui, vaikuttaapa siistiltä paikalta tuo Mustavuori! Mun Helsinki-tietous on aika nollassa, mutta tosi kiva kuulla että siellä on myös vähän tuommoista mettää. Haha, terveisin ennakkoluuloinen maalainen. :D

  • Anne
   |

   Onhan meillä mettää! Ja tuosta Mustavuoresta alkaakin sitten jo melkein maaseutu, jahka vielä ylittää kehän ;) Ei kaupungista onneksi tarvii hirveen pitkälle lähteä päästäkseen myös ihan oikeeseen pöpelikköön :)

 7. Voi, onpa teillä ihana partasuinen koira :) Täälläkin yksi karvakasa nuolee sormia kun yritän kirjoittaa näppiksellä…

  • Anne
   |

   Koirat ovat hyvin tarkkoja, mitä sinne nettiin niistä kirjoitellaan! ;) Meillä ei voi sohvalla istua läppäri sylissä kun Luumu tulee heti tepastelemaan näppiksen päälle tai haluaa muuten vaan välttämättä syliin.. :)

 8. Sofia
  | Vastaa

  Söpö partaveikko ja ihana auringonpaiste näemmä sielläkin! :)

  • Anne
   |

   Kiitos :) Sää on viime päivinä kyllä hellinyt! Ihanaa kun tulee kevät ja kesä!

 9. Jenni
  | Vastaa

  Minulla kanssa pari vaihtarikaveria (keskustakampuksilla opiskelevia) oli ihan ihmeissään, kun vein heidät Otaniemeen. ”Siis onko teidän yliopisto keskellä metsää…?”

  • Anne
   |

   Hahaa, voi ei :D

   Me suomalaisethan ollaan tunnetusti metsäkansaa, joten tykätään vielä nykypäivänäkin perustaa koulut ja työpaikat keskelle metsää.. :D

 10. Kea
  | Vastaa

  Ulkoilu Javan kanssa on kyllä parasta mitä tiedän, kauas on jääneet ne päivät kun ulos ei kertakaikkiaan huvittanut lähteä samoilemaan ilman päämäärää. Kaverin kanssa aina kivempaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.