IG Travel Thursday: Opintomatkalle

Suomessa IG Travel Thursdayn järjestäjinä toimivat Running with Wild Horses, Kaukokaipuu ja Destination Unknown. Ohjeet osallistumiseen löydät täältä.

Tässä vuoden aikana, jonka olen kerennyt Haaga-Heliassa opiskella, on tullut jo reissattua koulun kanssa jonkun verran. Alan opiskeluun kuuluu oleellisesti erilaiset opintomatkat ja tähän mennessä ollaan vierailtu Tallinnassa ja Tukholmassa. Ei mitenkään kovin eksoottisia kohteita, mutta ne ovat lähellä – ja täten edullisia.


Tallinnassa toukokuussa 2013

Tukholmassa marraskuussa 2013

Opintomatkat on mun mielestä kiva juttu. Ensinnäkin pääsee ”luvan” kanssa reissaamaan, kesken lukukauden kun on hankala hilpaista vaikka parin viikon reissulle Aasiaan. Opintomatkoilla käydään yleensä myös tutustumassa johonkin (matkailu)alan yrityksiin ja niistä saa aina aika kullanarvoista tietoa. Tosin viime marraskuun Tukholman opintomatkalla ”yritysesittely” Hotelli Kung Carliin oli kyllä kaikkea muuta kuin kullanarvoista tietoa.. Mutta esimerkiksi Tallinnan opintomatkalla käytiin tutustumassa Estraveliin – Baltian suurimpaan matkatoimistoon ja se oli kyllä aika mielenkiintoista. :)


Paloja Berliinin muurista (elokuu 2013)

2,5 viikon päästä meidän pitäisi sitten taas lähteä koulun kanssa reissuun – tällä kertaa kohteena on Berliini. Heh, miten nää meidän kaikki opintomatkakohteet on sellaisia, joissa olen jo käynyt.. No mutta, viime kesänä tosiaan käytiin katsastamassa Berliini – tosin vain parin päivän ajan, joten odotan kyllä tätä tulevaa opintomatkaa innolla sillä vietetään kaupungissa 4 päivää jossa pitäisi keretä tehdä ja nähdä vähän kaikennäköistä.


East Side Gallery


Holokaustimuistomerkki

Kuten varmaan aikasemmin olen toitottanut, opintomatkalle lähdön syynähän on Berliinin ITB-messut. Messuja odotan myös todella innolla, sillä ne ovat kuulemma aivan järjettömän kokoiset – otetaan Helsingin matkamessut ja kerrotaan ne 10 kertaa isommaksi ja kolmeen eri kerrokseen. Ehkä tuosta voisi saada jotenkin suuntaa-antavasti käsitystä siitä, kuinka isoista messuista on kyse. No, messulle ei kyllä valitettavasti mennä vain seurustelemaan ja juomaan kuohuvaa, vaan tekemään tutkimusta tämän kevään toimeksiantajalle. Haastatellaan messuilla saksalaisia (tai ainakin yritetään kovasti) ja toivotaan, että saadaan tarpeeksi aineistoa kerättyä tutkimusta varten.

Messuilla menee 3 päivää, mutta onneksi meillä on iltaisin vapaa-aikaa ja aion taas tavata kaveriani Tabeaa, joka nähtiin silloin viime elokuussakin pikaisen visiittimme aikana. Mukaan opintomatkalle lähtee opiskelijoita myös 4. lukukaudelta ja englanninkielisestä matkailun koulutusohjelmasta, joten meitä on aika iso porukka. Neloset olivat myös suunnitelleet meille parille illalle (vapaaehtoista) yhteistä ohjelmaa. Aika tiukka 4 päivää on tulossa, varsinkin kun lähtöpäivänä tiistaina lentokentällä on oltava viideltä aamulla ja lauantaina kun tullaan takaisin, hostellilta lähtö kentällekkin koittaa jo kukonlaulun aikaan.. :)

Opintomatkoissa on vain se mälsä puoli, että ne pitää maksaa kokonaan omasta pussista. Tämä Berliinin matka ei ollut pakollinen, tosin meidänkin ryhmästä kyllä lähtee kaikki, mutta esim. aiemmat opintomatkat Tallinnaan ja Tukholmaan olivat ”pakollisia” – niitä on aika hankala korvata millään tavalla jos ei lähde mukaan. Köyhälle opiskelijalle opintomatkat tuottavat yleensä pientä päänvaivaa raha-asioiden suhteen. Omasta mielestäni koulu voisi tulla kuluissa joskus vähän enemmän vastaan, vaikka matkat yritetäänkin aina järjestää mahdollisimman edullisesti.

15 Responses

 1. Kat
  | Vastaa

  Aika mälsää, ettei teidän koululla ole korvaavia tehtäviä opintomatkoille :( Meillä Tamkissa annettiin suoraan ohjeet siitä mitä pitää tehdä jos ei lähde mukaan (2. vuonna oli opintoretki Ruotsiin) ja vaikka tehtävä olikin aika ärsyttävän laaja kun miettii, että matkalle lähtijät kuitenkin vain ryyppää sen 3 päivää niin itse valitsin tehtävän enkä lähtenyt mukaan. Jotenkin noiden muiden opiskelijoiden katselu ei hirveästi napostellut vapaa-aikana xD

  Mutta hyvää Berliinin reissua, nuo messut kuulostavat kyllä todella mielenkiintoisilta! :)

 2. Anne
  | Vastaa

  Kat,

  Silloin ekan opintomatkan yhteydessä kyseltiin, että mitä jos matkalle ei pysty syystä tai toisesta lähtemään mukaan niin ohjaajien vastaus oli että – ”ei niin ole koskaan käynyt” ja ”sitten täytyy mennä yksin myöhemmin”. Eli mitään korvaavaa tehtävää ei oltu edes mietitty, mikä mun mielestä on vähän outoa.. Ja vedottiin siihen, että silloin kun kouluun hakee niin infotilaisuudessa sanotaan, että matkailualan opiskeluun liittyy paljon opintomatkoja. Kukaan ei vaan muistanut sanoa, että ne pitää kustantaa itse :D

  Toki ymmärrän, että esim. yritysvierailuita ja niiden perusteella kirjoitettavia juttuja on aika hankala korvata. Mutta voihan sitä nykypäivänä esim. netistäkin tutkia aika paljon tietoa ja olla vaikka sähköpostilla yhteydessä johonkin yritykseen, jos ei paikalle pääse!

  Omasta mielestäni kuitenkin kyllä sen pari sataa saa jostain revittyä jotain reissua varten, kerää vaikka pulloja jos ei muuten.. Ehkä pitäisi myös mennä vähän itseensä, jos ei halua opintomatkoille lähteä – miksi ihmeessä opiskelee matkailua, jos siihen liittyvät asiat ei kiinnosta? :P

 3. Kea
  | Vastaa

  Mun paras opintomatka ikinä oli parin viikon reissu Romaniaan! Maksoinkohan mä siitä 400e, kun joku stipendi korvas loput. Berliini kuulostaa erittäin hyvältä Tukholmaan ja Tallinnaan verrattuna… :)

 4. Lotta Watia
  | Vastaa

  Opintomatkat on kyllä jees. Minä nautin täysin siemauksin jopa Helsingin yritysvierailuista ja ekskursiostamme Koskenkorvan tehtaalle osana alkoholituntemuskurssia! :-D

 5. Inka
  | Vastaa

  Berliini on kyllä ihan mahtava kaupunki, ja varmana se tuo niin paljon energiaa että jaksatte lähteä kiertelemään vielä pitkän messupäivän jälkeenkin.

  Aika ikävää kyllä tuo, että joudutte kaikki maksamaan itse. Toisaalta ymmärrettävää että kouluilla ei oo varaa maksaa opiskelijoiden lentolippuja, mutta toisaalta ei, varsinkaan jos se on pakollista.

 6. Anne
  | Vastaa

  Kea,

  Joo, Berliini on kyllä ihan kivaa vaihtelua ja varsinkin nyt, kun mennään sinne tekemään ihan ”oikeasti” jotain. :)

  Lotta,

  No mutta kyllähän se on hyvä tuntea alan yrittäjät :’D

  Inka,

  Tää Berliinin matka ei nyt ollut pakollinen – mutta onhan se tavallaan hölmöä jättää menemättä, kyseessä kuitenkin alan suurimmat messut ja aika oleellisesti liittyy messuille meno meidän tämän kevään projektiin.

  Koulu tulee joissain jutuissa kuluissa vastaan, esim. Tallinnassa maksoi meidän opastetun kierroksen vanhassa kaupungissa (mutta oiskohan sekin ollut joku hurja 2e/per opiskelija) ja nyt tuolla Berliinissä messuliput (käsittääkseni, toivottavasti en ole väärässä).

  Mutta silti joku edes 100 euron lasku opintomatkasta voi olla opiskelijalle paha pala, jos on muutenkin rahat tiukassa ja pitäähän sen päälle siellä reissussa tietysti vielä syödä ja juoda jos ei aio kuolla nälkään :( Joku pieni ruokaraha tms. opintomatkaa varten olis kyllä kiva. Tää Berliinin reissu on kyllä sitten jo useamman satasen keissi, kyllähän ne rahat jostain selkänahasta repii mutta ikävää sitten tosiaan jos joku opiskelija joutuisi jättämään opintomatkan väliin vain sen takia kun ei ollut rahaa. En ole tarkemmin perehtynyt, onko mahdollista hakea jonkunlaista rahallista avustusta opintomatkaa varten (tai voihan sitä vaikka mennä yrittämään hattu kourassa opetusministeriöön).

 7. Kat
  | Vastaa

  Mä täällä taas kommentoin! :D Meinasinkin vielä kirjoittaa tuohon omaan ekaan kommenttiin, että teillä se varmaankin menee noin, että jos kerran matkailua opiskellaan niin kyllä sitten ”pitää” myös matkustaa :P

  Mut jännä toi, ettette saa mitään avustuksia! Meillä osa tuosta opintomatkasta kuitattiin samoilla rahoilla joilla tuetaan vaihtoon lähtijöitä ja sitten luokka haki apurahaa jonkun järjestön kautta. Loppujen lopuksi jokaiselle jäi muutama kymppi maksettavaa 4 päivän reissusta joten ei paha.

 8. Anne
  | Vastaa

  Kat,

  Joku tollanen järjestely kuulostaa ihan fiksulta! Jotain huhua joskus kuulin, että jos opintomatka on yli 5 päivää niin sitten koululta tulisi jotain avustuksia (?!). En kyllä tiedä, miten paikkaansapitävä tuo väite on. Mutta mikseipä sitä voisi oma-aloitteisestikin jotain avustusta hakea joltain ulkopuoliselta taholta.

 9. Hanna
  | Vastaa

  Opintomatkat on kyllä avartavia, mäkin oon käyny Tukholmassa ja päästiin muun muassa tutustumaan Ruotsin radioon. Ei varmaan muuten olis tullut mentyä :)
  Lukiosta tehtiin myös reissuja ulkomaille, ja kerättiin luokan kanssa rahaa yhteiseen matkakassaan. Järjestettiin diskoja ja myytiin kaikkea mahdollista mausteista sukkiin, mutta tuon ikäisenä oli varmaan hyvä oppia, että raha ei kasva puussa ja reissussa oli sitten kiva olla, kun tiesi, että oli tehnyt töitä sen eteen.

 10. Anne
  | Vastaa

  Hanna,

  Joo opintomatkoilla on kyllä kiva kun pääsee usein sellasiin paikkoihin, joihin ei muuten tulisi mentyä tai ei edes pääsisi. :)

  Lukiosta vai yläasteelta..? En mä kyllä muista että kukaan olisi lukiossa järkännyt diskoja (?!) :D

 11. ITB jää tänä vuonna väliin ja se kyllä harmittaa, vaikka olen siellä ollut aina työjutuissa, kuohuvaakin on ehditty juoda :)

  Toivottavasti ehditte opiskeluhommilta vähän nauttiakin, nuo messut ovat kyllä aivan mielettömät!

 12. Hanna
  | Vastaa

  Haha lukiossa oltiin itse, mutta disko pidettiin ihan ala-astelaisille :D

 13. Olen ehdottomasti sen kannalla että opiskelu on sijoitus ja siihen kuluu kuluakin rahaa, mutta tuntuu vähän hölmöltä että noita reissuja ei voi vastaavasti korvata mitenkään. Mutta hienoja reissuja näyttävät olleen ja on varmasti Berliinikin. Kelpais;)

 14. Anne
  | Vastaa

  Satu,

  Ehkä siellä jotain aikaa järjestyy kiertelemiseenkin, onneksi meitä on niin iso porukka menossa että voidaan vähän sopia ”työvuoroista”. :)

  Lena,

  Olen kyllä tykännyt ja varmasti tulen tykkäämään tästä Berliinin matkastakin. :) Nyt kuule vaan messulippuja ja lentoja varailemaan!

 15. Kaukokaipuun Nella
  | Vastaa

  Opintomatkat ovat kyllä ihan huippuja, ja niitä voisi olla mun mielestä vähän enemmänkin eikä vaan silloin tällöin. (;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.