Itadakimasu – syödään!

Julkaistu Aasia, Japani, Maailman makuja | 6

Jos viime kesän Pohjois-Amerikan reissulla syötiin paljon, niin täällä Japanissa sitä vasta ahmitaankin ja mässällään. Veikkaan, että reissun jälkeen meillä molemmilla taitaa jäädä kesäkunto 2015 vain haaveeksi, koska tämän parin viikon aikana kyllä kerkeää vararengasta kerryttämään siihen malliin ettei ylimääräinen varmasti ihan helpolla lähde pois. Japanilainen ruoka on vaan niin saakelin hyvää. Koko aika pitää olla joku onigiri tai muu herkku kädessä. Juomapuolesta en edes nyt lähde puhumaan!

Ebi furai (friteerattu jättikatkarapu)

Tälle matkalle halusin pistää pääpainon ruokaan, sillä siitä huolimatta vaikka meillä on Helsingissäkin paljon japanilaisia ravintoloita, sellaista ihan autenttisen makuista tavaraa on todella hankala löytää. Sushipaikkoja on vaikka muille jakaa, mutta entä raamen? Tai muut nuudelihässäkät? Puhumattakaan pataruuista, tai japanilaisesta grilliruoasta eli yakinikusta. Tosin, söin Helsinki-Vantaalla kyllä erittäin autenttisen makuisen raamen-annoksen ennen lennolle lähtöä. Siitä iso plussa! Tietääkö joku, mistä Helsingistä saisi kunnon raamenia?

Kasvistempuraa (tempura-taikinassa uppopaistettuja kasviksia)

Itselläni on niin paljon lemppareita, etten jaksa niitä sen enempää lähteä luettelemaan – ehkä on hyvä merkki, että suosikkeja on monia. Tosin kyllä japanilaisesta keittiöstä löytyy paljon sellaista, josta en pidä, esim. ruuat joissa on sieniä ja tietysti natto. Jotkut kalaruuat ovat myös vähän yök, mutta olen nyt vanhemmiten ruvennut pitämään kalasta, eli ehkä niille voi vielä antaa mahdollisuuden. Tarkoituksena olisi muuten maistattaa Markuksella nattoa, se kun ei sitä ole aiemmin syönyt. Voi raukkaa, se ei tiedä yhtään mikä sitä odottaa.

Japanilainen ”tv-dinneri”: Sumopainia ja konbinista (esim. 7eleven, Lawson) ostettuja herkkuja, kuten soba-nuudeleita ja makisushia

Raamen-ravintolassa

Japanissa ruokailukulttuuri on muuten kovin erilainen kuin meillä kotona. Käytiin aika usein isäntäperheen kanssa ravintolassa syömässä vaihtovuoteni aikana, tämä tosin osittain johtuu varmaan siitä että ravintolaruoka on Japanissa suhteellisen edullista eikä pienissä asunnoissa oikein kokkailla suuremmille porukoille. Yksi ihminen vetää napansa täyteen helposti alle 10 eurolla, mikä on budjettimatkalaisen pelastus. Japanissa on myös paljon ketjuravintoloita, joissa voi saada annoksia todella edulliseen, muutaman euron hintaan – eikä ruoka ole aina jotain epäterveellistä roskaruokaa, vaikka toki täällä paljon rasvaisia kastikkeita ja vaaleaa riisiä syödäänkin. Ruokakaupasta voi myös ostaa erilaisia annoksia edulliseen hintaan, minkä takia esim. yksin asuvan on varmaan aika turha (rahallisessa mielessä) lähteä kokkailemaan kotona ruokia alusta asti itse.

Japanissa ennen ruokailun aloittamista tavataan sanoa itadakimasu, joka on vähän niin kuin ruoan aloittamisen toivotus. Ruokailua lopettaessa taas sanotaan gochisousama deshita. Markukselle opetin heti kuinka sanotaan, että ruoka on hyvää (oishii, mennyt muoto oishikatta) ja isäntäperheeni tietysti hurrasi joka kerta, kun Markus toisteli tätä sanaa heidän kanssaan syödessämme.

Currykastiketta ja riisiä

Yakisobaa (paistettuja nuudeleita)

Pikaruokahamppari (japanilainen ketju Mos Burger), jonka Markus halusi testata hamppariblogiaan varten

Meillä kävi todella hyvä tuuri hostellin valitsemisen kanssa täällä Tokiossa, sillä se sattuu sijaitsemaan Nakanon alueella joka on täynnä erilaisia edullisia ravintoloita. Valitettavasti jokaisessa ei pysty vierailemaan, vaikka tahtoisi, mutta yritetään maistella mahdollisimman paljon erilaisia ruokia. Markuksellekin on jo kerennyt kehittyä lempparit, tonkatsu (leivitetty possu) sekä tietysti raamen. Kuka siitä ei voisi tykätä? Sen kylkeen kun ottaa vielä gyouza-nyyttejä, niin voi kuolla onnellisena!

Raamenista puheenollen, huomenna meillä onkin tarkoituksena vierailla Shin-Yokohamassa raamen-museossa! Idean museossa vierailuun sain Unagidon-blogista, jossa on myös vierailtu ihmettelemässä raamenin maailmaa. Kyllä tässä jo vähän maha rupesi kurnimaan!

6 Responses

 1. NAM NAM NAM NAAAAAAM en kestä miten kaipaankin yhtäkkiä japanilaista ruokaa ihan hirveesti <3 Jopa 7eleven on täynnä vaikka mitä herkkuja :D Ja toi kasvistempura <3333

  • Anne
   |

   Tuo annos oli nimeltään ”kevään kasvikset”. Ja oli kyllä hyvää, tosin yksi niistä oli joku ihmeellinen kukka ja maistui aika kitkerälle.

   7elevenissähän ne parhaat herkut on, kuten muissakin vastaavissa – ainakin onigirit :D

 2. Mari / Sunset and fridays
  | Vastaa

  Tos Mos Burger on kans bangkokissa ja ihan huippu paikka pikaruokapaikaksi! :P

  • Anne
   |

   Bangkokissa on muutenkin tosi paljon japanilaisia ravintoloita, nam!

 3. Katja
  | Vastaa

  AAARRGGHH, kuola valuu!! Vaikka Japanissa jssain kohtaa itelle jo tuli sellanen olo, et faak, miks kaikki on deep fried shittii, mutta kyllä taas tauon jälkeen maistuis! Tonkatsu on munkin lemppari, samoin gyozat ja yakisoba, ja onigirit jajajjaa!

  Ja jumankekka, näyttääpä ramenmuseo ihanalta! Ei lähellekään yhtä hieno ollut Nuudelimuseo :D

  • Anne
   |

   Kyllä nyt viikon herkuttelun jälkeen jo vähän kaipaa jotain tuoretta, mutta kerkeää sitä salaattia sit kotonakin puputtaa.. Vetää nyt överit niin ei tarvii sit vähään aikaan haaveilla :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.