Jäistä tunnelmaa festivaaleilla

Julkaistu #suomiretki, Kotimaa, Mikkeli 2

Mikkelissä sitä sattuu ja tapahtuu. Lähdin tapani mukaan viettämään hiihtolomaa tänne suunnalle ja kuulin isältäni, että kaupungissa olisi parhaillaan meneillään kansainvälinen jääfestivaali. Tiistaina laitettiin koirat autoon ja lähdettiin kohti festivaalin päätösjuhlaa, jossa esiintyi norjalainen orkesteri jäistä veistetyillä soittimillaan. Pakkohan se oli nähdä!

Yleisön suosikki

Tapahtuma oli alkanut sunnuntaina jääveistokilpailulla, jossa osallistujia oli 20 eri maasta. Olin kuunnellut pitkin päivää paikallisradiosta juttua festivaalista ja siellä kovasti kehuttiin taidokkaita veistoksia. Veistoksissä käytettiin paikallisjärvestä saatua jäätä ja jokaisella osanottajalla oli 10 noin 250 kilon painoista jääpalaa veistoksen tekemistä varten käytössään. Upeitahan ne olivat, varsinkin illalla valaistuina. Voittajaksi oli selviytynyt mongolialainen ryhmä. Tapahtuman loppuhuipennuksessa julkistettiin myös yleisön suosikkiveistos, joka oli – yllätys yllätys – suomalaista perua!

Festivaalin päätti Terje Isungset Ice Music, yhtye jossa tavallisten instrumenttien sijaan soittimet ovat jäästä tehtyjä. Matkalla tapahtumaan kuultiin radiosta, että pumppu on ollut pystyssä 15 vuotta ja riippuu aina jään laadusta, miltä musiikki kuulostaa. Todella erikoista. En ollut itse tälläisestä aiemmin kuullutkaan! Musiikki oli lumoavaa, samoin kuin siihen sovitettu laulu. Paikalle oli pakkasesta huolimatta kerääntynyt iso yleisö kuuntelemaan. Iskän varpaita rupesi paleltamaan, joten muutaman biisin jälkeen lähdettiin takaisin kohti kotia. Olisi tuota kyllä kuunnellut mieluusti vaikka koko illan! Mieleeni heräsi vain yksi kysymys: voisikohan jääsoittimilla heittää hevikeikan? Sillä varmaan irtoaisi voitto Euroviisuista.

Voittajaveistos

Maksuton tapahtuma järjestettiin suoraan kaupungin ytimessä, Mikkelin torilla. Aikamoinen kuhina siellä ainakin hetkeä ennen musiikkiesitystä kävi ja kamerat lauloivat muillakin kuin itselläni. Mukavaa, että tapahtuma sai niin paljon porukkaa liikenteeseen. Jäästä huolimatta meininki oli hyvin lämmin ja kivasti valaistut teokset toivat hyvin väriä kaupunkikuvaan.

2 Responses

 1. Aika upee toi jääsoitinryhmä! Upeita veistoksia kans. Enpä olisi osannut kuvitellakaan, että Mikkelissä olisi tällainen tapahtuma! Aina nää Suomen pikkukaupungit vaan pääsee yllättään. ;-)

  • Anne
   |

   Mikkeli on kuitenkin Suomen 18:nneksi suurin kaupunki, että ei tässä mistään ihan pikkukaupungista puhuta! :D

   Oli kyllä kiva pikku tapahtuma. Harvoin tulee tämmöisissä käytyä, mukava kun sattui sopivaan saumaan. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.