Kaksi päivää Kosovossa

Julkaistu Kosovo 14

Balkanin kiertomatkalla yhdeksi suosikkikohteistani nousi ehdottomasti Kosovo. Odotin Kosovossa vierailua mielenkiinnolla enkä antanut aiemmin syksyllä matkailualan tapahtumassa erään matkatoimiston edustajan puheiden siitä, ettei ”Kosovossa ole mitään”, häiritä tähän kiehtovaan maahan tutustumista. Meillä oli kaksi paikkaa, joissa vierailimme – historiallinen Prizren ja maan pääkaupunki Pristina, jossa yövyimme.

prizren, prizren mosque

Balkanin yli leijaleva järkyttävä helleaalto korvensi meitä jälleen auringon alla tutustuessamme Prizrenin vanhaan kaupunkiin. Kaunishan se oli, kuin mikä, vaikkakin mielikuviani pienempi. Tiedättekö muuten, kun on nähnyt jonkun kuvan jostain paikasta ja tulee sellanen fiilis, että hitto, tuonne on päästävä? Sellainen olo minulla oli ennen Prizreniin menoa – halusin nimenoman päästä nappaamaan kuvan tuosta sillasta, moskeija taustalla. Helpompaahan sitä olisi vain ottaa kuvat googlesta, mutta kai nämä on niitä valokuvausintoilijoiden juttuja – pakko saada se ihan oma kuva! Vaikka se näyttäisi ihan samalta, kuin miljoonalla muulla turistilla, jotka ovat samassa paikassa käyneet.

Prizrenin stoppi oli melko lyhyt ja oli aika jatkaa matkaa kohti maan pääkaupunkia eli Pristinaa. Minibussista takapuolet puutuneena saavuimme perille vasta auringon laskiessa, joten varsinainen kaupunkiin tutustuminen oli aikataulutettu seuraavalle päivälle. Illan hämärässä Pristina näyttäytyi erikoisena sekoituksena itää ja länttä, Eurooppaa, Aasiaa ja Lähi-itää. Kaduille kasatut kojut huokuivat sellaista tuttua aasialaista tunnelmaa, samalla kun moskeijasta raikui rukouskutsu – tuli vähän sellainen olo, ettei oikein tiennyt, mikä maa ja mikä valuutta.

Maan suurin uskonto on islam, mutta vahvasti verhoutuneita kulkijoita ei näkynyt juuri missään. Olin alkuun hieman huolestunut hameeni helman pituudesta lähtiessäni kaupungille illalla, mutta respan miespuolisen työntekijän mukaan voisin olla huoleti – ”olemme muslimeja, mutta olemme eurooppalaisia muslimeja”. Kosovo on maallinen valtio, jossa uskonto ja valtio on erotettu toisistaan ja uskontoon suhtaudutaan melko vapaamielisesti. Kävellessäni keskustan pääkadulla ja -aukiolla huomasin, etten todellakaan ollut ainut hamosessani. Paikalliset nuoret naiset olivat erittäin länsimaisesti – ja rohkeasti – pukeutuneita.

pristina main square, pristina

Pristinan pääaukiolla

Seuraavana aamuna lähdettiin tutustumaan Pristinan keskustaan jalkaisin paikallisen oppaan avulla. Suomessakin opiskellut nuori mies näytti meille erilaisia päänähtävyyksiä kuten moskeijoita, kaupungin kirjaston ja vierailimme pikaisesti myös paikallisella torilla, josta ostin itselleni uuden laturin kännykkään. Edellisen menin unohtamaan hotelliin Makedoniaan. Saimme kuulla kaikenlaista Kosovon historiasta ja nykypäivästä – tuntui kuitenkin, että suurinta osaa matkalaisista kiinnosti historian sijaan enemmän maan nykytila. Koulutus, terveydenhuolto ja työmaailma olivat aina ensisijaisia kysymyksiä paikallisoppailta. Kosovo on lähtenyt kovaan nousuun siitä huolimatta, että vielä kaikki eivät sen itsenäisyytta tunnusta. Serbia tuskin tulee koskaan tunnustamaankaan. Nuoriso on motivoitunutta vaikeuksista huolimatta ja maan kehitykseen vaikuttaa varmasti se, että itse asiassa suurin osa kosovolaisista onkin hyvin reippaasti alle keski-ikäisiä.

Kosovolla ja Suomella on myös aivan erityinen yhteys ja se tuli vierailun aikana moneen kertaan todettua. Martti Ahtisaaren tekoja arvostettiin ja paikallisoppaamme kertoi myös muista hankkeista, joilla suomalaiset yritykset ovat auttaneet Kosovoa nousemaan jaloilleen niin koulutuksen kuin vaikkapa metsäteollisuuden parissa.

Kävimme tutustumassa Kosovon itsenäisyytta symboloivaan Newborn-monumenttiin. Valtavat kirjaimet seistä tönöttävät aukiolla, jossa monumentti paljastettiin yleisölle ensimmäisen kerran helmikuun 17. päivä 2008, kun maa julisti itsenäistymisen Serbiasta. Joka vuosi 17. helmikuuta kirjaimet saavat uuden maalin päällensä, muuttuen näin ihan uudenlaiseksi. Monumenttiin on aiemmin maalattu mm. Kosovon itsenäisyyden tunnustavien valtioiden liput. Tänä vuonna teoksen maalaamiseen oli ilmeisesti kutsuttu tavan kansalaisia, ja joidenkin mielestä jälki ei ole ollut kovin silmiä hivelevää – mutta omasta mielestäni monumentti oli kuitenkin kaikessa väriloistossaan ja massiivisuudessaan erittäin vaikuttava!

newborn monument pristina, kosovo independecy monument

Kaduilla näkyi myös muutakin taidetta

Yksi asia johon ei voinut Pristinassa olla kiinnittämättä huomiota, oli joka paikkaan kasatutut paprikasäkit. Ei ollut vaikea arvata, mikä kasvis on suosituimpien listalla maan ruokakulttuurissa – tai oikeastaan koko Balkanin alueella. Ennen matkalle lähtöä vähän jännitti, kuinka kasvisruokailija tulisi reissussa pärjäämään. Sen verran myönnytyksiä olen tehnyt, että sallin maidon ja munat ruokavalioon, joten vaikka ravintoloissa tarjoilijoiden ilmeet olivatkin aina vähän hämmentyneitä kasvisruokavaliostani kuullessaan, en kahden viikon aikana joutunut kertaakaan syömään mitään lihapitoista sapuskaa. Paprikoita tuli sen sijaan syötyäkin sitten melkein joka aterialla eri muodoissa – täytettynä, grillattuna tai sellaisenaan salaateissa. Onneksi olen paprikoiden ystävä!

Maaseutua Pristinan ulkopuolella

Hieman pääkaupungin ulkopuolella sijaitsee Ulpiana, vanhan roomalaisen kaupungin rauniot. Ulpianaa ei vielä ole ns. virallisesti avattu matkailijoille, siellä kaivaukset ja raunioiden ”siistiminen” on vielä kesken – mutta tällä hetkellä siellä on kova tohina käynnissä, kun paikka halutaan saada tiptopkuntoon ennen ensi kauden matkailijoita. Olimme jo nähneet lukuisia raunioita ennen Kosovoon saapumista, joten sinäällään kohde ei herättänyt suuria tuntemuksia. Mielenkiintoisinta olikin ehkä nähdä arkeologit työssään, rapsuttelemassa ja mittailemassa maasta esiin kaivettuja ikivanhan kaupungin jäänteitä. Omasta mielestäni osa raunioista oli jo hieman liiankin entisöityjä ja niistä puuttui se rosoisuus, jota ihmiset ehkä nimenomaan haluavat kohteilla nähdä. Kyseessä on kuitenkin jonkinlainen konservointiin liittyvä juttu, että vanhojen kivien päälle ladotaan uutta massaa, jotta ne säilyisivät paremmin, kai..? No, mene ja tiedä – en ole arkeologi, joten en tarkalleen tunne prosessia!

ulpiana, ancient roman city, archeological site

Pristinassa vietimme kaksi yötä. Kaupunki on melko pieni, mutta ehdottomasti pysähtymisen arvoinen, jos aikoo suunnata Kosovoon. Jostain syystä albanilainen oppaamme tuntui aina hirveästi vähättelevän vierailemiamme paikkoja ympäri Balkania, koska niissä ”ei ole mitään nähtävää”. Mielestäni kuitenkin jo se, että Pristina on Kosovon pääkaupunki, riittää perusteeksi lähteä vierailemaan! Eihän sitä aina tarvitse olla upeita nähtävyyksiä ja maisemia, vaan monia meidänkin ryhmästä tuntui enemmän kiinnostavan vain ylipäätään nähdä kaupunki. Olisin voinut jäädä useammaksi päiväksi tutkimaan kaupungin katuja ja kujia, maistelemaan ruokia ja ihailemaan Euroopan ja Lähi-idän kulttuurien sekoitusta. Ja kun maa on vielä välttynyt pahimmilta turistimassoilta, kannattaa siellä vierailla nyt.


Short summary in English

During the Balkan tour we visited two cities in Kosovo – historical Prizren and Pristina, the capital city of Kosovo. Finland and Kosovo have special ties that link to Kosovo’s war – our former president Martti Ahtisaari is well known in the country and locals seemed to really appreciate Finland and Finnish people in many ways. Kosovo declared independency in 2008, so the country is still quite young. There are still some, who don’t recognize Kosovo’s independency, such as Serbia.

Kosovo was one of the countries that I really wanted to see. Tourism is still developing, which makes the country interesting to visit now. Prizren gives an historical point of view, while Pristina shows more modern side of the country. We had a local guide showing us some of the main sights in Pristina, such as the Newborn-monument that symbolises Kosovo’s independency, several mosques and churches and we also had a chance to visit a local market and archeological site of Ulpiana, which is located in the outskirts of the city. Pristina itself is very interesting mix of East and West. While walking the streets of Pristina, I wasn’t always sure whether I’m in Middle East, Europe or Asia!

One thing that I noticed in Pristina were the huge piles of bell peppers lying everywhere. It wasn’t hard to guess what is the main ingredient in local cuisine. Being a vegetarian I was a bit unsure before the trip how I would manage with my diet, but luckily all the restaurants we ate at offered (mostly) delicious veggie options. During the two weeks in Balkans I ate a lot of bell peppers – grilled, stuffed.. every sort of it.

We spent two nights in Pristina. The city itself is quite small and there isn’t so much to ”see”, but it’s still definitely worth of stopping if you are touring around Balkans. Tourist masses haven’t yet reached this wonderful country, which makes it rather unique, almost exotic destination to visit. Go before it’s too ”late”.

14 Responses

 1. säppä
  | Vastaa

  Tuo kuva Prizrenistä voisi ihan yhtä hyvin olla sarajevosta, kovin samanlainen tunnelma :) Mielenkiintoinen postaus, Kosovo on mulle ihan tuntematonta maaperää.

  • Anne
   |

   Joo, Balkanin seudulla kaupungit tuppaavat hyvin paljon muistuttamaan toisiaan! Bosniassa ja Hertsegovinassa ei tällä reissulla käyty, mutta mikäli vielä ensi vuonna jatkan matkanjohtajan hommia, saattaa tulla sinnekin pääsy :)

 2. Tiia/ReiseReise
  | Vastaa

  Haa, kiva, että kirjoitit tästä. Juuri eilen kattelin, että Easyjet lentää Berliinistä Kosovoon. Ehkä, ehkä, ehkä. Tuo kuva Prizrenista kyllä huokuttelee myös, mutta ei taida riittää aika lyhyellä viikonloppureissulla.

  • Anne
   |

   Onneksi Pristinassa myös riittää tutustumista, varsinkin jos on vain viikonloppureissua :) Siirtymiset tuolla paikan päällä kaupunkien välillä voivat olla vähän vaivalloisia, varsinkin jos ei ole omaa kyytiä.. Välimatkat on lyhyitä, mutta jotenkin se eteneminen aina vaan kestää.

 3. Hienon näköistä, erityisesti Pristinan pääaukio on valtavan kaunis. Ja ihania paprikasäkkejä!

  • Anne
   |

   Olisi vielä kauniimpi, jos olisin ottanut kuvan ”oikeaan” suuntaan missä kaikenlainen mielenkiintoinen oikeasti oli.. :D

 4. Maarit
  | Vastaa

  Oi, Kosovo näyttää kiehtovalta. Tykkään tuosta Balkanin alueen rosoisuudesta. Mietin, että mitäköhän tuo kissa -graffiti mahtaa symboloida, kun näimme tuollaisia samanlaisia Sarajevossa useammankin kerran? Mun mielestä kuulostaa hassulta sanoa, ettei jossain paikassa olisi mitään. Ihan varmasti joka paikasta löytyy jotain, mistä joku pitää.

  • Anne
   |

   Kyse taitaa muuten hei olla tästä: https://en.wikipedia.org/wiki/M._Chat! Mielenkiintoista. Samanlaisia kissoja on siis muuallakin.

   Joo, mustakin on kummallinen asenne (varsinkin matkailun ammattilaisilla), että jossain ”ei ole mitään” eikä sinne kannata mennä. Pitäisi osata asettua asiakkaan, jolle yksinkertaisetkin asiat kuten paikallisella torilla käynti uudessa kohteessa, ovat eksoottinen tilanne. Ei esimerkiksi ryhmämatkalla ohjelman tarvitse olla aina nähtävyyksillä juoksemista (ainakin huomasin tuon kahden viikon aikana, että nähtävyydet alkoi itse kullakin tulla jo vähän korvista ulos), vaan voi olla jotain kevyempää kuten vaikka esim. viinien tai ruokien maistelua paikallisilla tiloilla / ravintoloissa / toreilla. Siinähän sitä vasta kulttuurista oppii!

 5. Me kävimme Pristinassa vaan päiväretkenä Skopjesta, niinkin kaupunkiin tutustuminen onnistuu. Se kirjasto on kyllä näkemisen arvoinen. Ja tuo Newborn! Näkemienne ja tekstissäsi mainittujen juttujen lisäksi minulle jäi lisäksi kaupungista mieleen vaan Clintonin patsas – ja Äiti Teresan patsas :-)

  • Anne
   |

   Me käveltiin kirjaston ohi, mutta ei menty sisään. Erikoinen rakennus kieltämättä – kuulemma sen muodot symboloivat jotenkin aivoja.

   Niin juu, Clintonin patsas herätti hymähtelyä bussissa kun ajelimme sen ohitse! Taisi siellä olla kokonainen katukin omistettuna Clintonille :)

 6. Hienoja fotoja! Kosovo on jäänyt ihan paitsioon, kuin myös muu Balkan. Ehdottomasti päästävä joskus.

  • Anne
   |

   Suosittelen Kosovoa lämpimästi! Itse tykkäsin kovasti. Mainio sekoitus itää ja länttä ja matkailun ollessa vielä lapsenkengissä, siellä oli jotenkin mukavan vilpitön ja autenttinen tunnelma. Tässä taloudellisessa tilanteessa eivät matkailijoiden eurotkaan varmasti olisi pahitteeksi. Eli kannattaa mennä!

 7. Anna / Muuttolintu
  | Vastaa

  Mielenkiintoinen kohde. Täytyy myöntää, että Itä-Eurooppa on meille kyllä tosi tuntematon paikka. Täytyy tutustua joskus! En tiedä miksi löysin tämän blogin vasta nyt… Tykkään!

  • Anne
   |

   Kosovo sijaitsee oikeastaan Etelä-Euroopassa, mutta kommunismin jäljiltä huokuu kyllä jonkinlaista Itä-Eurooppalaista tunnelmaa.. :) Balkanin seutua suosittelen kyllä kovasti!

   Kiva kuulla, että tykkäät! Laitan blogisi itsellenikin lukulistalle :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.