Katutaidetta Gdyniassa

Julkaistu Eurooppa, Puola 39

Gdynia on tylsä. Gdynia on pieni. Gdyniassa ei ole mitään tekemistä. Eikä nähtävää. 

Gdyniaa pidetään Trojmiaston Vantaana, tylsänä tuppukylänä jossa ei ole mitään mielenkiintoista. Päätin kuitenkin taas kerran osoittaa luulot vääriksi ja lähteä kameran kanssa reippailemaan aurinkoiseen pakkasilmaan. Gdyniassa kulkiessani olen huomannut, että täällä on paljon kaikenlaista katutaidetta ja seinämaalauksia, jotka kivasti piristävät toisinaan muuten neuvostotyylistä kaupunkikuvaa.

Seinämaalauksia ja taideteoksia on nähtävillä periaatteessa ympäri kaupunkia, niitä on ihan joka paikassa, mutta tällä kertaa lähdin keskustan (Śródmieście) kulmaan lähelle telakkaa, josta muutaman korttelin alueelta löytyy paljon ihailtavaa ja ihmeteltävää.

street art in gdynia, gogdynia, visit gdynia, street art, katutaide, gdynia, trojmiasto

street art in gdynia, gogdynia, visit gdynia, street art, katutaide, gdynia, trojmiasto

street art in gdynia, gogdynia, visit gdynia, street art, katutaide, gdynia, trojmiasto

street art in gdynia, gogdynia, visit gdynia, street art, katutaide, gdynia, trojmiasto

Gdynia on satamakaupunki ja se välittyy myös katutaiteessa. Merenkäyntiteemaisia maalauksia on nähtävillä paljon. Gdynia täytti juuri muuten 91 vuotta – kyseessä on siis melkoisen nuori kaupunki. Kävin taannoin Gdynian kaupunginmuseossa tutustumassa valokuvanäyttelyyn, jossa oli nähtävillä vanhoja kuvia mm. kaupungin alkutaipaleelta. Oli mielenkiintoista nähdä, miten tietyt keskustan rakennukset olivat paikallaan jo vuosikymmeniä sitten, ja kuinka muu kaupunki on rakentunut ympärille.

street art in gdynia, gogdynia, visit gdynia, street art, katutaide, gdynia, trojmiasto

street art in gdynia, gogdynia, visit gdynia, street art, katutaide, gdynia, trojmiasto

street art in gdynia, gogdynia, visit gdynia, street art, katutaide, gdynia, trojmiasto

Onnistuin puolivahingossa kehittämään pienen katutaide-kävelykierroksen kierrellessäni telakan läheisyydessä olevia kortteleita, niskat rasituksella talojen seiniä tuijotellen. Omasta kotikaupungistaan voi löytää paljon mielenkiintoisia asioita, kun muistaa vain katsoa. Mielelläänhän näitä näkymiä esittelisi myös muillekin kaupungissa vieraileville ja asuville.

Oletko tutustunut oman kotikaupunkisi katutaiteeseen?


Short summary in English

Gdynia is often referred as a boring, small town, which has absolutely nothing of interest. I beg to differ, and to prove that I grabbed my camera this afternoon and headed for a walk in the city centre to find and shoot some street art, which I think would be interesting for visitors and other residents of Gdynia to see.

Near the shipyard in furthest corner of Gdynia Śródmieście you may find few blocks filled with street art. I accidentally created sort of a street walk tour, when I was exploring the streets and staring walls filled with different kind of murals and art.

Gdynia is a harbor city, and this is often shown in the local street art too. By the way, Gdynia just turned 91 years old. Still a young city! Recently I visited a photo exhibition in the city museum and saw interesting photos from the early stages of the city. It’s always interesting to see, how the cities have developed during the years compared to the past.

39 Responses

 1. Upeita teoksia Gdyniassa! Me käytiin siellä kolmisen vuotta sitten päiväseltään, mutta en muista nähneeni katutaidetta, ainakaan näitä muraaleja. Tosin telakan lähistöllä ei taidettu pyöriäkään.

  Olen siitä onnekas, että asun Arabianrannassa, joka on Helsingin ”art district”. Täällä jokaiseen rakennusprojektiin allokoidaan 2% taideosuus ja sen lisäksi on vielä kaupungin omat taideteokset tonteilla. Varsinaista katutaidetta saisi silti tulla lisääkin, vaikka saatiinhan me tänne jo iso hieno muraali ja toinen upeus nousi viereiseen Vallilaan. Voisikin keväällä vääntää postauksen Arabian taidepoluista…

  • Anne
   |

   Musta on ihanaa, että Helsingissäkin on vihdoin alkanut näkyä enemmän katutaidetta ja talojen seiniä on otettu maalauksia koristamaan. Itä-Helsingin synkkiin lähiöihikin sopisi muutamat seinämaalaukset piristämään sitä 70-luvun tunnelmaa!

   Gdyniassa erilaisia muraaleja löytyy kyllä ihan joka puolelta, mutta voi olla, ettei niitä vielä muutama vuosi sitten ollut niin suurissa määrin? Ehkä kaupungin koristautuminen on liittynyt viime vuoden 90-vuotisjuhliin.

 2. Veera
  | Vastaa

  Sopii hyvin toi sun vertaus, kun Vantaallakin on nykyään katutaidetta. Ja kyllä, olen siis tutustunut kotikaupunkini katutaiteeseen….. :D En vaan ole saanut aikaiseksi postata aiheesta. Täällä kävi just matkamessujen tienoilla jotain ulkomaalaisia bloggaajia tutustumassa taiteeseen.

  • Anne
   |

   Vantaahan on siis syntymä- ja kotikaupunkini Suomessa (eläköön Itä-Vantaa!), mutta ei ole naapuruston seiniin tuherrettujen tägien ja graffitien lisäksi tullut tutustuttua enempää siellä katutaiteeseen.. vielä. :)

 3. Martina
  | Vastaa

  Mielikuva Gdyniasta on kieltämättä melko harmaa, mutta tämä postaus kyllä todisti toisin. Väriä riittää. Toisin kuin Vantaalla. :D No ei vaan, on Vantaakin kiva. :)

  • Anne
   |

   Juu, kyllä Vantaalle saisi vähän enemmän väriä tulla.. joskus tuntuu niin harmaalta asua siellä betonilähiössä. Vaikka muuten olenkin ikäni Vantaalla viihtynyt, niin seinämaalauksia saisi tulla Länsimäkeenkin koristeeksi!

 4. Ihanaa katutaidetta! Sitä on aina ilo katsella ja oispa ihanaa osata itsekkin tehdä jotain hienoa :D

 5. Ansku BCN
  | Vastaa

  Meillä täällä Barcelonassa, etenkin Poblenoun kaupunginosassa on tosi hienoja katumaalauksia ja graffiteja! Tuherruksista ja sotkemisesta en välitä, mutta sellaiset taidolla ja ajatuksella tehdyt seinämaalaukset ovat kyllä upeita!

  • Anne
   |

   Tykkääkö niistä tuherruksista edes kukaan muu, kuin niiden tekijät? Käyttäisivät aikansa mieluummin kunnon kuvien tekemiseen tuhertelun sijaan! :P

 6. Tosi makeita nuo seinämaalaukset! Tykkään tuollaisesta rosoisesta, vähän kummallisesta tyylistä. Lisää saisi tulla Helsinkiinkin näitä, piristäisi katukuvaa kummasti.

 7. Stacy Siivonen
  | Vastaa

  Olen tutustunut oman kotikaupunkini katutaiteeseen ja sitä onkin, itse asiassa, paljon. Hangossa on outo tapa jättää talot lahoamaan pystyyn, minkä jälkeen ne ovat vapaata riistaa graffitimaalareille ja urbaanille löytöretkeilylle ja hyvä niin.

 8. Maria
  | Vastaa

  Kumpa nämä Espoon hurjapää tägääjät tajuaisi miten upeita töitä niillä spraykannuilla voisi tehdä…. Toivottavasti kaupungit tukisivat tälläistä taidemuotoa enemmän tulevaisuudessa :)

  • Anne
   |

   No niinpä! Ajan voisi tosiaan käyttää kunnollisten teostenkin tekemiseen mieluummin.. samaa mieltä olen, kaupungeilta tuki vaan tähän touhuun niin loppuis turha sotkeminen :)

 9. Hienoja graffiteja ja hienoja kuvia niistä! Usein hienosti tehty graffiti on upeampi kuin tylsä kerrostalon seinä. Tähän voisi kaupungit enemmänkin pyrkiä; tukea graffititaiteilijoita ja samalla värittää kaupunkikuvaa.

  • Anne
   |

   Varsinkin vanhoihin, ajan kuluttamiin betonilähiöihin sopisi hyvin seinämaalaus jos toinenkin talon seinään :) Elämässä pitää olla vähän väriä!

 10. Hienoja graffitteja vaikka muuten Gdynian vetovoima on melko huono!

  • Anne
   |

   Toivottavasti saan sun pään käännettyä tuon vetovoiman suhteen, jahka kevään ajan pukkaan lisää juttuja Gdyniasta blogiin. ;)

 11. Merituuli
  | Vastaa

  Katsoin näitä sun kuvia jo Instassa ihaillen. Teneriffalla Puerto de la Cruzin vanhassa osassa oli myös hienoja muraaleja joita kävin kuvaamass.a

 12. Onhan noi todella hienoja. Lähellä olevia asioita sitä ei aina osaakaan katsoa sellaisilla silmillä että niitä arvostaisi.

  Onneksi Helsingissäkin on alettu enemmän kiinnittämään huomiota asuinalueiden elävöittämiseen ja tuomalla lisää kaupunkia tänne. Seinämuraalit kaunistavat muuten ankeitakin rakennuksia todenteolla.

  • Anne
   |

   Joo, onneks tosiaan. Laiva on vihdoin lähtenyt kääntymään :) Tuntuu välillä, että erilaiset asuinympäristöä piristävät projektit koetaan kaupunkisuunnittelussa jotenkin uhkana. Yks seinämaalaus tuskin ajaa vielä koko maata perikatoon.

 13. Melkoiset maalaukset! Hyvä, että tuodaan näinkin väriä elämään.

 14. Merellisiä kuvia – Espoossa, ainakaan etelä-Espoossa katutaidetta ei juuri taida näkyä. Toisaalta talotkin ovat enimmäkseen pientaloja, joten ei niitä oikein niiden seiniin mahtuisikaan. Joskus katutaide on kyllä tosi kivan näköistä.

 15. Hyvin toteutettu katutaide tuo särmää kaupunkikuvaan, ja tähän Gdynian rakennuskantaan se on aivan must lisä – monta maalausten helmeä näissä kuvissa!

 16. Mä oon pari vuotta sitten käynyt noilla kulmilla, mutta tietenkin vain Gdanskissa ja Sopotissa. Mutta kiva tietää, että myös Gdyniasta löytyy nähtävää. Katutaide on mun sydäntä lähellä. Tuollaisina taidokkaina kokonaisuuksina se todella piristää katukuvaa. Mun suosikki täältä Tampereelta on ehdottomasti Tulitikkutehdas!

 17. Miusta on aina ihanaa, kun muuten tylsiä rakennuksia koristellaan katutaiteella. Siis kunnon katutaiteella, ei töherryksillä (mitä on ilmestynyt meidän kotitalonkin seinään). Melbournehan on kuuluisa katutaidekaupunki, ja miun on ollut jo pitkään tarkoitus kirjoittaa siitä oma postauksensa. Täytyy nyt tästä inspiroituneena ryhdistäytyä sen suhteen. :)

  • Anne
   |

   Melbournessa haluaisin käydä, olen joskus katsonut kuvia Markuksen reissulta sieltä ja katutaidetta vaikutti olevan paljon!

 18. Kaisa Merilahti
  | Vastaa

  Kiva näkökulma ”tylsän” maineessa olevaan kaupunkiin! Olen vakuuttunut että joka paikasta löytyy jotain mielenkiintoista kun vaan on avoimin mielin :)

 19. Terhi / Muru Mou
  | Vastaa

  Upeita seinämaalauksia! Tykkään katutaiteesta todella paljon, ja taidokkaat maalaukset tekee paikasta kuin paikasta mielestäni mielenkiintoisemman. Köpiksessäkin on paljon seinämaalauksia, mutta valitettavasti kaikki ei ole kovinkaan hyvin tehtyjä ja töhryjäkin näkee ihan liikaa.

 20. Katutaide on hyvin tehtynä kivan näköistä, kuten nämä kuvat sen todistavat. Lahdesta olen löytänyt myös hienoja maalauksia – toki myös sitten niitä töhryjä, joita ei ole niin kiva katsella.

 21. Lotta | Watia.fi
  | Vastaa

  Just käytiin itseasiassa tutustumassa Tampereen katutaiteeseen. Keskustasta sitä ei samanlailla löydy, mutta kaupungin reunamilta yllättävistäkin paikoista. Hienon näköistä katutaidetta näyttää Gdyniastakin löytyvän!

 22. Johanna Hulda
  | Vastaa

  Upeita katujen piristäjiä! Erityisesti tykkäsin etenkin tuosta tiiliseinästä, vaikka maalaus onkin jollakin tapaa vähän karmiva. Hyvin tehtyyn katutaiteeseen tulee kiinnitettyä ulkomailla ehkä enemmän huomiota, ja sitä saisi olla enemmän Suomessakin. Joskus taisin tehdä jonkun postauksen tsekkiläisen vaihtokaupunkini katutaidegalleriasta. :)

 23. Siis wau! Onpa tosi hienoja.

  Ja vastaus kysymykseesi: en ole tutustunut Helsingin katutaiteeseen. Jotenkin sitä kiinnittää huomiota tuollaisiin vain matkalla.

  • Anne
   |

   Omassa kotikaupungissaan sitä usein liikkuu niin rutiinilla, ettei tule kiinnitäneeksi huomiota mitä ympäristössä tapahtuu. Sitten joku päivä vaan havahtuu että kappas, tuohonkin on tullut tuommoinen!

 24. Mahtavan näköisiä maalauksia talojen seinässä! Tampereella parasta on Vanha tulitikkutehdas ja Lielahden tehtaan maalaukset. Muuten varsinaisesti ei mitään muita merkittäviä katutaideteoksia Tampereella ole, mutta maailmalla niitä yritän aina etsiä :-)

 25. Tämä matka/Teppo
  | Vastaa

  Hyvin värittää muuten tylsää kaupunkikuvaa. Just ihastelin kävelyllä Valencian taideseiniä.

 26. Liza in London
  | Vastaa

  Katutaiteen bongailu on yksi mun lempipuuhia kaupunkilomilla. Vielä en ole löytänyt Lontoon voittanutta, mutta mielestäni esim. Pariisissa on tosi mielenkiintoisia teoksia. San Francisco sen sijaan oli katutaiteen puolesta vähän pettymys!

 27. Aron Koominen
  | Vastaa

  Vau, eipä näyttänyt tylsältä ollenkaan! Katutaidetta on tullut maailmalla kuvattua paljonkin. Puola on meille vielä täysin vierasta aluetta. Täytyypä tutustua näiden kirjoitustenne välityksellä paikkoihin ja miettiä jos vierailun saisi johonkin väliin ujutettua. Kaukanahan tuo ei onneksi ole.

  • Anne
   |

   Puolalle kyllä suositukset! :) Paljon on nähtävä – varmasti jokaiselle jotakin, ja helppo on tulla lentäen kuin maateitsekin, jos tykkää automatkailusta! Toivottavasti meidän vinkeistä on apua Puolan matkojen suunnitteluun.

 28. […] ja portaikot ovat vuorattu graffiteilla, ja toisinaan hyvin ronskeillakin kuvilla ja jutuilla. Katutaide Gdynian keskustassa vetää kyllä pidemmän korren, kun verrataan tämän hotellin ”taideteoksiin”, joista […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.