Kirsikankukkia, jonottamista ja kylmiä asuntoja – tervetuloa Japaniin!

Julkaistu Aasia, Japani, Videoblogi 24

Pitkän ja hartaan odotuksen jälkeen saavuttiin vihdoin eilen aamulla Japaniin. Jee! Perillä meitä odotti kaunis sää ja lentoasemalla vastassa oli hostsiskoni Yoshimi. Ajelimme entisen isäntäperheeni luo, jossa tapasin muut jäsenet (äiti, isä ja kaksi muuta siskoa) kuuden vuoden tauon jälkeen. Kielitaito meinasi takkuilla, mutta onneksi kaikki olivat yhtä hämillään että se ei siinä rytäkässä niin kovin haitannut. Markus sai japanilaiseen tyyliin osansa ihmettelyistä, mutta kuitenkin lämpimät toivotukset astua peremmälle.

Vaikka meillä oli ”vain” 9 tunnin suora lento, oltiin molemmat aika rättejä (Markus ei ollut nukkunut lennolla oikeastaan yhtään). Siitä huolimatta lähdettiin lounaalle ahmimaan paikallisia herkkuja ja katselemaan isäntäperheeni kotikaupungin ensimmäisiä kirsikankukintoja.

Vielä tähän aikaan kirsikankukat eivät Nagoyan seudulla ole tulleet täyteen loistoonsa (enemmänkin loistavat poissaolollaan), mutta onneksi tuli nyt muutama kukka kuitenkin nähtyä. Mitä tutkailin netistä, ehkä ensi viikolla kerkeämme vielä ennen kotiinpaluuta nähdä lisää.

Japanilaiset rakastavat kaikenlaisia tapahtumia ja se nähtiin taas, kun isäntäperheeni kuskasi meidät saapumispäivän iltana Nabana no Satoon, joka on eräälainen kukka/teemapuisto Nagoyan lähellä ja siellä sijaitsee myös kylpylä. Tällä kertaa paikan päänähtävyys oli upeat ympäriinsä viritetyt valaistukset. Oli valotunnelia, lediseinää musiikkeineen ja kaikenlaista muuta överiksi vedettyä, hyvin japanilaista härpäkettä. Porukkaa oli aivan simona ja selfietikut vaan heiluivat, kun jokanen yritti ikuistaa itsensä upeasti valaistujen kirsikan- tai luumunkukkien edessä. Puistossa vierähtikin sitten useampi tunti.

Luumupuita

Täytyy kyllä ihmetellä tuota japanilaisten sitkeyttä – ja nostaa vähän hattuakin. Kun saavuttiin puistoon, kello oli jotain viisi. Meitä oli isompi porukka ja osalla meistä oli nälkä, joten ensiksi hostisäni, -äitini ja yksi siskoista lähtivät jonottamaan yhteen alueella sijaitsevaan ravintolaan, jotta me muut jäljelle jääneet voitaisiin kierrellä rauhassa katselemassa kukkia ja valaistuksia. Käveltiin ympäriinsä aikamme, räpsittiin kuvia ja kun jalat väsyivät, palasimme ravintolan luo. Jonossa edelleen – meillä oli nimi listassa, mutta edellä oli noin 30 muuta nimeä. Tässä vaiheessa ravintolaan oli siis jo jonotettu noin tunti!

No, siinä vaiheessa teimme sitten vahdinvaihdon, eli me jäätiin vuorostamme jonottelemaan kun muut kävivät ihmettelemässä kukkia. Onneksi moni listalle nimensä laittanut oli kyllästynyt ja lähtenyt pois ja lista eteni aika haipakkaan. Lopulta noin 1,5-2h jonottamisen aloittamisesta, joskus seitsemän tienoilla, istuimme pöydässä koko porukka ja pääsimme syömään. Onneksi jonottamisen aikana meillä ei ollut ihan kiljuva nälkä. En muuten olisi varmaan jaksanut odottaa :D

Viimeksi kävin Japanissa kuusi vuotta sitten suurin piirtein samaan vuodenaikaan keväällä. Kuudessa vuodessa kerkesi jo muutama oleellinen asia Japanin talvesta/keväästä unohtua – muun muassa se, ettei asunnoissa tosiaan ole lämmitystä (ainakaan siis täällä päin maata) ja sisällä on pidettävä takki päällä, tohvelit jalassa ja pipo päässä, jos tahtoo pysyä lämpimänä. Kaminasta laitetaan sitten lisälämpöä tulemaan, jotta ulkotakin voi vaihtaa villatakkiin. Yöllä nukuttiin kahden peiton alla, aamulla vaihdoin vaatteetkin peiton alla sillä koko talossa ainut lämmin paikka oli vessanpöntön istuin (kyllä, se on lämmitetty). Suomalaisen talvisisäasun (t-paita & shortsit) voi kyllä unohtaa täällä kokonaan.

Kerrassaan kuitenkin mukava olla taas takaisin Japanissa. Tietysti nyt jo vähän harmittaa, että matka on niin lyhyt (2 viikkoa), mutta ehkä se tarkoittaa että pitää tulla nopeasti uudestaan!

Loppuun vielä lyhyt fiilistelyvideo lentomatkasta Nagoyaan. Matkahan ei ollut täysin ongelmaton, kuten ehkä jotkut feisbuuk-kamuni ja Instagramiani seuraavat voivat tietää, mutta kirjoitan siitä myöhemmin ihan oman postauksen!

24 Responses

 1. SAKURA :D! Ei hitto, että näyttää hienolta :). Siis upeita kukintoja ja mahtavia valaistuksia. Rakastan japanilaisia puistoja. En osaa kuvitellakaan, miltä tuolla näyttää sitten, kun kirsikankukat ovat täydessä loistossaan.

  Tuo jonottaminen on kyllä ihmeellistä, mutta täytyy myöntää, että itsekin siihen alkaa nopeasti tottumaan, kun viettää aikaa tuolla suunnalla edes sen viikon tai kaksi. Ja toisaalta japanilaiset hallitsevat jonottamisen jalon taidon, joten jonotan mieluummin tunnin japanilaisten kanssa kuin 15 minuuttia suomalaisten kanssa. Hermot menee jo lyhyemmässäkin ajassa, jos kaikki tönivät ja ohittelevat, kuten täällä.

  En tiedä, tottuisinko koskaan siihen, ettei taloja osata eristää ja lämmittää kunnolla, jos asuisin ulkomailla (useimmissa maissahan sitä ei osata tehdä). Kerran yövyin perinteisessä espanjalaisessa talossa talvella ja ei hitto siellä oli kylmä.

  Seuraan silmä kovana tätä teidän reissuanne :). Nauttikaa! Video oli kiva :).

  • Anne
   |

   Joo, täällä jonottaminen on kyllä jotenkin paljon mukavampaa kuin kotona Suomessa, esim. juna-asemilla. Ennen junan saapumista jokainen ryhmittyy erikseen osoitettuihin jonotuskohtiin ja kiltisti odotetaan, että ensiksi junasta poistuvat pääsevät ulos ennen kuin lähdetään rynnimään sisään. Mutta maassa, jossa populaa on Suomeen verrattuna hippasen enemmän, onkin ehkä hyvä opetella jonottamaan rynnimättä :D

  • Jerry / Pako Arjesta
   |

   Totta :). Mutta juuri sen takia luulisi, että suomalaisetkin osaisivat sen, kun täällä se olisi niin helppoa :O. Mutta ei!

 2. Oi vitsi, kyllähän siellä näköjään jo jotkut lajikkeet kukkivat ihan täpöllä! En olisi uskonut, että vielä tähän aikaan. Mahtavaa, että pääsitte kukkia näkemään!

  Mielenkiinnolla lueskellaan Japanijuttuja. Nauttikaahan! :-)

  • Anne
   |

   Joo, nyt on kyllä tosi aikaista Nagoyan seudulla tuolle kukinnolle! Olin itsekin yllättynyt!

   Kiitos, nautitaan! :)

 3. Oi että nuo kirsikankukat on niin kauniita! Olipa hauska tuo video. Oot kyllä näppärä likka kun oot siellä ehtinyt tuollaiset jo leikellä kasaan, props! :) Ihanaa reissun jatkoa!

  • Anne
   |

   Kiitos :) <3

 4. Maarit
  | Vastaa

  Näyttääpäs kivalta! Meidän kahden hengen perheessä on ollut haaveena matkustaa Japaniin keväällä juuri kirsikankukkien aikaan. Kuulostaapas aika erikoiselta ettei siellä lämmitetä asuntoja kunnolla, saattaisi olla aikamoinen hämmennys jos ei moisesta olisi ennen matkaa kuullut. Kiva seurata teidän reissua! :)

  • Anne
   |

   Joo, asuntoja ei tosiaan lämmittetä periaatteessa ollenkaan! Toki, tämä riippuu alueesta, Hokkaidolla ja vuoristoseuduilla joissa menee kovasti pakkasen puolelle ja tulee paljon lunta, on toisenlaisia lämmitysjärjestelyjä pitänyt varmaankin rakentaa. Japanissa kesällä asunnot ovat kuin saunoja ja talvella taas kylmiä kuin iglut. Joku meni rakentamisessa pieleen :D

 5. No huhhuh minkä näköisiä puita! Törkeän upeita. Eikä nuo vuoristomaisemat lentokoneestakaan pahoilta näyttäneet!

  Nuo jääkylmät lämmittämättömät (jopas on sana) talot on kyllä jotain niin käsittämätöntä suomalaisen näkökulmasta katsellessa – miten ihmiset ei kyllästy siihen jatkuvaan palelemiseen ja viltteihin kääriytymiseen? Portugalissakin on talvisin ulkona varmaan lämpimämpää kuin sisällä, ja olen moneen kertaan sanonut, että sitten kun muutetaan sinne niin meidän taloon tulee satavarmasti vähintään varaava takka ja eristeet, ihan sama kuinka kuuma kesällä on. Tuo lämpiävä wc-istuinkin kuulostaa tavallaan aika nerokkaalta keksinnöltä :D

  Loistoreissua teille!

  • Anne
   |

   Sen yhden talven täällä paleltuani en voi kyllä myöskään kuin ihmetellä miten ei ikkunoita tiivistetä tai rakenneta lämpöä paremmin sisällä pitäviä taloja ylipäätänsä! Tosin ehkä uudemmat talot saattavat ollakkin hieman vähemmän vetoisia.. Mutta kyllä isäntäperheeni ihmetteli Suomessa käydessään meidän 3-kertaisia ikkunalaseja.

   Ja kun taloissa ei ole kunnollista lämmitystä (tai joka paikasta vetää), niin talvisin kuluu hirveästi sähköä erilaisiin pattereihin, sähkökaminoihin, ilmalämpöpumppuihin jne. joista paikalliset tuntuvat saavan harmaita hiuksia. En tiedä missä vaiheessa se katse kääntyisi siihen, että rakennettaisiin vaan paremmin ne talot.. :D

 6. On nuo kirsikankukat kyllä ihan mielettömiä. Mulla on ollut pitkään haaveena nähdä niitä Japanissa, mutta melkoisena vilukissana tuo vuodenaika ei tunnukaan enää ihan yhtä houkuttelevalta. On kai siellä hotelleissa lämmitys? :D

  • Anne
   |

   Hotellit kyllä taitavat onneksi olla lämmitettyjä :D Tosin, en tiedä, kun en ole juuri hotelleissa yöpynyt! Mutta nyt täällä Kawaguchikossa, Fuji-vuoren juurella, meidän majatalossa ei ainakaan onneksi ollut yhtään niin kylmä. Kyseessä on tosin hieman erilainen talo kuin isäntäperheeni omakotitalo, joten sekin saattaa vaikuttaa. Ehkä täällä myös saattaa olla jonkinlainen lämmitys, vuoristoseudulla kun ollaan.

 7. Jenna
  | Vastaa

  Oioioi, nauttikaa!!! Ihania kuvia :) Nuo jääkylmät kämpät on kyllä hrrrrr…. Kiinassa ihan sama juttu. Japanilaisten jonottamistaidoille on kyllä annettava peukku. Ne osaa sen kyllä paremmin kuin kukaan muu.

  • Anne
   |

   Kiitos, nautimme :)

   Suomalaisten olisi hyvä tulla ottamaan mallia paikallisesta jonottamiskulttuurista :P

 8. Rimma - matkablogi
  | Vastaa

  Oi jestas nuo kukat on upeita!! Nauttikaa täysin rinnoin Japanin keväästä <3 Ja lämmitetty wc-pöntön reunus – repesin! :D

 9. Ihanat kirsikankukat! Hauska toi lämmitetty vessanpöntön istuin, heh… Missään päin maailmaa ei tunnu olevan yhtä tiiviin lämpimät asunnot kuin Suomessa, sitä osaa täällä muuten kylmän ilmaston keskellä aina arvostaa :P

  Näitä Japani-juttuja on niin mielenkiintoista lukea, kun ei ole mitään omaa kokemusta maasta mutta kiinnostusta senkin edestä :)

  • Anne
   |

   Vaikka meillä kotona Suomessa onkin lämmin asunto, voisin tuollaisen lämmitetyn vessanpöntön istuimen sinnekkin ottaa! :D

 10. Meri
  | Vastaa

  KAUNISTA!

  • Anne
   |

   On kyllä! :)

 11. Niin upean näköistä, huhuh! (:

  • Anne
   |

   On kyllä, mutta on vielä upeampaa sitten kun kirsikankukat kukkivat kunnolla!

 12. Näyttää todella onnistuneelta tuo teidän ajoitus noiden kirsikankukkien osalta! Meillä oli Japani pitkään vaan listalla, kun ajateltiin, että sinne ”pitäisi” mennä juuri tuohon aikaan, eikä se sitten koskaan oikein istunut suunnitelmiin ja sitten päädyttiin sinne lopulta syksyllä, mutta oli se ruskakin ihan mahtava!
  Tosi hienoja kuvia!

  • Anne
   |

   Joo, nyt toivotaan, että Nagoyassa tosiaan kukkivat kun sinne pian siirrytään! Täällä Tokiossa ei ihan vielä ole lähteneet kukkimaan :) Mutta syksyllä ruskan aikaan on myös tosi kaunista ja melkein järkevämpääkin tulla, kun ei pidä niin paljon sitten jännittää, pääseekö kauneutta näkemään kun kirsikankukkien kanssa voi olla melko tuurista kiinni!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.