Koiraystävällinen hostelli – 7 Fells Hostel

Suomi ei ole budjettimatkailijan paratiisi, eikä varsinkaan, jos matkustaa lemmikin kanssa. Kesäaikaan edullista majoitusta on tarjolla lähinnä leirintäalueilla, mutta entäs kun elohopea tippuu miinukselle ja taivaalta tupruttelee lunta? Hotelliin on mentävä, mutta lemmikkiystävällisen valikoiman ollessa rajallinen, yhdestä yöstä maksaa itsensä helposti kipeäksi.

Tammikuussa matkamessuilla Helsingissä tutustuin kuitenkin mielenkiintoiseen majapaikkaan. Äkäslompolossa, Ylläksen juurella sijaitsee Seven Fells Hostel, jota pyörittää itsekin maailmaa kiertänyt reppureissaajaluonne. Majoitusta on tarjolla kohtuulliseen hintaan, suoraan Suomen kauneimmissa maisemissa – hostellin pihalta avautuu näkymä kohti Yllästä. Perustamalla hostellin omistaja halusi näyttää, että Lapissa voi matkustaa myös edullisesti. Budjettimatkailijalle sopivan majoituksen lisäksi 7 Fells Hostel erottuu edukseen kutsumalla karvakamutkin yöpymään. Lemmikkiystävällinen hostelli Lapissa sopi koiraystävällinen Suomi-teemareissuumme kuin nakutettu, ja pääsimme testaamaan majoittumista kahden yön ajaksi.

7 Fells Hostel sijaitsee Kolarin ja Kittilän välimaastossa, Äkäslompolon kylässä. Matkaa kylän keskustaan on kivenheitto, mikä mahdollistaa hieman rauhallisemman oleilun pahimpaan ruuhka-aikaan kun hiihtopummit jonottelevat Jounin Kauppaan. Me kurvasimme paikalle autolla ja heti kuin ovi aukesi, griffoni pinkaisi suoraan hostellin päärakennuksen ovelle odottelemaan, jos pääsisi sisään. Jaahas, kotiin oli näemmä tultu!

Tarjolla on ns. perinteistä hostellimajoitusta kuuden ja kahdeksan hengen dormeissa, neljän, kahden ja yhden hengen huoneissa sekä tavallisempaa majoitusta pienissä studioissa (”yksiössä”, joissa oma kylpyhuone ja keittonurkkaus) ja mökeissä. Dormit ja huoneet sijaitsevat päärakennuksessa, studiot ja mökit ovat erikseen. Saimme majoittua kaksi yötä yhdessä studioista – koiramatkustajan kanssa majoittua voi kaikissa muissa huoneissa, paitsi dormeissa.

Studio on mielestäni hyvä valinta, jos on lemmikin kanssa liikkeellä, varsinkin jos elukka ei osaa rentoutua kun ympärillä tapahtuu paljon – kuten meidän Luumu. Vierailumme toki ajoittui sellaiseen vuodenaikaan, että matkailijoita oli hieman hillitymmin, mutta studion uumenissa Luumukin sai varmasti rentoutua ja nautittua kauneusunensa ilman, että pitää koko aika kytätä mitä muut tekevät tai kuulostella talon tapahtumia. Hinta majoitusyölle studiossa on alkaen 55 euroa, ja lemmikkilisä 10 euroa (koko yöpymisen ajalta).

Studio oli viihtyisä, kuin pieni koti – ei ihan perinteinen hostellimajoitus, mutta kelpasi meille enemmän kuin hyvin (siis sehän oli vallan luksusta normaaliin verrattuna!).

7 Fells Hostellissa lemmikit ovat tervetulleita myös yleisiin tiloihin – isoon olohuoneeseen, jossa on myös ruokailutila ja yhteiskeittiöön, jonka jääkaappiin sopii vaikka laittaa Mustin koiranmakkara odottelemaan illallisaikaa. Hostellin kodinomainen tunnelma sai meidän Luumunkin ottamaan tilan haltuunsa ihan eri tavalla kuin vieraissa paikoissa yleensä – Luumu asettautui heti kodiksi, röhnötti sohvalla ja vahti pihaa oleskelunurkkauksen isosta ikkunasta. Illalla istuttiin takkatulen ääressä ja fiilis oli kuin meillä että koiralla, ihan kuin kotona olisi. Tietysti muita majatalon asukkaita piti hieman räksyttää ja ihmetellä, mutta ei onneksi häiriöksi asti.

Ulkona vietetyn päivän jälkeen käytiin illalla koko porukka yhdessä saunassa. Hostellin pihalta löytyy erillinen saunarakennus, jossa on myös suihkut päärakennuksessa majoittuvien asiakkaiden käyttöön. Saunarakennuksessa on erikseen miesten ja naisten puoli ja saunat lämpiävät asiakkaiden toiveesta, kuitenkin niin, että saunojia olisi vähintään neljä. Kävimme Luumun kanssa löylyissä ja saunakin oli varsin koiraystävällinen; löylyt olivat lempeät ja lattiataso pysyi koiralle sopivan viileänä, höyryjen lämmittäessä ylälauteella istuvia. Taisi siinä griffonilla miedoissa alalauteen löylyissä vähän rentoutumisesta silmätkin lupsua.Hostellin sijaitessa ”korvessa”, voi koiramatkalaisen kanssa helposti hilpaista lähimetikköön aamu- ja iltatarpeille. Hostellin pihaa ei kuitenkaan ole aidattu ja lähellä menee autotie (jossa liikenne ei tosin onneksi ole järin vilkasta), joten lemmikit on hyvä pitää piha-alueella kytkettynä mikäli niillä on taipumusta säntäillä esimerkiksi lähistöllä lönkyttelevien porojen perään. Pihamaalla myös silloin tällöin tepastelee ruttunaamainen hostellikissa Nessu, joka voi herättää tunteita muissa nelijalkaisissa – Luumukin kävi tekemässä 16-vuotiaaseen kissavanhukseen tuttavuutta, mutta partaotuksen hännänheiluttamiset eivät olisi voineet persialaista kuningatarta juuri sen enempää kiinnostaa.


Kahden ruttunaaman tutustuminen

Luumu tarkkaavaisena etupihalla

Kovilla talvipakkasilla pienen kaupunkilaiskoiran kanssa pohjoisessa vierailu voisi olla hankalampaa, mutta ainakin hostelli tarjoaa mukavan, lämmitetyn tukikohdan – revontulien ihasteluunkin, ne kun pyyhältävät suoraan majatalon ylitse tarjoten vilukissoille (tai -koirille) mahdollisuuden tiirailla niitä jopa sängystä käsin. Kuulimme kuitenkin, että revontulet alkavat pilkahdella jo tämän kuun loppupuolella, joten niitä voi lemmikin kanssa lähteä katselemaan jo ennen sydäntalvea.

Mitä minulle jäi päällimmäisenä mieleen paikasta? No se kodinomaisuus. Ja että Luumukin tykkäsi – viihtyi niin hyvin, että olemme myös vakavasti harkinneet sen palkkaamista viralliseksi hostellikoiraksi. Alkaakin olla jo korkein aika sen ruveta maksamaan omat kaupunkilaiskoiran gourmee-nappulansa..

Kuitenkin, mikä onkaan ihanampaa kuin majoittua reissussa paikassa, jossa tulee heti sellainen fiilis, että täältä ei hotsittaisi lähteä yhtään pois. Automatkan Kuusamoon surkuttelinkin, että tyhmää, kun aikaa on aina rajallisesti ja matkaa jatkettava eteenpäin. 7 Fells Hostel oli rento, viihtyisä ja kaikennäköiset otukset – kuin ihmiset, että lemmikit – sekaan toivottava paikka ja ehdottomasti ylistyksieni arvoinen. Sijainti on mitä mainioin ja hintatasokin todella kohtuullinen. Hirveän hankalaa keksiä mitään naputettavaa, kun kerrankin tuli vastaan paikka, jossa meidän parrakas perheenjäsenemmekin otettiin erittäin avosylin vastaan. Aiomme ehdottomasti vielä suunnata Äkäslompoloon jonakin toisena vuodenaikana uudestaan.


Short summary in English

7 Fells Hostel is a pet friendly hostel in Äkäslompolo, Lapland. In addition to ”traditional” hostel accommodation in 6-8 person dorms and 4 person / double / single rooms, they offer cabins and small studios. We stayed in one of the studios, which had its own bathroom and a small kitchenette. When traveling with a dog, studio is a good choice – the four-legged traveler gets the rest needed, when not constantly alert on what’s happening around. It’s possible to stay in all of the different type of rooms with a pet, except dorms.

The home-like enviroment made Luumu really feel like he was at home. Common areas in the hostel welcome pets too, so this little griffy was spending a lot of time lounging in one of the comfortable sofas and watching over ”his kingdom” from the big living room window. After a day well spent in outdoors, Luumu joined us in the hostel’s pet friendly sauna. Lower steps were cool enough for little dog to enjoy his time in pleasant ”löyly”.

What makes 7 Fells Hostel special is that Northern Lights can be seen from the hostel yard – and even from the rooms! And no need to wait until mid-winter; the Northern Lights start to show up already in the end of August. Autumn is a great time to visit too; Ylläs and Äkäslompolo offer a variety of outdoor activities around the year. Hiking up the Ylläs is great excercise, for the dog too. We really enjoyed our stay at 7 Fells Hostel and I’m sure we’ll return at some point.

 


Seuraa Luumun seikkailuja Instagramissa #luumureissaa #petfriendlyfinland -hashtageilla!

You can follow Luumu’s adventures in Instagram with #luumureissaa #petfriendlyfinland hashtags!


Postaus on toteutettu yhteistyössä 7 Fells Hostellin kanssa.

Lisätietoa 7 Fells Hostellin hinnoista ja palveluista löydät hostellin nettisivuilta sevenfellshostel.fi

Seuraa 7 Fells Hostellia Instagramissa @7fellshostel

6 Responses

 1. Pelaguu
  | Vastaa

  Hyvä ja hieno postaus 7 Fells Hostelsista. Olen myös vieraillut ko. kohteessa ja suosittelen kyllä sitä muillekin. Siellä on hinta- laatusuhde kohdillaan. Olen tehnyt aivan saman havainnon majoituspaikkojen hinnoista.. ja kerronkin siitä viime syksynä tekemässäni Ylläksen postauksessa. :) pelaguu.blogspot.com

  • Anne
   |

   Kiitos kommentista :) Me tykättiin myös 7 Fellsistä kovasti ja tosiaan tuota kohtuuhintaisuutta ei vaan voi liikaa painottaa! Uskon, että siinä on hyvä kilpailuvaltti.

   Kävin kurkkaamassa blogiasi ja huomasin, että olit kirjoitellut paljon samoista paikoista joissa mekin vierailtiin (mm. Pakasaivo). Täytyy vielä käydä lukemassa ajan kanssa! Kirjoitan niistä itsekin myöhemmin oman postauksensa.

 2. Näyttää ja kuulostaa tosi kivalta ja kodikkaalta paikalta. Studion hinta on oikein kohtuullinen ja vaikka hostelleista en niin välitäkään, niin tuo kuulostaa sellaiselta paikalta, jossa voisi mielellään yöpyäkin. Ja koiraystävällisyys on aina plussaa, vaikka itselle ajatus omista kahdesta, suht isosta koirasta hääräämässä tuolla yleisissä tiloissa, aiheuttaakin enemmän stressiä kuin ihastusta :D Yhden pienen koiran kanssa on niin helppoa! Luumu vaikuttaa erittäin hyvin käyttäytyvältä matkalaiselta.

  • Anne
   |

   Joo, 7 Fells Hostel on siitä hyvä, että siellä on vähän tuollaista ”normaaliakin” majoitusta :D Eli sopii kaikenlaisille kulkijoille, ja päärakennuksessa olevan hostellin puolelta löytyy tietysti myös pienempiä huoneita eli dormi ei ainoa tapa majoittua.

   Hostellin omistajan mukaan harvemmin käy pikkukoiria (pohjoisessa niitä ei kuulemma juuri muutenkaan näy), eli eiköhän teidän isommat otukset olisi sinne varmasti tervetulleita :D

   Luumu on onneksi vähän ”vieraskorea” ja käyttäytyy kylässä / uusissa paikoissa aika hyvin, mutta se on vähän arkajalka, tosin sitten kun asettuu taloksi niin saattaa ruveta vahtimaan ympäristöä ja ilmoittaa muista liikkujista:)

 3. […] retkipäivä Äkäslompolossa oli varsin antoisa ja illalla hoidettiin väsyneitä raajojamme hostellin saunassa. Paljon nähtäväähän seudulla on – mm. kuusi muuta tunturia – mutta hyvä, että […]

 4. […] ajattelin, että ei päästä edes huipulle asti.. Yövyimme Äkäslompolossa koiraystävällisessa 7 Fells Hostelissa, jolle annetaan täydet suositukset ihan ilman koirakamujakin […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.