Kontrastien Skopje

Julkaistu Makedonia 2

”Vau, onpa mahtipontista” ajattelin, kun näin ensimmäiset talot ja patsaat Skopjen keskustassa. Ja patsaitahan riitti – ei ollut montaa korttelia, josta ei jos jonkinlaista historiallista tapahtumaa kuvaavaa teosta löytyisi. Makedonialaiset eivät vaikuta häpeilevän historiaan ja saavutuksiaan – ja se todella näkyi kaupunkikuvassa. Ryhmän mukana ollut albanialainen opashan tietysti pyöritteli silmiään ja tuhahteli turhautuneena, kun paikallinen makedonialainen opas kertoi maan saavutuksista ja ketä mahtavaa johtajaa mikäkin monumentti tai patsas edustaa. Näiden kahden maan välinen eripura se tuntuu vain jatkuvan – vähän samaan malliin, kuin Suomella ja Ruotsilla. Aina pitää vähän nälviä ja kiistellä jostakin.

Saimme kuulla, että Skopjen keskusta on itseasiassa melko uusi. Vuoden 1963 maanjäristyksessä kaupungin uudempi puoli vaurioitui niin pahasti, että se on jouduttu jälleenrakentamaan käytännössä kokonaan. Mielenkiintoisen uudelleenrakennuksesta tekee se, että entisaikojen, ehkä hieman kommunistiseen ajatteluun viittaavat, massiiviset rakennelmat on tuotu takaisin. Mitä sitä menestystä peittelemään.

Balkanin ylle oli levähtänyt järjetön helleaalto. Lämpötila hipoi neljääkymmentä astetta, kun ryhmämme laahusti hikeä otsalta pyyhkien oppaan perässä tutustumassa keskustan nähtävyyksiin. Kuumuudessa ei jaksanut keskittyä täysin 100 prosenttisesti kuuntelemaan kaupungin historiasta, kun katse etsi jatkuvasti vain jotakin varjoista paikkaa. Skopje oli kuitenkin yksi Balkanin kiertomatkan kohteista, joita odotin eniten. Kaupungissa asuu yli neljännes maan väestöstä ja erinäisten pikkukaupunkien jälkeen oli mukava olla taas ”suurkaupungissa”. Kesällä lämpötilat pyörivät hellelukemissa, talvella iskee pakkanen – jota oli kylläkin siinä kuumuudessa hankala alkuun uskoa.

skopjen nähtävyydet aleksanteri suuren patsas skopjen pääaukio skopje main square

Aleksanteri Suuren patsas

skopje skopjen pääaukio makedonian lippu skopjen nähtävyydet

skopje nähtävyydet arkeologian museo skopjessa skopjen museot

Arkeologian museo, joka on vielä viimeistelyä vailla ennen yleisölle avautumista

Skopjen päänähtävyyksiin kuuluvat mm. Makedonian aukio eli Skopjen pääaukio, jolla Aleksanteri Suuren patsas sijaitsee, 1400-luvulla rakennettu kivisilta ja vanha basaari (jotka säilyivät kunnossa kuin ihmeen kaupalla isosta 1960-luvun maanjäristyksestä), Mustafa Pashan moskeija sekä Skopjen linnoitus (Skopsko Kale), jossa vierailimme pikaisesti katselemassa maisemia alas kaupunkiin. Hellevaroituksen aikaan en suosittele vierailemaan linnoituksella ilman kunnollista suojavarustusta – eli vesipulloa, hellehattua ja SPF 50+ suojakerrointa.

Päiväohjelman päättyessä minibussi kuljetti meidät hieman sivummalle keskustasta hotelliin. Ilta oli vapaa-aikaa, joten päätin lähteä kameran kanssa tutustumaan naapurustoon. Mikä kontrasti keskustan massiivisiin, kiiltäviin rakennuksiin minulla olikaan edessäni – rappeutuneita, ränsistyneitä, hyvin kommunismimaisia taloja ja rakennuksia, graffitteja sekä vanhoja Jugoslavian aikaisia autoja. Kameralle tämä paikka oli varsinainen satumaa. Sitä aina matkustellessa miettii, että miten niin tavalliset asiat, kuten talot tai pihojen portit, voivatkin olla niin äärettömän mielenkiintoisia? Kai se johtuu siitä, että kaikki on vaan niin erilaista, kuin meillä kotona Härmässä.

Venäjän opiskelija sai myös hyvää harjoitusta, kun katuja kulkiessaan tavaili kylttejä. Venäjän kielestä on ehdottomasti hyötyä Balkanilla matkustaessa – kuten myös erilaisista Etelä-Euroopan kielistä. Paikallista kieltä tuntematon pystyy helposti laskemaan 1 + 1 ja selvittämään ruokalistan sisällön tai mainoskyltin merkityksen. Kyrilliset kannattaa harjoitella ennen Makedoniaan matkustamista, vaikka siellä käytettävä merkistö eroaakin hieman Venäjän vastaavasta. Kuitenkin kai lähinnä äänteellisesti – itselläni ei ainakaan suurempia lukuvaikeuksia ollut. Tosin, vaikka osaa lukea, ei se tietenkään vielä tarkoita sitä, että ymmärtäisi tuon taivaallista mitä tekstissä sanotaan!

Illan hämärtyessä oli aika laittaa kamera takaisin reppuun ja lähteä metsästämään ruokapaikkaa. Nappasin mukaan muutaman ryhmäläisen ja suunnistimme hotellin respasta saadun vinkin perässä läheisille ravintolakaduille – Rade Koncharille, Ortse Nikoloville päätyen lopulta lyhyelle kävelykadulle – Gjorgji Peshkoville, jossa nautimme erittäin kohtuuhintaisen illallisen idyllisessä, paikallisessa pubiravintolassa. Skopjessa on edullinen hintataso pääkaupungista huolimatta, ainakin jos ruokailee muualla kuin keskustan jokea vierustavissa paikoissa.

Valitettavasti vierailumme Skopjessa oli hyvin lyhyt – ja vaikka kuinka nautinkin lämmöstä, niin monta päivää jatkunut helleaalto oli vienyt mehut tästäkin matkailijasta niin, että kaupungin parhaimmat aarteet jäivät odottamaan seuraavaa vierailua kun mieluummin nautin hotellihuoneen ilmastoinnista. No, ainakin jää koluttavaa vielä seuraavallekin kerralle! Kaupungista voi saada hyvin erilaisen käsityksen riippuen siitä, missä päättää kulkea – suosittelenkin vahvasti poistumaan fiiniltä keskusta-alueelta myös sivummalle tutkimaan ja näkemään sitä ”todellista” Skopjea.


Short summary in English

Our visit in Skopje during the Balkan tour was short – and during a massive heat wave. Macedonian sun gave no mercy when degrees went up to +40 celcious. Despite the heat, we explored the main sights of the city with a local guide – just to name few, we saw Macedonia square and statue of Alexander the Great, Old Bazaar and Stone Bridge which dates back to 15th century, Mustafa Pasha mosque and Kale Fortress (Skopje Fortress), which has great views over the city. However, I heavily recommend to wear a proper hat, sunscreen and take lot of water with you, if you plan to visit the fortress during a heat wave. Views are amazing, but you want to avoid fainting.

The Skopje city center has been rebuilt after the 1963 earthquake and what I found surprising were the huge statues and shiny, massive buildings such as the Archeology Museum. Macedonians are not afraid to show their success, which that Albanian tour guide who was with us on the tour, obviously found a bit annoying as he probably had a different point of view how the history actually went! Seems like Albania and Macedonia are like Finland and Sweden – always railing against each other about something.

Our hotel was located little bit further from the city centre and when we had some free time in the evening, I decided to grab my camera and explore the neighbourhood. What a contrast to modern city centre – most of the buildings in the area were a bit run-down, covered in graffitti, representing that communist era architecture, which I do find very fascinating. Dilapidated buildings are interesting – and great photo shooting material. When the day turned into night, it was time to put the camera away and head for a dinner. I grabbed some of my clients with me, followed tips given by our hotel’s receptionist and we headed to the restaurant streets of Rade Konchar and Ortse Nikolov, finally ending up to a short walking street called Gjorgji Peshkov, were we had lovely dinner in a local pub-style restaurant. Even though Skopje is the capital city of Macedonia, prices are very reasonable and suitable for budget travellers too – at least if you skip the city centre’s restaurants along Vardar River.

Our visit was – sadly – very short, but I found Skopje quite interesting destination – and hopefully will get to visit it again in the future.

2 Responses

 1. AnnKat
  | Vastaa

  Onko nää kuvat viime kesältä? Joko toi keskustan alue alkaa olla valmis? Itse vakuuttelin viime vuoden vierailun jälkeen, etten luultavasti tule ikinä palaamaan Skopjeen. Jotenkin toi kaikki Skopje2014 -projektin luoma ”Makedonian identiteetti” oli itselle vähän liikaa. Vanhakaupunki oli kyllä huomattavasti kivempi. Suosittelen sitä ennemmin kuin Makedonian aukiota… :)

  • Anne
   |

   Joo, nää on otettu nyt tän vuoden syyskuussa nää kuvat!

   Me vierailtiin vanhassa kaupungissa, mutta kuumuuden takia vetäydyin varjoon limulle siksi aikaa kun halukkaat saivat kiertää, enkä jaksanut lähteä itse katselemaan. Illallakaan en sitten enää palannut, mutta kivalta se vaikutti. Hyvin sanottu tosta ”Makedonian identiteetistä” – oli aika kansallismielinen se meidän opaskin, joka tuntui kehuvan maata maasta tavaisiin hieman hiotuilla kulmilla, ja kun esitti kysymyksiä, sai aina aika ympäripyöreitä ja maata kehuvia vastauksia.. :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.