Korkeakülttüüria Tukholmassa

Julkaistu Blogiyhteistyö, Eurooppa, Ruotsi 4

Työskentelin kuusi vuotta on/off eräässä museossa täällä pääkaupunkiseudulla. En taiteentuntijana, mutta kuitenkin. Tuli siinä jokunen tovi tauluja ja teoksia tuijoteltua ja työnteon ohessa. Ehkä muutama asia taiteesta tuli opittuakin ja ainakin huomattua, että minkälaisesta taiteesta pidän ja minkälaisesta en. Koska vietin pitkään työpäiväni museon uumenissa, vapaa-ajalla ja matkoillani olen tupannut välttelemään museoissa vierailua. VisitStockholm kuitenkin päätti kuskata meidät NBE-bloggaajat tutustumaan erääseen Tukholman ylpeyteen, valokuvataidetta esittelevään, muodikkaaseen Fotografiskaan. Omista museopatoutumistani huolimatta vierailu oli kuitenkin erittäin onnistunut, vaikka välillä ympärillä pyörivät hipsterit vähän huvittivatkin.

Fotografiskan museokauppa

Fotografiska sijaitsee aivan Viking Linen terminaalin vieressä ja sinne voi sopivasti poiketa ennen kuin suuntaa Södermalmille tai keskustaan. Nyt vierailumme aikana museossa oli kolme näyttelyä meneillään, Narratives (Adi Nes), Before They Pass Away (Jimmy Nelson ja In Full Light (Herb Ritts). En ole mikään valokuvauksen tuntija tai ammattilainen ja usein vierailuillani kaikissa taidetta esittelevissä insituuteissa kävelen näyttelyt läpi, pysähtyen niiden teosten eteen jotka jollain tavalla herättävät huomioni ja katselen teoksia, jotka miellyttävät silmää. En jaksa tuijotella samoja tauluja tuntitolkulla, vaan olen hyvin reipas museokävijä enkä jää häiritsemään museovalvojien töitä haaveilemalla liian lähellä kosketusherkkiä tauluja. Kaikista eniten olen kuitenkin mieltynyt valokuvataiteeseen, joten siinä mielessä Fotografiska oli erittäin osuva valinta Tukholman vierailulle.

Laura (Urbaani viidakkoseikkailijatar) tykkäsi kovasti museovierailusta

Meillä oli opastettu kierros, jossa saimme hieman käsitystä minkälaisista näyttelyistä on kyse. Itsestäni vaikuttavin oli Jimmy Nelsonin näyttely, jossa esiteltiin upeita kuvia ympäri maailmaa. Suosittelen näyttelyä kaikille matkailua rakastaville.

Fotografiska on kuitenkin laajentanut toimintaansa myös muun kuin pelkän taiteen ulkopuolelle, sillä samasta talosta löytyi tosi kiva ravintola/kahvila, jossa ruuan lisäksi tarjoillaan erilaista ohjelmaa asiakkaille kuten bileitä ja muuta musisointia. Museon sisäänkäynniltä löytyi myös tietysti museokauppa, josta saa kivoja tuliaisia kotiin vietäväksi.

Museon kahvilasta

Normaali (aikuinen) lippu Fotografiskaan maksaa 120 SEK (noin 13 euroa), opiskelijat 90 SEK (noin 10 euroa). Museo on auki maanantaista sunnuntaihin, 9-23. Omasta mielestäni Fotografiska oli kiva ja nuorekas museo. Jos taide ei niin kiinnosta, kannattaa käydä edes tutustumassa talon ravintolaan – ruoat vitriinissä näyttivät todella houkuttelevilta, harmi ettei meillä ollut aikaa jäädä välipalalle!

Fotografiska ei ollut ainut reissun kulttuurikohde. Olin jo parina aiempana Tukholman-vierailunani miettinyt, pitäisikö seuraavaan kohteeseen mennä vai ei – onneksi ei tullut mentyä, sillä nyt saimme mahdollisuuden päästä tutustumaan siihen – nimittäin ABBA-museoon! Tämä nuori, koko perheelle sopiva asiakkaitaan osallistava museo kertoo, yllätys yllätys, Ruotsin musiikkihistorian ylpeydestä ABBAsta. Ei siis siitä sillistä, jos joku joutuu nyt pettymään.

Kävisikö sinulle tuuri, ja pääsisit puhumaan ABBAn jäsenen kanssa puhelimessa?

ABBA-museo esittelee orkesterin historiaa, musiikkia, saavutuksia ja oikeastaan kaikkea siihen liittyvää hyvin vierailijoita osallistavalla tavalla, mikä tekee siitä mielenkiintoisen. Vähän jäi harmittamaan, että meillä oli todella vähän aikaa viettää museossa, sillä siellä olisi kyllä riittänyt puuhaa vaikka koko päiväksi. Kuljettiin näyttely aika hätäillen läpi ja itseltäni jäi noin 70 % museon tarjonnasta huomaamatta. :( Suosittelenkin siis varaamaan vierailulle aikaa, ainakin se pari tuntia, niin saa rauhassa katsoa.

Asiakas voi koe-esiintyä nauhoittamalla kappaleen, pukea (virtuaalisesti) ABBAn vaatteita päälle, esiintyä hologrammibändin kanssa lavalla.. Kaikennäköistä! Ja kaiken saa tietysti tallennettua ja katsottua myöhemmin kotona uudestaan. Olen tämmöinen vähän takakireä ja esiintymiskammoinen ihminen, joten muiden edessä sekoilu ei tuntunut aluksi hirveän luontevalta, mutta kun huomasin että kaikki muutkin heittäytyivät ABBA-tunnelmaan niin siinä sitä sitten meni joukon mukana.

ABBA-museo sopii vauvasta vaariin, sillä vaikka se esittelee laajasti ABBAn historiaa, on siellä juuri erilaisia aktiviteetteja joita perheen nuoremmat varmasti tykkäisivät tehdä. ABBAa 70-luvulla fanittaneille se on varmaan aika nostalginen elämys. Itseänikin alkoi väkisin laulattamaan, kun taustalla soi koko aika jotain hittibiisejä ja museossa oli muutenkin jotenkin tosi mukava ja menevä tunnelma. ABBA-museossa saa laulaa ja tanssia eikä tarvitse hiirenhiljaa tuijotella pohtivasti eteenpäin, kuten ”normaaleissa” museoissa yleensä tehdään!

Museo on auki viikon jokaisena päivänä ja lippu aikuiselle maksaa 195 SEK (noin 20 euroa). Yksi asia ABBA-museoon mennessä kannattaa huomioida – siellä ei käy käteinen raha ollenkaan! Joten muoviraha mukaan, tai muuten joutuu jäämään rannalle ruikuttamaan. ABBA-museo sijaitsee Djurgårdenissa, jonne pääsee Slussenista lautalla tai sitten ratikalla keskustasta.

Aina valitan, kuinka en jaksa matkoilla museoita, mutta silti aina jostan kumman syystä ajaudun vierailemaan niissä. Tärkeintä olisikin varmaan löytää ne museot, jotka ovat itsestä aidosti kiinnostavia. Museoita kun on niin laidasta laitaan – ja esimerkiksi ABBA-museo ei ole museo ollenkaan, vaan enemmänkin jokin aktivoiva vierailukeskus tms. Tylsää siellä ei varmasti tule kenellekkään.

Matka toteutettiin yhteistyössä Nordic Bloggers’ Experiencen, Viking Linen ja VisitStockholmin kanssa.

Löytyykö teiltä jotain museoehdotuksia Tukholmaan? Vasa-museo on kuulemma myös aika kiva, samoin Tekniska museet!

4 Responses

 1. Vierailisin ehdottomasti molemmissa, mutta erityisesti kiinnostaisi Fotografiska. Joskus Tukholman museoita googlanneenna uskon että kaupungista löytyy varmasti muitakin kiinnostavia museoita, kaikille varmasti jotakin! :)

  • Anne
   |

   Tuota Fotografiskaa ei kyllä voi muuta kuin suositella, varsinkin jos pitää valokuvista! Oli myös kätevää, että se on laajentanut toiminta-alaansa museohommien ulkopuolelle, kun talosta löytyy kiva ravintola jossa on aina välillä erilaista iltaohjelmaa asiakkaille.

 2. Abba-museossa mekin juuri äskettäin Tukholman vierailullamme kävimme – ja olihan siinä vauhtia ja meininkiä, vaikka vähän välillä sittenkin museon ideaa jäin ihmettelemään. Ehkä vähän siksikin, että olimme jo samana päivänä kahdessa muussa museossa käyneet :-)
  Ja oli muuten kallein niistä kolmesta museosta, joissa me kävimme samana päivänä, tämä uusi (uudehko) Abba-museo!

  • Anne
   |

   Ai, musta se oli kyllä kerrassaan nerokas museo! Tai eipä sitä oikein museoksi voi sanoa, vaan enemmänkin vierailukeskukseksi jossa haetaan elämyksiä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.