Kumpi on parempi – paketti- vai omatoimimatka?

Julkaistu Yleistä | 2

Tästä aiheesta on moni kirjoittanut ja paketti- ja omatoimimatkojen vertailuita on netti pullollaan, mutta ajattelin kuitenkin avata omaa sanaista arkkuani tämän aiheen tiimoilta kun se viimepäivinä on jostain syystä niin kovin pyörinyt mielessä. Ensi kuussa tuleva Jordanian matkammehan on täysin puhdas pakettimatka, joka ostettiin matkanjärjestäjältä. Syyt pakettimatkan valitsemiseen olivat hinta ja helppous. Yhden viikon reissu sisältäen lennot ja majoituksen oli yhdelle karvan päälle 600 euroa. Ei tarvinnut lähteä säätämään erikseen lentojen ja majoituksen kanssa, kun matkanjärjestäjän sivuilla oli kattavat tiedot hotelleista ja siitä vaan klikkailtiin mikä itseämme miellyttää eniten. Nopealla vilkaisulla skyscannerista lennot Helsingistä Aqabaan ovat muuten 570 euroa ja siitä ylöspäin (menopaluu välilaskuilla), että kyllä tolla paketilla taisi muutaman erkin säästää – ja meillä on vielä suora lentokin!


Kreikan Pargassa pakettimatkalla 2010


Veneretkellä, joka ostettiin paikalliselta toimijalta Kreikassa

Mutta jos nyt lähdetään tarkastelemaan ihan vain niitä paketti- ja omatoimimatkan todellisia eroja näin alkuun.

Pakettimatkalla eli valmismatkalla tarkoitetaan siis ”Etukäteen järjestettyä yhdistettyyn hintaan tarjottua palvelusten yhdistelmää, johon sisältyy vähintään: 1) kuljetus ja majoitus; tai 2) kuljetus tai majoitus sekä lisäksi muu kokonaisuuden kannalta olennainen matkailupalvelus; tässä tarkoitettuna palveluksena ei pidetä kuljetukseen tai majoitukseen liittyvää oheispalvelusta, kuten ruokailu-, ajanvietto- tai kokousjärjestelyjä, eikä muuta vastaavaa palvelusta, joka ei määräävästi vaikuta kokonaisuuden sisältöön ja hintaan” (Lähde: Finlex, Valmismatkalaki 28.11.1994/1079)

Pakettimatkalaisilla on se hyvä juttu, että heitä suojelee valmismatkalaki, joka myös sitoo matkanjärjestäjiä toimimaan lain määräämällä tavalla. Omatoimimatkailija sen sijaan on omillaan. Mutta huomioikaa valmismatkan määritelmä! Valmismatka ei tarkoita vain viikon pakettimatkaa Kanarialla, vaan esimerkiksi jos ostat jonkun kuljetuksen johon sisältyy myös majoitus, on kyseessä valmismatka (esim. risteily Tallinnaan ja 1 yö hotellissa samassa paketissa). Valmismatkan valinneella reissaajalla on tukenaan ja turvanaan matkanjärjestäjä. Yleensä kohteessa on opas, jonka puoleen voi ongelmatilanteessa kääntyä. Jos jotain menee pieleen, matkanjärjestäjä yrittää korjata tilanteen/antaa korvauksia. Omatoimimatkailijalla on itsellään vastuu kaikesta – jos hotelli ei olekaan sitä mitä on luvattu – no can do. Jos lennot on eri lipuilla ja myöhästyt jatkolennolta – no can do.

Onneksi omatoimimatkailijoitakin kuitenkin suojelee jonkinlaiset pykälät. Suositusten mukaan lennot kannattaisi ostaa luottokortilla, koska silloin on helpompi saada korvauksia takaisin jos lentojen kanssa tulee jotain ongelmia. Lentoyhtiöt ovat myös vastuussa hoitamaan matkustajan päämääräänsä asti silloinkin, kun lipulla on useampi lento – kannattaa siis hankkia lennot välilaskuineen yhdeltä lentoyhtiöltä.

Jos hankit liput eri paikoista, voi jatkolennolta myöhästyminen muodostua riskiksi – varsinkin jos vaihtoaikaa lentojen välissä on hyvin vähän. Jos myöhästyt lennolta, kukaan ei todennäköisesti korvaa sinulle mitään – käteen jää vain paha mieli. Myöhässä olleelta lentoyhtiöltä voi toki yrittää vaatia korvauksia. Ja jokaisella reissaajallahan tulisi olla matkavakuutus – ilman sitä en suosittele lähtemään yhtään mihinkään – ja vakuutusyhtiöstä voi myös luonnollisesti hakea korvauksia jos käy köpelösti.

No onko noissa omatoimimatkoissa sitten mitään hyvää? Pakettimatkalaista suojelee laki, omatoimimatkaajalle ei jää ongematilanteissa muuta kuin luu käteen.

Omatoimimatkaajan etu on varmasti vapaus. Voi suunnitella juuri sellaisen matkan kuin haluaa, eikä ole riippuvainen matkanjärjestäjien valikoimista (tosin nykyään matkanjärjestävät ovat melko tietoisia matkailutrendeistä – yllättävän monipuolisia vaihtoehtoja löytyy!). Omatoimimatkailijoiden sanotaan pystyvät paremmin pääsevän kosketukseen ”aidon” matkakohteen kanssa – pakettimatkalaisethan eivät tee muuta, kuin makoilevat hotellialueella ja kiertävät muiden turistien kanssa nähtävyyksiä valmiiksi järkätyillä bussikierroksilla.. (tästä olen tosin eri mieltä). Omatoimimatkalainen, joka järjestää kaiken itse, saattaa säästää sievoisia summia kytätessään hyviä lento- ja majoitustarjouksia, neuvotellessaan paikallisten toimijoiden kanssa retkistä tai kuljetuksista kun pakettimatkalainen saattaa tyytyä matkanjärjestäjien valmiisiin tarjouksiin jotka joskus saattavat olla hieman ylihinnoiteltuja. Omatoimimatkailija voi tulla ja mennä miten haluaa, kun pakettimatkalainen on usein sidottu vain yhteen kohteeseen kun lennot ja majoitus on ostettu paketissa yhteen paikkaan. Toisaalta nykyään pakettimatkoja saa hyvinkin edullisesti, varsinkin äkkilähtöjä, ja kuulimpa kerran eräältä kaverilta joka oli ottanut 2 viikon äkkilähdön Thaimaan Phuketiin hyvin huokeaan hintaan ja päättänyt sitten lähteä pois Phuketista muualle, palaten sinne sitten kun lento kotiin lähti. Ei kai kukaan voi pakottaa siellä tietyssä kohteessa yöpymään.

Omasta mielestäni molemmissa on omat hyvät puolensa. Me ollaan harrastettu molempia. Tärkeintähän on kuitenkin se, että minkälaisen itse tekee siitä matkasta. Ei pakettimatkalla ole pakko jäädä sinne resorttiin koko ajaksi, korkeiden aitojen saartamaksi ja jättää menemättä rantakohteen ulkopuolelle tutkimaan, mitä sieltä löytyy. Ainahan voi vaikka vuokrata auton ja ajaa jonnekkin muualle tutustumaan paikalliseen kulttuuriin.


Omatoimimatkalla Intiassa 2012

Omatoimimatkalla juuri se valinnan vapaus on mukavaa ja se, että voi tulla ja mennä miten haluaa. Ei ole etukäteen määriteltyä majapaikkaa tai kohdetta, vaan voi vaikka samana päivänä päättää että hei! Otetaanpas tuosta bussi tonne toiselle puolelle maata tai lähdetäämpä täältä Thaimaasta käymään Laosin puolella. Meillä omatoimimatkailu on ainakin ollut sitä, että harvemmin mitään majoituksia tai kuljetuksia varataan hirveän paljoa etukäteen, niin jää sitten sitä valinnan vapautta tehdä mitä huvittaa. Omatoimimatkailija monesti myös pääsee tutustumaan sellaisiin paikkoihin, mihin ei vielä matkanjärjestäjien tuomat turistimassat ole kerenneet. Kun matkaa vain rinkka selässä ja menee sinne, minne tie sattuu viemään, tulee kohdanneeksi kaikennäköistä ihmeellistä josta moni pakettimatkalainen jää paitsi kun kohteita on usein kuitenkin vain se rajattu määrä, mistä valita.

Pakettimatkan etu on sen helppous. Kaikki on järkätty etukäteen, maksat vain tietyn summan ja se on siinä. Joskus voi olla ihan hyväkin antaa matkan järjestäminen jonkun toisen tahon käsiin, koska itse sen järjestäminen voi olla lähes mahdotonta tai ainakin hyvin hankalaa ja aikaavievää – jos kyse on esimerkiksi vaikka Pohjois-Koreaan, Kuubaan, Tiibetiin tai jonnekkin näidenkaltaiseen kohteeseen matkustamisesta. Kaikki eivät myöskään halua/osaa/uskalla/viitsi järjestää omatoimisesti matkoja, vaan haluavat ottaa valmiin paketin että voi itse keskittyä sitten vain lomailuun ja päästä helposti katselemaan uusia paikkoja maapallon toiselle puolelle. Nykyään valmismatkoja on niin laidasta laitaan, on kaupunkimatkaa, rantalomaa, kiertomatkaa ja ties mitä – niistä on kyllä valittavaa.

Matkaa valitessa kannattaa myös miettiä omia motiiveja matkalle lähdön suhteen. Haluatko seikkailua? Valitse omatoimimatka. Haluatko rentoutua ja ottaa iisisti, sen enempää stressaamatta mitään? Valitse pakettimatka. Lähdetkö reissuun pitkäksi aikaa ja haluatko nähdä useampia kohteita? Valitse omatoimimatka. Haluatko vain yhteen paikkaan ja lyhyeksi aikaa? Valitse pakettimatka. Jos mun pitäisi valita, haluaisinko lähteä omatoimi- vai pakettimatkalle, mun pitäisi ehdottomasti miettiä niitä matkan motiiveja ja tietysti kohdetta. Kannattaako Thaimaahan lähteä pakettimatkalle? Itse en lähtisi. Mutta jos vaikka keksin, että haluan lähteä Mallorcalle, valitsisin hyvin todennäköisesti valmismatkan. Omasta mielestäni hyvä matka muodostuu vähän yhdistelemällä molempia. Kekkaat hyvän tarjouksen matkatoimistolta johonkin paikkaan, katsot kartasta että sen lähiympäristössä on vaikka mitä – pakettimatka kouraan, sitten kohteeseen, lähdet paikallisbussilla päiväretkille muihin paikkoihin. Siinä on vähän niin kuin molempien hyvät puolet yhdistettynä sitten. Omatoimisuutta, mutta lennot ja majoitus on hoidettu hyvään hintaan ja saa vielä nauttia matkanjärjestäjän tuomista eduista.

Mitä mieltä? Paketti VS omatoimi – kumpi on parempi? Vai ovatko ne yhtä hyviä?

2 Responses

 1. Tiina
  | Vastaa

  Sulla oli tossa jo niin paljon hyviä pointteja, että ei ole oikein lisättävää :) Tietty hinta ratkaisee, että jos paketti irtoaa halvemmalla, niin valitsen sen. Viimeksi ollaan muistaakseni käytetty pakettimatkaa Malesiassa, kun haluttiin päästä Taman Negaran sademetsään. Netistä ei löytynyt oikein millään tietoa kulkuyhteyksistä ja majoituksista, kuin yhden matkanjärjestäjän sivuilta. Pakettiin kuului bussi- ja venekuljetuksen sekä sademetsämökkimajoituksen lisäksi yhden yön majoitus läheisessä kaupungissa Jerantutissa, joka on muuten halvin majapaikka missä ollaan koskaan asusteltu! Taisi olla huone vain 1,5 euroa yöltä! Paketti ei aina meinaa luksusta ;)

 2. Hanna
  | Vastaa

  Hyvä postaus ja mielenkiintoinen aihe! :) Munkin mielestä nuo molemmat matkailumuodot sopii erilaisiin tarpeisiin, eli vaikea laittaa niitä paremmuusjärjestykseen. Me nyt ollaan lähivuosina oikeastaan vain omatoimimatkailtu, mutta jos tulee sellainen matkakohde minne pakettimatka olisi kätevämpi vaihtoehto niin ei olisi mitään ongelmaa valita sitä.

  Rajanveto noiden kahden matkailumuodon välillä ei myöskään ole aina niin selkeä, koska ihan hyvin joku reppureissaaja voi matkustaa kuin pakettimatkalainen osallistumalla matkallaan vain järjestettyihin juttuihin jne, ja puolestaan joku pakettimatkalainen voi tehdä kaiken itsenäisesti kohteessaan. Totesitkin tossa lopussa juuri osuvasti, että hyvä matka voi olla sekoitus molempia, ja olen ihan samaa mieltä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.