Lappi voi olla muutakin kuin ruskaa

Julkaistu Lappi 5

Helsingin Sanomat uutisoi 6.9.2015: Ruskamatkailun suosio hiipuu Lapissa: ”Nuoret eivät ole sillä tavalla ruskasta kiinnostuneita”

En tavallaan ole yllättynyt, ettei ruskaturisteja ole Lapissa juuri näkynyt. Juttuun haastateltu Suomen Ladun eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja Tuomo Jantunen toteaa, että ”Takavuosina hotellit olivat loppuun myytyjä, sillä Lappiin lähdettiin katsomaan ruskan loistoa. Nuoret eivät ole sillä tavalla ruskasta kiinnostuneita”. Tähän on varmasti monia syitä, kuten jutun kommenttikentässäkin useammassa kohdassa mainittu hinta ja etäisyydet. Ainakin täältä Etelä-Suomesta pohjoiseen on yllättävän pitkä matka eikä viikonloppureissulle lähdetä omalla autolla. Lennot, majoitus ja auton vuokraus tulevat yllättäen aika kalliiksi ja samalla rahalla pääsee jo nauttimaan auringosta maapallon toiselle puolelle. Ei siinä sitten paljoa enää ruskan tuijottelu kiinnosta. Twitterissäkin aiheesta virkosi hieman keskustelua, kun kysyin, voisiko nuorille olla muuta kuin ruskaa tarjolla:

Me tykätään luonnossa liikkumisesta ja varmasti voitaisiin ruskan perässä matkustaakin. Lapin matkailu ei kuitenkaan pysty elämään kourallisesta meistä metsässä viihtyvistä, vaan olisi aika kehittää ja panostaa myös muunlaisiin aktiviteetteihin perinteisten Lappi-puuhien lisäksi. Vaellus, ruskan tuijotus, kalastus, marjastus ja sienestys voivat kuulostaa äkkiseltään menevälle nuorelle melko tylsältä touhulta. Nopea vilkaisu Lapin syksyyn ja siellähän niitä on – vaellusta, sauvakävelyä, ruskaa, marjoja ja sieniä, golfia.. Sori nyt vaan, mutta kyllä tää vähän eläkeläisten touhulta nyt haiskahtaa!

No, mitä nuorille sitten kannattaisi tarjota kun ruska ei enää kiinnosta? Mitä muuta Lapissa voi tehdä?

Kävimme kesälomareissulla Lapissa yhdessä koiran kanssa. Tiedossa oli paljon luonnossa liikkumista, mutta hyvin pian huomasimme, että voisihan täällä puuhata muutakin kuin kävellä pöheikössä ja patikoida tuntureille. Monella on vain valitettavasti se mielikuva, että ei Lapissa oikein voi muuta tehdä kuin keräillä marjoja, olla itikoiden syötävänä ja väistellä poronkakkaa. Parempi siis pysyä lomat kaupungissa! Asiaa nyt tovin pohdiskeltuani tulin siihen tulokseen, että esittelen muutaman oman ehdotuksen Lapin matkailun elvyttämiseksi. Nämä ehdotukset toimivat periaatteessa ihan ympärivuotisestikin, koska Lapin matkailu kaipaa piristysruisketta ehkä muinakin vuodenaikoina, kuin pelkästään syksyllä.

Kaksi hevaria ja koira Napapiirillä

Ehdotus 1: Instagram-kilpailu – tägää itsesi Napapiirillä!

Me nykyajan nuorethan olemme varsinaisia sosiaalisen median orjia, myös matkatessa. Jokainen vierailtu kohde on ehdottomasti ikuistettava valokuvin eri kanaviin, jotta muu maailma näkee, missä sitä on tällä kertaa tullut käytyä. Napapiiri ei varmasti Manhattanin, Taj Mahalin, Sydneyn oopperatalon jne. ohella kuulosta kovin mediaseksikkäältä, mutta pienellä kilpailulla sinne matkustamista nuorten keskuudessa voitaisiin helposti vauhdittaa. Ken nappasee parhaimman kuvan Napapiiriltä ja tägää sen #NapapiirinSankari(tar) #VisitNapapiiri #NapapiirinRuska #ÄitiTerveisiäNapapiiriltä tai muulla sovitulla aihetunnisteella ja saa eniten tykkäyksiä, voi valita sitten seuraavista palkinnoista: Robinin uusi levy, illallinen trendikkäässä poronlihahamppareita tarjoilevassa ravintolassa lappalaisesta tunturipurosta suodatetulla pienpanimo-oluella höystettynä tai VR:n kultakortti Helsinki-Kolari-yöjunaan seuraavaksi 10 vuodeksi. Sillä ainakin tulisi ruskamatkailtua kun ei tarvitsisi rahasta murehtia.

Ehdotus 2: Trendi-suppailua (melkein) Lapin maisemissa

Tämähän ei sinäällään ole uusi idea, koska suppailu on levinnyt Töölönlahdelta jo Kehä III:sen ulkopuolelle hyvää vauhtia. Mutta mitä helsinkiläiset hipsterinuorukaiset eivät tiedä on, että Kuusamossa suppailun hintaan kuuluu myös majoitus leirintäalueella! Ihan totta, näin meille kävi, kun kesälomareissullamme eksyimme Ruka Safariksen pyörittämään Iisakki Villageen. Maksoimme kaiken kaikkiaan 14 euroa siitä, että saimme suppailla yhden päivän sielumme kyllyydestä Rukajärvellä ja vielä ajaa automme järven rannalle, jonka viereen pystytimme leirin ja nukuimme makoisat unet teltassa pitkän päivän jälkeen. Helsingissä SUP-laudan päällä keikkumisesta saa maksaa tuon verran tunnilta. Tämä tieto jos joku, aiheuttaa nuorison keskuudessa ryntäyksen pohjoisempaan. Kuusamohan on ”vain” Pohjois-Pohjanmaalla, mutta meille etelän asukeillehan se on jo käytännössä Pohjoisnapaa.

Hyvä juttu tässä suppailussa on myös se, että sitä voidaan soveltaa monessa eri yhteydessä ja eri vuodenaikoina. Voi olla Keväthanki-suppailua, Sääski-suppailua, Extreme-suppailua (-35 asteen pakkasella) ja tietysti – Ruska-suppailua. Tulee hyviä reissukuvia Instaan, kun taustalla leiskuu ruskan värit, jotka sopivat hyvin yhteen sekä SUP-laudan että vaatetuksen värin kanssa.

Kuvan porot eivät johdattaneet minua unelmieni poromiehen luo :(

Ehdotus 3: Lappi-reality – Unelmien Poromies

Jos sosiaalisessa mediassa ei saa tarpeeksi näkyvyyttä, on pyrittävä telkkariin. Ja siihenhän auttaa erilaiset realityohjelmat. Myönnetään, on sitä jokunen tunti Maajussille Morsianta, Tuuria ja muita klassikoita tullut tuijoteltua itsekin. Ja kyllä, harmittaa, ettei kesälomareissulla keretty käydä katsomassa Vesa Keskistä. Unelmien Poromies-ohjelmassa nimensä mukaisesti ujo, mutta käsistään kätevä Andte etsii nuorta vaimoa. Ohjelmaan valitaan 10 ehdokasta, jotka saavat mittelöidä porovaimon paikasta erilaisin perinteisin poronhoitoon liittyvin tavoin. Andte näyttäytyy television ruudussa niin hurmaavana, että sen jälkeen ihastuksesta sokeat nuoret tosi-teeveen orjat kuten minä, suuntaamme oitis Lapin tuntureille etsimään omaa, unelmiemme poromiestä. Ja Lapin matkailun kassaan kilisee rahaa siihen malliin, ettei ruskaturisteista tarvitse muutamaan vuoteen enää huolehtia.

Olisko muilla ehdotuksia, millä saataisiin nuoret Lappiin?

5 Responses

 1. Venla
  | Vastaa

  Toi on kyllä niin totta ja harmillista, että Suomessa lomailuun uppoo enemmän rahaa, kun edulliseen aurinkolomaan. Valitsen aurinkoloman kerta toisensa jälkeen, mut onneks viime syksynä tuli käytyä perheen kanssa asuntoautoilemassa Lapissa! Siinäkin on puolensa, että vanhemmat asuu Savossa, ite Tampereella, osa suvusta Pohjanmaalla ja osa Lapissa – tuleepahan senkin takia reissattua Suomessa edes jonkun verran. :D

  • Anne
   |

   Kyllähän se ulkomaille lähteminen tietysti houkuttaa enemmän, kuin kylmä ja sateinen kotimaa :) En tiedä onko tämä joku ikäjuttu, kun viime aikoina kotimaan matkailu on kuitenkin alkanut kiinnostaa enemmän!

 2. AnskuBcn
  | Vastaa

  Hahhaa, juurikin näin :D. Miten olisi vielä joku lähiruokatrendin aallolla ratsastava juttu? En tiedä sen kummemmin mikä, mutta itse ainakin Lapissa herkuttelen mielelläni puolukoilla, hilloilla, kalalla, porolla, sienillä…

  • Anne
   |

   Joo, ruokatrendeillä saisi varmasti porukkaa myös houkuteltua! Night Market – Lappi edition??

 3. Hahaha, voi apua, purskahdin nauruun lukiessani ensimmäistä ja kolmatta kohtaa! Mutta tosissaan, Robinin CD-levy houkuttelis paikalle varmasti paljon nuoria (tyttöjä) ja Unelmien Poromieskin kuulostaa varsin loistavalta TV-formaatilta. Seuraavana askeleena pitäisin yhteydenottoa esimerkiksi Fremantle Mediaan, ja myyt tämän idean sinne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.