Lentoyhtiökokemus: Delta Air Lines AMS-SEA-AMS

Julkaistu Lentoyhtiöt 0

En ole lentämisen suuri ystävä. En kuitenkaan voi kieltää, ettenkö olisi odottanut Yhdysvaltojen matkaa myös siitä syystä, että pääsin lentämään ensimmäistä kertaa Delta Air Linesilla. Delta on samaa konsernia Air Francen ja KLM:n kanssa, joten Euroopasta eri Yhdysvaltojen kohteisiin KLM + Delta yhdistelmä on yleinen.

Työn puolesta olen pyöritellyt paljon KLM:n, Air Francen ja Deltan varauksia, joten siitäkin syystä oli hienoa vihdoin päästä itse myös kokeilemaan matkustajana, minkälainen lentoyhtiö on kyseessä.

Lensin Gdanskista Seattleen Amsterdamin kautta. Ensimmäinen pätkä GDN-AMS oli KLM:n Cityhopperin kyydissä. Lähtö Gdanskista viivästyi melkein tunnin, joten hikoilin jo valmiiksi lyhyttä vaihtoaikaa Schipolissa – aikaa oli alkuperäisen suunnitelmankin mukaan vain 1h 20 minuuttia. Schipolissa vaihtoaika oli lentoyhtiön mukaan aika riittävä, mutta tiukille menee noin lyhyellä vaihdolla, jos aiempi lento on yhtään myöhässä. Lopulta minulla jäi vaihtoaikaa vain noin tunti. Päästyäni ensimmäisestä koneesta pihalle, jouduin juoksemaan terminaalista toiseen. Edessä oli vielä passintarkastus ja erittäin piiiitkä jono.

Olen ollut Schipolin kentällä kerran aiemmin, vuonna 2011 kun matkustimme Cathay Pacificilla Hongkongiin. En juuri muista kentästä mitään, muuta kuin sen, ettei passintarkastus ainakaan ollut niin tukossa, kuin tällä kertaa. Onneksi paikalla huudettiin aina 10 minuutin jaksoissa matkustajia ohittamaan jonoa ja pääsin itsekin hetken jonottamisen jälkeen kurvaamaan jonon ohi.

Delta Air Linesilla Amsterdamista Seattleen

Deltalla on Schipolin D-terminaalissa oma turvahaastattelupiste. Aika alkoi olla siinä vaiheessa jo melko kortilla, kun jonotin haastatteluun, että pelkäsin missaavani jatkolennon kokonaan. Yhdysvaltoihin matkustajien (myös kansalaisten) on ennen koneesen nousua vastattava kysymyksiin, kuten kuka on pakannut laukkusi, oletko vastaanottanut keneltäkään mitään tavaroita matkasi aikana jne. sekä tietysti matkustajan taustaan liittyviä kysymyksiä, kuten miksi matkustit Puolasta jos olet suomalainen. Arvasin jo etukäteen, että mainitessani asuvani Puolassa mieheni kanssa, saan jatkokysymyksen siitä, miksei Markus matkusta kanssani. No, onneksi meillä ei ole salattavaa ja vaikka hikoilin stressaantuneena haastattelussa, koska pelkäsin, etten ehdi jatkolennolle, taisivat vastaukseni olla kuitenkin ihan virkailijaa miellyttäviä.

Vielä ennen koneeseen nousua portilla sain vastailla kysymyksiin matkatavaroista ja kaikki kamani tongittiin ja testattiin räjähteiden varalta. Tarkkaa puuhaa ja suosittelen todellakin varaamaan vaihtoon hyvin aikaa, ettei koko prosessia joudu käydä läpi hikisenä, stressaantuneena ja hengästyneenä, kuten itse jouduin.

Menolennolla kävi tuuri eikä viereiselle paikalle istunut ketään. Sain siis kaksi paikkaa kokonaan omaan käyttööni, joka mm. helpotti nukkumista. Olin herännyt lähtöaamuna 3:30, joten halusin todellakin yrittää edes vähän nukkua. Pienenä pystyin käpertymään kahdelle penkille nukkumaan ja sain kasattua paikalle saapumattoman matkustajan vilteistä ja tyynystä hyvät lisäpehmusteet niskan alle.

Lento Amsterdamista lähti ajallaan. Huomiona, että Deltan portti sulkeutuu aina 20 minuuttia ennen lähtöä, joten paikalla on hyvä olla ajoissa. Lentoaika Amsterdamista Seattleen oli noin 9,5 tuntia.

Ateriat lennolla

Olin tilannut vegaaniset ruuat etukäteen. Lentoyhtiöille voi laittaa ateriatoiveen asiakaspalvelun kautta, mutta se tulee tehdä yleensä viimeistään 72 tuntia ennen lähtöä, muutoin ateriatoivetta ei välttämättä ehditä vahvistaa.

Heti lennon alussa tarjoiltiin pieni välipala – sipsejä ja pähkinöitä. Pähkinät olivat vegaanisia, mutta sipsit eivät, joten ne jäivät syömättä. Aika pian välipalan jälkeen tarjoiltiin myös lämmin ateria, jonka olin melkein syönyt siinä vaiheessa, kun muut vasta saivat omia aterioitaan. Jotain hyvää siis erikoisaterian tilaamisesta, sillä sen tilanneille matkustajille tarjoillaan se yleensä ensimmäisenä. Ennen lähtöä lentoemo kävi vielä varmistamassa erikseen, että olin tilannut vegaanisen aterian.

Intialaistyyppinen ratkaisu, jossa oli riisiä, linssejä ja pinaattia oli todella maittava.

Jossakin suurinpiirtein puolivälissä lentomatkaa oli taas välipalan aika, joka tällä kertaa oli suklaalevitettä, jotakin leipätikkuja, suklaata ja yksi kurkkupastilli. Erikoista, mutta meni alas siinä sarjojen katselun ohessa. Olin tosin jo ehtinyt puputtaa omia eväitä, joten en jaksanut nauttia suklaalevitteestä ja tikuista sen enempää.

Kolmas ateria olikin (hieman pettymyksenä) pelkkä pieni, lämmitetty wrappi. Olisin ennen laskeutumista ehkä kaivannut toista kunnon ateriaa, esimerkiksi aamupalaa. Maussa ei kuitenkaan ollut mitään vikaa, mutta nälkä jäi. Onneksi oli vielä yksi paketti Oreoita jäljellä.

Lentoemännän mukaan samat ateriat tarjoillaan tällä lennolla, jos tilaa vegaanisen aterian (vegan, VGML), aasialaisen kasvisaterian (asian vegetarian, AVLM), lakto-ovo-kasvisaterian (lacto-ovo vegetarian, VLML), muslimiaterian (muslim, MOML), hindu-aterian (hindu, HNML) tai laktoosittoman aterian (non-lactose, NLML).

Paluulennolla ruokatarjoilu oli menolentoa heikompi. Sain esimerkiksi saman välipalan (sämpylä ja omena) kahdesti – ensin välipalana ja sitten aamupalana. Sämpylä sienien ja maustamattoman tofun kanssa ei oikein maistunut. Lennoilla aterioiden tasohan aina riippuu lähtökohteen catering-palvelusta, josta ruoat lennolle tulevat mukaan.

Viihde

Kansainvälisellä lennolla viihdetarjonta oli laaja. Jopa niin laaja, etten lopulta osannut päättää, mitä elokuvaa tai sarjaa voisin katsoa. En kokenut pystyväni keskittymään mihinkään spektaakkeliin, joten menomatkalla katsoin Sweet Home Alabaman, joka kätevästi alkoi loppua kohden nukuttaa. Lisäksi katsoin My Big Fat Pet Makeover -nimistä sarjaa, jossa taisteltiin lemmikkien ylipaino-ongelmia vastaan kouluttajan avulla. Amerikkalaista laatuviihdettä, ei ollut valittamista!

Elävän kuvan lisäksi viihdeosiossa oli pelejä ja musiikkia. Kuuntelin tietysti Nirvanaa.

Lennolla jaettiin kuulokkeet, jotka eivät tosin sopineet omiin korviini ollenkaan ja suosittelen ottamaan omat mukaan.

Paluulennolla SEA-AMS en saanut oikein nukuttua, kun lento lähti jo iltapäivästä, joten laaja viihdetarjonta tuli tarpeeseen.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan olin Deltaan tyytyväinen. En ollut pitkään aikaan lentänyt mannertenvälistä lentoa (viimeksi 2015), joten oli outoa olla isossa koneessa, jossa lentoemäntiä ja stuertteja parveili ympäriinsä. Lentäminen nyt kuitenkin on vain lentämistä eikä economy-luokassa matkustamisessa ole mitään ihmeellistä. Kokemus oli kuitenkin positiivinen ja voisin matkustaa Deltalla uudelleenkin. Aiemmin olin matkustanut Helsingistä Chicagoon American Airlinesilla (2014). Kyseiseen lentoon verrattuna Delta oli parempi. AA:n lennolla meillä ei edes ollut omaa viihdekeskusta!

Oletko matkustanut Deltalla? Minkälaisia kokemuksia sinulla on ollut?


Short summary in English

Last year I traveled with Delta Air Lines for the first time. It was exciting, since I had been handling lot of bookings with Delta flights via my work and I finally got to experience this airline on my own. I flew from Gdansk to Seattle and back via Amsterdam, with intercontinental flights being operated by Delta.

I had connecting time of 1h 20min in AMS, which according to the airline was valid, but due to the fact that my first leg from Gdansk to Amsterdam was delayed I almost missed my connection to Seattle. Running through the airport with winter gear on and sweating during the security interviews was stressful, but at least I made it to my connection on time. Luckily, there was nobody sitting next to me on the flight to Seattle, so I got to have two seats all by myself. I had woken up at 3:30am that morning, so I was hoping to get some sleep on board.

I had ordered vegan meals in advance and on the outbound they were quite good. For return – not so. It always depends from the point of departure how the food on board is going to be like, since the food is being prepared by catering there. I had brought some own snacks on board with me, but there was plenty of stuff to eat anyway so I wouldn’t have really needed them.

The on-board entertainment was quite good – there was plenty of movies and tv-series to choose from and it was even difficult for me to try to pick what I wanted to watch!

My overall experience was very positive and I think I will be flying with Delta in future as well. I’ve traveled once with another United States airline before, with American Airlines in 2014 (from Helsinki to Chicago). Compared to that, Delta was better (on AA flight we didn’t even have our own entertainment screens!).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.