Lentoyhtiökokemus: Wizz Air

Julkaistu Lentoyhtiöt 5

Puolassa asuessa minusta on tullut Wizz Airin asiakas. Wizz lentää Gdańskista kätevästi suosittuihin kohteisiin, kuten Lontooseen, Pariisiin, Osloon, Barcelonaan, Reykjavikiin, Billundiin, Wieniin ja tietysti myös Turkuun, jos Suomeen on tarvetta lähteä käymään. Tämän muutaman vuoden aikana olen matkustanut Wizz Airilla täältä Göteborgiin, Lontooseen, Pariisiin ja viimeisimpänä Kiovaan. Olen myös pari kertaa tullut Wizzillä Turusta tänne ja viime kesänä kokeilin Hampuri – Gdańsk -reittiä. Jokunen Wizz Airin lento on siis ehtinyt kertyä ja sitä kautta kokemusta, minkälainen lentoyhtiö on oikeastaan kyseessä.

Halvalla saa ja Wizz Airilla pääsee

Unkarilainen Wizz Air on niin sanottu halpalentoyhtiö. Lippujen hinnat on ajettu alas poistamalla ylimääräiset palvelut, kuten esimerkiksi ruumaan kirjattavat matkatavarat, lähtöselvitys lentoasemalla ja ruokatarjoilu lennolla. Toki matkatavarat on mahdollista laittaa ruumaan ja lähtöselvitys tehdä lentoasemalla, mutta siitä veloitetaan hinnaston mukainen lisämaksu.

Kun matkustaa pelkillä käsimatkatavaroilla, on halpalentoyhtiö hyvä vaihtoehto. Toki perinteiset lentoyhtiöt myös nykyään tarjoavat ns. light-tyypin lippuja, joihin sisältyy pelkät käsimatkatavarat, mutta lippujen hinnat ovat kuitenkin halpalentoyhtiöihin verrattuna usein korkeampia.

Wizz Air tarjoaa varauksen yhteyteen myös priority -palvelua. Palveluun sisältyy pääsy ensimmäisten joukossa koneeseen ja ylimääräinen lentolaukku matkustamoon. Itse olen suosinut tätä palvelua lähinnä siitä syystä, että saan isomman käsimatkatavaran mukaan. Koneeseennousun yhteydessä virkailijat tarkistavat yleensä tarkasti, minkä kokoisia matkatavaroita kaikilla on mukana, joten jos haluat lentää ns. tavallisen kokoisen lentolaukun kanssa, on priority-palvelu muutaman euron ylimääräisen investoinnin arvoinen.

Mielestäni Wizz Air on lentoyhtiö siinä missä moni muukin.

Olen matkustamassa Wizz Airilla ensimmäistä kertaa. Mitä voin odottaa?

Uusia lentokoneita, ystävällistä palvelua ja mukavaa luettavaa in-flight lehdestä!

Monilla on karmea mielikuva halpalentoyhtiöistä. Matkustusmukavuutta ei ole, matkustajia kohdellaan kuin karjaa, palvelut on karsittu minimiin.. Toki Wizz Airin toiminta perustuu tehokkuuteen: hinnat voidaan polkea alas, kun koneen täyttämiseen ja palveluihin ei käytetä ylimääräistä aikaa, mutta ei kyseessä kuitenkaan ole mikään rahtilentokone, jonne matkustajat tuupataan sisään ja laitetaan perässä luukku kiinni.

Wizz Airilla on yksi Euroopan yhtiöiden nuorimmista ja ympäristöystävällisimmistä lentolaivueista, ja se lentää Airbus A320 ja A321 -koneilla. Koneet ovat pääasiallisesti uusia ja siistejä. Lentohenkilökunta on viimeisen päälle laittautunutta ja mielestäni Wizzillä matkustaessa ei tunnu, että olisi halpalentoyhtiön kyydissä (esim. verrattuna Ryanairiin).

Boarding aloitetaan yleensä hyvissä ajoin ennen lähtöä (mikäli lento on ajallaan), joskus jopa ennen, kuin kone on edes rullannut terminaalille. Virkailijat tarkistavat jo ennen boardingin aloitusta matkatavaroita ja kenellä on priority-palvelu, jotta ihmiset osataan ohjata oikeisiin jonoihin. Kun varsinainen koneeseennousu alkaa, ensin priority-asiakkaat käsitellään ja sen jälkeen muut. Kannattaa varautua seisoskeluun ja jonottamiseen – Wizz Airin tapa on ensin boardata matkustajat sisään, jonka jälkeen itse koneeseen pääsyä odotellaan jossakin toisessa tilassa tai käytävässä. Sillä välin kone tyhjentyy edellisistä matkustajista ja uudet matkustajat saadaan nopeammin siirrettyä suoraan kyytiin. Vaikka matkustajan osalta tuntuu, että boarding kestää kauan, niin kone pääsee takaisin ilmaan nopeammin.

Lennoilla ei ole lipun hintaan sisältyvää ateriatarjoilua, mutta voit ostaa syötävää ja juotavaa lisämaksusta. Wizz Air myy muitakin tuotteita lennoilla, jos tuliaiset unohtuivat ostaa kohteesta tai lentoasemalta. Varaa ostoksiin käteistä ja mieluiten tasaraha. Olen kerran ostanut lennolta kahvin, ja lentoemännällä oli vaikeuksia antaa vaihtorahaa 20 punnan setelistä.

Wizz Air ja aikataulunmuutos

Viime vuonna meille kävi niin, että olimme varanneet lennot Gdańskista Bergeniin, mutta lentoyhtiö teki niihin niin suuren aikataulunmuutoksen, ettei matkalle lähteminen ollut enää mahdollista. Harmitti, mutta sellaista se joskus on. Saimme muutoksesta ilmoituksen sähköpostitse ja lentojen siirtämisen sijaan päätimme perua koko matkan. Kun lentoyhtiö tekee varaukseen aikataulunmuutoksen, on matkustaja oikeutettu pyytämään korvaavaa vaihtoehtoa (jos uusi, ehdotettu aikataulu ei sovi) tai rahanpalautukseen (riippuen kuitenkin siitä, kuinka suuri aikataulunmuutos on). Meillä muutos oli aamulennosta iltalentoon, joten hyvin suuri eikä sopivaa korvaavaa lentoa ollut tarjolla, joten ainoa vaihtoehto oli rahanpalautus.

Peruutuksen ja rahanpalautuspyynnön pystyi helposti tekemään suoraan kirjautumalla sisään tarkastelemaan omaa varausta. Muutamalla napin klikkauksella rahanpalautus oli käsitelty takaisin Wizz-asiakastililleni ja vielä pienellä lisäkorvauksella! Eli sain lopulta hieman enemmän takaisin, kuin mitä olin alunperin lipun hinnasta maksanut. Vaikka matkan peruuntuminen oli pieni takaisku, helposti hoitunut rahanpalautus jätti lentoyhtiöstä todella positiivisen mielikuvan. Tässä tapauksessa palautus tehtiin suoraan Wizz-tililleni, joten en tiedä, onko se mahdollista saada myös esim. luottokortille. Tiesin, että tulen varaamaan uusia lentoja pian Wizz Airilla ja koska niitä voi maksaa myös suoraan Wizz-tililtä, oli rahanpalautus näin järkevin.

Esimerkkejä lentojen hinnoista

Vuoden sisällä olen matkustanut Wizz Airilla useamman kerran. Alla hieman esimerkkejä, mitä olen maksanut lennoista.

Gdańsk – Lontoo (Luton) (toukokuu 2018)

Hinta: noin 14 EUR

Tällä reissulla Ryanair peruutti paluulentoni viime tingassa ollessani jo kentällä, ja jouduin ostamaan paluulennon seuraavalle päivälle Wizzillä. Yhdensuuntainen lento maksoi noin 150 EUR.

Hampuri – Gdańsk (elokuu 2018)

Hinta: 50,99 EUR, josta priority-palvelun osuus 6 EUR

Gdańsk – Göteborg – Gdańsk (elokuu 2018)

Hinta: noin 19 EUR + ostin samalla WIZZ-clubin jäsenyyden noin 33 EUR, jolla lentolipun hintoihin saa alennuksia

Gdańsk – Lontoo (Luton) – Gdańsk (syyskuu 2018)

Hinta: noin 37 EUR

Gdańsk – Pariisi (Beauvais-Tillé) – Gdańsk (huhtikuu 2019)

Hinta: noin 40 EUR, josta priority-palvelun osuus noin 14 EUR

Tulossa: Gdańsk – Kiova – Gdańsk (toukokuu 2019)

Hinta: noin 155 EUR (kahdelta), 1 x priority-palvelu noin 20 EUR

Vinkkejä Wizz Airilla matkustamiseen

 • Jos aiot matkustaa Wizz Airilla useammin, suosittelen hankkimaan WIZZ Discount clubin vuosijäsenyyden. Sillä lentolippujen hinnoista saa mukavia alennuksia ja jäsenyys maksaa itsensä nopeasti takaisin.
 • Tarkista matkatavaroiden kokorajoitukset ennen matkalle lähtöä ja ota tarvittaessa WIZZ Priority -palvelu, jos tarvitset mukaan isomman lentolaukun. Ilman priority-palvelua lennolla saa olla mukana todellakin vain yksi matkatavara pienempää kokoa – sinulla ei voi olla esim. pientä lentolaukkua + käsilaukkua. Henkilökunta pyytää sinua pakkaamaan käsilaukun lentolaukkuun sisälle. Ostamalla priority-palvelun etukäteen, vältät myös korkean matkatavaramaksun portilla.
 • Halvat lennot löytäessäsi tarkista, mitä kuljetus lentoasemalta kaupunkiin maksaa. Joillakin reiteillä lentoasema voi olla pidemmällä ja esim. junalippu + lennot yhteensä maksaa enemmän, kuin lentäminen suuremmalle lentoasemalle jollakin toisella yhtiöllä. Oman kokemukseni mukaan Wizz Airilla lentäminen on kuitenkin aina ollut edullisempi vaihtoehto, vaikka olen joutunut maksamaan bussi- ja junalipuista lentolipun päälle. Lentoasemalle matkustamiseen ja sieltä poistumiseen kannattaa varata myös hyvin aikaa. Suosittelen varaamaan kuljetuksen kaupungin ja lentoaseman välillä esimerkiksi etukäteen netistä, jotta voi säästää aikaa (ja rahaa, kun liput ovat yleensä edullisempia etukäteen varattuna).
 • Ongelmatilanteissa lentoasemalla suosittelen olemaan yhteydessä lentoyhtiön asiakaspalveluun, sillä Wizz Airilla ei ole yleensä lentoasemalla omaa henkilökuntaa paikalla tai erillistä asiakaspalvelupistettä. Nykyään lentoyhtiöt ovat ikävä kyllä tehneet yhteydenoton hyvin hankalaksi ja Wizz Airilla nopein tapa ottaa yhteyttä taitaa olla vain perinteinen puhelin. Yhteystiedot löytää lentoyhtiön sivuilta täältä (valitse maa listasta). Puhelu näyttäisi myös olevan maksullinen. Muista aina ottaa matkavakuutus, josta korvauksia voi hakea, mikäli matkalla menee jotain pieleen!
 • Mikäli olet varannut priority-palvelun, en aina suosittele menemään ensimmäisten joukossa koneeseen, koska Wizz Airin tyyliin kuuluu matkustajien seisottaminen jonossa pitkiäkin aikoja. Joillakin lentoasemilla odottaminen saattaa tapahtua terminaalin ulkopuolella. Jos olet vasta jonon hännillä, saat sentään yleensä seisoa vielä käytävän puolella, kun ensimmäiset ovat jo siirtyneet ulkopuolelle. Hyvällä säällä ulkona odotteleminen on varmaan ihan mukavaa, mutta talvella tilanne voi olla toinen!

Yhteenveto

Olen itse ollut aina todella tyytyväinen Wizz Airin lentoihin. Vaikka joskus jonottelu ja odottelu, pienet myöhästymiset ja matkustajien häslääminen lennoilla on vähän rasittavaa, lentäminen on kuitenkin vain pakollinen paha, jolta en odota suurta luksusta (varsinkaan lyhyillä reiteillä). Haluan vain päästä paikasta toiseen ja Euroopan sisäisillä lennoilla Wizz palvelee hyvin tässä tarkoituksessa. Harmikseni Wizz Air ei lennä Helsinkiin tai Helsingistä, joten Suomeen palatessamme emme enää pääse matkustelemaan tämän yhtiön siivin, ainakaan niin usein.

Olen aiemmin matkustanut myös Ryanairilla ja näitä kahta yhtiötä vertaillessani, Wizz Air on ollut mielestäni parempi. Kuten jo aiemmin mainitsin, Wizz Air ei ole ”tuntunut” samalla tavalla halpalentoyhtiöltä. Toki mielikuvani voi muuttua, jos joskus kohdalle sattuu isompi ongelma, jota lentoyhtiö ei saa hoidetuksi. Toistaiseksi olen kuitenkin ollut tyytyväinen!


Short summary in English

Since moving to Poland, I’ve become Wizz Air’s customer. Wizz Air flies to several popular destinations from Gdańsk, so it has been an easy choice for my travels. I’ve flown to London, Gothenburg, Paris and Kyiv from Gdańsk, and from Turku and Hamburg to Gdańsk with Wizz Air.

Wizz Air is so called low cost airline (LCC). Ticket prices are low, since all additional services have been stripped to minimum. You will have to do check-in online, and tickets do not include checked-in luggage. You can, of course, for example add checked-in luggage or do check-in at the airport, but it will be for additional cost. Some traditional airlines also offer ”light” type of tickets, which do not include any luggage, but usually prices are still higher compared to LCCs.  With LCCs also the cabin luggage size is quite limited, so in order to bring on board ”normal” sized cabin trolley, choose their priority service. It will cost few euros more, but at least you will avoid the bigger penalty being charged at the gate.

Flying is a necessary evil for me. I don’t need luxury – I just want to travel from place A to place B, hence LCCs come in handy for this purpose. I’ve enjoyed traveling with Wizz Air. They have one of the newest and eco-friendliest fleet in Europe (with Airbus A320s and A321s). Staff is always friendly and looks professional (can’t say the same for all LCCs..). To me, it doesn’t really feel like I’m traveling with an LCC when flying with Wizz Air! I also had a very positive experience when our flight to Bergen had a major schedule change. In the end we had to cancel the trip completely. Refund was done promptly and even with higher amount than what I originally paid for the tickets.

Even though traveling with LCCs has its own downsides, like waiting on a boarding queue for a long time and general chaos on board (mainly caused by passengers), in my opinion Wizz Air serves well on short-haul connections. Sadly Wizz Air doesn’t fly to or from Helsinki, so once we move back to Finland, I won’t be able to travel with them (at least so often). To sum it up: I have been a very satisfied Wizz Air customer. Of course, if something terrible were to happen some time when traveling with them, my mind might change.

5 Responses

 1. Maarit Johanna
  | Vastaa

  Kokemuksena vain menopaluu viime elokuulta Turusta Gdanskiin ja takaisin. Paluumatkalle ei oltu varattu vierekkäisiä paikkoja ja panikoin lähes hysteerisenä lentoa, koska oli luvattu kurjaa säätä. Nyyhkin portilla asiaa, ja pyysin vierekkäisiä paikkoja. Taisi nähdä aidon hätäni ja siirsi meidät viimeiselle penkkiriville. Saatiin istua vierekkäin ja se olikin tärkeintä. Ei veloittanut lisämaksua ja sain myötätuntoisen ”it’s gonna be alrightin” ennen boardaamista. Jäi hyvät fiilikset. Lento olikin halpa. Ainoan Suomen yhteyden takia ei ostettu jäsenyyttä, mutta jospa Wizz laajentaisi jatkossa verkostoaan muuallekin. Olisipa hienoa, jos ottaisi Rynskin paikan Tampereella. Rynski-postaus tulossa multa pian. Ei niin informatiivinen kylläkään, kuin tämä :)

  • Anne
   |

   Jos ne vierekkäiset paikat haluaa, niin lisämaksustahan (tietysti :D) se onnistuu. Meillä oli nyt Kiovan matkalla menossa ihan eri puolilla konetta paikat (Make muistaakseni rivillä 8, minä 26). Paluussa sentään sattui samalle riville, piti vain kysyä keskipaikan tyypiltä haluaisiko siirtyä käytäväpaikalle, niin päästäisiin vierekkäin :D Hyvä huomio muuten tuosta jäsenyydestä, nimittäin ellei aio hyödyntää reittejä Turusta ahkeraan, niin silloin sille ei välttämättä tule tarvetta. Gdanskin lisäksi Turusta lennetään Krakovaan, Skopjeen, Kaunakseen ja Lontooseen, että turkulaisille ja lähellä asuville siinä on ihan kiva pieni valikoima. Mutta olisi kyllä kiva jos Wizz lentäisi muualtakin Suomesta.

 2. Miina
  | Vastaa

  Jos matkustaa pelkillä käsimatkatavaroilla, saako kentältä ostettuja tuliaisia tuoda koneeseen vai täytyykö ne saada mahtumaan reppuun?

  • Anne
   |

   Moi Miina! Hyvä kysymys, johon en osaa suoraan vastata. Yleensähän kentältä ostetut tuliaiset kulkevat käsimatkatavaroiden lisänä muovikassissa. Wizz kuitenkin usein tsekkaa käsimatkatavarat melko tarkkaan portilla eikä ylimääräisiä kasseja sallita. Suosittelen tarkistamaan asian vielä lentoyhtiöltä :)

 3. Päivi
  | Vastaa

  Hei. Tulimme 7.8. Kaunasista Turkuun ja mukana vain käsimatkatavarat eikä tax-free ostoksia tarvinnut sulloa laukkuihin vaan ne saivat olla kentältä saadussa muovikassissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.