Lontoon hautausmaat: Kensal Green Cemetery

Julkaistu #cgtSociety, Iso-Britannia, Tuskaturismi 12

 

Kuten olen aiemminkin ottanut esille, kuulun kansainväliseen Creepy Girl Travels Societyyn, jonne löysin Instagramin kautta. Kyseessä ei ole kovinkaan iso, mutta sitäkin mielenkiintoisempi porukka - me jäsenet kun jaamme yhteisen kiinnostuksen kaikenlaista outoa, erilaista ja erikoista kohtaan matkoillamme. Tapasin maaliskuun Lontoon matkalla lyhyesti Mindyn (@mindytakespictures), alunperin Minnesotasta kotoisin olevan yhteisön jäsenen. Tapaaminen jäi silloin hieman lyhyeksi, joten tälle reissulle katsottiin aikataulut paremmin ja päätimme lähteä tutustumaan johonkin Lontoon upeista hautausmaista ajan kanssa. Mukaamme liittyi myös toinen lontoolainen jäsen, Ben (@benandonlyben). Meillä oli kasassa siis ihan virallinen cgtSocietyn tapaaminen eli miitti! Oli mielenkiintoista päästä taas tapaamaan uusi tuttavuus, jonka kanssa on kuukausia kommunikoinut lähinnä Instagramin välityksellä.

Kohteeksi valikoitui Kensal Greenin hautausmaa ja treffit sovittiin puolillepäivin. Aamulla oli vähän sadellut ja harmitti, että pitääkö lähteä kuvaamaan huonossa säässä. Toisaalta pieni harmaus on paikallaan hautausmaavierailuihin, mutta vesisateessa ei kukaan jaksa kovin pitkää kamera kaulassa haudalta toiselle juoksennella. Onneksi siinä vaiheessa, kun astelimme metrosta ulos Kensal Greenin asemalla, pilvien takaa alkoi pilkottamaan toivoa paremmasta säästä.

Hautausmaan portit ovat vain kivenheiton päässä asemalta ja samalta sisäänkäynniltä pääsee itseasiassa myös toiselle hautausmaalle, katoliselle St. Maryn hautausmaalle. Kävimme siinäkin nopeasti kurkkaamassa, mutta se ei vaikuttanut niin houkuttelevalta, kuin naapurissa avautuva Kensal Green, joka on yksi Lontoon seitsemästä mahtavasta ("Magnificent Seven"). Kuten muut kumppaninsa, kyseessä on vanha ja iso (tässä tapauksessa voisi käyttää jo sanaa valtava) hautausmaa, jonka jokaista kolkkaa emme yhdellä kertaa saaneet edes koluttua.

Vanhat hautakivet ja -kappelit levittäytyvät merenä silmänkantamattomiin. Hautausmaa oli paikoittain erittäin hyvin pidetty, kun taas joiltakin osin hyvinkin metsittynyt - ihanan karmivan kiehtovalla tavalla. Juurien halki repimät hautakivet jäivät nyt pitkäksi kasvaneen ruohon alle, luoden unohtuneen tai hylätyn tunnelman. Talviaikaan täällä voi olla hyvinkin erilainen ilmapiiri, kun kylmä tuuli puhaltaa hautarivistöjen välissä ja lehdettömät puiden oksat roikkuvat kivien yllä kuin isot kourat.

Kiertelimme ja kaartelimme hautakivien keskellä, otimme kuvia ja keskustelimme mistä muustakaan, kuin hautausmaista ja matkustelusta. Sain myös vihdoin selvennyksen siihen kummalliseen dollari-merkkiä muistuttavaan kaiverrukseen, joka useissa risteissä esiintyy. Kyseessä onkin asetelma kirjaimista IHS, jotka viittaavat Jeesuksen nimen ensimmäiseen kolmeen kirjaimeen kreikkalaisen kirjaimiston mukaisesti - tai, latinan kielen sanontaan "in hoc signo" eli simppelisti käännettynä "tällä merkillä valloitamme", viitaten siis ilmeisesti ristiin (ja lyhyellä päättelyllä ristin alla sotimiseen). Kaikkea sitä oppii! Hautakivissä on muutenkin mielenkiintoista symboliikkaa, johon perehtymällä saisi ikuisuuden kulumaan. Toisinaan harmittelen, miksi nykypäivänä luotetaan varsin yksinkertaisiin ja pelkistettyihin ratkaisuihin, kun valitaan haudalle merkkiä. Hautakiven koristelullahan voisi käytännössä kertoa ihmisen koko elämäntarinan.

kensal green cemetery, london, london cemeteries, old cemetery, creepy cemeteries, in hoc signo, tombstone, creepy girl travels

kensal green cemetery, london, london cemeteries, old cemetery, creepy cemeteries, creepy girl travels

kensal green cemetery, london, london cemeteries, old cemetery, creepy cemeteries

kensal green cemetery, london, london cemeteries, old cemetery, creepy cemeteries

kensal green cemetery, london, london cemeteries, old cemetery, mausoleum, duke of cambridge

kensal green cemetery, london, london cemeteries, old cemetery, tombstone

kensal green cemetery, london, london cemeteries, old cemetery, creepy cemeteries

kensal green cemetery, london, london cemeteries, old cemetery, mausoleum

kensal green cemetery, london, london cemeteries, old cemetery

Kensal Greenin hautausmaa avattiin vuonna 1833 - tuohon aikaan vauhdikkaasti väkiluvultaan kasvava Lontoo tarvitsi kipeästi uusia hautausmaita. Se jaettiin kahteen osaan - yksi anglikaaneille, toinen eriuskovaisille. Hautausmaa on lähes 30 hehtaarin kokoinen ja kätkee sisäänsä kolme kappelia eri uskontokuntia palvelemaan, krematorion sekä tietysti loputtomasti hautakiviä ja -kappeleita. Kensal Green ei ole paikka vain vainajille, sillä siellä asustelee myös mm. 33 eri lintulajia ja muita eläimiä (toivottavasti ei kuitenkaan ihmissusia!).

Keskellä hautausmaata sijaitsee Anglikaanien kappeli, jonka alle levittäytyy katakombeja. Niihin ei tietenkään päässyt noin vain kuljeskelemaan, mutta ilmeisesti vierailu onnistuu toisinaan opastetuilla kierroksilla. Kensal Greenin hautausmaan ystävät -niminen yhdistys (Friends of Kensal Green Cemetery) järjestää opastettuja kierroksia hautausmaalle maaliskuusta lokakuuhun joka sunnuntai klo 14:00 (lähtö Anglikaanikappelilta), ja marraskuusta helmikuuhun kierrokset ovat joka kuukauden ensimmäisenä ja kolmantena sunnuntaina. Kiinnostuneille ryhmille järjestetään myös räätälöityjä opastuksia ihan minä tahansa viikonpäivänä. Sunnuntain yleisöopastusten hinta on 7 puntaa, ryhmille räätälöidyt kierrokset min. 50 puntaa / ryhmä (10 puntaa / hlö).

Mikä näissä hautausmaissa oikein kiinnostaa? Vanhat hautuumaat ovat todella kauniita. Itseäni kiehtoo sellainen tietynlainen rappioromantiikka, jota köynnöksiin ja kasvillisuuteen kietoutuneet, aikaa nähtäneet hautakivet, -kammiot ja -kappelit tarjoavat. Hautausmaat huokuvat historiaa ja osoittavat, että elämää on ollut aiemminkin. Tänne se lopulta kuitenkin useimpien kohdalla päättyy, mullan alle, muistoksi vain. Tietysti kaikenlaisten kauhutarinoiden ja mystiikan ystävänä hautausmaalla kulkiessani tykkään kuvitella, kampeaako tuosta kappelista tai haudasta yöaikaan itsensä ulos 1800-luvun aristokraattinen vampyyri.

Tämä hautausmaa oli isoin, millä olen toistaiseksi Lontoossa vieraillut ja siitä jäi tutkittavaa vielä seuraavallekin kerralle. Kensal Greenin hautausmaalle ei ole erillistä sisäänpääsymaksua, joten se sopii hyvin budjettimatkailaisenkin kukkarolle. Kensal Greenin asemalle pääsee Lontoon metrolla Bakerloo-linjaa pitkin.

Lisää kuvia löytyy alla olevasta galleriasta - klikkaa kuvat suuremmaksi.


Short summary in English

Last month we visited London - and it was time for a small Creepy Girl Travels Society meetup! I met Mindy (@mindytakespictures), one of the members already during my short visit in March, but this time another member, Ben (@benandonlyben), joined us as well for a creepy cemetery excursion.

We chose Kensal Green Cemetery for our destination this time - I hadn't visited it yet, so it was perfect. Kensal Green is one of the Magnificent Seven cemeteries of London and was established in 1833. Entrance is free and it is possible to take part in guided tours, which start from the Anglican chapel on Sundays - for more information regarding tours, see Friends of Kensal Green Cemetery's website here. Anyway, this time we didn't take part in any tour, but were happy to explore the cemetery by ourselves, while discussing about other cemeteries (of course!) and travel in general. It's nice that I've found a group of people, who share the same interest towards all things creepy.

As it was the beginning of summer, grass had grown tall, covering many of the tombstones underneath, creating kind of abandoned, forgotten atmosphere to the site. Kensal Green Cemetery might look very different, if you happen to visit during wintertime - big tree branches reaching over mausoleums would probably be quite creepy (in a good way).

Kensal Green Cemetery's entrance is very close to Kensal Green tube station (Bakerloo line) - as you get out, first turn to left and then right, and after walking around 200 meters you'll reach the entrance gate. There is another cemetery as well - St. Mary's catholic cemetery - we had a quick peek over there as well, but Kensal Green is definitely much more interesting.

12 Responses

 1. Ansku BCN
  | Vastaa

  Aika spooky! Ihastuin aikoinaan Edinburghissa sikäläiseen hautausmaahan: se oli sammalen peittämä ja hautakivet vinksottivat miten sattuu. Hieno paikka kertakaikkiaan! Olen menossa Lontooseen heinäkuun alussa ja olisipa vaan aikaa enemmän, niin voisin täälläkin käydä. Todella kuvaukselliselta näyttää!

  • Anne
   |

   Katselin muuten juuri tässä yksi päivä lentoja Edinburghiin – siellä pitäisi päästä käymään!

   Ihanaa reissua Lontooseen! Mä haluaisin lähteä taas takaisin. Lontoo on niin ihana paikka. Kukkarolle sen sijaan ei kovin ystävällinen :D

 2. Tiia/ReiseReise
  | Vastaa

  Onpa mielenkiintoinen Society. Itse tykkään myös vierailla hautausmailla, tuo vaikuttaa kyllä juuri sellaiselta, jossa olisi kiva käydä ja nähdä omin silmin. Nykyään kyllä hautakivet on aika pelkistettyjä, eivätkä välttämättä kerro henkilöstä mitään esim. usein on joku enkeli/lintu koristeena.

  • Anne
   |

   Lontoo on kyllä hautausmaafaneille huippukohde, sieltä löytyy niin paljon näitä upeita hautuumaita :)

 3. Wau mikä tunnelma, vaikken pidäkään mistään karmivasta :D Mutta nää tosiaankin loistaa oikein historiallaan ja mitä kaikkia tarinoita mahtuukaan mullan alla olevien elämiin.

  • Anne
   |

   Lisäksi näille hautausmaille on haudattu paljon tunnettuja henkilöitä, joten jos sattuu olemaan niistä kiinnostunut, niin voi käydä bongaamassa viimeisiä leposijoja!

 4. Kiva että tuot näitä kiehtovia hautausmaita esille blogissa :). Munkin esteettistä silmää vanhat, rappioromanttiset hautuumaat viehättää, mutta eipä ole matkoilla tullut juuri pistäydyttyä. Pariisissa ollaan toki käyty Morrisonin haudalla (Arto on aikamoinen Doors-fani) ja Ausseissa yhden pikkukylän hautausmaalla (jossa suurin piirtein joka toinen oli kuollut viinaan ). Näissäkin on hyvä olla opas matkassa, koska viimeiseen leoposijaan laskettujen henkilöiden tarinoista voi oppia todella paljon ko. maasta/kohteesta. Seuraavalla Lontoon-reissulla voisin hyvin kuvitella käyväni täällä, nyt kun tiedän että tämmönen on olemassa.

  • Anne
   |

   Pariisissa haluaisin kyllä käydä siellä Père-Lachaisen hautausmaalla! Markus kävi toukokuussa Pariisissa, mutta niin lyhyesti, ettei sinne ennättänyt – hyvä syy matkustaa yhdessä takaisin. :)

   Lontoosta löytyy näitä upeita hautausmaita vaikka muille jakaa. Suosittelen vierailemaan! :)

 5. Varmasti ”alan harrastajalle” todella mielenkiintoinen paikka, itselle kuuluisi kategoriaan mielenkiintoinen. Aika vähän tulee hautausmaita kierrettyä, mutta Puerto Ricon San Juanissa oli upealla paikalla meren rannassa ja linnoituksen vieressä upea valokuvauksellinen hautausmaa.

 6. Vau! Tälläisenä leffojen kuvauspaikka -matkaaajana piti heti tsekata, onko tuolla kuvattu mitään kun näyttää niin upeen dramaattiselta, ja olihan siellä. Hyvä löytö! :)

  • Anne
   |

   Lontoon hautausmaat ovat varmasti olleet useampienkin leffojen / sarjojen kuvauspaikkana! Bromptonin hautausmaa on ainakin ollut Sherlock Holmes -leffassa (2009). :)

 7. […] olevan yksi Englannin parhaimmista (ja pelottavimmista) kauhukokemuksista. Kun vierailimme Kensal Greenin hautausmaalla cgtSocietyn jäsenien kanssa yksi heistä kertoi, että London Bridge Experiencen tunneleista tulee […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.