Matkaideoita tulevalle vuodelle

Julkaistu Matkailuala, Matkasuunnitelmat 10

Taannoiset matkamessut saivat aikaan epidemian. Salakavalan, jalkapohjia polttelevan ja herkästi tarttuvan sairauden – matkakuumeen! Kenellä muulla alkoi elohopea kivuta – nyt voi nostaa käpälän ylös. Täällä on ainakin kaksi kotiinsa jumiutunutta, mutta kovasti maailmalle kaipaavaa reissaajaa, joita messut eivät jättäneet ideoiden ja inspiraation saralta kylmäksi.

Blogipassiini ei vielä uusi sukunimeni eksynyt

Alkuviikon vietin messuilla yksin, mutta sunnuntaina lähdimme kiertämään messuja Markuksen kanssa yhdessä. Meillä oli kiertämiseen sellainen taktiikka, ettei mitään taktiikkaa oikeastaan edes ollutkaan. Kunhan kuljettiin ständiltä ja kojulta toiselle ja katsottiin, tuleeko eteen mitään mielenkiintoisia juttuja. Käytiin me kuitenkin varta vasten jututtamassa ihmisiä mm. Inarin, Vaasan ja Slovenian ständeillä.

Uskomatonta, mutta totta – en ole koskaan käynyt Lapissa. Ajattelin, että vuosi 2015 on nyt se vuosi, jolloin tuo vääryys korjataan. Erityisesti Inarin seutu ja siitä pohjoiseen aina Nuorgamiin asti kiinnostaa kovasti; Nuorgamista olisi tietysti helppo jatkaa vielä jäämerellekin asti. Nyt pitäisi vain lähteä miettimään, missä välissä tuon matkan pystyisi toteuttamaan. Inarin ständillä saatiin hyviä esitteitä ja karttoja, joihin on nyt keväällä aikaa perehtyä. Kotimaan matkailu on siinä mielessä helppoa, että ei tarvitse kuin pakata kamppeet ja piski autoon ja lähteä ajelemaan. Toki Nuorgamiin ei ihan parissa tunnissa ajella, mutta onhan siinä matkalla muutakin nähtävää.

Keidas keskellä messuhallia

VisitVaasan ständillä oli myös oikein mukavaa ja puheliasta porukkaa paikalla. Olen usein messuilla närkästynyt siitä, että ständin edessä aikani notkuttua kukaan ei yritä edes tulla juttelemaan. Kyllähän sitä toki voi itse kysyä, mutta jos tiskiin nojataan naama kurtussa, niin pitäkööt tunkkinsa! Vaasasta ollaan oltu kiinnostuneita lähinnä siitä syystä, että siellä sijaitsee Merenkurkun saaristo (UNESCO-kohde), joka jäi meiltä viime kesänä vierailematta kun aloitimme Suomen UNESCO-kohteiden kiertämisen. Merenkurkun saaristo vaikuttaa kyllä kertakaikkisesti niin mielenkiintoiselta ja kauniilta paikalta, että kyllä meidän on pakko sinne kesällä lähteä.


Sunnuntaina Meriharakka.net-blogin Pirkko oli kertomassa maabongauksesta

Ständeillä juttelemisen lisäksi toki muistettiin myös keskittyä erilaisten erikoisuuksien ihmettelyyn, kuten messuille raahattuun saunabussiin. Saunabussi herätti muidenkin messukävijöiden huomion ja sisällä meinasi olla ruuhkaa. Muistan parin vuoden takaa, kun joku Kuusamossa turisteille elämyksiä tarjoava firma yritti kaupata saunabussiaan meille, kun käytiin kyselemässä tietoa kohteesta kouluprojektia varten. En tiedä oliko kyseessä sama saunabussi – onkohan näitä useampia, kyllä varmaan! Messuilla olleen saunabussin voi vuokrata haluamakseen ajaksi ja huristella sillä katselemaan muita nähtävyyksiä tai saunoja.

Viking Linen ständillä pääsi ”tutustumaan” komentosiltaan.. (no, sehän oli mulle jo tuttu paikka muutenkin!)

Tullikoira Dani otti rennosti messuvieraiden pällistelemisestä välittämättä

Kaikista eniten inspiraatiota meille kuitenkin tarjosi varmaankin Slovenian ständi. Slovenia on houkutellut meitä oikeastaan siitä syystä, että siellä järjestetään vuosittain suosittu metallimusiikkifestari, Metal Days. Se on siinä mielessä erikoinen ja uniikki, että se järjestetään keskellä kauneimpia luonnonmaisemia Tolminissa, Julisten Alppien läheisyydessä. Yöt hevaroidaan keikalla ja päivällä pulikoidaan kristallinkirkkaassa vedessä. Luontoa ja metallimusiikkia – mitä me enää oikeastaan edes odotetaan? Liput pitäisi olla jo kourassa! Ja kuin kirsikkana kakun päällä, ständillä saimme myös tietää että Ljubljanasta pitäisi löytyä suhteellisen mielenkiintoinen (vaikkakin hieman underground) metalli/rokkiskene. Huh.

Lähtö Sloveniaan ja Metal Days-festareille polttelisi jo kovasti tänä kesänä, mutta realiteettien pilatessa aina kaiken, joudumme varmaan siirtämään haaveet festarireissusta ensi vuodelle. Tietysti, never say never.. Tänä vuonna festareilla on esiintymässä mm. Arch Enemy, Behemoth, Cannibal Corpse, Sepultura, Fear Factory ja monen monta muuta mestaria, joten kattauksen huonoudesta ei ainakaan voisi valittaa!

Missä onkaan lempikohteeni?

Joka vuosi messuilta kannetaan kotiin inspiraation lisäksi kassikaupalla esitteitä ja muuta paperia. Tänä vuonna yritin minimoida kaiken paperin, mutta siitä huolimatta sitä tuli pari kassillista. Jollain tavalla tuo kaikki paperimäärä pitäisi kyllä saada laitettua järkevämpään muotoon. Sähköisiä esitteitä messusovellukseen? Ehkä.

Matkailuinspiraation lisäksi yksi agendani messuille oli kohdata matkailualan yrityksiä työharjottelupaikan kyselemisen merkeissä. Kävinkin useammalla ständillä kyselemässä ja vaihtamassa yhteystietoja, nyt pitää vain enää aloittaa sitten se sähköpostirumba ja kysely paikan varmistumiseksi. Meille alan opiskelijoille messuilla on hyviä mahdollisuuksia käydä ”näyttämässä naamaa” ja se kannattaa hyödyntää.

Nyt sitten jäädään odottelemaan mitä matkailuvuosi 2015 tuo tullessaan – toivottavasti edes jotain messuilla hankituista ideoista!

10 Responses

 1. Maarit Johanna
  | Vastaa

  Tervetuloa vain Lappiin! Onhan tuo melkoinen ajomatka etelästä Nuorgamiin, meilläkin meinaa keskeltä Lappia sinne ajaessa jo takapuoli puutua :D
  Todellakin olisi järkevää saada sähköisesti kaikki esitteet. Jouduin karsimaan varmaan 2/3 pois ennen kuin hyppäsin illalla lentokoneeseen. Siinä tuli äkkiä valkattua ne kohteet joista ihan oikeasti on kiinnostunut.

  • Anne
   |

   Juu, ei sinne ehkä ihan yhdeltä istumalta jaksa ajella. :D Mutta sopivasti voi matkalla sitten pysähtyä muussa kiinnostavassa paikassa tai kahdessa :)

   Nuo paperiesitteet on kyllä sellanen juttu että ne on lopulta oikeasti aika turhia. Ihmiset selaa ne kerran läpi ja sitten esite menee roskiin. Sähköinen esite olisi kyllä tässä nyt se juttu. Ständillä joku käyntikortti tms. miniesite jakoon, jossa on osoite, josta saa lisätietoa. Tai sitten sovellukseen esitteiden upottaminen tms. voisi olla myös ratkaisu. Niin ja esitteet vie vielä kamalasti tilaa, ja on aika painavia, kun niitä kertyy useampi kassillinen!

 2. Katja
  | Vastaa

  Mulle tuli kans hirvee morkkis esitteiden suhteen! Maaritin lailla valkkailin Helsingissä vielä ne tärkeimmät ja 1/3 lähti roskiin. Nyt nuo loput makaa olkkarin lattialla. Koskakohan lukisi?

  Mulla kutkuttelee myös Itä-Eurooppa, olisin niin halunnut mennä Tsernobyliä katsomaan, mutta luulen, että se olisi jo liikaa äidille Ukraina/venäjä-tilanteen vuoksi ja eipä sitä nyt kiinnosta toisaalta itseäkään mennä minnekään epämääräiselle alueelle vaikka Tsernobylin ja Krimin välissä onkin monen monta kilsaa. Ei se Bangkokaan herkkua ollut keväällä vaikkei siellä porukkaa tapettukaan niin why to push? Mut ehkä sit joku Puola? :)

  • Anne
   |

   Meilläkin on ollut monta vuotta toi Ukraina ja Tsernobyl mutta eihän sinne nyt uskalla mennä. Pitänee odotella vähän tilanteen rauhoittumista.

   Puolaa kyllä suosittelen! Me käytiin kesällä 2013 ja tykättiin kovasti. Edullista ja muutenkin hyvä meininki! Ja kun puhut venäjää, pärjäät siellä varmasti hyvin (puolan kieli kun on vähän samankaltaista). Olin jotenkin yllättynyt Puolassa käydessämme, miten kiva mesta se oli. Oli jotenkin sellainen vanhentunut mielikuva, että se on ihan kehitysmaa.. :D Mutta toisin on, todella kehittynyt, moderni ja kerrassaan mainio matkailumaa kun sieltä löytyy niin paljon kaikkea kaikille :)

 3. Kivan kuvan olitte meikäläisestä puhumassa ottaneet!
  Jos joku lukijoistanne haluaisi lukea esitykseni kalvot, niin täältä löytyy!

  • Anne
   |

   Kiitos Pirkko linkistä! :)

 4. Mä olen miettinyt tuota messuilta kertyvää esitekasaa aina kun siellä käy, että mitä ihmeen järkeä on edes kerätä sitä kasaa, kun ei jälkeenpäin niitä esitteitä kuitenkaan tule avattua. Kannatan siis messusovellusta, tai ihan vaan hyviä nettisivuja matkanjärjestäjille!

  • Anne
   |

   Joo, mä hamstraan niitä aina, mutta en kuitenkaan kotona lue. Vieläkin jossain nurkissa pyörii esitteitä kahden vuoden takaa.. Parempi kun niitä ei toisi tänne kotiin ollenkaan :D Pitää nyt aktiivisesti mainostaa tätä ideaa, että esitteet sovellukseen, niin ehkä ensi vuonna ne ovat siellä! Messusovellushan tänä vuonna oli, mutta se ei tainnut sisältää esitteitä :)

 5. Mua harmittaa etten oo päässyt matkamessuille tosi moneen vuoteen! Satutaan nimittäin ihan joka vuosi olemaan jossain reissussa silloin kun ne on: tänä vuonna oltiin just sillon siellä Tukholmassa, kaksi vuotta sitten Aasiassa, sitä edellisenä vuonna Tukholmassa, sitä edellisenä Aasiassa… :D Jos vaikka ensi vuonna yrittäis muistaa tsekata etukäteen millon ne messut on niin pääsisi kerrankin nostattamaan matkakuumetta sinne!

  Hassua että et oo käyny Lapissa :D Sitäkin suuremmalla syyllä olisi varmasti hienoa kokea Lappi oikein kunnolla, käydä ihan siellä pohjoisessa asti eri paikoissa pysähdellen.

  Sloveniaa suosittelen lämpimästi. Tai no, mun kokemukset rajoittuu vain Ljubljanaan, mutta se jäi mieleen tosi symppiksenä pienenä kaupunkina. Varmasti olis paljon nähtävää senkin ulkopuolella!

  • Anne
   |

   Se on helppo muistaa, kun ne on aina about tammikuun puolivälissä :)

   Joo, mä en tiedä miten on mahdollista etten ole ikinä käynyt Lapissa, tosin esim. meidän perheessä ei tehty ikinä mitään laskettelureissuja tai vastaavia joiden siivillä suurin osa tutuista lähti Lappiin. Kesätkin vietettiin Saimaan rannalla omalla mökillä, niin ei juuri ole ollut syytä lähteä muualle Suomeen matkailemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.