Matkailuala kuljettaa maailmalle – tällä kertaa Balkanille

Julkaistu Balkan, Matkailuala, Matkasuunnitelmat, Opiskelu 11

Matkailualan opintoni alkavat olla tosissaan loppusuoralla, kun tilillä on kerättynä 180 opintopistettä ja enää puuttuu 30, jotka saan syksyllä, kun olen suorittanut työharjoittelun loppuun. Kevät on ollut todella hektinen eikä meno näytä yhtään laantuvan nyt kesälläkään – teen työharjoittelun lisäksi kahta osa-aikaista työtä, joten vapaa-aika on hieman kortilla tällä hetkellä.

Itse olen soppani keittänyt, mutta on tämä rehkiminen tuottanut tulostakin. Sain kaikki viimeiset kurssit suoritettua kunnialla läpi ja hyvin arvosanoin. Tein mm. tutkimuksen kestävästä matkailusta (haastattelin siihen erästä matkailualan yritystä) ja kirjoitin pitkän raportin sähköisestä liiketoiminnasta. Toukokuun alussa sain myös valmiiksi opinnäytetyöni, eli metallimatkaajan mobiilioppaan Helsinkiin. Oppaasta sain muuten arvosanaksi 5 (asteikolla 1-5). Olen todella tyytyväinen, varsinkin sen takia, että lähdin rohkeasti tekemään jotain erilaista ja mikä itseäni aidosti kiinnostaa! Kevät oli siinä mielessä myös erilainen, että paiskin hommia pitkälti kotiin linnoittautuneena. Jouduin käymään campuksella koko kevään aikana vain muutamia kertoja näyttämässä naamaa, koska olin valinnut kurssit sillä perusteella, että niitä pystyy tekemään hyvin etänä. Moni tuttavani on sanonut, että ei pystyisi opiskelemaan kotona. Omalla kohdalla huomasin, että saan kotona opiskeltua melkein paremmin, kuin campuksella – siellä on mielestäni enemmän ärsykkeitä, kuin kodin omassa rauhassa.

Kotor, Montenegro (Kuva: Katja, Historia de Viajes)

Opintoni ovat siis edenneet siihen pisteeseen, että enää on jäljellä työharjoittelu, jossa olen nyt huhkinut jo kohta pari kuukautta. Harjoittelu kestää kokonaisuudessaan noin 5 kuukautta. Aloitin harjoittelupaikan etsimisen tammikuussa matkamessuilla ja kävin kiertelemässä eri alan toimijoiden ständejä, kyselemässä harjoittelumahdollisuuksista. Osa ei osoittanut kiinnostusta ollenkaan harjoittelijoiden ottamiseen, mutta muutamalta sain kehotuksen ottaa yhteyttä ja keskustella lisää. Otin sitten yhteyttä Travelleriin, pieneen helsinkiläiseen matkatoimistoon, joka on erikoistunut Venäjälle ja Aasiaan suuntautuviin matkoihin – erityisesti Trans-Siperian junamatkoihin. Oma kiinnostukseni Venäjää ja Aasiaa kohtaan oli syy, miksi kiinnostuin myös Travellerista.

Olen viihtynyt harjoittelussa hyvin ja koska kyseessä on pieni toimisto, jossa jokainen tekee vähän kaikkea, hommat ovat tosi monipuolisia. Opinnot aloitettuani ajattelin, että en varmana työskentele koskaan matkatoimistossa, koska matkailuala ei ole pelkkiä matkatoimistoja – mutta yksi asia johti toiseen, ja tässä sitä nyt ollaan! Ja olen ihan tyytyväinen, että pääsin tänne harjoitteluun. Toisaalta matkatoimistossa hommien paiskiminen on avannut minulle toisenlaisen maailman ja näkökulman, henkeen ja vereen kun olen aina ollut omatoiminen reppureissaaja. Ehkä matkatoimistot eivät sittenkään ole aina kaiken pahan alku ja juuri!

Nyt harjoittelun myötä minulle on myös tarjottu mahdollisuutta lähteä syksyllä matkanjohtajaksi Balkanille suuntautuvalle reissulle. Matkanjohtajan hommiinhan sain hieman esimakua jo viime syksyn Rooman opintomatkalla. En ole matkustanut Balkanin seudulla aiemmin, joten otin haasteen todella mielelläni vastaan. Kahden viikon kiertomatkalla vieraillaan Albaniassa, Makedoniassa, Montenegrossa ja Kosovossa. Matkaohjelma sisältää paljon historiallisia kohteita ja Unescon maailmanperintökohteita, joista olen tosi innoissani.


Kiertomatkalla vieraillaan mm. Ohridjärvellä (Kuva: Pirkko, Meriharakka.net)

En ollut aiemmin ajatellutkaan, että Balkanin seudulta löytyy niin paljon mielenkiintoisia Unesco-kohteita! Tämä ehkä osittain johtuu siitä, että alue ei ole ollut massaturismin suosiossa eikä täten saavuttanut tietynlaista ”näkyvyyttä”. Lisäksi tietysti 90-luvulla mm. Kosovoa riepotellut sota on jättänyt jälkensä ja alue alkaa vasta nyt houkutella suuremmissa määrin matkailijoita. Mitä nyt olen blogeja viime aikoina tutkinut, niin Pirkon ja Katjan lisäksi muutama muukin bloggaajakin on jo tiensä löytänyt seudulle – mm. Cocoa etsimässäUrbaani viidakkoseikkailijatar, TravelloverKaukokaipuu ja Reissuesan matkablogi. Kyseisistä blogeista muuten löytyy useampikin kirjoitus alueen maista, kannattaa kurkata, jos on kiinnostunut Balkanille matkustamisesta!

Balkanin kahden viikon kiertomatkan aikana kerkeämme nähdä yhtä sun toista – kuten mainitsin, monia Unescon maailmanperintökohteita kuten Berat, Butrint, Gjirokastra, Ohridjärvi, Kotorin vanha kaupunki.. Näemme ranta- ja vuoristokaupunkeja ja pääsemme tietysti maistelemaan paikallisten keittiöiden herkkuja. Itse asiassa matkan aikana tulee olemaan niin paljon nähtävää, etten ole vielä keksinyt, mistä päästä lähden tutustumaan sen antiin!

Travellerin Balkanin kiertomatka sijoittuu ajalle 9.-23.9.2015 ja tarkempaan matkaohjelmaan pääsee tutustumaan täältä.

Jos en olisi jo tehnyt opinnäytetyötä, niin matkanjohtajana toimiminenhan olisi ollut erinomainen aihe opparille. Moni opiskelija murehtii opparin aihetta ja työharjoittelun tekemistä (itseni mukaan lukien) ja jos ei ole selvää, mitä lähtisi tekemään, kannattaa kokeilla työharjoittelun ja opparin yhdistämistä. Esimerkiksi pienessä alan yrityksessä jota pyörittävät omistajat itse ilman ylimääräisiä käsiä, harjoittelua tekevä opiskelija saattaa olla korvaamaton apu, jos harjoittelun ohella esim. tekee tutkimusta yritykselle jostakin heitä askarruttavasta asiasta. Tai miksei vaikka suunnittelisi uuden tuotteen tai palvelun? Mahdollisuuksia on monia – mielikuvitusta kannattaa käyttää.

Tällaisia opiskelukuulumisia ja matkasuunnitelmia tällä kertaa. Kesä tulee olemaan kiireinen, mutta valmistuminen häämöttää ja vauhdikas matkailusyksykin odottaa palkintona, sillä olen myös menossa Göteborgiin kaverin luokse elokuun lopulla ja syyskuussa lähdemme ”palkintomatkalle” Varsovaan. Voitin matkamessuilta Puolan matkailutoimiston bloggaajille suunnatusta kilpailusta viikonlopun hotellissa, joten lähdemme sinne sitten rentoutumaan kun opiskelut ovat purkissa. Näiden kahden välissä pitää sitten vielä käydä kääntymässä Balkanilla, jos ryhmämatka toteutuu. Toivon sitä kovasti!

Vaikka katse on jo pitkällä syksyssä, niin pitää yrittää vielä nauttia tästä kesästäkin välissä. Kyllä meillä on kesällekin vielä kaikenlaisia suunnitelmia, mutta niistä sitten lisää toiste. Blogissa saattaa nyt kesän aikana olla vähän hiljaisempaa, mutta ehkä se on ihan hyväksyttävää – ja kuka sitä jaksaa edes istua päättellä lukemassa blogeja, kun voi nauttia kesästä!

11 Responses

 1. Kiitos linkkauksesta :-)
  Matkastamme Makedoniaan (ja Albaniaan) on jo muutama vuosi kulunut, mutta pääosa tästä jutusta kelvannee edelleenkin hyvin johdannoksi matkalle noille seuduille. Ohrid on ihan mukava ”kesäkylä”, varsinkin, jos kiertää aluetta pyörällä tai vähän kauemmas järveä autolla (tai valmiilla retkillä).

  • Anne
   |

   Täytyy nyt kesän aikana perehtyä kaikkien blogikirjoituksiin alueesta :)

 2. Kuulostaa niiiin makeelta toi kiertomatkan Balkanilla! Toivottavasti se toteutuu, olis varmasti hieno ja hyödyllinen kokemus päästä sinne matkanjohtajaksi :) Mä olen jo jonkin aika haaveillut että pääsisi sinne päin kiertelemään junalla ja ihastelemaan upeita maisemia. Noilla mailla on varmasti paljon annettavaa matkailijalle!

  • Anne
   |

   Joo, toivon, että matka toteutuu :) Olen itsekin tosi kiinnostunut alueesta, joten siitäkin syystä olisi hienoa päästä! Tietysti myös kokemuksena kullanarvoinen, kun ajattelee työelämää.

 3. Emmi H
  | Vastaa

  Ihanan kuuloinen tyo(harjoittelu)paikka sulla :) Hehe, aika hauskaa muuten olet suuntaamaan kahteen kaupunkiin, joissa itse olin opiskeluaikanani vaihdossa: Varsovaan ja Goteborgiin :) Molemmat on ihania kaupunkeja, mutta Varsovassa viihdyin ehka paremmin!

  • Anne
   |

   Hauska sattuma! Oisko sulla jotain hyviä vinkkejä molempiin kaupunkeihin? Aika lyhyet visiitit tiedossa, ihan viikonloppureissuja vaan molemmat. Pari vuotta sitten oltiin Puolassa, mutta ei käyty Varsovassa. Olen kuullut kaupungista aika erilaisia tunnelmia; osa tykkäsi, osa taas ei ollenkaan. Parempi kai mennä itse paikan päälle toteamaan, onko se mistään kotoisin :)

  • Emmi H
   |

   Hmm… Mitahan vinkkeja sita voisi antaa. Goteborgissa paasee ainakin katevasti bussilla/raitiovaunulla liikkumaan katevasti eri kaupunginosien valilla, joihin sitten kannattaa tutustua musta jalan. Varsinkin se keskusta/satama-alue on kiva. Sielta loytyy kivoja pienia kujia vanhoine taloineen. Sellainen vinkki, etta jos hommaat sen julkisen liikenteen matkakortin, niin se kelpaa myos lautoilla, eli voit samalla kortilla kayda lautalla ajelemassa ja katsomassa kivoja saaristomaisemia ja menna vaikka maihin jollekin idylliselle pikkusaarelle :)

   Varsovassa asuin itse ihan vanhan kaupungin ytimessa, joka on musta myos kivointa aluetta kaupungissa. Siita vanhan kaupungin kupeesta lahtee sellainen kiva katu (Krakowskie Przedmieście), jossa on paljon ravintoloita ja kahviloita, ja jossa itse yliopiston paakampuskin sijaitsee… Oi kivoja muistoja! Paasispa itsekin sinne :) Toivottavasti saat suosii sun reissulla. Varsovaan on kivoin tutustua kuitenkin jalan. Julkisen liikenteen aikataulutkin kylla loytyy katsysti ZTM:n sivuilta. Sinne vaan iskee oman sijainnin ja paikan, minne haluaa menna niin sivu antaa sulle mahdolliset reittivaihtoehdot!

  • Emmi H
   |

   Tuo on muuten janna kuinka jotkut ei tykkaa Varsovasta ollenkaan. Itse rakastan sita kaupunkia, mutta tulihan siella melkein puoli vuotta vietettyakin. Ehka lyhyilla visiiteilla ei saa kunnon kasitysta kaupungista, varsinkin jos pyorii vain jossain epamaaraisilla alueilla :D

  • Anne
   |

   Okei, kiitos vinkeistä – pitääkin muuten tutkia tuota matkakorttia. Olen kaupungissa viikonlopun (3 päivää), joten jonkunlainen bussilippu olisi hyvä olla taskussa tuon ajan, kun tulee varmasti liikuttua julkisillakin ettei tarvitse koko aika ostella kertalippuja.

   Me ollaan aika kovia kävelemään ja kaupunkeja tulee koluttua pitkälti jalan (yleensä säästösyistä, ellei satu olemaan jotain 24/7 voimassa olevaa edullista matkakorttia). Kävellen kyllä omasta mielestäni näkeekin parhaiten kaupunkia ja löytää kaikkia kivoja pikku helmiä :)

 4. Oi Miten hyvalta kuulostaa :) kurkkasin tata uuttaa teemaa puhelimella, ja hyvin toimii :)

  • Anne
   |

   Innolla odotan matkaa – se tulee toteutumaan!

   Kiva kuulla, että uusi teema skulaa! En vielä hirveästi ollut sörkkinyt noita mobiilinäkymän asetuksia, pitää vielä niitä katsoa tarkemmin. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.