Matkailun trendejä bloginäkökulmasta

Julkaistu Matkailuala, Yleistä 8

Oman blogin kirjoittamisen ohessa tiirailen myös aika paljon muita matkablogeja ja sitä, missä päin maailmaa ja milloin kukin viilettää. Toki kaikkea ei kerkeä aina lukea vaikka tahtoisi, sillä normaalissa arkielämässäkin riittää touhuttavaa blogimaailman lisäksi. Tässä kuluneen vuoden ja oikeastaan kesän aikana olen kuitenkin aika paljon kiinnittänyt huomiota siihen, että moni meistä bloggaajista on reissannut paljon samoissa kohteissa. Esille ovat nousseet tietyt paikat – tai asiat – jotka tuntuvat olleen erityisen suosiossa viime aikoina. Mainitsemani kohteet eivät toki ole yksi ja ainoa totuus tämän hetken matkailutrendeistä, vaan omia huomioitani – ja pääpainona matkablogit, joista olen tietojani ammentanut.

HITTIKOHTEET

Kuka on käynyt lähiaikoina Kroatiassa? New Yorkissa? Tai kenties Islannissa? Kyllä sieltä taitaa muutama käpälä nousta ylös. Kroatia ei ehkä blogimaailmassa ole omalle kohdalleni sattunut niin kovin montaa kertaa, mutta Facebook-feedissäni sitä enemmänkin: tähän hätään pystyn tuttavapiiristäni nimeänään ainakin 6 tyyppiä jotka kevään/kesän aikana kävivät siellä. Ja todellisuudessa heitä on varmaan ainakin tusinallinen. Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin kyllä se Kroatia olisi itseänikin vähän kiinnostanut. En tiedä onko syynä Game of Thrones vai se, että muut etelänkohteet alkaa olla jo niin nähtyjä, kun Kroatia vähän niin kuin yhtäkkiä pompsahti kovaan suosioon. Kuulemani mukaan suurien turistimassojen saapuminen ei tosin ole aina saanut niin järin positiivista vastaanottoa. Matkabloggaajista ainakin Rimma (Fiilistelijän pilvilinnoja) ja Sanna (Siveltimellä) tulivat kuluttaneeksi tohveleitaan Kroatian maaperällä.

Myös veljeni vieraili alkukesästä Kroatiassa. Kuva Dubrovnikin vanhan kaupungin laitamilta. (Kuva: Simo Leminen)

New York tuntuu olevan tuttu ja turvallinen, sellainen perusvarma kohdevalinta kesäreissulle. Kaupunki ei kuulunut meidän alkuperäiseen kesäreissusuunnitelmaan, mutta koska eteen napsahti edulliset lennot American Airlinesiltä päätettiin tarttua tilanteeseen – eikä oltu pettyneitä. Itseni lisäksi siellä tänä kesänä vieraili mm. Inka häämatkallaan (Archie Gone Lebanon) ja Ulla & Kirsi (50 State Puzzle). USA tuntuu muutenkin olevan aika suosittu omassa tuttavapiirissäni ja matkabloggaajien keskuudessa tänä vuonna, veikkaan että yksi syy siihen on edulliset lennot, joita viime aikoina on putkahdellut vähän väliä esiin.

Jonkinlainen Islanti-hulluus taisi iskeä kesän kynnyksellä niin bloggaajiin kuin muihinkin matkailijoihin. Tuntui että sitä tulee joka tuutista enkä yhtään ihmettele – onhan se nyt vaan niin mystinen, erikoinen ja kaunis paikka että pakko siellä on jossain vaiheessa käydä. Katsottiin kesällä Walter Mittyn ihmeellinen elämä-elokuva ja saatiin siitä kipinää lähteä Islantiin (ja Grönlantiin) – ainahan sitä voi haaveilla. Ainakin Sanna (Walleni.us) vieraili perheensä kanssa Islannissa kesällä ja kävi mm. issikkavaelluksella, samoin verkkolehti Matkaston blogissa ollaan myös seikkailtu siellä.

OI MAAMME SUOMI

Jos et vielä ole käynyt #suomiretkeilemässä, niin nyt alkaa olla korkein aika! Kotimaanmatkailua on tuotu tämän vuoden ja kesän aikana niin paljon esille, ettei siltä ole voinut välttyä. Matkalehdetkin ovat nostaneet omasta mielestäni Suomessa matkailua hyvin esille, puhumattakaan siitä kuinka moni matkabloggaaja on mainostanut meidän kotimaan maisemia. Koko #suomiretken takana seisova Nella (Kaukokaipuu) on jaksanut kannustaa ja innostaa meitä muita pakkaamaan kettureppumme ja lähtemään tutkimaan, mitä kaikkea Suomesta löytyy. Allekirjoittanutkin on ottanut tänä vuonna itseään niskasta kiinni ja päättänyt, että kyllä nyt hemmetti matkailualan opiskelijan on edes ne seitsemän Suomessa olevaa UNESCOn maailmanperintökohdetta nähtävä, ennen kuin koulusta paperit saa kouraan.

No, ihan kaikkea seitsemää ei vielä tänä kesänä keretty nähdä, mutta onneksi tuohon valmistumiseen on vielä tovi aikaa. Tuli sitä kuitenkin käytyä katsomassa Sammallahdenmäen kiviröykkiöitä, Vanhaa Raumaa ja tietysti – joka kesäistä must-kohdetta – Suomenlinnaa. Sen lisäksi patikoitiin mm. Nuuksiossa, käytiin ihmettelemässä kalliomaalauksia Astuvansalmella ja tutustuttiin Hollolan maisemiin ja nähtävyyksiin.

Ahvenanmaa on myös tuntunut nousseen enemmän esille ja sitä ovat olleet hehkuttamassa Laurat: Urbaani viidakkoseikkailijatar-Laura, Laura Lets Go-Laura ja koko kesän Ahvenanmaalla töissä viettänyt kolmas Laura (Maailma nauraa lapsilleen). Huh. Ahvenmaa näyttäisi olevan erityisen suosittu Laura-nimisten ihmisten keskuudessa! (mua rupes jo vähän naurattamaan, kun tajusin kaikilla olevan sama nimi..)

Ja jos meidän oma panos matkailun kehittämiseen ei ole ollut vielä tarpeeksi, niin onneksi mukaan astuivat kansainväliset bloggaajat jotka vierailivat kylmässä Pohjolassa Outdoors Finlandin blogikampanjan merkeissä ja tekivät oman osuutensa Suomen viemisestä maailmankartalle.

Jos mietin muutaman vuoden taaksepäin, tuntuu että kaikki matkustivat Kaakkois-Aasiaan ja reissujuttuja sieltä sai kuulla ja lukea vähän joka paikasta. Vaikka toki itsekin mieluusti lähtisin taas Thaimaan hiekkarannoille tai siemailemaan lao lao mojitoa Mekongin varrelle, niin matkoilta haetaan nyt muuta kuin pelkkää auringonpalvomista ja palmuja. Matkailijat ja matkabloggaajat ovat lähteneet rohkeasti tutustumaan kaikkiin ei-niin-perinteisiin kohteisiin kuten vaikka se Islanti, tai Alaska, tai sitten ihan vaan kotimaahansa. Kotimaanmatkailuhan se muuten vasta hyvää matkailua onkin, ainakin sieltä vastuullisimmasta päästä kun ei tarvitse saastuttaa lentämällä maapallon toiselle puolelle maisemia katselemaan.

Oletko huomannut jotain erityisiä suosikkikohteita / matkailutrendejä kuluneelta vuodelta ja kesältä? Oletko itse vieraillut jossakin mainitsemassani paikassa?

8 Responses

 1. Tämäpä mukava postaus :)

  Itsekin kun mietin pari vuotta taaksepäin, niin tuntuu että matkakertomuksia sai lukea lähinnä vain Aasiasta. Mutta silloin matkablogien suosio olikin PALJON pienempi ja blogeja kirjoittelivat enimmäkseen vaihtoon / sille yhdelle vähän pidemmälle reppureissulle lähteneet ihmiset. Itsekin luin lähinnä vain tällaisia lyhyempiä reissublogeja silloin kun aloitin bloggaamisen ekan kerran 3,5 vuotta sitten ja oikeastaan löysin vakkariblogit laajemmin vasta 1,5-2 vuotta sitten. Nykyään (matka)blogeja lukee täysin eri tavalla (ennen hain lähinnä vain tietoa blogeista, nykyään luen niitä myös ajankuluksi ihastellen ja matkailusta haaveillen), koska blogeista on tullut laadukkaampia ja mielenkiintoisempia.

  Intohimoisesti matkailusta kiinnostuneet ihmiset matkustelevat kuitenkin (yleensä) muuallakin kuin vain yhdessä maanosassa, niistä reissuista ei vain juuri kirjoiteltu ennen tässä samassa mittakaavassa kuin nykyään kun bloggaaminen on yhä yleisempää. Huomaan kyllä silti, että tietyt paikat toistuvat blogeissa, esimerkiksi mainitsemasi New York. Syitä on varmasti monia, mutta toki blogit jo vaikuttavat lukijoiden matkapäätöksiin, joskus ehkä radikaalistikin. Mikäli ihminen ei missään nimessä halua matkustaa johonkin tiettyyn maahan / paikkaan esimerkiksi maan kulttuurin takia, eivät välttämättä muiden kokemukset sitä muuksi muuta, mutta jos kiinnostusta löytyy niin blogeista saa loistavia vinkkejä minne mennä ja siitä paikasta voi tulla trendikäs tietyllä tapaa. Muiden kokemukset vaikuttavat ainakin siihen omaan matkakuumeeseen liiankin nostattavasti :D. Ja ovat sillä lailla vahvistaneet mielenkiintoa mennä johonkin kiehtovaan paikkaan tai saanut kiinnostumaan erityisesti jostain tietystä kaupungista / luontokohteesta maan sisällä.

  Matkailun jatkuva halpeneminen vaikuttaa myös rahoistaan tarkempien matkapäätöksiin ja maailma ns. avautuu koko ajan enemmän kun yhä useampaan paikkaan pääsee vain muutaman sata euroa maksavilla lennoilla ja majoitustakin saa halvemmalla. Tämän takia ymmärrän hyvin esimerkiksi Yhdysvaltojen suosion tänä vuonna (vaikka siellä kai on matkustettu ”aina” eli ei ole sillä lailla harvinaisempi reissukohde kuin vaikkapa mainitsemasi Islanti tai Kroatia). Merkittävä syy miksi me olemme menossa sinne vasta nyt on se, että Yhdysvaltoihin on koko tämän vuoden ollut tarjolla lentoja todella halvalla ja sitä ymmärsi, että sielläkin voi matkustaa kohtuuhintaan (Airbnb / sohvasurffaus ym) ja silti mukavasti. Kun maa on halpojen lentojen ja lukuisten blogikirjoituksen vuoksi ollut tavallista enemmän esillä, niin en ihmettele yhtään, että kipinä lähteä sinne voimistui omalla kohdallani sietämättömäksi :D.

  Melkein kävi muuten Islannin kanssa samoin tässä kesällä, olin melkein jo lentoja varaamassa kun kauniita kuvia sieltä katselin ja lentojen hinnatkaan eivät päätä huimanneet. Kroatia on minuakin kiinnostanut pitkään ja keväälle sinne sai pakettimatkoja jollain satasella ja parilla. Eivät päivämäärät onnanneet, muuten olisin todellakin tarttunut tuohon tarjoukseen kiinni ja vihdoin lähtenyt sinne reissuun. Eli varmasti tiettyjen maiden esilläolo ja niihin suuntautuvat tarjoukset houkuttelevat monet matkaan.

  • Anne
   |

   Kiitos Teea kattavasta kommentista!

   Blogit ovat tosiaan muutamassa vuodessa muuttuneet niistä reissupäiväkirjoista jo aika erilaisiksi. Ennen itsekin kirjoittelin enemmän sellaiseen matkapäiväkirjatyyliin, kuin nykyään taas keskityn postauksessa yleensä yhteen aiheeseen/kohteeseen.

   Samaa mieltä olen myös, että blogit vaikuttavat tai saattavat vaikuttaa lukijoiden matkapäätöksiin. Meillä matkasuunnitelmat muuttuu ja elää tosi paljon, mutta huomaan että olen itsekin hakenut matkablogeista kuitenkin sitä inspiraatiota seuraaviin reissuihin – tai ainakin etsinyt tietoa siinä vaiheessa, kun kohde on päätetty. Esim. ravintolasuosituksia, mitä nähtävyyksiä voisi käydä katsomassa jne. että blogit ovat ainakin vaikuttaneet matkan sisältöön :)

   Ja selvähän se on, että mitä useampi matkustaa jonnekkin kohteeseen, sitä tunnetummaksi se tulee ja sitä myötä myös houkuttelevammaksi. Jos monelta on kuullut, että se Kroatia tai Islanti on aivan ihana, niin kyllä sinne varmaan tekee itsekin sitten mieli matkustaa.

 2. Hauska yhteenveto! Jos olisi pitänyt itse listata kolme matkabloggaajien hittikohdetta, niin juuri nuo Kroatia, New York ja Suomi-retkeily olisivat itselläkin olleet mielessä. Minäkin kävin New Yorkissa keväällä, mutta Yhdysvalloissa puoliksi asuvana se ei taida olla niin ihmeellinen saavutus, ja reissu oli muutenkin kolmen päivän stop-over matkalla yhdestä kodista toiseen. Enkä ole saanut edes kirjoitettua aiheesta pienen vapaudenpatsaan historiasta kertoneen jutun lisäksi mitään, pitäisi varmaan tsempata.

  Mä lisäisin USAsta tähän ehkä myös Alaskan, joka on jotenkin jatkuvasti putkahdellut eri ihmisten blogeissa esille. Tai sitten olen vaan itse kyseisestä kohteesta niin kiinnostunut, että olen huomannut siitä kertovat postaukset tavallista paremmin. :)

  • Anne
   |

   Joo, totta, Alaska on myös ollut nyt tänä kesänä aika paljon esillä! Useammassa blogissa on sitä ruodittu..

   Ja mitä tuohon New Yorkiin tulee, niin asuu Yhdysvalloissa tai ei, onhan sekin matkustelua jos matkustat normaalin asuinpaikkasi ulkopuolelle. :)

 3. Katja
  | Vastaa

  Hei, tässä oli kyllä hyvää pohdintaa mitä Teea jo täydensikin niin, ettei paljoa enää sanottavaa ole. Itselle ehkä on tullut jo melkein sellainen haikea fiilis kun muistelee niitä hetkiä, kun itse tajusi ensimmäisiä kertoja etsiä blogeista jotain matkajuttuja, tietenkin Kaakkois-Aasiaan liittyen. Heh, ehkä aika kultaa muistot, mutta kyllä ne päiväkirjamaiset kirjotukset ja huonot tilannekuvat silti aika symppiksiä oli. Niissä oli just sellasta amatöörimaista elämänmakua ja seikkailumieltä :P

  Itselle tuli myös Japani mieleen, siellä kun on ainakin Veera, Lotta ja Anna olleet meikäläisen lisäksi (ja sullakin aikomuksena sinne matkustaa! :3 ). Täytyy myöntää, että kyllä tämä muiden Amerikkakirjoitusten lukeminen on saanut omankin jalan vipattamaan ja eräs ilta katselinkin Norkun tarjouksia sinne.

  • Anne
   |

   Joo, blogit ovat kyllä menneet aika ammattimaiseen suuntaan ja omasta mielestäni välillä aletaan jo mennä siinä rajoilla, onko kyseessä enää edes blogi jos jutut on sellaisia verkkolehti-tyylisiä joissa otsikoidaan sillä perusteella että halutaan vaan mahdollisimman paljon klikkauksia ja sisältö vaikuttaa olevan 5 minuutissa kasaan kursittu. Ehkä itestä myös tuntuu, että kaipaisi sitä vanhaa päiväkirjamaisuutta takaisin, pitää varmaan seuraavalla reissulla ottaa taas videopäiväkirjat käyttöön.. :)

   Japani tuntuu olevan sellainen ikisuosikki, että en jotenkin ajatellut sen olevan normaalia suositumpi tänä vuonna vaikka moni bloggaja sinne matkustikin. :P Saisivat nyt vaan tarjota niitä edullisiä lentoja Jenkkien lisäksi sinnekkin.. Niin pääsisi ensi vuonna itsekin pitkästä aikaa!

 4. Laura R.
  | Vastaa

  Hahah, hyvä huomio toi Laurojen ja Ahvenanmaan yhteys :D Joo-o, samat aatteet täälläkin. Erityisesti haaveilen itse tällä hetkellä New Yorkista ja juurikin tuosta Islannista. Myös Trans-Siperia/Mongolia kutkuttelee, mutta katsotaan nyt mihin tuon itänaapurin tilanne kehittyy… Hauska postaus! :)

  • Anne
   |

   New Yorkiin ja Islantiin luulisi olevan vähän helpompi lähteä, kun tuo Trans-Siberia vaatii sitten jo vähän enemmän suunnittelua. :) Se on kyllä mullakin haaveena ollut jo pitkään! Kai se on vähän sellanen juttu, että pakko ainakin kerran elämässään kokea :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.