Matkamessuilua – ITB Berlin

Julkaistu Eurooppa, Matkailuala, Opintomatkat, Opiskelu, Saksa 5

Noniin, aika palata takaisin elävien kirjoihin! Palasin lauantaina opintomatkalta Berliinistä ja siitä asti olen potenut jonkin sortin ykätautia sohvannurkassa. Naama valkoisena ja huonovointisena en ole paljoa jaksanut nettimaailmaa tutkia. Nyt vihdoin ja viimein olo on hieman kohentunut – tai ainakin niin kovasti yritän uskotella itselleni – joten päätin lopultakin ottaa opintomatkan kuvasaaliin kamerasta ulos ja päivitellä reissusta jotain tänne blogiinkin.

Opintomatkasta vietettiin kolme päivää matkamessuilla. Pääasiallinen tarkoitus oli mennä sinne tekemään haastatteluja tutkimustamme varten ja keräämään kaikkea tietoa mitä tutkimuksessa voisi hyödyntää tutkimalla eri yrityksien ständejä ja käymällä kuuntelemassa seminaareja.

Nuo Berliinin messuthan sitten olivat isot. Otetaan meidän Helsingin matkamessut x 20. Halleja oli vaikka muille jakaa ja kolmen päivän aikana tuli aika paljon käveltyä – juuri ennen matkaa hankkimani Eccon mummokengät tulivat siis tarpeeseen!

Aika nopeasti sitä kuitenkin huomasi, miten messualueella kannattaa liikkua ja joka paikassa oli merkitty opasteita, mistä pääsee mihinkin halliin. Välttääkseen kaikkien mahdollisten hallien läpi kävelemisen päästäkseen jonnekkin toiselle puolelle aluetta pystyi ottamaan sellaisen kätevän minibussin, joka kuskasi messuvieraita ulkokautta hallista toiseen.

Suomen matkamessuihin verrattuna tuolla oli kaikki tosi massiivista, hyvin edustettua, isoja ja komeita ständejä ja porukkaa oli tietysti myös aivan simona. Ekana päivänä oltiin aika puulla päähän lyötyjä kun ei yhtään tiedetty minne pitäisi mennä ja mitä tehdä ja pyörittiin vaan levottomina joka suuntaan. Onneksi tokana päivänä messuilla liikkuminen onnistui jo vähän paremmin ja yritettiin etukäteen miettiä, että mitä me nyt tänään halutaan tehdä ja nähdä.

Oma vinkkini tuonne ITB:hen onkin, että tee itsellesi aikataulu. Katso etukäteen, mitä haluat nähdä ja milloin! Helpottaa huomattavasti messuilla liikkumista, ettei tarvitse olla juoksemassa hallista toiseen koko aika. ITB:n nettisivuilla näkee esim. seminaariohjelmat etukäteen, sieltä voi käydä tutkimassa mikä itseä voisi kiinnostaa.

Muutama seminaari käytiin parini kanssa kuuntelemassa. Yksi niistä oli mielenkiintoinen (vaikka ehkä meille hieman sellaista itsestäänselvää asiaa), yksi olikin luvatun englannin sijaan saksankielinen (pettymys, koska seminaari olisi käsitellyt bloggaamista) ja kahdesta jouduttiin lähtemään pois koska toinen oli kuolettavan tylsä (puhuja luki vain lukuja suoraan power point-esityksestään) ja toisessa oli niin kamala kääntäjä kuulokkeissa (alkuperäinen puhuja saksankielinen) että ei pystytty kuuntelemaan sitä saatika tekemään mitään muistiinpanoja. :D Onneksi mitkään näistä meidän epäonnistuneista seminaarivalinnoista eivät varsinaisesti liittyneet koulussa tehtävään tutkimukseen, joten menetys ei ollut suuri.

Täytyy muuten mainita yhdestä seminaarista yksi juttu. Kuunneltiin edellisen seminaarin paneelikeskustelua seuraavaa odotellessa ja siellä puhuttiin mm. sosiaalisen median tärkeydestä yrityksen markkinoinnissa jne. Puhumassa oli bloggaajia ja jotain muita alan osaajia. Siellä sitten joku hotelliyrittäjä nousi ylös ja totesi, että eihän tuo sosiaalinen media ole edes niin suosittua. Tässä vaiheessa meinasi leuka meikäläiseltä tippua lattiaan. ”Se on kuin pumpulipallo. Se näyttää suurelta, mutta kun siihen kerääntyy nestettä se kutistuu pieneksi”. Kuuntelijoiden seasta kuului kyllä muutama hymähdys – eihän toi mies voi olla tosissaan. Mutta näemmä hän oli ja pitää vielä tänä päivänä sosiaalisia medioita ja mainontaa niissä täysin turhana. Nyt olisi yrityksen jos toisenkin aika herätä todellisuuteen ja ottaa sosiaalinen media mukaan markkinointiinsa!


Pakollinen messu-selfie

Kaksi ekaa messupäivää olivat vähän pettymyksiä, kun seminaarit meni puihin ja tuntui että kaikki menee pieleen – luokkakaverilla oli jalat niin kipeät ettei messuilla olemisesta meinannut tulla mitään ja molemmilla meillä oli vähän hermot kireellä.

Onneksi viimeinen päivä messuilla kuittasi sitten ne kaksi epäonnistunutta erinomaisuudellaan. Oltiin jätetty Aasian maiden ständit viimeiseksi ja mentiin heti aamusta Thaimaan osastolle tutkimaan. Päästiin ensiksi ihanaan, rentouttavaan niskahierontaan! Kyllä sitten kelpasi lähteä messuja kiertämään. Sieltä heti seuraavaksi eksyttiin Korean ständille jonkinlaiseen käsiakupunktiolaitteeseen. Sama laite oli muistaakseni Korean ständillä Helsingin matkamessuillakin. Hierontojen jälkeen käytiin syömässä välkkäripalaa Aasian osaston vieressä sijaitsevista aasialaisia ruokia tarjoilevista kojuista ja suunnattiin tutkimaan Intiaa. Intian osastolla otettiinkin sitten hennatatuoinnit.

Koristautumisen jälkeen suunnattiin viimeiseen seminaariin joka oli onnistunut. Hyvillä mielin lähdettiin messuilta viettämään viimeistä päivää ja iltaa Berliinissä. Messuilta tarttui mukaan taas kasa esitteitä joita pitääkin nyt ruveta tutkimaan tässä kevään mittaan. Sain myös muita kivoja muistoja, kuten miniversion Lesothon kuningaskunnan kansallishatusta! :D

Pari miinusta pitää kuitenkin mainita. Ensinnäkin messualueen törkeä hintataso – vesi 3 euroa.. Messuille kannattaa muistaa ottaa omat eväät mukaan. Toiseksi – saksalaisten surkea englanninkielen taito. Ymmärrän kyllä, että ollaan Saksassa, jossa puhutaan saksaa – mutta kansainvälisillä matkamessuilla olisi kyllä hyvä olla duunissa sellaista porukkaa, jotka puhuu englantia. Monilla ständeillä puhuttiin vain saksaa ja kaikki esitteet olivat saksaksi. Yritä siinä nyt sitten kysellä jotain kun joku kiinalainen firmanedustaja puhuu sulle vaan saksaa. Välillä tuli vähän toivoton fiilis!

Mutta lyhyestä virsi kaunis: Hyvät messut oli, vaikka ajoittain pieni pettymys. Olisin ehkä halunnut pystyä tutustumaan uusiin ihmisiin enemmän. Omaa aikataulua messuilla ja sitä, mitä olisi halunnut nähdä, olisi pitänyt miettiä tarkemmin ennen messuille menoa. Haluan ehdottomasti mennä tulevaisuudessa uudestaan, ehkä jopa jo ensi vuonna? Katsotaan! Nähtävää ja koettavaa tuolla kyllä riittää ja ammattilaisille oppimis- sekä verkostoitumismahdollisuuksia loputtomiin. Harmitti myös, etten tullut törmänneeksi messuilla kenenkään bloggaajakollegaan. Meitä suomalaisia bloggaajia siellä kuitenkin oli ainakin kourallinen. Mutta se kertonee ehkä messujen laajuudesta – siellä ei kyllä kahta kertaa samaan tyyppiin törmännyt!

5 Responses

 1. //aNNiKa
  | Vastaa

  Multa on näköjään jäänyt lukematta jotain näitä postuaksia välistä. En oo ikinä ollut noin suurilla messuilla, mutta ihanaa että kaikki maat panostaa noin paljon omiin ständeihinsä. Olin vuosia sitten kerran Helsingin matkamessuilla ja mun mielestä ne oli niin tylsät, kun ei sieltä oikein jäänyt mitään käteen.
  Ja täytyy vielä sanoa, että viimeksi tosiaan kun olin Berliinissä, niin kirosin ihan samaa. Olin niin ällistynyt paikallisten huonosta englanninkielen tasosta. Itse en ole ikinä opiskellut saksaa, mutta onneksi siitä nyt jotain ruotsin taidoilla sentään ymmärtää..

  • Anne
   |

   Joo Helsingin matkamessuissa on kyllä omasta mielestäni vielä parantamisen varaa. Viimeksi pistin siellä merkille miten palveluhaluttomia ständeillä roikkuvat tyypit olivat. Tosin samaa vikaa oli kyllä Berliinin messuillakin, tuntui ettei ketään voinut vähempää kiinnostaa kun notkuttiin jonkun ständin edessä kysyvän näköisinä.. :P

   Mä yritän aina opetella fraasin tai kaksi paikallisella kielellä mutta eihän niillä välttämättä kovin pitkälle pötki. Olin kyllä aika yllättynyt pari vuotta sitten kun Air Berlinin lennolla emotkin vaan puhui meille saksaa, vaikka yritettiin sanoa että ”sorry, we don’t understand”.. :D

 2. […] Toki keväällä pääsimme vähän ohimennen tutustumaan liikematkustukseen, kun käytiin Berliinissä ITB-messuilla. Teemme taas tutkimusta, tällä kertaa eräälle nähtävyydelle Helsingissä ja kieltämättä […]

 3. […] Helsingin matkamessut ovat hyvä harjoituskierros ennen esimerkiksi Berliinin jättimäisiä ITB-messuja varten, joissa sitä vasta avuttomaksi itsensä tunteekin, kun ensimmäistä kertaa […]

 4. […] päästy takaisin sorvin ääreen kun opiskelut jatkuivat, suuntasimme opintomatkalle Berliiniin ja ITB-messuille. Berliinissä oltiin juuri käyty edellisenä kesänä, joten vähän ensiksi harmitti tuo kohde […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.