Matkustaisitko sinä Suomeen?

Julkaistu Kotimaa, Matkailuala, Opiskelu, Yleistä 0

Tällä viikolla meillä koulussa ruvettiin käsittelemään Suomea matkailumaana. Aihe on mielenkiintoinen mutta itselle hyvin vieras. Oikeasti tiedän Suomen matkailusta niin vähän, että ihan hävettää. Maanantain PBL-kokouksessa toteutetussa aivoriihessä meidän piti listata asioita, joiden takia aasialaiset matkustavat Suomeen.


Helsingin ikoni, Tuomiokirkko

No, siinä aivoriihessä tuli aika paljon esille mm. seuraavia asioita: Talvi, muumit, revontulet, Lappi, yötön yö, Joulupukki, luonto. No, noi on sellasia juttuja mitä oikeastaan kaikille varmasti tulee mieleen, kun ajattelee mitä Suomessa kannattaisi tulla katsomaan. Mutta aika suppea lista kuitenkin. Pakkohan meillä on olla jotain muutakin, kuin vain nuo edellä mainitut asiat. Tottahan se on tietysti, että esim. japanilaiset turistit ovat hullaantuneita muumeista ja Joulupukista. Ja ne revontulet, ne on nähtävä. Itsekin jouduin vähän hillitsemään eräitä japanilaisia tuttaviani pari vuotta takaperin, kun he olivat tulossa Suomeen neljäksi päiväksi ja ajattelivat siinä ajassa tutustua Helsinkiin ja hurauttaa Lappiin ”katsomaan revontulia”. Ihan kuin siellä olisi joku jatkuva revontuli-show meneillään.. (mentiin sitten Lapin sijaan käymään Tallinnassa). Kuulinpa myös erään tarinan, jossa Rovaniemellä japanilaiset turistit olivat kysyneet tuttavaltani että ”monelta ne revontulet alkaa?”. :)


Kesäistä maisemaa järven rannalla

Tällä viikolla saatiin koulussa myös päätökseen Destination Finland-esitykset. Tarkoituksena oli esitellä jokin kaupunki ja kertoa sen mitä sieltä löytyy (matkailun kannalta). Meidän ryhmässä kaupunkeja olivat Turku, Tampere, Pori, Rovaniemi, Helsinki ja Kuusamo (jossa mä olin mukana). No Turku, Tampere, Rovaniemi ja Helsinki ovat aika tunnettuja ja tuttuja ja niissä voisin kuvitella vierailevan turistejakin aika paljon – Helsingissä ja Rovaniemellä ainakin. Mutta entäs joku Pori? No mitä ihmettä siellä nyt muka on nähtävää?

No olihan siellä vaikka mitä. Mainittakoon nyt esimerkiksi Pori Jazzit joka kesä, jonne tulee maailmanluokan tähtiä esiintymään. Se jos joku houkuttelee ihmisiä Poriin. Festarit ovat muutenkin aika kova vetonaula saada matkailijoita kaupunkeihin. Ja Suomessa niitähän riittää – kesällä on melkein joka viikonloppu ties missä pitäjissä jonkunlaiset festarit meneillään. Vaikka ne festarit kestää vain sen pari päivää, niin niiden sivuilmiönä varmasti tulee sille paikalle jossa ne järjestetään niin enemmän tai vähemmän hyötyä kun kaupat, ravintolat ja majoitusliikkeet saavat asiakkaita.

No onko sinne Turkuun festareille meneminen sitten edes matkustamista? ”Virallisen” määritelmän mukaan matkailu on toimintaa, jossa matkustetaan oman tavanomaisen elinpiirin ulkopuolelle korkeintaan vuodeksi (12 kk) vapaa-ajan viettoon, liikematkan takia tai muussa tarkoituksessa. Eli tämän mukaan kun matkustat Turkuun Ruisrockiin ja viivyt siellä viikonlopun, olet matkalla. Jos asut Helsingissä, Turku tuskin kuuluu tavanomaiseen elinpiiriisi.Mutta esimerkiksi kesämökille matkustaminen taas ei ole matkailua, koska siellä käydään niin usein ja siinä mielessä se kuuluu tavanomaiseen elinpiiriisi, vaikka saattaisikin sijaita aika kaukana vakituisesta asuinpaikastasi.

Okei, mutta nyt takaisin siihen, että mitä meiltä Suomesta löytyy. Suomessa on esimerkiksi 7 UNESCOn maailmanperintökohdetta. Enpä kuulkaas tiennyt tuotakaan ennen kuin tammikuussa aloitin matkailualan opinnot. Vähän noloa joo, tiedetään. En muistaakseni edes tiennyt, että Suomenlinna on listattu maailmanperintökohteeksi. Sen lisäksi muita kohteita ovat Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Merenkurkun saaristo, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäki ja Struven ketju. Listalle on myös ehdotettu mm. Astuvansalmen kalliomaalauksia (ehdotettu vuonna 1990, olen muuten vieraillut kyseisillä kalliomaalauksilla muutamaan otteeseen!) ja Paimion sairaalaa (ehdotettu vuonna 2004).

Kuusamosta esitystä varten tietoa tutkaillessani huomasin että onhan sielläkin vaikka mitä kivaa. Laskettelua nyt tietysti, kun Ruka, Suomen toiseksi suurin laskettelumesta sijaitsee Kuusamon alueella. Ja muutakin talviurheilua löytyy. Mutta kesällä Kuusamossa voi harrastaa eräretkeilyä, koskenlaskua, golfia, ratsastusta, eläinsafarointia ja vaikka ties mitä. Kuusamoon on myös verrattain helppo päästä, kun siellä on oma lentokenttä. Eikä autollakaan matka ole aivan mahdoton, noin 800 km Helsingistä. Ruka.fi-sivujen mukaan Kuusamossa vierailee vuosittain yli miljoona matkalijaa, joista lentäen Kuusamoon saapui noin 94 000 vuonna 2009. Tammikuussa 2013 Suomessa oli yhteensä 1 361 168 yöpymistä. Tästä 753 715 oli kotimaisia yöpyjiä, eli noin puolet (tieto otettu MEK:in tilastoista). Tästä voidaan päätellä, että myös me suomalaiset matkailemme kotimaassamme (mutta itse kyllä uskon, että suurin osa noista kotimaisista yöpyjistä on olleet jonkinlaisella työmatkalla).

Ainakin itselleni Suomessa matkustaminen kuulostaa jotenkin.. hölmöltä. Tai siis, enpä jotenkin ole ajatellut että voisi tehdä viikon lomareissun jonnekkin Kalajoelle. Kyllä sitä jotenkin automaattisesti ajattelee, että lomalle lähdetään ulkomaille ja kauas. Ei Suomessa matkustaminen tunnu samanlaiselta lomamatkalta. Miksiköhän asia on näin?

Talvellahan nyt on ihan ymmärrettävää, että työntövoimatekijät kuten pimeys ja kylmyys ja paska sää ajavat meitä matkustamaan sinne, missä on lämmintä ja mukavaa. En ainakaan itse epäröisi hetkeäkään, jos käskettäisiin valita viikon Lapin reissun ja Thaimaan matkan väliltä. Kyllä mä sinne Thaimaahan mieluummin lähtisin. Kesällä on kuitenkin toisin. Silloin ei tule niin herkästi lähdettyä maan rajojen ulkopuolelle – mutta ei sitä toisaalta tule kotimaassakaan matkailtua. Omasta mielestäni syy matkustamattomuuteeni johtuu siitä, että Suomen matkailua ei ole tehty suomalaisille houkuttelevaksi. On ne tietyt asiat mitä meillä promotaan ja erityisesti ulkomaisille matkailijoille suunnattuna – ”Tule tapaamaan Joulupukkia ja näe revontulet!” ”Eksoottinen pohjolan yötön yö!” Noi on sellasia asioita, jotka on meille tuttuja eikä me paljoa korvaamme letkauteta kun joku hihkuu siitä, että artsi paistaa kellon ympäri.>Jotenkin Suomea pitäisi myydä enemmän myös suomalaisille. Ja kannustaa meitä tutustumaan myös omaan maahamme sen sijaan, että aina lähdettäisiin muualle. En sitten tiedä, johtuuko se pääkaupunkiseutulaisuudestani vai mistä, etten ole kovin kiinnostunut matkustamaan Suomessa (vaikka toki viime aikoina olen kyllä alkanut kiinnostumaan), vaiko siitä että olen reissannut niin paljon jo muualla maailmalla että Suomessa matkustaminen kuulostaa siihen verrattuna tylsältä?

No miksi niitä ulkomaisia turisteja sitten tulee tänne kylmään pohjolaan? Tästäkin on varmasti tehty tutkimuksia, mutta en nyt lähde niitä kaivelemaan sen enempää vaan heitän ideoita ihan omalta lonkalta – Suomessa kiinnostaa talvi ja kaikki siihen liittyvä (talvi voi olla erittäin eksoottinen kokemus jollekkin, jonka kotimaassa ei paljoa lunta nähdä), sitten ne ”pakolliset” jutut eli se yötön yö, Joulupukki, revontulet ja niin edelleen. Suomalainen musiikki ja muotoilu kiinnostaa ihmisiä ja siten he haluavat tulla käymään tässä kaukaisessa pikkumaassa josta nuo asiat ovat peräisin. Suomea usein mainostetaan kaikilla kummallisuuksilla kuten saappaan- ja kännykänheitolla, eukonkannolla, avantouinneilla, saunomiskilpailuilla ja kaikella tämmösellä. Ihmiset sitten maailmalla ajattelee, että pitäähän sitä lähteä katsomaan, mitä ne suomalaiset hullut oikein siellä puuhaa.

(Mutta kaikesta huolimatta esimerkiksi risteilymatkustajat vierailevat useammin esim. Tallinnassa, Pietarissa ja Tukholmassa kuin Helsingissä, vaikka laiva pysähtyisi myös Helsingissä. Helsinkiä ei promota muiden kohteiden ohella niin paljon, vaan se on vielä vähän jäänyt taustalle.) Ehkä tulevaisuudessa Suomesta tulee kiinnostavampi matkailumaa – myös meille itsellemme.

Ainiin, piti vielä mainita syy, miksi jotkut eivät halua matkustaa Suomeen. NO SE KYLMYYS. ”Siellä on niin kylmä, että varmaan kuolisin” kuului erään japanilaisen tuttavani suusta kerran. Kieltämättä talvi ei aina ole kaikista houkuttelevin aika vierailla esim. pääkaupunkiseudulla, koska lunta tupruttaa vaakatasossa siihen malliin että meinaa tukka lähteä päästä. Pakkasasteista puhumattakaan. Ei kiva.

Matkustaisitko sinä Suomeen/Suomessa? Kiehtooko Suomi sinua matkailumaana? Onko täällä matkailussa mitään järkeä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.