Metallia mobiilisti matkoilla

Julkaistu Blogiyhteistyö, Metallia matkassa, Musavisa | 4

Tämän blogin nimestä ei ole ihan hirveä vaikea päätellä, mistä se on syntynyt. Blogin takana häärii kaksi heavy-musiikkiin hyvinkin mieltynyttä pitkätukkaa (tosin oikeasti vain toisella meistä on pitkät hiukset, Markuksella on alkanut kuontalo jo harventua kasvamisen sijaan, mutta ei anneta sen haitata menoa) ja vaikka sitä toisinaan tulee kuunneltua muutakin kuin kirkonpolttoheviä (vaikka kaltaiseni metallipuristi ei sitä suoraan haluakaan myöntää), niin kyllä niillä metallimusiikin sulosoinnuilla on suurin vaikutus elämässämme ja matkoilla. Yksi matkojemme agendoista onkin ollut ottaa selvää paikallisesta metallikulttuurista – yksinkertaisesti siitä syystä, että metallimusiikki on vaan niin sairaan hyvää ja sitä fanittavien ihmisten joukosta löytää mahtavia sieluntovereita. On myös ollut erikoista huomata, kuinka metallimusiikki yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa. Vaikka olisi kuinka vastakkaisesta kulttuurista kotoisin, niin jos yhteinen sävel löytyy metallimusiikin kautta, ystävyys on takuuvarmaa. Suomalaisena tuppisuuna on jotain sanottavaakin, kun keskustelu kääntyy metallimusiikkiin. Mitä tulee itse musiikin kuunteluun, meistä kahdesta Markus on se, joka jaksaa tutustua juurta jaksaen kaikkien festareilla soittavien bändien levyihin, kun itse menen kuuntelemaan sitä bändiä, minkä lavaa kaljateltta on lähimpänä. Tästä huolimatta, tärkeintä on, että musiikkia kuunnellaan ja siitä nautitaan.

Vielä 10 vuotta sitten raahasin Japanin vaihto-oppilasvuodelleni mukaan suurin piirtein koko levykokoelmani. Olihan mp3-soittimet ja minidisc tuolloin jo keksitty, mutta meikäläisellä veskassa kulki vielä kannettava cd-soitin. Levyjä varten oli sentään sellaisia muovitaskuja, ettei tarvinut kansineen kuljettaa. Kolme, neljä vuotta sitten kun kiersimme Aasiaa 6 kuukautta, mukana oli iPod ja läppäri, joiden sisuksissa olevilla musiikeilla piti pärjätä koko reissu. Vaikka siellä oli vuorokauden verran musiikkia tarjolla, niin kyllä jo ensimmäisen parin kuukauden kuluttua alkoi tuntua siltä, että renkutukset alkoivat tulla korvista ulos. Intiasta ostettiin jotain levyjä mistä ei edes tiennyt mitä ne sisältää, jotta olisi jotain muutakin kuunneltavaa – vaikka soihan siellä toki musiikki joka paikassa, mutta ei se intialainen pop-musiikki ihan niin sykähdyttänyt kuitenkaan.

Nepalilaisen metallibändin keikalla Kathmandussa 2012

IFPI Finlandin tilaaman tutkimuksen mukaan suomalaisten suosituimmiksi musiikinkuunteluvälineiksi nousevat autoradio ja tietokone. (Yle 22.12.2014) Ei siis ihme, että mullakin on usein ollut läppärillinen musiikkia mukana reissussa. Tutkimuksessa huomattiin, että suomalaiset ovat mobiilikuuntelun kehitysmaa, mikä on melkoisen yllättävää, sillä mehän olemme kännykkäkansaa! Yli 30-vuotiaat eivät kuulemma osaa edes käyttää tarjolla olevia musiikinkuuntelupalveluja (Spotify, Deezer jne.) No, voin kyllä jotenkin ymmärtää, sillä ensimmäisen älypuhelimenkin hankin vasta pari vuotta sitten. Sitä ennen musiikkia kuunneltiin kaikella muulla. Meidän perheen 32-vuotiaalla Markuksellakin oli pitkään jonkunlainen antiikkinen mp3-palikka pyörimässä taskun pohjalla, kunnes se tässä taannoin hoksasi että musiikkia on nykyään helpommin saatavilla älypuhelimen avulla eikä ennen reissuun lähtöä tarvitse käydä enää läpi sitä samaa, pitkää ohjelmanumeroa – mitä musaa valitsen reissulle mukaan, kun tila laitteessa on rajallinen.

Täytyy kyllä myöntää – meikäläinenkin on vielä aika lapsenkengissä tämän mobiilikuuntelun kanssa. Siis kyllä, olen toki älypuhelimella kuunnellut musiikkia siitä lähtien kun sellaisen hankin, mutta vasta viime aikoina katseeni on kiinnittynyt suoratoistopalveluihin ja päätin antaa Spotifylle uuden mahdollisuuden. Joskus silloin vuosia sitten kun Spotify tuli, käytin sitä tietokoneella, mutta se sitten jäi. Latasin muutama viikko sitten Spotifyn puhelimeen ja kokemus oli hyvin yllättävä – täältähän löytyy kaikki meikäläisen lempibändit. Aiemmin sieltä ei tuntunut löytyvän mitään, joten palvelu on huomattavasti parantunut vuosien mittaan.

Musat korville ja matkaan!

No, miten mobiilikuuntelu sitten liittyy matkailuun? Siinä määrin, että on aika jättää läppärimusiikit ja cd-levyt kotiin kun lähtee kiertämään maapalloa, luottaen mieluummin siihen taskussa kulkevaan älypuhelimeen, jonka sovellukset mahdollistavat musiikkipuolen hoitamisen täysin. Vie huomattavasti vähemmän tilaa rinkassa.

Monesti tuolla maailmalla huitelee kuitenkin vailla internetyhteyttä, joten esimerkiksi Spotifylla pitää muistaa rakentaa soittolistoja valmiiksi ja hankkia Premium-ominaisuus, jotta niitä voi kuunnella ilman internetyhteyttä (offline-kuuntelu). Ehkä hieman vaivalloista, mutta palkitsee tekijänsä myöhemmin – kun pari siirtymistä on kuunnellut jotain soittolistaa, voi seuraavassa etapissa yhteyksien äärelle päästessään rakentaa kokonaan uuden soittolistan ja mullistaa seuraavan siirtymisen eri musiikeilla. Tämä on omasta mielestäni ehkä yksi kätevin juttu, sillä kuten jo alkuun totesin, puoli vuotta samoja levyjä (vaikka niitä oli paljon) kuunneltuani alkoi pikkuhiljaa jo kyllästyttämään. Tavallisen soittimen tai puhelimeen ladattujen musiikkien kanssa on myös riski, että että musiikki ”loppuu kesken”, varsinkin jos on pidempi reissu kyseessä.

Sitten kun reissussa vielä onnistuu bongaamaan jonkun uuden tuttavuuden, voi heti kuunnella palvelusta sen musiikkia (ellei ole liian undergroundia, tosin Spotifystakin tuntuu löytyvän yllättävän paljon sellaisia bändejä joiden ei ajattelisi ihan joka jantterin fiilistelevän, esim. norjalainen bläkkisorkesteri Taake). Suoratoistopalveluiden käyttämisestä voi lukea lisää esimerkiksi Suomen musiikintuottajien kampanjasivulta.

Festarireissujen jälkeen voisi olla kiva esimerkiksi rakentaa soittolistoja ja fiilistellä menneen viikonlopun bändejä matkalla takaisin kotiin – tai seuraavaan kohteeseen.

Mitähän musiikkia sitä voisikaan kuunnella Tharin erämaassa yötä viettäessään?

Aiemmin kun olisin raahannut reissuun vaikka vanhat LP:ni (kyllä, minulla on vielä niitäkin!), niin pakko on nyt luovuttaa tämän teknologisen kehityksen edessä ja siirtyä pikkuhiljaa kätevämpiin tapoihin kuluttaa musiikkia sekä kotona, että matkoilla. Monesti musiikin kuuntelu näyttelee myös osaa reissukuumeen tai -fiiliksen nostattamisessa. Itselläni on ainakin tiettyjä biisejä tai levyjä, jotka jollain tavalla kytkeytyvät matkailuun (tämä ei nyt ole metallia, mutta The Beach-elokuvan soundtrack on yksi). Niitä kuullessa tuntee jo sen lämpimän rantahiekan varpaissaan ja kuulee meren aaltojen kuohun. Yhden talven taisin kyseisen soundtrackin voimalla raahautua aamuisin sateessa ja tuulessa töihin, kun tiesin, että edessä häämöttää palkinto Thaimaan auringon alla.

Meillä kun tuo matkustelu- ja musiikkitouhu on ollut viime aikoina hyvin heavy-painoittesta, rakensimme yhdessä Markuksen kanssa Metallia Matkassa-soittolistan johon on koottu meidän lempparibiisejä kyseisen musiikkitaidelajin edustajilta. Soittolista koostuu bändeistä, joita ollaan reissuilla kuin kotimaassakin nähty livenä tai kuunneltu. Tuodaan esille myös kotimaisia heavypumppuja, sillä nehän ne vasta reissuilla keskustelua herättävätkin, kuten taannoisella Japanin matkallamme Tokion metalliskeneen tutustuessa. Hieraisimme myös Nepalissa eräässä pikkukylässä vierailessamme silmiä kerran jos kaksikin, kun vastaan käveli paikallinen kaveri Children of Bodom-paita päällä. Myöhemmin meille selvisi, että metallimusiikki on aika kovassa huudossa Nepalissa. Eräs metallimusiikkiin ja matkailuun liittyvä muisto on vielä Summer Breeze-metallifestareilta Saksasta, kun Korpiklaanin keikalla noin 10 000 saksalaista lauloi mukana Juodaan Viinaa-kappaleen aikana. Mutta nyt volat kaakkoon – ja kuuntelemaan! \m/


Postaus on toteutetty yhdessä IFPIn eli Suomen musiikkituottajien kanssa.


Miten musiikki on tai voisi olla mukana teidän reissuilla?

4 Responses

 1. Mulla kans musiikinkuunteluun on spotify puhelimessa ja läppärillä ja premium niin toimii kaikkialla maailmassa. Aluksi tuntu tyhmältä maksaa kymppi kuussa, että voi käyttää jotain musa appiä, mutta kun miettii paljon jokunen vuosi sitten laitto kuukaudessa levyihin jotka naarmuuntui ja hajosi niin ei se kymppi enää tunnukkaan isolta rahalta :D Itse kyllä pidän spotifystä tosi tosi paljon! Deereziä en oo ikinä kokeillut, onko mitään tietoa millanen se on ja onko siellä kuinka laajasti musaa? :)

  • Anne
   |

   Se kymppi on kyllä pieni vaiva siitä, mihin kaikkeen sillä premiumilla pääsee käsiksi :) Ehdoton, jos kuuntelee yhtään enempää musiikkia. Ja lisäks ei tarvii kuunnella niitä mainoksia. Aikasemmin kitsastelin kaiken maksullisen kanssa, mutta nykyään sitä maksaa mieluummin pienen summan jonka seurauksena elämä helpottuu. Tietysti onhan tuo vuositasolla aika suuri summa, mutta jos tosiaan lähtee vertaamaan esim. cd-levyjen ostoon, niin edulliseksihan se tulee. Tarjolla kun on niin paljon musiikkia :)

   Tuota Deezeriä en oo kokeillut joten en yhtään osaa sanoa, minkälainen se on. Ilmeisen suosittu se kai Spotifyn ohella taitaa olla.

 2. Mielenkiintoinen blogiyhteistyö ja hyvä postaus! Mun mielestä kymppi kuussa on lopulta tosi vähän premiumista, vaikka mulla itselläni ei sitä olekaan käytössä. Offline-listat kuulostavat huipuilta ja kiva kuulla, että Spotifystä löytyy nykyään niin paljon kaikenlaista. En ole aikoihin käynyt katsomassa valikoimia. Ehkä siellä on nykyään funkia ja jazziakin enemmän. En tykkää kuunnella musaa nappikuulokkeilla ja yleensä yritän minimoida puhelimessa päällä olevat sovellukset akun sääästämiseksi, joten en ole ainakaan toistaiseksi edes kuunnellut musaa puhelimella. Olen siis fossiili, mutta minkäs teet. :D

  • Anne
   |

   Mäkin yllätyin, kun pitkästä aikaa menin sinne, että sieltä löytyy niin paljon musiikkia verrattuna entiseen. Olen välillä kironnut kun ei puhelimesta ole löytynyt mieluista kuunneltavaa, siihen tuo Spotify nyt kyllä tuo hyvän ratkaisun. Onhan se vuositasolla aika paljon (yli 100 euroa vuodessa), mutta pitäisi vain ajatella että ostaa kympillä vähemmän jotain muuta kuukauden aikana niin sen rahan voi sitten käyttää tuhoon premium-ominaisuuteen :)

   Mutta ei kaikki sovi kaikille, onneksi tuota Spotifya voi käyttää myös tietsikalla ja kuunnella musiikkia kaiuttimista, jos ei korvalapuilla halua puhelimesta kuunnella :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.