Miksi käydä festivaaleilla? – Ilosaarirock 2015

Julkaistu Festarireissut, Kotimaa 6

OIen viettänyt lähestulkoon kaikki aikuisikäni kesät suurempia tai pienempiä festivaaleja koluten. Aloitin festaroinnin muistaakseni vasta täysi-ikäisenä, mutta jäin kerrasta koukkuun. Käydessäni menneenä viikonloppuna juhlimassa perinteikästä Ilosaarirockia Joensuussa, mieleeni palautui – jälleen kerran – minkä takia olen alun perin alkanut käymään festivaaleilla.

Kesä

Suomen kesä on lyhyt, mutta vähäluminen. Ensimmäisten lämpimien päivien koittaessa alkaa mieleni tehdä jo ulos. Kuuntelemaan musiikkia. Tapaamaan ihmisiä. Juomaan. Syömään. Toisinsanoen festareille. Kesästä pitää nauttia täysin rinnoin, minulle tämä tarkoittaa rantasaunaa, uimista, makkaranpaistoa ja festareita.

Tunnelma

Festareilla käydään niiden hienon tunnelman vuoksi. Järjestäjät ovat (toivottavasti) tehneet kaikkensa vieraan viihtymiseksi. En keksi toista tilaisuutta, missä näkee samalla kertaa niin paljon iloisia, hymyileviä, tanssivia ja laulavia ihmisiä. Kaikki ovat kokoontuneet yhteen juhlistaakseen kesää hyväksi katsomallaan tavalla.

Musiikki

Musiikin ystäviä hemmotellaan joko hyvin spesifillä kattauksella tai – kuten tällä kertaa Ilosaaressa – varsin laajalla tarjonnalla eri tyylejä, sekä uutta ja vanhaa sekoitellen. Mikäpä sen mukavampaa kuin katsastaa omat suosikit, sekä antaa mahdollisuus uudenlaiselle musiikille, jota ei normaalioloissa tulisi kuunneltua. Toiset eivät katsele festareilla ensimmäistäkään bändiä, toiset taas juoksevat aikataulun kanssa lavalta toiselle bongatakseen jokaisen esityksen – kaikki on sallittua. Tänä vuonna kiinnitin myös huomiota Ilosaaren erittäin metallipainotteiseen kattaukseen, joka sulatti heviukon sydämen syväjäästä. Laajan valikoiman ansiosta metallimusiikkiin tottumattomankin on helppo lähteä tutustumaan raskaampiin saundeihin.

Ystävät

Jotkut lähtevät matkaan yksin, toiset isommalla porukalla. Yksin lähtenyt saattaa palata viikonlopun jäljiltä uusien ystävien kanssa, porukka taas kollektiivisen kokemuksen johdosta entistä tiiviimpänä yksikkönä. Festivaalit ovat mitä mukavin ympäristö kokoontua yhteen ja tavata ystäviä mahdollisesti eri puolilta Suomea, jopa eri puolita maailmaa.

Perinteet

Festivaaleja tulee ja menee. Joillekin festivaaleille mennään koska on menty aina. Perinteisimmät saattavat olla kokeneet jo sukupolvenvaihdoksen. Kaikki ovat kuitenkin yhtä tervetulleita vauvasta vaariin!

Selviytyminen

Aurinkoa, vettä, hellettä, viimaa – sääilmiöiden ei saa lannistaa tunnelmaa. Mikään viidakkovaellushan festivaali ei kuitenkaan ole, mutta muutamia seikkoja kannattaa etenkin kokemattoman eräjorman ottaa huomioon. Kuinka pitää itsensä kuivana ja lämpimänä rankkasateen sattuessa? Mitä tehdä jos kadottaa ystävänsä? Entäpä oikea nesteytys helteellä? Onneksi paikalla on usein ammattilaisia auttamassa, joten täysin yksin ei untuvikon tarvitse ongelmineen olla. Selviytyminen hieman epätavallisissa olosuhteissa on omiaan rikkaamman kokemuksen saavuttamiseksi.

Ruoka

Menneiden vuosien vettyneet kebablautaset sekä kylmä pyttipannu ja lämmin olut-kombot ovat saaneet (onneksi) väistyä oikean ruoan tieltä. On ollut ilo seurata, kuinka festareilla on panostettu yhä entistä enemmän ruokahuoltoon. Tällä kertaa Ilosaaressa jouduin jopa kiirehtimään maistaakseni haluamani annokset – oli kikherne-nokkosburgeria, tofuhampaaria ja toinen toistaan maistuvampaa nuudelihässäkkää. Erityisesti kasvisruoan yllättävän hyvä laatu ja määrä ovat erittäin tervetullutta kehitystä!

Rakkaus

Kesä saa tunnetusti lemmen leiskumaan! Festivaaleille voi tulla rakkauden kanssa tai uutta etsimään. Tapasinhan aikoinaan festareilla tytön, jonka kanssa päädyin lopulta naimisiin.

Tanssi

Zen Cafen sanoin: ”ja jos tanssit, tanssi kunnolla ja tanssi niin kuin nainen älä laske askeleitas anna mennä.” Juhliminen on sallittua, ja tuskin mistään löydät yhtä suurta tanssilattiaa kuin festareiden päälavan edestä. Unohda murheet ja huolet ja anna musiikin viedä!

#festarit

Festivaalit ovat tulleet sosiaaliseen mediaan jäädäkseen. Tapahtumaa hypetetään jo usein kuukausia aikaisemmin, joten itse pääpäivän koittaessa tunnelma on varmasti huipussaan. On myös mukavaa tutkailla festarin aikana ja sen jälkeen mitä muut ovat puuhaillet. Näin muutaman päivän juhla on entistä pitkäikäisempi ja kokonaisvaltaisempi kokemus.

Laittautuminen

Pukeutumista saatetaan suunnitella pitkään ja hartaasti, tai sitten vetäistään ylle mankini. Asu on vapaa, mutta toivottava. Festareillä törmää väistämättä toinen toistaan mielenkiintoisempiin hahmoihin.

Matka

Festivaalit ovat matka itsessään. Se voi olla matkaan päätarkoitus, tai osa matkaa. Festivaalien perään voidaan matkata naapurikylään tai toiselle mantereelle. Jo sinänsä uuvuttava ajomatka saattaa aiheuttaa mukavaa kihelmöintiä vatsassa määränpään häämöttäessä. Yksinkertaisimmillaan festarimatka voi alkaa alueen porttien avautuessa ja päättyä niiden sulkeutuessa – matkalta palataan useimmiten monta tarinaa rikkaampana.

Festarikausi alkaa olla tääs ältä erää taputeltu. Toivon hartaasti seuraavalle vuodelle jälleen lisää mahtavia elämyksiä.


Minkälaisia muistoja itselläsi on festivaaleilta?

6 Responses

 1. Venla
  | Vastaa

  Komppaan kaikkea! Festarit ja kesä kuuluu yhteen, ainoona huonona puolena on festareiden järkyttävät hinnat. Mä yleensä juoksen kattomaan bändiä bändin perässä aikataulu kourassa, mutta eihän millään festarilla itelle mieluisia bändejä oo koko ajan, eli onhan sitä aikaa yleiseen hengailuunkin. :) Tänä kesänä oon käyny Ruississa ja Qstockissa itekseni, ihan mielenkiintosta sekin.

  • Markus
   |

   Tuo hintapolitiikka on kyllä ehdottomasti pieni miinuspuoli, mitää ilmaista lystiähän festarointi ei tosiaan ole.. Mutta musta tuntuu että ainakin joissain tapahtumissa on pyritty inhimillistämään hintoja.. Tuskassa olut 7e ja (hyvä) ateria 10e ja Ilosaaressa olut 6,5e ja ravintolatason kasvisburgeri-ateria 14e, eli melkeinpä Helsingin keskustan hintoja. Kyllähän siitä jää huono maku vierailijallekin jos jokaisesta palvelusta yritetään vetää viimeisetkin rahat pois.

   Mitenkäs ruississa ja qstockissa oli hinnat ja palveluiden toimivuus muuten?

 2. AnnKat
  | Vastaa

  Voin allekirjoittaa kaiken juuri lukemani. Mieletön postaus!!!
  Nuorempana suurimpana syynä oli festareilla esiintyvät bändit ja niiden takia sitten kierrettiin kotimaan takapihafestareilta aina Eurooppaan asti. Festarit kuuluvat itsellä jokaiseen kesään, mutta ikä on ehkä tuonut hieman mukavuudenhalua ja enää se ettei festareiden yhteyteen leirintä ole enää samalla tavalla ensisijaisen tärkeää kun 10vuotta sitten. :D Onneksi festarikesä ei ole Suomessa yhtä lyhyt kuin itse kesä, niin vieläkin ehtii pyöriä muutamilla… Itsellä jatkuu ainakin vielä JurassicRockissa.

  p.s. Tän vuoden Ilosaari oli aika mieletön!!! :)

  • Markus
   |

   Kiitos!

   Täällä hieman sama.. Ilosaaressa on päästy majoittumaan kaverin porukoille täyshoidolla ja Tuskassa pääsee kotiin pötköttää. Ennen tosiaan parhaat bileethän oli aina leirinnässä. Pari vuotta sitten oltiin Saksassa Summer Breeze-festareilla ja kyllähän siinä 5 leiriytymispäivän jälkeen alkoi olla aika valmista kamaa, vaikka hauskaa olikin:D Ehkä taas joskus sitten!

   Ilosaari ei kyllä pettänyt tälläkään kertaa. Siellä on aina hyvä tunnelma ja järjestelyt pelaa, ei turhia jonoja vaikka porukkaa oli riittämiin! Jurassiccia katsoin minäkin, mutta reissua pukkaa päälle. Hauskoja festareita vielä loppukesäksi! :)

 3. Festarit on parhautta! Ihana tuo ensimmäinen kuva Ilosaaresta – niillä on näemmä nykyisin tuollainen samanlainen iso logo kuin muillakin festareilla, esim Szigetillä. Huippua! Aikoinaan kävin Ilosaaressa 12 vuotta putkeen, mutta sitten se jäi toisten festareiden jalkoihin. Nykyisin tulee käytyä tosiaan muualla ja vähän muillakin mailla festaroimassa. Into niihin ei ole siis kadonnut minnekään ;)
  Aivan huippua että olette löytäneet toisenne festeiltä!

  • Markus
   |

   Kyllä näin on! Ehkäpä tosiaan kotimaisillakin festareilla on haettu sellaista suuren maailman meininkiä! Mekin on käyty ulkomailla festaroimassa, mutta silti täkäläiset tapahtumat jaksaa kiinnostaa.. vaikka onhan se meininki muualla ehkä hieman eri! Kyllähän siellä tuppaa tutustumaan samanhenkiseen porukkaan, vaikka sitten naimisiin asti:D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.