Muutama vinkki Roomaan

Julkaistu Eurooppa, Italia 3

Ensikertalaisena menossa Roomaan? Juuh, niin olin minäkin. Aina uusia kohteita edeltää se sellainen pieni epävarmuus, että mitenköhän jotkut käytännön asiat paikassa toimivat. Netissä tietysti tulee tehtyä taustatutkimusta, mutta monesti jutut eivät selkeydy kuin vasta paikan päälle päästyään. Tässä muutama vinkki ja suositus Roomaa varten – niin ei tule lähdettyä sitten aivan ummikkona!

Hanki 1, 3 tai 7 päivän matkalippu Rooman julkista liikennettä varten (mikä sitten onkaan oma tarpeesi lipun voimassaolon ajan suhteen). Jos aiot käyttää vähänkin useammin julkista liikennettä, kannattaa unohtaa kertaliput ja hankkia sellainen lippu, jolla voi suhata metroissa, busseissa ja ratikoissa niin paljon kuin sielu sietää. Viikon lippu maksoi 24 euroa. Lippuja voi ostaa tupakkakiskoilta ja se tulee leimata ensimmäisellä kerralla kun astuu lippu kourassa kulkuvälineeseen. Kulkuvälineistä tai asemalta löytyy keltaisia pieniä pömpeleitä, johon lippu sujautetaan sisälle koneen leimattavaksi. Tämä on tärkeää – lippu ei astu voimaan, ennen kuin se on leimattu. Jos matkustaa leimaamattomalla lipulla ja tarkastajat sattuvat paikalle, voi saada sakot.

Roomassa pääsee liikkumaan melko kätevästi julkisilla. Kannattaa kuitenkin huomioida, että monet kulkuvälineet tuppaavat olemaan melkoisen ruuhkautuneita, erityisesti metrot ja ratikat! Tuntui, ettei edes ollut väliä mihin kellonaikaan ratikkaan astui, aina siellä sai olla kuin sillit suolassa. Ruuhkaisissa kulkuvälineissä kannattaa myös pitää käsilaukustaan kiinni eikä jättää lompakkoa farkkujen takataskuun. Saattaa kadota muuten aika nopeasti pitkäkyntisen mukaan. Omasta mielestäni bussit olivat kuitenkin esimerkiksi ratikoihin verrattuna huomattavasti ihmisistä väljempiä kulkuvälineitä. Monia samoja matkoja pystyy kulkemaan sekä ratikalla että bussilla, joten jos on hirveän ihmiskammoinen, kannattaa mieluummin valkata bussi. Tosin busseissa on sitten taas se huono puoli, että kyyti on välillä aika villiä eikä istumapaikkoja juuri ole, joten seisoskellessa saa tosissaan roikkua kaiteissa ja kahvoissa ettei lennä bussin kyydissä aivan mukkelis makkelis..

Juo ja tilaa kahvisi tiskillä. Säästät rahaa ja aikaa – pöytiin tarjoiltu kuppi kuumaa naposteltavan kera on kalliimpi, kuin että tilaat tiskillä ja jäät siihen nautiskelemaan. Me käytiin useampana aamuna hotellin lähikuppilassa aamusufeella ja tilattiin kahvit tiskiltä, mutta autoimme itsemme omatoimisesti kahvilan eteen katetulle katuterassille. Yhdessä kuppilassa pohdittiin, istahdetaanko pöytään vai mitä tehdään ja tarjoilija itse suositteli meille että tilaamme tiskiltä, sillä se olisi edullisempaa. Rehellinen tyyppi.

Kahvin nauttimisen lisäksi ei saa unohtaa alkuillan aperitiivejä. Roomassa, kuin Italiassa yleensäkin, ennen illallista on tapana suunnata aperitiiveille – lasillisille. Juoman kanssa tarjoillaan sitten myös jotakin pientä syötävää, alkupaloja, joissain paikoissa vähän enemmänkin ettei pieniruokaisen välttämättä tarvitse erikseen enää illallisella käydä. Rooman keskustassa tunnettujen nähtävyyksien ja isojen piazzojen läheisyydessä osataan kyllä sitten taas ottaa tyhmiltä rahat pois ja antaa vastikkeeksi ilmaa, eli kannattaa tarkoin valkata mihin puljuun rahojensa kanssa astelee.

Keskusta-alueen ravinteleista puheen ollen, ensimmäisenä Rooma-iltanamme satuttiin kulkemaan Bar del Ficon ohi, joka sijaitsee lähellä Piazza Navonaa. Paikka oli täynnä paikallisia ja ison piazzan läheisyydestä huolimatta kohtuuhintainen. Spritz maksoi 6 euroa ja baaritiskin vieressä notkui pöytä täynnä kaikenlaisia herkkuja, joita sai käydä satsaamassa niin paljon kuin sielu sieti. Harmi, ettei tullut mentyä toiste matkan aikana, sillä tykkäsin paikasta – suosittelen! Muutenkin ravintoloita ja aperitiivejä metsästäessä kannattaa poiketa sivukujille ja haahuilla vähän päämäärättömästi, jotta löytää edullisempia ja mielenkiintoisempia paikkoja. Roomassa on parhaimmillaan todella edullista syödä ulkona, pahimmillaan aivan törkeän riistonhintaista – jotkut ravintolat ovat ottaneet elämäntehtäväkseen turistien koijaamisen ja järkyttävien laskujen tuomisen pöytään. Kannattaa siis tarkoin katsoa, minne menee syömään ja tilaa vasta, kun käsissä on menu, jossa lukee hinnat. Luokkakaverin kauhutarina 150 euron kusetusravintolalaskusta piti meidät koko viikon varpaillamme..

Fat in Bangkok-blogin Katjan suosituksien mukaan käytiin Trasteveressä syömässä sellaisessa ravintolassa, kuin Ristorante Carlo Menta. Siellä oli hyvät, edulliset ruoat ja ripeä palvelu – paikka oli kuitenkin melkoisen suosittu, jonka seurauksena tarjoilijat vähän epämiellyttävästi hoputtivat asiakkaita poistumaan tuomalla laskun pöytään vaikka ei oltu pyydetty ja ruoatkin olivat vielä suurinpiirtein kesken. Siitä jäi vähän mielenkiintoinen maku suuhun, vaikka ruoka oli kuitenkin tosi maukasta. Kaikkihan sanoo, ettei pizzaa pitäisi syödä, mutta söin sitä molempina kertoina kun kyseisessä ravintolassa vierailtiin – enkä kadu! Oli ihan sairaan hyvää. Ja edullisella tarkoitan sitä, että pizzani maksoi muistaakseni 3 euroa. Yksi ihminen muutenkin syö ja juo helposti alle 10 eurolla Roomassa, jos vain katsoo, missä napaansa menee vetämään piukeaksi.

Forum Romanum ja Palatine-kukkula taustalla

Kun Roomaan mennään, niin pitäähän se Colosseum ja Forum Romanum käydä katsomassa. Olen samaa mieltä, kävin itsekin. Ennen matkaa tein taustatutkimusta netissä ja mieleeni jäi sellainen seikka, että näiden kahden nähtävyyden yhteislippu kannattaa ostaa Forum Romanumilta Colosseumin sijaan. Colosseumille on ajoittain aivan todella törkeät jonot ja mekin sitten netistä lukemieni vinkkien perusteella talsimme ensin Forum Romanumin yhdelle lipputiskille. Alle minuutissa oltiin saatu liput kouraan ja oltiin jo kiertämässä aluetta. Yhteislippu on voimassa kaksi päivää, mutta pitää ottaa huomioon, että sillä pääsee vain kerran päivässä sisään (kumpaankin kohteeseen), eli sitä ei fiksuna voi yhtenä päivänä käyttää ja sitten toisena diilata kaverille. Alle 25-vuotiaiden EU-kansalaisten kannattaa muistaa heilutella passiaan, ajokorttiaan tms. lippukassalla, koska hinnasta saa alennusta. Opiskelijakorteilla voisin kuvitella myös jotakin rabattia irtoavan.

Etsitkö tietoa Roomasta? Näkymiä vihreältä kukkulalta on Roomaan keskittyvä blogi, täynnä erinomaisia vinkkejä Roomaan suuntaaville.

Vinkkejä näiden kohteiden vierailuun myös esim. Chiquine-blogissa.

Löytyykö jotain hyviä vinkkejä Roomaan? Kommentoi tai linkkaa postauksesi alle! :)


Vinkkejä ja ideoita varten kurkkaa ihmeessä myös muut Rooma-aiheiset postaukseni!

Ostia Antica – entisaikojen Rooman kauppasatama

Rooman Kallio, Quartiere San Lorenzo

Ruokaa roomalaisittain

Huomioita Roomasta

3 Responses

 1. Heli
  | Vastaa

  Minun blogini ei paljon muuta sisälläkään kuin hyviä vinkkejä Roomaan :-) Suosituimmassa postauksessani on paljon samoja vinkkejä kuin sinullakin. Allekirjoitan siis vinkkisi enimmäkseen, ainoastaan tuossa juomien viemisessä katuterassille pitää vähän olla varovainen. Useimmissa tavallisissa baareissa se on ihan ok, mutta sitten on niitä, joissa se on brutta figura. Mutta nämä ovat sellaisia, että kyllä niistä yleensä näkeekin, ettei pöytiin sovi mennä, jos ei siitä maksa erikseen. Paljon. Bar del Fico on hyvä löytö, se on minunkin suosikkejani, mutta nykyään vähän turhan suosittu. Sen sijaan Carlo Mentaan kehottaisin suhtautumaan varauksella. Ruoka on ok ja halpaa, mutta siinäpä se onkin. Aika iso osa oudon halvalla myyvistä ravintoloista on rahanpesupaikkoja. Mafia on oikeasti olemassa.

  • Anne
   |

   Kiitos Heli valaisevasta kommentista! Taidan linkata blogisi postaukseenkin, sen verran paljon sieltä löytyy Rooma-juttuja jotka ovat varmasti kaikille sinne matkustaville hyödyllisiä. :)

   Nyt täytyy kyllä myöntää, että en tullut ajatelleeksi edullisten hintojen myötä mahdollisesti tapahtuvaa rahanpesua! Mafiasta puheenollen, yövyimme Roomassa erittäin hämyisellä alueella n. 10 minuutin ratikkamatkan päässä Terminiltä Via Prenestinaa pitkin, Via del Pigneton läheisyydessä. Kuulin ihan äsken luokkakaverilta, että Italian uutisissa oli ollut juttua alueesta ja kuvaa sen hotellin edustalta, jossa me yövyttiin ja aiheena oli alueella tapahtuvat mafian toimet (mm. huumeiden myynti). Että joo. Oli se kyllä selvää jo siellä ollessa, ettei niillä kadulla norkoilevilla tyypeillä ollut ihan puhtaat jauhot pussissa enkä kyllä kenellekkään pystyisi sitä aluetta suosittelemaan. :/ Harvoin missään maailmalla reissatessa on pelännyt, mutta siellä ei todellakaan voinut liikkua pimeällä yksin!

 2. Anu
  | Vastaa

  Ciao!

  Kiitos hyvistä vinkeistäsi, Anne!

  Täällä olisi myös matkavinkkejä Roomaan tarjoava nettisivusto:

  http://www.tripsteri.fi/rooma/

  t. Anu / Tripsteri :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.