Oletko vastuullinen matkailija?

Julkaistu Kestävä matkailu 20

Kuten aiemmassa postauksessani mainitsin, halusin palata vielä Vastuullisen matkailijan käsikirjaan ja sitä käsittelevään aiheeseen – eli vastuulliseen matkailuun. Kirjan on toimittanut matkailulehti Mondo ja sitä kirjoittamassa ovat olleet Heidi Kalmari ja Kati Kelola.

”Kestävä matkailu on taloudellisesti kannattavaa tuhoamatta ympäristöä ja paikalliskulttuureita. Siitä puhutaan eri lähteissä monin eri tavoin: ekoturismi, vastuullinen, ympäristötietoinen, reilu matkailu. Pohjimmiltaan kaikki termit viittaavat samaan asiaan painottaen hieman eri aiheita. Yhteistä kaikille on, että ne liitetään yleensä matkailun ympäristövaikutuksiin. Kestävästä matkailusta voidaan kuitenkin puhua vasta, kun ekologisuuden lisäksi huomioidaan matkailun taloudelliset ja sosiaaliskulttuuriset vaikutukset.” (SMAL 2014)

Reissaaminen. Se on ihanaa. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Aina on valmis valloittamaan uusia kohteita ja paikkoja maailmassa. Mieluusti myös sellaisia, missä muut eivät ole vielä käyneet. Jos pitkille reissuille ei päästä, pitää vähintään lentää johonkin eurooppalaiseen kaupunkiin viikonlopuksi. Pakkohan niitä irtiottoja arjesta on saada.

Nykypäivänä vihreiden arvojen korostamisesta ja kaikesta ”ekologisuudesta” on tullut vähän muotia. Jokainen haluaa näyttää kunnioittavansa ympäristöä kierrättämällä banaaninkuoret. Kotona saatetaan itseasiassa elääkin hyvin vihreiden arvojen mukaan, säästetään vettä, lajitellaan roskia, syödään luomua. Ulkomaille lähtiessä nämä arvot saattavat kuitenkin helposti unohtua – lyhyitäkin matkoja lennetään, kuivuudesta kärsivässä maassa käydään kaksi kertaa päivässä suihkussa, kylpyammeessa lillumista unohtamatta – lomalla kun ei lasketa.

Täytyy kyllä heti myöntää, että eipä meikäläinenkään mikään maailman vastuullisin matkailija ole aina ollut. Monessa asiassa olisi kyllä parannettavaa. Viimeisen puolen vuoden aikana olen tehnyt yhteensä 6 lentomatkaa (ja kaikki suhteellisen lähelle) ja 4 laivamatkaa. Lentokone on kaiken pahan alku ja juuri mitä tulee ympäristön saastuttamiseen ja laivat (erityisesti Itämerellä) tulevat hyvänä kakkosena. Viime kesänä matkustettiin maateitse Euroopassa, mutta omalla autolla. Toisaalta Natural Interestin* mukaan Helsinki-Bangkok lento tuottaa noin 2600 kiloa hiilidioksidia joka vastaa 15 000 km autoilun aiheuttamia päästöjä, että kyllä lentämiseen verrattuna se oma auto kuitenkin taitaa olla parempi vaihtoehto varsinkin jos kyydissä on useampia. Kaikista parashan olisi tietysti matkustaa esimerkiksi junalla.

Vastuullisen matkailijan käsikirjaa lukiessa tuli kyllä välillä aika voimaton olo. Sellanen fiilis, että olisikohan nyt kuitenkin parempi tyytyä jatkossa vain nojatuolimatkailuun. Ihminen on kuin kävelevä saastepommi ja on vain ajan kysymys, milloin me matkailijat olemme vetäneet tämän maapallon sellaiseen jamaan että sen jälkeen kukaan ei enää matkusta kyllä yhtään minnekkään. Muutenkin tuntuu että kaikki tällä pallolla menee ihan päin persettä. Sademetsiä hakataan, koralliriutat kuolee, eläinlajeja katoaa hotellien ja uima-altaiden tieltä, puhumattakaan siitä että Tyynellämerellä ajelehtii jättimäinen jätepyörre saastuttamassa ja hankaloittamassa milloin minkäkin katkaravun, kalan ja valaan elämää.

Matkailuala on yksi maailman nopeimmin kehittyvistä aloista. Nyt on kuitenkin tultu siihen pisteeseen, että alan toimijoiden – kuten myös matkailijoiden itse – pitää ruveta miettimään, kuinka toiminnasta saataisiin kestävämpää ja vastuullisempaa. Omilla valinnoilla voi vaikuttaa. Matkailusta on kuitenkin paljon hyötyäkin, monissa maissa suurin osa ihmisistä elää matkailun tuomilla tuloilla. Jos me jätetään matkustamatta, niin tilanne jossain paikassa voi muuttua entistä tukalammaksi.

Vastuullisen matkailijan käsikirjassa käsitellään aika laajasti vastuullista matkailua, mitä kaikkia asioita tulisi ottaa huomioon jne. mutta halusin listata tähän nyt muutaman asian jotka ovat tavallaan hyvin yksinkertaisia juttuja, mutta moni ei tule ottaneeksi niitä huomioon matkalle lähtiessään.

Suosi paikallista

On kyse sitten ravintoloista, majoituksesta tai matkatoimistoista. Buukkaa se retki mieluummin joltain Josélta. Esimerkiksi isoissa ketjuhotelleissa yöpyessä raha lähtee varmasti jonkun ulkomaalaisen omistajan lompakkoon. Majoitu siis mieluummin paikallisten perustamaan guesthouseen. Osta paikallisia tuotteita. Monissa maissa voi tukea paikallisia naisia ostamalla käsitöitä tms.

Mieti matkasi motiiveja – ja ajoitusta

Miksi haluat matkustaa juuri Etelänavalle? Kuka hyötyy sinne matkustamisesta? Kenen taskuun rahat matkastasi menevät?

On ymmärrettävää, että esimerkiksi me suomalaiset matkustetaan lämpimiin kaukokohteisiin sydäntavella kun työntövoimat (pimeys, kylmyys) kotimaassa ajavat meitä muualle. Toisaalta olisi hyvä miettiä, kannattaisiko sittenkin matkustaa peak seasonin ulkopuolella. Paikalliset matkailuyrittäjät saisivat tuloja täten ympäri vuoden ja matkailija itsekin saisi nauttia huokeammista hinnoista. Talvella voi mennä vaikka Serenaan lämmittelemään.

Mitä tulikaan tuettua

Erityisesti sellaisiin aktiviteetteihin, joissa on mukana eläimiä, tulisi suhtautua erittäin varauksella. Norsusafari kuulostaa tosi kivalta, mutta tee huolellinen taustatutkimus ennen safarin varaamista. Kohdellaanko eläimiä hyvin? Entä itsensä kuvauttaminen eläinten kanssa – huumatun tiikerin päällä makoilu kivojen profiilikuvien toivossa kuulostaa aika älyttömältä. Valitettavasti sitä kuitenkin tapahtuu.

Lapsi kerjäämässä likaisella kadulla Intiassa on musertava näky. Valitettavasti harvoin rahan antaminen lapsen käteen kuitenkaan ratkaisee mitään – vaan se varmistaa sen, että lapsi pysyy kadulla. Anna rahasi mieluummin järjestöille, jotka yrittävät toiminnallaan pitää lapset pois kadulta. Vapaaehtoisena työskentely ei ole poissuljettu. Pidä kuitenkin mielessä, onko Alepan kassan järkeä lähteä pariksi viikoksi maapallon toiselle puolelle opettamaan englantia. Kuka siitä oikeasti hyötyy? Omatunto puhdistuu, mutta mieti, voisiko apua antaa muilla keinoin.

Matkusta lähelle

Kotimaanmatkailu on ekologista. Ainakin Suomessa voi helposti liikkua paikasta toiseen suosimalla julkista liikennettä. Oma autokin on parempi kuin lentäminen. Tutustu vaihteeksi omaan kotimaahasi. Naapuripitäjästä voi löytyä vaikka mitä mielenkiintoista. Tutustuminen uuteen kaupunkiin voi olla yllättävän hyvää lääkettä matkakuumeeseen. Suomesta pääsee myös kätevästi maateitse esim. Ruotsiin, Norjaan, Venäjälle – niistäkin löytyy varmasti mielenkiintoista nähtävää.

Kaukomaihin kannattaa lähteä pidemmäksi aikaa. Lyhyemmät matkat kannattaa tehdä lähiympäristöön. Viikonloppu Pariisissa voisi muuttua vaikka viikonlopuksi Porissa. Ei ehkä kuulosta niin houkuttelevalta, mutta ken tietää mitä mielenkiintoista sieltä Porista voi löytyä jos ei ikinä lähde katsomaan!

Maassa maan tavalla – mutta muista myös omat arvosi

Paikallisia tapoja pitää kunnioittaa, mutta jos paikallinen tapa on heittää muoviroskat mereen, kannattaa pohtia tekeekö samoin itse. Jos kotonakin säästelet vettä, sitä voi myös säästellä kohteessa.

Tästä tulee ihan järkyttävä romaani jos vielä jatkan, sillä aihetta voisi puida loputtomiin. Annetaan kuitenkin puheenvuoro teille lukijoille. Joskus olisi hyvä mennä vähän itseensä ja pohtia itseään matkailijana. Miten, minne ja milloin mitä matkustan? Itselle tuli nyt ainakin sellanen olo, että hemmetti, kyllä nyt pitää vähän ruveta miettimään mihin sitä rahansa pistää ja miten sitä reissailee. Vaikka kyllä aina takaraivossa on sellainen kutina, että haluaa suosia paikallista ja tukea kestävää kehitystä niin ei se vaan aina oikein toteudu, suurimmaksi osaksi johtuen omasta laiskuudesta ottaa asioista selvää ja että toteuttaisi näitä pohdittuja asioita oikeasti. Jotenkin hävettää, että tuli tuosta noin vaan ostettua lennot New Yorkiinkin sen enempää miettimättä, olisikohan sittenkin kannattanut matkustaa jonnekkin lähemmäs.

Mietitkö ikinä mitä vaikutuksia omalla matkailullasi on? Kannattaako reissaaminen lopettaa kokonaan? Räjähtääkö maapallo?

Postauksen kuvat huhtikuiselta Porvoon päiväreissulta.

20 Responses

 1. Huippu ja tärkeä postaus Anne! Näitä juttuja tulee mietittyä itsekin todella paljon.. Olen potenut huonoa omatuntoa usein lentomatkustamisesta, mutta toisaalta sitten järkeillyt sitä sillä, että kun kasvissyöjänä osaltani ei tule päästöjä lihateollisuuden kautta (näiden päästöjen kun sanotaan kuormittavan maapalloa enemmän kuin se yksityisautoilu), niin ehkä teen siinä mielessä oman osani ilmastotalkoissa, vaikka toki suosin aina junia, kun se on mahdollista. Junamatkustaminen on kyllä mielestäni sitä parasta laatuaan! Pieniä ja paikallisia yrityksiä tulee tuettua kyllä aina, kun se vain on mahdollista ja olen ihan samaa mieltä tuosta eläimiin liittyvästä turismista, siihen tulisi aina suhtautua hyvin kriittisesti. Tuo kirja on kyllä saatava käsiin! (:

  • Anne
   |

   Elämän muiden osa-alueiden valinnoilla voi tietysti hakea tietynlaista ”tasapainoa” :) En tiedä, että tarviiko lentämiseen suhtautua kuin ruttoon, mutta kunhan vaan järkeilee sen. Joskus on pakko lentää, sille ei voi mitään. Yrittää sitten muuten matkustaa maateitse tai suosia muita vaihtoehtoja, viettää pidempiä aikoja kohteessa jne. Suosittelen kyllä kirjaa kovasti, se on aika tiivis paketti :)

 2. jonahi
  | Vastaa

  Asiaa! Mutta en menisi varauksetta sanomaan, että oma auto on lentokonetta parempi vaihtoehto. Mä tein joskus mahdollisimman tarkan laskelman ilmastopäästöistä, jossa vertailin kahta tekemääni reissua, toisessa matkustustapana oli mannertenväliset pitkät lennot ja toisessa Euroopan roadtrip henkilöautolla. Ja kyllä sille lentomatkalle vaan huomattavasti pienempi jalanjälki matkustettua kilometriä kohti tuli. Vaikka lentskari tietty absoluuttisesti saastuttaakin paljon enemmän kuin yksi auto, saa sen silti ahdettua täyteen ihmisiä ja tavaraa, toisin kuin henkilöauton jolla kulkee kaksi ihmistä kamppeineen, jolloin päästöt henkeä kohti muodostuu pienemmiksi. Musta kuulostaa ihan järkeenkäyvältä, että kyllä niiden lentokoneen kaikkien matkustajien on sillä järkevämpi matkustaa kuin jos kaikki ajaisi omilla autoilla saman matkan. Tässä nyt kyse siis vain pitkistä matkoista, lyhyillä sitten se auto varmasti onkin flygaria parempi. Vielä kun selvittäis, että missä se lyhyen ja pitkän matkan rajapyykki oikein kulkee! Näitä juttuja on supermielenkiintoista pohtia ja vertailla, nyt on matkaileva ympäristösuunnittelija oikein elementissään ;–)

  • Anne
   |

   Mulla nyt ei ole tässä mitään tarkkoja tutkimustuloksia joten perustelin väitteeni lähinnä tuon kirjan sanomaan. Kyllähän koneellinen ihmisiä kuulostaa tietysti järkevämmältä kuin auto, jossa on kaksi tyyppiä. Eikä autolla kannata lähteä ajamaan maapallon toiselle puolelle.

   Lentäminen kannattaakin silloin, jos lentää vähän ja viettää kohteessa pitkiä aikoja. Mutta jos lentää viikottain ympäri Eurooppaa, kannattaa ehkä harkita muita matkustusvaihtoehtoja. (:

  • jonahi
   |

   Aloin nyt oikein miettimään tätä hommaa :D Netin syövereistä löysin jonkun Finnairin lukeman jonka mukaan lentokone kuluttaisi noin 3 litraa polttoainetta/100 km/hlö tollasella HKI-BKK pituisella lennolla. Aika harva auto pääsee samaan, ja jo se 6 l/100km/hlö, jos autossa on kaksi ihmistä, on aika vähän. Kolmen ihmisen ehkä jo kannattaiskin matkustaa Bangkokiin autolla lentokoneen sijaan ;D

  • jonahi
   |

   Jep, totta :)

  • Anne
   |

   Autolla sitten matkaan vaan.. :D

 3. Tämä on tosi hyvää luettavaa, kiitos Anne! Vastaus otsikon kysymykseen: yritän olla vastuullinen matkailija. Suosin paikallisia ravintoloita ketjujen sijaan ja juurikin noita paikallisia retkiä tms. Tietysti mun hiilijalanjälkeni on tällä hetkellä sen verran suuri etten hyvällä omallatunnollakaan voi sanoa olevani ekologinen, mutta sille nyt ei voi mitään. Mutta yritän kaikessa muussa kyllä tsempata sitten ja tukea paikallisia. Shoppailu yksityisissä pikkuliikkeissä on lempipuuhaani ja pyrin siihen Suomessa ja Englannissa ja tietysti kaikkialla maailmalla – koen yrittäjien tukemisen tärkeäksi aikana kun ketjut valtaavat maailmaa.

  • Anne
   |

   Hyvä että olet miettinyt omia tapojasi reissata ja tuet paikallisia yrittäjiä jne. Se onkin hyvä lähtökohta kohti vastuullisempaa matkailua :)

   Valitettavasti nykyajan kiireinen elämäntyyli harvoin mahdollistaa mahdollisimman kestävät matkustusmuodot. Esim. liikematkustajien pitää olla lyhyen ajan sisällä maapallon toisella puolella, ei kenelläkään ole aikaa tehdä kuukauden mittaista laivamatkaa jos palaverissa on oltava seuraavana aamuna.

 4. Kaukokaipuun Nella
  | Vastaa

  Hieno ja ajankohtainen kirjoitus, joka pistää miettimään ja on aiheena vaivannut minuakin jo pidempään. Suomiretkeily on ihanaa ja pyrin sen pariin aina kun voin, mutta kuinka minäkin voisin kaikki aiheuttamani päästöt korvata.. En oikeastaan mitenkään, ainakaan täysin, tuskin ollenkaan, kai pitäisi vaan pysyä kotona sohvalla. Paha mieli tästä tulee mutta syystäkin. Hanaka aihe, johon ei oikein osaa reagoida tarpeeksi voimakkaasti. :/ Hyvä kirjoitus!

  • Anne
   |

   Mutta tärkeintähän on kuitenkin että pohtii näitä asioita kuin että sivuuttaisi ne täysin! Täydellistä ei voi tulla mutta ei kotiinkaan jääminen ole kuitenkaan kovin hyvä vaihtoehto. :)

 5. Kat
  | Vastaa

  Tän meijän reissun aikana on myös tullut pohdittua varsinkin tuota eläimiin kohdistuvaa turismia. Siihen on jotenkin ehkä helpointa kiinnittää ensimmäisenä huomiota ja vaikuttaa omilla valinnoilla. Mutta tyhmiä päätöksiä tulee tehtyä edelleen ja varmasti myös tulevaisuudessa, syynä ehkäpä semmonen hetkittäinen ajattelemattomuus kun ei olekaan joka hetki ihan messissä mukana. Hyvänä esimerkkinä meidän vierailu Bangkokin akvaarioon, joka oli ihan järkyttävä vain turisteille suunnattu spektaakkeli jossa eläimet oli vääränlaisissa tiloissa ja ihmisille myytiin poppareita. Ääh! Olin niin raivoissani, etten tarkistanut paikan tietoja ja pulitin 900 baht moisesta kidutuksen tukemisesta! Mutta jälkeenpäin kun menin kirjoittamaan omaa tulikivenkatkuista arviotani Tripadvisoriin niin paikkahan oli saanut loistavat arvostelut: ”ihana paikka lapsille” ”Paljon kaikkea nähtävää” ”mahtavat puitteet”. Eli eipä siellä olisi saanut ns. aitoa tietoa vaan juurikin sellaista turistien lomafiiliksen värittämää tarinaa missä ei olla ajateltu asiaa ollenkaan niiden eläinten kannalta.

  Me ollaan nyt lennetty niin paljon (melkein 30 lentoa 8kk aikana, haha), että siitä ei kyllä synninpäästöä tule hetkeen. Mä toivon, että koneita kehitettäisiin koko ajan, jotta niiden päästöt pienenisivät. Ainakin Norkku (eli Norwegian) kai otti nyt ihan käyttöön jotkut taloudellisesti ekologisemmat koneet joiden avulla se pystyykin lentämään halvemmalla Aasiaan.

  Tämä on kyllä sellainen asia joka pistää miettimään! Pitäisi löytää se kultainen keskitie omille teoille ja valinnoille josta ei tarvitsisi potea liikaa huonoa omatuntoa ja samalla voisi nauttia matkailusta täysin rinnoin :)

  • Anne
   |

   Lentokoneita kyllä kehitetään ja sitä myöten varmaan pystytään tekemään sellaisia koneita, jotka saastuttaa vähemmän mutta kuitenkin aika moni yhtiö lentää vielä tosi vanhalla kalustolla. Kaukana tulevaisuudessa ovat vielä sellaiset koneet, jotka eivät saastuttaisi nimeksikään. Kannattaa siis ainakin toistaiseksi suosia mahdollisuuden mukaan muita keinoja kuin lentämistä :D

   Mutta tärkeintähän on kuitenkin että ite kelailee näitä hommia ja kertoo myös muille, jos kaikki miettisivät pienessä päässään vähän että miten sitä matkustelee niin voitaisiin saada paljonkin muutoksia aikaan ja tehdä matkailusta kestävämpää. :)

  • Kat
   |

   Joo, ei niistä kyllä hetkeen mitään vähän saastuttavia tule! :D

   Mä kysyin poikakaverilta tästä aiheesta, että onko se miettinyt lentämistä epäeettisenä vaihtoehtona ja sen vastaus oli, että eipä sen poissaolo kauheasti vaikuttaisi koneen lentämiseen, reitti lennettäisiin silti. Sieltä taas pessimistisyyden äänitorvi kajautti totuuden esiin :D

  • Anne
   |

   Voihan sen asian noinkin nähdä.. Toisaalta, jos tarpeeksi moni äänestäisi jaloillaan niin ehkä reittiä ei enää lennettäisi! :P

   Lentäminen ei ole katoamassa mihinkään, ennemmin vaan lisääntyy, mutta sen takia olisikin syytä kehitellä juuri noita vähemmän saastuttavia lentokoneita jne. Toisaalta koko aika puhutaan, että kohta ne lentojen hinnat lähtee taas nousuun, että jos lentämisestä alkaa tulla tuskastuttavan kallista niin ei varmaan ole matkailijoilla niin pientä kynnystä ostaa lentoja ainakaan sellaiselle matkalle, jonka voisi taittaa jollain muullakin kulkuvälineellä..? Suomessa kyllä olisi eräällä junafirmalla aika laittaa hinnat sille tasolle, ettei lentäminen olisi edullisempi vaihtoehto..

 6. Tiina
  | Vastaa

  Hyviä pointteja! Paitsi Serenaan en kyllä suostuisi täältä Espanjasta lähtemään ;)

  Itse mietin melko paljon miten vaikutan maapalloon, ihan normiarjessa kuten myös reissatessa.
  Arkea eletään meillä tyytymällä vähään ja parasta on, kun saa ihan pienestä jotain suurta iloa irti. Yritetään kierrättää mahd. paljon ja nautiskellaan ilmaisista jutuista, kuten luonnosta ja hyvästä kotitekoisesta kasvisruuasta.

  Sitten reissatessa omatunto tietenkin kolkuttaa, jos jonnekin lennetään tai mennään moottorivoimin…Yritetään aina tehdä pidempiä reissuja, kun lennetään. Varsinkin pitkissä mannerten välisissä lennoissa kuukausi tuntuu aika lyhyeltä ajalta, mutta nyt syksyllä oli niin mainiot lentotarjoukset Väli-Amerikkaan, että niihin oli pakko tarttua! Reissauksesta on vaan niin vaikea tinkiä, varsinkin jos tulee mieletön mahis kohdalle…

  Ollaan tosi onnellisia, että täällä Espanjassa ei tarvi omaa autoa, vaan fillarilla ja kävellenkin pääsee hyvin, kun melkein aina aurinko paistaa. Tietty julkisiakin käytetään kun on pidempi matka kyseessä. Mutta tosiaan pyörälläkin voi tehdä pidemmänkin reissun, vaikka Saksassa jossa on tosi hyvät pyörätiet. Pyöräreissaus on ihan varteenotettava matkailutapa! Oikeesti!! :D

  Eläinten oikeudet onkin melkein se ykkösjuttu, johon reissuillani kiinnitän huomiota. Se nimittäin kertoo melkoisen paljon kansan ”sivistyksestä” miten eläimiä kohdellaan. Eläintarhat tulee kierrettyä kaukaa ja paheksuvia katseita saavat osakseen myös kaikki muutkin kurjat eläimistä hyötyjät. Välillä joutuu kyllä tippa linssissä todistamaan mitä kamalampia juttuja :(

  Mutta täytyy yrittää parhaansa, niin ehkä täällä pallolla on toivoa vielä… :D

  • Anne
   |

   Toivoa on, jos jokainen meistä kiinnittäisi tapoihinsa huomiota. Teillä onkin hyvä asenne elämään ja vastuulliseen matkailuun. :)

 7. Hanna
  | Vastaa

  Olipas tosi tärkeä ja ajatuksia herättävä postaus! Luin tän jo pari päivää sitten mutta nyt vasta ehdin kommentoimaan…

  Tämä aihe liittyy niin laajaan ilmiöön ja välillä kun alkaa miettiä näitä juttuja niin menee ihan pyörälle päästään. Tuntuu erittäin tärkeältä elää vastuullisesti, kun tiedostaa mihin suuntaan asiat on maapallolla menossa aika kovaa vauhtia. Mutta samalla tuntee olonsa voimattomaksi, kun ei tiedä missä se raja menee siinä, että haluaa kuitenkin tehdä elämässään asioita mutta ei haluaisi samalla välillisesti aiheuttaa maapallolle kurjuutta. Jos näin kärjistetysti ajatellen lopettaisi matkailun, niin samalla logiikalla pitäisi lopettaa hyvin monta asiaa ihan täällä arkielämässäkin. Näin kehittyneessä maassa asuvana tulee tavalla tai toisella käytettyä joka päivä niin paljon energiaa, vettä ja henkilöstä riippuen ostettuakin kaikkea mitä ei tarvitsisi. Ehkä se kohtuullisuus olisi avainasemassa, eli yrittäisi ”pihistellä” vähän kaikesta, mutta sillä tavalla ettei elämänlaatu kärsisi liikaa. Miettisi tarkemmin mitä ostaa, mitä syö, millä liikkuu, matkustaako kerran kuukaudessa lentokoneella ulkomaille vai kenties vähän harvemmin pidemmälle matkalle… Kaikkeen näihin tietenkin vaikuttaa muu yhteiskunta: luonnonvaroja käytetään sellaisiinkin yhteisiin asioihin mihin itse ei haluaisi ja myöskin työelämän kannalta viikonlopun mittaiset lomat Eurooppaan ovat helpommin toteutettavissa, kuin parin kuukauden poissaolot reppumatkailemiseen.

  Lyhyet matkat ovat varmaankin juuri niitä pahimpia vastuullisuuden kannalta lentomatkojen vuoksi. Sen sijaan kun menee pitkäksi aikaa jonnekin niin tilanne voi kääntyä ehkä jopa plussan puolelle, ainakin joltain kantilta katsottuna. Köyhemmässä maassa pidemmän aikaa oleskellessa tulee kaikinpuolin kulutettua paljon vähemmän kuin kotimaassa, kun syö lähinnä paikallisia ruokia, ei shoppaile kun ei mitään ostettavaa juuri ole tai tarvetta tehdä sitä, liikkuu vain junalla tai bussilla eikä niilläkään läheskään joka päivä, ei tuhlaa kuumaa vettä kun sitä ei välttämättä ole jne… Näin ainakin olen kokenut asiat Aasiassa reissatessa. Ne kuukaudet kun olisi viettänyt Suomessa olisi kuluttanut varmaankin paljon enemmän.

  Tää meni nyt aika ympäristöpainotteiseksi, mutta tuntuu että siihen tämä loppujen lopuksi tiivistyy. Jos täällä ei ole yhtäkään puuta eikä pisaraakaan puhdasta vettä niin ei täällä myöskään ole ihmisiä :/ Kaiken kaikkiaan joku tasapaino olisi varmaankin paras keino: pitää yrittää kantaa kortensa kekoon välttämällä ylimääräistä tuhlausta ja miettimällä mistä ne elämän ilot oikeasti tulee, mutta kuitenkin muistaa myös nauttia elämästä. Sitten kun kaikki lopulta ajattelee näin niin ehkä yhteiskunta vihdoin muuttuu sellaiseksi että maapallon tulevaisuus on hyvissä käsissä.

  • Anne
   |

   Hyviä pointteja toit esille!

   Ja matkustamisen lopettaminenhan ei kuitenkaan ole se ratkaisu. Kuten sanoit, niin ainakin pidemmillä matkoilla tilanne voi kääntyä ”plussan puolelle”, kun kuluttaa muuten vähemmän kuin kotimaassaan. Jos lopettaa matkustamisen kokonaan, tyrehdyttää elinkeinon monelta muulta ja sitä myöten hommat lähtee menemään taas huonompaan suuntaan. Eli kannattaa matkustaa – kunhan tekee sen vain vastuullisesti :)

 8. […] Oletko vastuullinen matkailija? (Metallia Matkassa) […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.