Oliwa, yksi Gdanskin kauneimmista

Julkaistu Puola | 1

Aurinkoisena sunnuntaipäivänä päätin hypätä junaan ja hurauttaa muutaman pysäkin Gdanskin puolelle, Oliwaan. Olin vieraillut kerran aiemmin kyseisessä kaupunginosassa, mutta vain aseman välittömässä läheisyydessä, eräässä hevikansalle suunnatussa räkäisessä juottolassa. Näin iltapäivällä ja vielä pyhäpäivänä moista syntiä ei ole sopivaa harjoittaa, joten olin ottanut sen sijaan tällä kertaa tehtäväkseni mennä katsastamaan paikallisen hautuumaan.

Oliwan juna-asemalta lähdin karttasovelluksen osoittamaan suuntaan, eikä matkaa läheiselle hautausmaalle pitäisi olla paljoakaan. En ollut ottanut hirveästi selvää, mitä muuta mielenkiintoista Oliwasta voisi löytyä, joten olin positiivisesti yllättynyt pöllähtäessäni yhtäkkiä keskelle valtavaa, vehreää ja barokkisävytteistä puistoa, Park Oliwskia.

park oliwa, gdansk oliwa, gdanskin nähtävyydet, sightseeing in gdansk, park oliwski

park oliwa, gdansk oliwa, gdanskin nähtävyydet, sightseeing in gdansk, park oliwski

park oliwa, gdansk oliwa, gdanskin nähtävyydet, sightseeing in gdansk, park oliwski

Oliwan puistossa vierähtäisi varmasti helposti kokonainen päivä. Jo paikasta toiseen tallustelemiseen saa kulumaan huomattavasti aikaa, mutta kävelyn lisäksi siellä pääsee vierailemaan mm. kahdessa eri museossa (joista toinen on oikeastaan rokokootyylinen palatsi), kasvitieteellisessä puutarhassa ja hienossa katedraalissa. Museoihin en tällä kertaa jaksanut mennä sisälle asti, mutta kävin nopeasti kasvitieteellisen puutarhan ”kasvihuoneessa” kääntymässä ja kurkkaamassa myös vaikuttavassa Oliwan katolisessa katedraalissa sisällä. Puiston historia ulottuu muuten aina 1400-luvulle, mutta nykyisessä muodossaan sen on ollut 1700-luvulta asti. Julkisena puistona se on toiminut vasta vuodesta 1860.

Puistossa oli uskomattoman paljon sakkia ja Puolassa asuessani olenkin huomannut, että täällä tykätään lähteä vapaapäivinä kodin uumenista ulkoilmaan. En tiedä, miten talvi muuttaa asioita (kenties ajaa ihmiset sisälle ravintoloihin ja ostoskeskuksiin, ei sekään huono ajatus ole), mutta jotenkin Suomeen verrattuna puolalaiset tuntuvat olevan mielellään menossa ja viettämässä aikaa julkisilla paikoilla. Meitä vartenhan nämä puistot, museot ja kirkot kuitenkin ovat, joten niihin myös mennään.

park oliwa, gdansk oliwa, gdanskin nähtävyydet, sightseeing in gdansk, park oliwski, gdansk national museum, abbot's palace

Kaunista Apotin palatsia alettiin rakentaa jo 1400-luvulla, saavuttaen lopullisen muotonsa 1700-luvulla. Vuosien mittaan palatsissa on asustellut niin uskon miehiä kuin aatelisiakin, mutta 1800-luvun lopulla palatsi siirtyi Oliwan kaupungin omistukseen, jolloin palatsia ruvettiin hyödyntämään toimisto- ja asuintiloina. Toisen maailmansodan aikaan saksalaiset polttivat rakennuksen, mutta se uudelleenrakennettiin 1965 kansallismuseon toimesta. Nykyään palatsissa toimii Gdanskin kansallismuseon modernin taiteen osasto.

park oliwa, gdansk oliwa, gdanskin nähtävyydet, sightseeing in gdansk

park oliwa, gdansk oliwa, gdanskin nähtävyydet, sightseeing in gdansk, oliwa greenhouse, botanical garden in gdansk

park oliwa, gdansk oliwa, gdanskin nähtävyydet, sightseeing in gdansk, oliwa greenhouse, botanical garden in gdansk

park oliwa, gdansk oliwa, gdanskin nähtävyydet, sightseeing in gdansk

Oliwan katedraali ei mielestäni ollut niin vaikuttavan näköinen ulkopuolelta, mutta sisältä se säväytti hieman erikoisella tyylillään. Roomalaiskatolinen katedraali vihittiin käyttöön 1500-luvun lopussa ja se muutettiin barokkityyliseksi noin 100 vuotta myöhemmin.

Puolalaiset ovat varsin uskovaista kansaa, joten tämäkin kirkko oli rukoilevia täynnä. Kirkkoja löytyykin joka nurkalta ja niissä on mukava vierailla ihailemassa arkkitehtuuria, mutta uskovaisten sielunelämään en valitettavasti pysty samaistumaan sitten millään. Puolassa uskovaisuus on levittäytynyt ikävästi myös lainsäädäntöön ja politiikkaan, kun vallankahvaa pitelevä konservatiivinen, katolisia arvoja korostava puolue (Laki ja oikeus, PiS), on ajamassa abortille täyskieltoa. Uuden lain mukana abortista voisi seurata jopa 5 vuoden vankeustuomio. Upeassa kirkossa seistessäni en voinut olla miettimättä tätä asiaa ja sitä, että jos minäkin ei-uskovaisena annan ihmisten rauhassa harjoittaa ideologiaansa, niin miksi yhden uskonnon säännöistä pitäisi tehdä koko kansan ehdoton ohjenuora. Uskonnon näkyvyys arkielämässä onkin ollut Puolaan muuton jälkeen yksi isoimpia asioita, joita on toisinaan ollut hankala sulattaa.

park oliwa, gdansk oliwa, gdanskin nähtävyydet, sightseeing in gdansk, oliwa cathedral, oliwan katedraali

park oliwa, gdansk oliwa, gdanskin nähtävyydet, sightseeing in gdansk

Mietteliään kirkkovisiitin jälkeen oli aika suunnistaa katsomaan sitä, mitä varten olin alunperin tänne tullutkin – Oliwan hautausmaata. Hautausmaa sijaitsee lyhyen kävelyn päässä Oliwan katedraalilta.

Oliwan hautausmaa on perustettu jo 1832. Siitä huolimatta se mielestäni näytti hyvin ”uudelta” – johtuen ehkä siitä, että haudat olivat hyvin pidettyjä ja hautakiviä on varmasti vuosien mittaan päivitetty uusiin ja kiiltäviin. Hautausmaa on alkujaan perustettu yhdistämällä eri uskontokuntien hautausmaita ja vielä vuoteen 1945 asti katolisilla ja protestanteilla oli omat, erilliset ja itsenäisenä toimivat hautausmaaosionsa, kunnes katolinen kirkko otti lopulta molemmat haltuunsa. Kiertelin pitkin hautausmaata hyvän tovin kuvaamassa ja paikalla oli paljon paikallisia puhdistamassa hautoja, tuomassa kukkia tai kynttilöitä tai muistelemassa vainajia hautojen edessä istuen.

Monet haudat olivat omaan makuuni aika koreasti koristeltuja – paljon kukkia ja kynttilöitä, sekä joskus hautakivissäkin oli käytetty aika raflaavaa fonttia. Ehkä tämä on katolinen tyyli, mutta mielenkiintoista se ainakin oli. Löysin lopulta myös vähän rähjäisempiäkin hautoja, mutta pääpiirteittäin hautausmaa oli hyvin siisti. Usean haudan edessä oli myös pieni penkki. Onhan se mukavampi mieluummin istua, varsinkin jos aikoo viettää haudalla pidemmän tovin!

Näin erään pariskunnan ripottelevan valkeaa jauhetta yhden haudan ympärille, ja luulin sen olevan jonkinlainen paikallinen tapa karkoittaa pahat henget pois haudoilta. Asiaa puolalaiselta kaveriltani tarkistettua sain kuitenkin tietää, että se on todennäköisesti vain jotain myrkkyä, joka estää rikkaruohojen kasvamista. Pahojen henkien karkoittaminen olisi kyllä ollut mielenkiintoisempaa!

park oliwa, gdansk oliwa, gdanskin nähtävyydet, sightseeing in gdansk, oliwa cemetery, cmentarz oliwski

park oliwa, gdansk oliwa, gdanskin nähtävyydet, sightseeing in gdansk, oliwa cemetery, cmentarz oliwski

park oliwa, gdansk oliwa, gdanskin nähtävyydet, sightseeing in gdansk, oliwa cemetery, cmentarz oliwski

park oliwa, gdansk oliwa, gdanskin nähtävyydet, sightseeing in gdansk, oliwa cemetery, cmentarz oliwski

park oliwa, gdansk oliwa, gdanskin nähtävyydet, sightseeing in gdansk, oliwa cemetery, cmentarz oliwski

Oliwaa on sanottu yhdeksi Gdanskin kauneimmista kaupunginosista. Upea, vehreä puisto ja sieltä löytyvä rokokoopalatsi, katedraali sekä kaunis hautausmaa ainakin tukevat tätä väittämää. Laaja puistoalue on suosittu paikallisten keskuudessa ja siellä pääsee mukavasti pois kaupungin vilinästä. Oliwaan pääsee kätevästi niin Gdyniasta, Gdanskista kuin Sopotistakin junalla – pysäkin nimi on loogisesti Gdansk Oliwa. Puisto, hautausmaa ja katedraali ovat kaikki lyhyen kävelymatkan päässä asemalta.

Hevikansalle tietysti suosittelen Oliwaa myös siitä syystä, että aseman vieressä on hyvä hevikansan menomesta – RockOut Pub.


Short summary in English

On a sunny Sunday afternoon, I decided to hop on local train and travel few stops to Gdansk’s side of Tricity, to Oliwa district. I had done some research on cemeteries in Tricity area and there should be one interesting in there.

After arriving, I found out that there was much more than just a cemetery – Oliwa is known of its huge, green and lush baroque style park, which also consists of two museums (from which one is actually a rococo palace), botanical garden, and a big, beautiful cathedral. This time I skipped the museums, but had a quick peek inside Oliwa Cathedral, which was built in 16th century. The roman catholic cathedral wasn’t so impressive from the outside, but inside is definitely worth seeing.

One thing that was very surprising (or actually quite shocking) after moving to Poland was realizing how religious country it is. I have always been and will be very anti-religious person, and I get very frustrated if religion is mixed with law-making, politics etc., where it clearly doesn’t belong. Sadly, the conservative, catholic political party Law and Justice (PiS) is proposing banning abortions, dragging the country back to medieval times. When visiting the cathedral I couldn’t help but think, if I we can let others do their thing with religion, why would we have to follow one group’s beliefs.

Anyway, after visiting Oliwa Cathedral, I wanted to go where I originally came here for – Oliwa cemetery. It was established already in 1832, but to me it looked quite ”new”. Maybe that was because most of the graves were quite well-kept and during the years, old tombstones most likely have been replaced with newer, shinier ones. I wandered around the cemetery for quite a while, and luckily managed to find some older, worn down graves too. As it was Sunday, there were lot of people in the cemetery – bringing flowers and candles, or cleaning the graves. I saw an old couple sprinkling some white powder around one grave, and thought (of course) that it was some kind of ritual to chase away bad spirits or demons, but later found out from a friend that it’s just some pesticide for weeds.

Oliwa is considered as one of the most beautiful districts in Gdansk and after my visit in Oliwski Park, the cemetery and Oliwa Cathedral, I believe so too. Oliwa is easy to visit from all around Tricity – just take the train, and get off at Gdansk Oliwa. The park, cathedral, museums and cemetery are within a walking distance from the station.

And for metal heads I recommend Oliwa for another good reason – there is a great metal bar and watering hole RockOut Pub just next to the station.

  1. […] Pierogarnia Mandulla on myös haarakonttori Oliwan kaupunginosassa, osoitteessa Kaprów 19. Oliwa on muutenkin mielenkiintoinen kaupunginosa – lisää siitä voit lukea täältä. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.