Opintomatkojen ABC

Julkaistu Eurooppa, Italia, Matkailuala, Opintomatkat, Opiskelu 5

Osana matkailualan opiskelua HAAGA-HELIAn Porvoon campuksella ovat erilaiset opintomatkat. Tämän kahden vuoden aikana, mitä olen takamustani alan opinnoissa kuluttanut, ollaan ryhmäni kanssa keretty tehdä neljä opintomatkaa: Tallinnaan, Tukholmaan, Berliiniin ja Roomaan, viimesimpänä tuo saapasmaan matka. Mitä opintomatkat sitten oikein ovat? Mikä niiden idea on? Mitä niillä tehdään?

Matkan sisältö on usein suoraan verrannollinen lukukauden teemaan tai toimeksiantoon. Ensimmäisellä lukukaudella meidän oli tarkoitus lähinnä tutustua matkailualaan ja sen toimijoihin, joten meidän piti itse suunnitella ja varata matka Tallinnaan. Toisella lukukaudella Tukholman opintomatkan aikana oli tarkoitus käydä haastattelemassa (ruotsiksi) matkailualan toimijoita. Oma ryhmäni sopi tapaamisen erään hotellin kanssa. Matka liittyi lukukauden teemaan, joka oli liiketoimintasuunnitelman rakentaminen, sekä ruotsin opintoihin. Kolmannella lukukaudella suuntasimme Berliiniin Finnairin toimeksiannon perässä – kävimme haastattelemassa porukkaa ITB-messuilla tutkimustamme varten.

1930-luvun arkkitehtuuria Sapienzan yliopistolla

Nyt tämä neljännen lukukauden opintomatka ei ehkä niin vahvasti liittynyt toimeksiantoomme, kvantitatiiviseen tutkimukseen jonka toimeksiantajana on eräs helsinkiläinen nähtävyys, mutta ei se silti täysin hukkaan heitetty reissu ollut. Teimme havainnointia tutkimustamme varten, sekä pääsimme kuulemaan matkailualan toimijoita. Kävimme vierailemassa Sapienzan yliopistolla ja meille oli siellä luennoimassa mm. Emiratesin edustaja.

Opintomatkoilla on ennalta laadittu ohjelma, jota opiskelijoiden pitää noudattaa. Yleensä matkaan sisällytetään tutustumisia paikallisiin matkailualan toimijoihin – esim. matkatoimisto- tai hotellivierailuja. Tämän lisäksi meillä on joka paikassa ollut opastettu kierros (yleensä bussilla) kaupungin nähtävyyksiin. Vaikka bussikierrokset ovat kiva lisä, niin ne eivät kyllä yleensä ole olleet opiskelijoiden suosikkeja.. Matkan luonteesta/lukukauden projektista riippuen voi olla myös tapaamisia ohjaajien kanssa ja jotain tehtäviä, jotka pitää tehdä projektia ajatellen. Esimerkiksi meidän piti käydä tutustumassa Rooman vierailukohteisiin ja tehdä niistä havaintoja ja muistiinpanoja tutkimustamme varten. En tiedä tarkemmin, mitkä ovat toimenpiteet, jos opintomatkalla perseilee ja luistaa ohjelmasta – uskoisin, että ne eivät kuitenkaan ole kovin hyviä.

Pieni, meluisa ja tunkkainen – opiskelijan hotellihuone

Koska opiskelijat tuppaavat olemaan melkoisen köyhää sakkia, niin matkoilla majoitutaan siellä missä muutkin vähävaraiset matkustajat – turha siis odottaa mitään 5 tähden luksushotellia, jos reissuun on päästävä edullisesti. Yleensä opiskelijat kuitenkin voivat vaikuttaa majapaikan valitsemiseen ja voidaan yhdessä pohtia, pistetäänkö pari erkkiä lisää ja otetaan parempi hotsku jos siltä tuntuu. Esimerkiksi matka Roomaan maksoi about 300 euroa (sis. Finnairin suorat lennot + majoitus) ja reissussa oltiin 6 päivää, eli ei mikään mahdoton. Majoitus nyt oli mitä oli, tai lähinnä alue jossa hotelli sijaitsi, mutta lakanat olivat puhtaat ja palvelu ystävällistä – se riitti mulle.

Ei näkynyt Paavia :(

Opintomatkat eivät onneksi ole vain tapaamisesta ja vierailusta toiseen juoksemista, vaan meillä on usein ollut ihan kiitettävästi vapaa-aikaa jolloin on voinut kierrellä tekemässä mitä sitten lystääkin touhuta. Itse olen tykännyt käyttää ajan mm. nähtävyyksien katteluun, paikalliseen ruokaan ja juomaan tutustumiseen ja yleiseen kaupungilla kiertelyyn – siis sellaisiin asioihin, mitä reissussa yleensäkin tulee tehtyä. Vapaa-ajalla opiskelijat saavat tosiaan tehdä mitä huvittaa, mutta siinä rajoissa, että pystyy ja muistaa osallistua pakolliseen ohjelmaan jota saattaa olla siis esim. useampana kertana päivässä.

Hotellivierailukohde Roomassa

Omasta mielestäni kivoja juttuja opintomatkoilla ovat olleet kaikenlaiset vierailut alan toimijoihin. Koska opiskelijat usein järjestävät matkat itse tai ainakin saavat vaikuttaa matkan sisältöön, niin kannattaa rohkeasti vain ilmaista että minkälaisessa yrityksessä olisi kiva päästä vierailemaan. Roomassa käytiin kahdessa hotellissa, joista toinen oli aika syvältä – mutta toisessa (DOM) saatiin todella asiantunteva opastus hotelliin ja päästiin kurkistamaan huoneisiin, joihin tämmöisellä köyhällä ei oikeasti olisi ikinä varaa. Yritysvierailut ovat myös hyvä mahdollisuus kysellä esimerkiksi harjoittelumahdollisuuksista ja vaihdella käyntikortteja.

DOM-hotellin kattoterdellä kasvoi rosmariinia

Koska kyseessä on opintomatka ja vielä ryhmämatka, pitäisi yrittää muistaa pitää muutama juttu mielessä. Vaikka me kaikki varmasti olemme itsenäisiä matkaajia ja kiertäneet maapalloa ristiin rastiin omatoimisesti, niin opintomatkalla kukaan ei lähde hortoilemaan yksin yhtään minnekkään – varsinkaan niissä tilanteissa, kun pitäisi yhdessä siirtyä ryhmän kanssa paikasta A paikkaan B. Sovittuihin tapaamisiin ilmaannutaan ajoissa ja siistinä – pitää muistaa, että matkalla kuitenkin edustaa HAAGA-HELIAa. Ei sitä nyt tarvitse koko aika puku päällä pönöttää, mutta pitää hyvät käytöstavat mielessä ja jättää turhan sekoilun pois.

Rooman opintomatka oli todennäköisesti viimeinen opintomatka omalta osaltani, ellen vielä ensi vuoden aikana satu ottamaan jotain kurssia johon sisältyy matka jonnekkin. Tosiaan, jos ns. ”pakolliset” opintomatkat eivät riitä, niin joillakin kursseilla voi lähteä reissuun. Mitä tulee muuten opintomatkojen pakollisuuteen, niin eiväthän ne todellisuudessa sitä ole (paitsi meidän 1. lukukauden Tallinnan matka taisi periaatteessa sitä olla, tai ainakin se oli hyvin hankala korvata). Ohjaajat sitten yhteistuumin miettivät, mitä ne, ketkä matkalle eivät lähde puuhailevat sillä välin kun muut ovat reissussa. Omasta mielestäni opintomatkat ovat kuitenkin erinomainen ja suhteellisen edullinen tapa (hinta kun on usein poljettu niin alas kuin olla ja voi) päästä reissuun, joten suosittelen niitä kovin. Lisäksi esimerkiksi matkailualan opiskelijalle Berliinin ITB-messut ovat kyllä ihan ehdoton juttu, jota ei kannata jättää väliin!

Jokaisessa matkassa on aina omat plussa- ja miinuspuolensa ja kokemuksesta voin sanoa, että opiskelijat ovat kovia mäkättämään jos mukaan eksyy vähänkin jotain ”turhaa”, koska reissussa aika on rajallinen ja sen mieluusti käyttäisi mahdollisimman hyödyllisesti. Mutta näinhän se on vähän kaikkien matkojen kohdalla, että mikään ei suju ikinä 110% täydellisesti (ainakaan omalla kohdallani). Olin tosiaan toisena matkanjohtana Rooman opintomatkalla ja nyt jälkikäteen voin rehellisesti sanoa, että monen asian olisin voinut tehdä toisin, mutta kukaan ei ole seppä syntyessään ja koulussahan meidän on tarkoitus näitä asioida opiskella. Suosittelen matkailualan opiskelijoille vastuun haalimista, kun tehtäviä matkaprojekteissa jaetaan, koska niistä saa kullanarvoista kokemusta tulevaisuutta varten. Jos joku menee vähän pieleen, niin ei haittaa, sillä vastahan me ollaan oppimassa.

Vaikka tuolla Roomassa olikin vähän kaikenlaista häsläämistä (kuulunee italialaiseen elämäntyyliin), niin matka oli mielestäni kaikista opintomatkoista kivoin, mieleenpainuvin ja onnistunein. En vaihtaisi kokemusta pois, kuten en muidenkaan opintomatkojen kohdalla.

Heräsikö kysymyksiä koskien opintomatkoja? Kysy kommenttiboksissa, ja muista lukea lisää opintomatkoistani täältä!

5 Responses

 1. Maarit Johanna
  | Vastaa

  Vau! Kuulostaa tosi hyvältä jos opintoihin kuuluu matkoja. Olen aina ollut sellaisessa käsityksessä että porukalla lähdetään paikkaan X, jossa on tyyliin yksi juttu mikä mennään tekemään ja loppuaika ryypätään. Ainaki tällaisia fiiliksiä olen monesti saanut kun tutut on puhuneet matkailualan ”opintomatkoista”. Kiitos siis erittäin valaisevasta kertomuksesta, onhan teillä ihan oikeasti informatiivisia reissuja sielä. :)

  • Anne
   |

   Sanotaanko nyt vaikka näin, että aika monelle opintomatkalle lähtemisen motiivi on lähinnä paikalliseen alkoholikulttuuriin tutustuminen opiskeluun liittyvien asioiden sijaan. Opintomatkan tarkoitus ei kuitenkaan ole lähteä yhteiselle, koulun sponsoroimalle ryyppyreissulle. :)

 2. Tosi kivasti teillä on kyllä ollut reissuja! Mukava että koulu panostaa, vaikka tokihan siinä on aina itsellekin vähän maksettavaa, mutta niin kuin sanoit niin aika vähän. Olen ihan samaa mieltä, että ehdottomasti kannattaa hyödyntää kaikki mahdolliset retket etenkin jos ne sijoittuu ulkomaille!

  • Anne
   |

   Joo, hinnat kyllä poljetaan yleensä aika alas ja opiskelijoiden kukkaroille sopiviksi. Toki tämä sitten tarkoittaa, että majoituksesta jne. pitää tinkiä. Mutta eipä sen opintomatkan tarkoitus olekaan mikään luksusloma, vaan ihan joku muu :)

 3. […] viime vuonna Rooman opintomatkalla toiminut matkanjohtajana, mutta reissu oli hieman erilainen kun mukana oli lauma opiskelukavereita, […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.