Ostia Antica – entisaikojen Rooman kauppasatama

Julkaistu Eurooppa, Italia 1

Rooma on erilaisten historiallisten ja arkeologisten kohteiden sekä nähtävyyksien luvattu paikka. Kaupungista ja sen välittömästä läheisyydestä löytyy kaikenlaisia kiviä ja raunioita maan ja taivaan väliltä, joista jokaiselle varmasti löytyy varaa valita ne omasta mielestä kiinnostavimmat. Vierailin Roomassa elämäni ensimmäistä kertaa ja halusin toki nähdä Colosseumin sekä Forum Romanumin, mutta koska niissä ei ollut raunioita riittävästi, piti vielä ottaa juna alle ja ajella Tiber-joen suulle tuijottelemaan lisää entiaikojen rakennustekniikkaa.

Ostia Antica perustettiin joskus vuonna 500 ennen ajanlaskun alkua ilmeisesti erään Ancus Marciuksen toimesta. Vuosien myötä se muotoutui Rooman kauppasatamaksi, sillä kaupunki itsehän ei sijaitse veden äärellä. Ostia sai sitten luvan toimittaa satamakaupungin virkaa ja sieltä erilaiset kauppatavarat löysivät sitten tiensä edelleen Roomaan. No mutta, se historiasta – siirrytään nyt mieluummin katsomaan, miltä paikka tänä päivänä näyttää.

Ostia Antican alue oli todella laaja. Se tuli meillekin hieman yllätyksenä, kun koulukaverin kanssa porhallettiin paikalle aamutuimaan. Sisäänpääsypiletti taisi olla 7,5 euroa naiseen (kiitos EU-alennuksien), joten ei kovinkaan paha – varsinkin kun otti huomioon sen, että aihepiiristä kiinnostunut voisi helposti harhailla pitkin vanhaa kaupunkia vaikka koko päivän ja nauttia niin sanotusti koko rahan edestä.

Yksi asia mikä myös pisti silmään, oli turistien vähyys. Toki olimme liikenteessä jo aamupäivällä, mutta uskon että suurin osa Roomassa vierailevista eivät ehkä jaksa nähdä vaivaa Ostia Anticaan asti raahautumiseen (julkisilla Rooman keskustasta matka kestää noin tunnin) – tai sitten eivät vain ole kuulleet siitä. Tuntuu, että useimmat menevät lähinnä Colosseumin ja Forum Romanumin perässä.

Alueella oli jonkin verran kylttejä kertoilemassa minkälaista majaa missäkin rauniossa on aikoinaan pidetty. Ei tosin jaksettu hirveästi keskittyä niiden lukemiseen ja lähinnä vaan haahuiltiin ja tuijoteltiin ympäriinsä. Aina välillä tuli vastaan kartta, josta näki oman sijaintinsa. Päätietä seuraamalla ei eksynyt, mutta jos lähtee kävelemään syvemmälle raunioiden keskelle, saattaa kadottaa suunnan.

Pieni lisko paistattelemassa päivää

Jättikäpy

Olen itse ollut aina kiinnostunut historiasta ja kaikenlaisissa raunioissa kiertely on ollut erityisen nautinnollista, kun voi miettiä että silloin joskus aikoja sitten joku Cesar-niminen heppu varmaan tässäkin nautiskeli viiniä samalla kun sovitti vaatturilla uutta toogaansa tai jotain vastaavaa. Nyt tietysti jälkikäteen vähän harmittaa, että ei tullut kuljeskeltua tuolla sen syvällisemmin ja heittäydyttyä historian havinan mukaan. Kierrettiin kaverin kanssa alueella reilu tunti, mutta molemmat oltiin jo ihan poikki aiempien päivien nähtävyyksillä ramppaamisista että tyydyttiin pintapuolisempaan kosketukseen.

Pakko kuitenkin sanoa, että vaikka kohde oli vaikuttava, niin jotain sieltä puuttui – en tosin oikein keksi, mitä! En tiedä, oliko meidän odotukset jotenkin liian korkealla vai mistä kiikasti, kun hetken alueella kierreltyämme molemmat vähän ihmettelivät että ”noh, tämmönenkö tämä nyt sitten oli”.

Suosittelen kuitenkin kohdetta erityisesti historiasta kiinnostuneille. En tiedä oliko meillä tuuria vai eikö kohde tosiaan ole yhtä suosittu, kuin moni muu alueella, kun saimme kuljeskella suurimmaksi osaksi kahdestaan. Oli kiva ottaa kuvia, kun ei koko aika ole joku kiinalainen turistiryhmä keltaisine lippalakkeineen tunkemassa eteen.

Alueelta löytyi myös kahvila, mutta ei käyty testaamassa. Kannattaa varmaan ottaa omat eväät ja juomat mukaan, jos meinaa perehtyä kohteeseen perusteellisesti. Kiireisen Rooman keskusta-alueen jälkeen oli mukavaa, kun oli vähän tilaa ympärillä ja ilmakin tuntui hieman raikkaammalta. Ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Rooman keskustasta Ostia Anticaan pääsee ottamalla B-linjan metron Piramidelle (Laurentinan suunta) ja vaihtamalla sieltä junaan. Pääteasemalta ei lähde kuin yksi juna, josta pitää jäädä pois Ostia Antica-nimisellä pysäkillä (matka kestää noin 20-30 minuuttia). Helppoa kuin heinänteko – jos epäselvyyksiä, kannattaa seurata muita turisteja, kuten mekin.

  1. […] Ostia Antica – entisaikojen Rooman kauppasatama […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.