Päivä Gdańskissa

Julkaistu Eurooppa, Puola 23

Muutettuani elokuussa Puolan rannikolle, en ole ehtinyt käydä Gdańskin keskustassa kuin vasta pari kertaa. Kun viime viikonloppuna sattui mukava ja aurinkoinen syyskeli, päätin laittaa kameran kaulaan ja lähteä vihdoin tutustumaan kunnolla Gdańskin vanhaan kaupunkiin eli Stare Miastoon. Olin oikeastaan vältellyt sinne lähtemistä ihan tietoisesti pidemmän aikaa, sillä halusin odottaa kiireisimmän matkailusesongin päättymistä. Kesällä kävimme pikaisesti tutustumassa vanhaan kaupunkiin ja se oli niin täynnä porukkaa, että vierailu oli kaikkea muuta kuin nautinnollinen. Matkailijoita oli tälläkin kertaa tietysti liikkeellä, mutta ei onneksi tungokseksi asti.

Toisinaan on ihan mukavaa heittäytyä vähän turistiksi ja käydä katsomassa ne ns. perusnähtävyydet, joihin Gdańskin vanha kaupunki kirkkoineen tietysti kuuluu. Aloitin vanhaan kaupunkiin tutustumisen astemalla sisään Kultaisesta portista eli Złota Bramasta, nimensä mukaisesti pitkälle Długa-kadulle, jonka varrelta löytyy mm. ravintoloita, kahviloita, kauppoja, kaupungin historiaa käsittelevä museo sekä kuuluisa Neptunuksen suihkulähde.

gdansk, gdanskin vanha kaupunki, gdansk old town, gdansk stare miasto

gdansk, gdanskin vanha kaupunki, gdansk old town, gdansk stare miasto

gdansk, gdanskin vanha kaupunki, gdansk old town, gdansk stare miasto

Gdańskin historiaa käsittelevä museo sijaitsee vanhassa kaupungintalossa, jonka torniin on myös mahdollista kavuta – valitettavasti kuitenkin vain kesällä, joten vierailu siellä jäi sitten tällä erää väliin. Kävelin pitkän kadun toiseen päähän, josta putkahdin vanhan kaupungin vierusta virtaavan Motławan rannalle. Olin selvittänyt etukäteen, että rannalla sijaitsee 1400-luvulla rakennettu nosturi, joka muistuttaa kaupungin vanhoista ajoista tärkeänä kauppasatamana.

gdansk, gdanskin vanha kaupunki, gdansk old town, gdansk stare miasto, amber sky, gdansk eye

Amber Sky -maailmanpyörästä on varmasti hyvät näkymät

gdansk, gdanskin vanha kaupunki, gdansk old town, gdansk stare miasto, the crane

Vanha nosturi – Żuraw

Nosturiin pääsee myös vierailemaan sisään. Lippu pitää ostaa läheisestä merikulttuurikeskuksesta (Maritime Cultural Center) ja hintaa sille tulee 8 zlotya (noin 2 euroa) aikuiselta. Halusin päästä tutustumaan nosturiin tarkemmin, mutta sen ympärille rakennettu museo ei itsessään ollut erityisen mielenkiintoinen, ellei ole todella kiinnostunut kaupankäynnin historiasta. Olin itse kiinnostuneempi itse rakennelmasta, jonka sisälle pääsee kulkemaan.

Aikoinaan kyseessä oli maailman suurin nosturi, joka nykyään symboloi Gdańskin hetkiä kukoistavana kaupan keskuksena. Nosturin kaksi suurta puista pyörää pystyivät nostamaan 4000 kilon edestä tavaraa 11 metrin korkeuteen. Nosturi pysyi toiminnassa 1800-luvun puoliväliin asti, mutta tuhoutui lähes kokonaan toisen maailmansodan aikana. Sodan jälkeen se uudelleenrakennettiin ja restauroitiin Puolan merimuseon toimesta.

gdansk, gdanskin vanha kaupunki, gdansk old town, gdansk stare miasto

Kauniita taloja joen rannalla

gdansk, gdanskin vanha kaupunki, gdansk old town, gdansk stare miasto

gdansk, gdanskin vanha kaupunki, gdansk old town, gdansk stare miasto, st. mary's basilica

Nosturiin tutustuttuani jatkoin matkaa takaisin vanhan kaupungin kapeille kujille. Halusin käydä tutustumassa yhteen kaupungin kuuluisimmista maamerkeistä ja nähtävyyksistä, Pyhän Marian kirkkoon. Roomalaiskatolisen kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1379 ja se on yksi maailman suurimmista kirkoista.

Kirkko itsessään on tietysti hyvin vaikuttava ja erityisesti sen tumma ja synkänpuoleinen goottilaistyyli puri tähän kulkijaan kuin sika limppuun. Mielenkiintoisen vierailukohteen Pyhän Marian kirkosta tekee myös sen torni, jonne pääsee kapuamaan 6 zlotin (noin 1,5 euroa) sisäänpääsymaksulla. Noustuani ne 405 porrasta 78 metrin korkeuteen voin sanoa, että muuta urheilusuoritusta en jäänyt kyseiselle päivälle kaipaamaan.

gdansk, gdanskin vanha kaupunki, gdansk old town, gdansk stare miasto, st. mary's basilica

gdansk, gdanskin vanha kaupunki, gdansk old town, gdansk stare miasto, st. mary's basilica

Kirkon seiniltä löytyi mielenkiintoisia koristeluja

gdansk, gdanskin vanha kaupunki, gdansk old town, gdansk stare miasto, st. mary's basilica

Maisemat kirkon tornista kaupungin ylle olivat luonnollisesti todella upeat ja sen hirveän kiipeämisen arvoiset. En kuitenkaan suosittele ylös menemistä, jos et viihdy ahtaissa paikoissa tai olet fyysisesti huonossa kunnossa. Alkupätkä noustiin todella kapeassa käytävässä kierreportaita, ja itsellenikin ehti jo tulla pieniä ahtaanpaikankammon tuntemuksia. Loput kapuamisesta suoritettiin onneksi avarassa tornissa.

Tähän aikaan vuodesta, kun matkailijoita on liikkeellä vähän hillitymmin, pääsin nousemaan torniin ilman sen kummempaa jonottelua. Ruuhkaisina aikoina kannattaa varmasti varautua odottamaan.

gdansk, gdanskin vanha kaupunki, gdansk old town, gdansk stare miasto, st. mary's basilica

gdansk, gdanskin vanha kaupunki, gdansk old town, gdansk stare miasto, original burger gdansk, burger restaurants in gdansk
Original Burger – 5/5!

Jalat maitohapoilla alas tornista päästyäni kello näytti sopivasti myöhäistä lounasaikaa ja palasin kirkolta Długalle. Katua reunustavat useat ravintolat, joista valitettavasti monet ovat niitä surullisenkuuluisia turistiloukkuja. Hamppareiden ystäville Długalta voin kuitenkin suositella pubityylistä Original Burgeria, jossa kävin nauttimassa maittavan kasvishampparin ja kylmän oluen varsin hillittyyn hintaan – hampurilaisateria ja pieni olut oli yhteensä jotakin 30 zlotin luokkaa (noin 7 euroa).

Nautinnollisen lounaan jälkeen päätin vielä käydä katsomassa erään mielenkiintoisen, toisen maailmansodan ajalle ajoittuvan kohteen. Gdańskin ja oikeastaan koko Trojmiaston alueelta löytyy paljon sota-ajan jäänteitä, esimerkiksi bunkkereita. Gdańskin vanhan kaupungin liepeiltä ja postimuseon lähellä seistä tönöttää valtava, 1940-luvulla rakennettu armeijan ja sataman henkilöstölle rakennettu bunkkeri – L-1100.

Nykypäivänä bunkkerissa toimii jonkinlainen klubi / baari (Bunkier Klubogaleria), joka ei tosin vielä ollut auennut, vaikka liikenteessä olinkin vähän myöhempään iltapäivästä. Tällä kertaa sisälle tutustuminen jäi siis väliin, mutta varmasti palaan paikkaan toistekin – mikä olisikaan mukavampi tapa viettää iltaa, kuin siemalla drinksuja pimeässä ja eristetyssä 2. maailmansodan aikaisessa bunkkerissa.


Short summary in English

Last weekend I finally decided to visit Gdańsk Old Town properly. I have been living in the coast of Poland already over 2 months, but haven’t had the change to explore the center of Gdańsk that much. Also, during the summer season the Old Town was so packed of tourists – it was better to wait until the season is over and things get bit more calmer.

I went on full-tourist mode, and started to explore the Old Town by entering though the Golden Gate (Złota Brama), continuing my walk along The Long Street (Długa Street), which has a lot of restaurants, cafes, shops and for example the Museum of Gdańsk History and famous Neptune’s Fountain. I found my way by the river, as my plan was to go and see ”The Crane” – symbol of Gdansk’s history with trade.

After seeing piece of trading history, I decided to head to St. Mary’s Basilica, which is one of the biggest church buildings in the world. It is possible to climb 405 steps to the 78-meter tall church tower, which I of course did. Views up there were absolutely amazing – and totally worth the climb, which was not so pleasant. I wouldn’t recommend the climb to people with claustrophobia or who are in bad physical shape, but to others – go for it!

When I got back down from the tower, my stomach was screaming of lunch – and I found Original Burger from Długa Street. I enjoyed delicious vegetarian hamburger meal and cold beer with the total price of around 7 euros. There are, sadly, a lot of tourist trap restaurants in the Old Town, so be careful – but Original Burger I can highly recommend. Five out of five!

After lunch, I headed to the last stop which was an WW2 era bunker – L-1100. These days it hosts a nightclub of some sort, and as it was still bit early, I wasn’t able to check the place inside. However, I’m quite sure I’ll return. What would be a nicer way to spend a night than enjoying some drinks in old 2nd world war era air-raid bunker?

23 Responses

 1. Johanna Hulda
  | Vastaa

  Bunkkeribaari, sepä vasta olisi jotain! Aika karu betonimöhkäle se kyllä on muuten niin kauniissa kaupungissa, mutta tommoiset rosoisemmat yksityiskohdat jaksaa silti aina ihastuttaa. :) Puola on kyllä hauska maa, sitä pitäisi päästä koluamaan lisää. Ja sulla on siellä aika hyvä sijainti muutenkin lähteä tutkimaan naapurimaita myös!

  • Anne
   |

   Täällä on välillä kaikki niin kiiltävää ja uutta, kun paljon on uudelleenrakennettu ja koko seutu kehittyy niin kovaa vauhtia, että on mukavaa kun on jätetty niitä rosoisempiakin paloja historiasta näkyviin.

   Tässähän ollaan aika keskeisellä paikalla, mutta jotenkin tuntuu, että silti niin kaukana kaikesta! Onneksi täältä operoi Ryanair ja Wizzair, jotka kuljettaa aika edullisesti joihinkin kohteisiin Euroopassa. Välillä kyllä kaipaan omaa autoa, että voisi vaan viikonloppuna hypätä rattiin ja ajella jonnekkin uuteen paikkaan. Ensi kuussa kokeilen vihdoin paikallista julkista liikennettä, kun menen Poznaniin Polskibussilla (sama kuin Onnibus) ja sitten junalla takaisin. Varsovaan myös lentää menopaluuna 10 eurolla. Mutta esim. Berliini, jonne haluaisin lähteä käymään, on jotenkin hirveän monen mutkan takana eikä lentäen pääse suoraan. Ja bussilla kestää ikuisuus, niin ei ihan viikonlopuksi ehdi poikkeamaan. :D

  • Johanna Hulda
   |

   No oho, jotenkin sitä kuvittelisi että yhteydet olisivat paremmat! Ehkä ne on sitten lähinnä pääkaupunkien välillä tai jotain. Ainakin Varsovaan pääsee sitten halvalla, ja sieltä varmaan eteenpäin. Kulkeeko siellä muuten hyvin junia? Naapurissa Tsekissä kun pääsi kaikkialle kätevästi junalla.

  • Anne
   |

   Junia kyllä onneks suhaa joka suuntaan. Junalla matkustaminen on tosin vähän tyyristä! Tai no siis, jos ajattelee euroissa, niin eihän se silloin ole, mutta puolalaiseen hintatasoon nähden.. Onneksi tuo Polskibus kulkee edullisesti vähän joka paikkaan. Mutta Gdansk on täällä niin ylhäällä Puolassa, että oikeastaan lopulta me ollaan aika kaukana kaikesta muusta :)

 2. Tässä on viime aikoina tullut luettua useampikin juttu Gdańskista, niin blogeista kuin tuttavien matkoilta, ja kiinnostus kaupunkia kohtaan on (hieman yllättäen) herännyt. :) Kaupungin rakennukset ovat niin kauniita, ja paljon mielenkiintoista nähtävää tuntuu löytyvän!

  Näkymät kirkon tornista ovat kyllä upeat, kapuaminen onkin sitten se vähemmän miellyttävä osuus… Itse kammoan niitä jyrkkiä portaikkoja, joissa raput on niin kapeat, että vain puolikas nelikakkosta mahtuu askelmalle – sipsuttelepa siinä sitten varpaillaan koko matka :D
  Mutta tuon näkymän takia sen kyllä tekisi!

  • Anne
   |

   Mulla on vielä aika pienet jalat (35-36) ja jopa mulle oli välillä vähän hankalaa kävellä niissä portaissa!

   Gdansk on kyllä kaunis paikka, ainakin tietysti tuo vanhan kaupungin alue. Muualla täällä onkin sitten sellaista vähän karumpaa teollisuusmaisemaa, satamakaupunki kun kuitenkin on. :)

 3. Gdans vaikuttaa kauniilta, oikeastaan noista joen rannalla olevista taloista tuli mieleen joku Kööpenhaminan ja Lontoon sekoitus, heh. Söpöjä! En aavistanut, että Gdanskissa olisi aivan noin paljon turisteja, että keskusta voi sesonkiaikaan olla ihan täynnä. Tiesin sen kyllä suosituksi kaupungiksi, mutta on Euroopassa aika monta suositumpaakin… Mistä niitä ihmisiä riittää! Minkä maalaisia turisteja siellä enimmäkseen on, osaatko sanoa? :)

  • Anne
   |

   Kyllä täällä vaan tota sakkia riittää.. siis elokuussa ei tuolla vanhassa kaupungissa mahtunut kunnolla liikkumaan. Siihen päälle vielä jotkut markkinat, niin puoli Puolaakin oli paikalla! Matkailijoita on paljon mm. Saksasta, Ruotsista ja yllättäen Suomesta. :) Gdanskin vanhassa kaupungissa kuulee helposti suomea!

  • Okei. Mielenkiintoista. Saksa nyt ei niin yllättävä, mutta Suomi ja Ruotsi ehkä vähän enemmän. Mutta hyvät Gdanskille!

 4. Stacy
  | Vastaa

  Mielenkiintoista luettavaa, kun itse olen lähtemässä Pommeriin Szczeciniin. Olenkin ihmetellyt, mikä tuo ruma rakennus Gdanskissa on kaikissa kuvissa. Mitä tulee bunkkereihin, niin olen kyllä käynyt aika monessa toisen maailmansodan aikaisessa bunkkerissa.
  Viimeksi olen kiivennyt kirkon torniin Tallinnassa ja se oli juuri melko ahdasta könyämistä. Geohommissa olen kuitenkin tottunut ahtauteen.

  • Anne
   |

   Mukavaa reissua Szczeciniin! En ole vielä siellä itse käynyt, mutta toivottavasti sitä vaikka talven aikana ehtisi. :)

 5. sari
  | Vastaa

  Tuo bunkkeri olikin uutta. Varmaan mielenkiintoinen paikka. Hienot ovat myös näkymät tuolta ylhäältä. Halpaa Puolassa on. Aterian saa melko edullisesti. Kuppiloitakin on kivasti tarjolla ja ruoka melkoisen hyvää. Olin muutama vuosi sitten ja hintataso sekä tarjonta yllätti. Kaunis kaupunki, se ei käy kieltäminen.

  • Anne
   |

   Edullistahan täällä on, varsinkin suomalaiselle kukkarolle. Ruokatarjonta on hyvää ja turistikeskittymissäkin vielä suhteellisen edullista! Omassa kotikaupungissani Gdyniassakin on todella paljon ravintolatarjontaa, mikä on kiva juttu. Ekaa kertaa Puolassa ollessamme 2013 mekin yllätyttiin hintatasosta, kun ruoka ja juoma menee melkein samoissa hinnoissa kuin joissakin Kaakkois-Aasian maissa.

 6. Gdanskiin olisi helppo Suomesta mennä, mutta en ole saanut vielä sitä aikaiseksi. Upealta näyttää kaupunki kuvien perusteella ja sen käsityksen siitä olen ennen saanutkin. Tietysti olisi mielenkiintoista nähdä myös Gdanskin telakka, josta Lech Walesan aikaansaamana Puolakin ja sen vanavedessä monet muut valtiot ovat muuttuneet merkittävästi viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana.

  • Anne
   |

   Tää on niin lähellä, mutta silti niin kaukana.. :D Seutu on kyllä täynnä mielenkiintoista historiaa.

 7. Tämä matka/Teppo
  | Vastaa

  Onhan siisti vanhakaupunki ja ilmakuvasta päätellen helppo liikkua. Muuten, sun saitilla tulee Shareaholicin virolainen mainos popup, ainakin iPad:n selaimella – liekö suunnitellusti?

  • Anne
   |

   No ei suunnitellusti, menin katsomaan tuon lisäosan asetuksia ja siellähän oli jotkut mainokset päällä ilman, että meikäläinen on sellaisia edes hyväksynyt! Nyt pitäisi olla pois. Kiitos kun sanoit, pitää ajan kanssa tutkia tarkemmin ja laittaa vähän asiakaspalautetta. :|

 8. Työkaverini perheineen käy usein pikkulomilla Gdanskissa, on kuulemma isolle perheelle edullinen kohde, etenkin kun kait Turusta lennot sinne ovat todella edullisia.
  Tuo iso nosturi ja sen viereinen ranta on on kyllä kuvauksellinen.
  Olin jo työkaverini juttujen perusteella ajatellut, että joskus tuolla voisi ehkä käydä – ei tämä Sinun juttusi ainakaan innostusta aiheeseen vähentänyt :-)

  • Anne
   |

   Gdanskiin pääsee kyllä välillä tosi edullisesti Wizzairilla Turusta! Lennot Helsingistä Finnairilla on sellaista 140-180 euroa yleensä. Gdansk on mukava kohde vaikka pitkälle viikonlopulle. :)

 9. Noora kurkela
  | Vastaa

  Ihanan näköinen paikka!:) en oo tuolla käynykkään mutta saattaapa olla että jossain vaiheessa meenkin käymään!:) mulla tuli joistain kuvista vähän viro mieleen! Siellä kierrelleenä jotenki vähän näyttää samalta!:)

 10. Lotta | Watia.fi
  | Vastaa

  Onpa hienon näköistä. Mulla ei oikein tainnut olla mitään mielikuvaa Gdanskista. Näyttää äkkiseltään Amsterdamilta ja Amsterdam on ihan älyn ihana! Söpöjä taloja. Ehkä täytyy tulla vielä joku kerta Puolaan vierailulle. ^^

 11. Työkaveri kävi tässä taannoin Gdanskissa, kun Turusta sinne pääsi todella edullisesti. Puolaa olen nähnyt Varsovan verran, mutta siitäkin noin 20 vuotta aikaa. Miten viihdyt Puolassa?

 12. Asko Leppilampi
  | Vastaa

  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Hienoja kuvia. Menemme kohta vilkaisemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.