Päivä Tukholmassa

Julkaistu Eurooppa, Ruotsi 6

Viime viikonlopun Tukholman reissun perimmäinen syy oli Markuksen synttärit. Olin ostanut matkan Makelle lahjaksi. Olin kuullut, että Tukholman Tekniska Museetissa on meneillään videopelejä käsittelevä näyttely, joten otin sen ensimmäiseksi päivän ohjelmistoon. Harvemmin tulee museoissa rampattua matkoilla kun työskentelen suurimman osan vuodesta yhdessä täällä Suomessa, joten haluan mieluusti viettää vapaa-aikani jossain muualla kuin tuijottelemassa jotain tauluja.

Tukholmassa meitä odotti vähän tuulinen ja puolipilvinen sää, mutta onneksi aurinko välillä paistoi ja lämmitti mukavasti. Otettiin satamasta tunnelbana keskustan suunnalle, josta piti hypätä bussiin päästäkseen museoon.

Tekniska Museet sijaitsee ”museopuistossa” reilun 10 minuutin bussimatkan päässä keskustasta. Bussiin hypättyämme oli heti joku ongelma bussikuskin kanssa. Näytettiin liput, ja kuski rupesi heti haastattelemaan mua jostain. Yritin vastailla ruotsiksi (tsemppaan vähän kun ei tuo ruotsin kielen taito ole niin parhaimmasta päästä), mutta sitten meni niin vaikeaksi että piti pyytää ”på engelska”. Ukko vastasi sitten siihen että ”kuinka vanha olet?”. Vastasin ja sitten se vaan sanoi että okei ja päästi meidät sisään. Mysteeriksi jäi edelleen, miksi se tivasi mun ikää, kun meillä oli ihan täyshintaiset liput kätösissämme. Ehkä se piti mua niin nuoren näköisenä, että ajatteli että nyt tuo turisti raukka on mennyt maksamaan liikaa lipusta!

Nojoo, mutta palataan vielä siihen museopuistoon. Tekniska Museetin lisäksi siellä on kaikenlaisia muitakin museoita, kuten esimerkiksi poliisimuseo, etnografinen museo ja joku liikuntamuseo (?). Me oltiin paikalla jo varttia ennen museon avaamista, mutta niin oli moni muukin. Asetuttiin sitten jonon jatkoksi.

Ei ollut ihme, miksi porukka jonotti sisään jo ennen ovien avaamista. Tuo Game On-pelinäyttely on kaiketi niin suosittu, että sisään päästetään kerralla vain 300 ihmistä – lipputiskiltä saatiin liput, joissa näkyi aika milloin päästäisiin näyttelyyn ja kerrottiin että siellä saa olla max 50 minuuttia. Sen jälkeen pitää poistua ja käydä alhaalta hakemassa uusi lippu, jos haluaa takaisin näyttelyyn. Eka vähän ärsyynnyin tämmöisestä käytännöstä, mutta näyttelyyn päästyämme ymmärsin heti että miksi näyttelyssä olemista halutaan rajata – näyttely oli tosiaan täynnä erilaisia videopelimasiinoita ja jos näyttelyssä olemista ei mitenkään rajoitettaisi, niin siellähän joku tyyppi aamusta iltaan hakkaisi jotain Pac Mania eikä päästäisi muita kokeilemaan.

Markuksen reaktio näyttelystä oli muuten että ”sitä on kai tullut vanhaksi, kun joutuu menemään museoon katselemaan omia lapsuuden pelejään”.


Ensimmäistä Tomb Raideria pelailemassa

Näyttelyssä aika meni lähinnä eri pelejä pelaillessa ja kokeillessa. Videopelejä oli tosiaan ihan niiden alkuajoista 70-80-luvun taitteesta aina tähän päivään asti. Vanhat pelit oli tosi mageita ja kaikessa yksinkertaisuudessaan todella koukuttavia. Rykitin Maken jossain ikivanhassa pelissä, jossa lenneltiin avaruusaluksilla ja pommitettiin toisiamme.

Kerrassaan mielenkiintoinen ja hauska näyttely, suosittelen käymään jos tuolla suunnalla liikkuu. Muistaakseni näyttely on esillä syksyyn asti.

Museoilun jälkeen hypättiin jälleen bussiin (tällä kertaa onneksi ilman lisäkysymyksiä) ja suunnattiin takaisin keskustaan lounaalle. Olin valkannut paikan etukäteen, se oli viime syksynä opintomatkalla bongaamani K25 – enkä tälläkään kertaa ollut pettynyt! Markus otti itelleen jonkun burriton ja mä hain japanilaista tori no kara agea (uppopaistettua kanaa).

Nimensä mukaisesti K25 sijaitsee osoitteessa Kungsgatan 25. Suosittelen kyllä paikkaa ja sinne on mukava mennä isommankin porukan kanssa, sillä jokainen voi hakea eri tiskeiltä itselleen mieluisaa ruokaa. Tarjolla tuolla oli mm. aasialaisia ruokia, meksikolaista, jotain salaatteja, sämpylöitä.. No, aika lailla vähän kaikennäköistä!

Ruokailun jälkeen käytiin vielä vähän ostoksilla ja sitten alkoikin olla aika lähteä kohti satamaa. Jotenkin tuntuu, ettei tuollainen 5-6 tuntia meinaa riittää Tukholmassa sitten alkuunkaan! Mä olin koko päivän vähän huonolla tuulella sen takia, kun tuntui että joutuu tuli perseen alla ravaamaan paikasta toiseen (vaikka oikeasti ei nyt olisi ollut ihan niiiin kiire edes).

Ensi kerralla kun suuntaan Tukholmaan, niin menen kyllä ehdottomasti ainakin yhdeksi yöksi. Kerkeäisi käydä tutustumassa jonnekkin muuallekkin, kuin tuonne keskustaan. Södermalmihan on aika kiva paikka, mutta sinne ei tällä kertaa valitettavasi keretty.

Tukholma on kyllä kiva kaupunki ja välillä jopa niin kiva, että siellä voisi melkein asua!

6 Responses

 1. Teea
  | Vastaa

  Kuulostaapa hauskalta museolta! Ja kivalta päivältä muutenkin. On kyllä huomannut, että ikää alkaa jo vähän olemaan, minullekin kun on muutamissa museoissa tullut vastaan vimpaimia ja leluja, jotka olivat vielä yleisessä käytössä minun lapsuudessani, mutta joita tämän päivän lapset näkevät vain kuvissa tai niissä museoissa.

  Tukholmassa voisi kyllä hyvin viettää pidemmänkin pätkän. Kaikkea kivaa kun sieltä löytyy.

  • Anne
   |

   Tuolla museossa olisi riittänyt tutkittavaa kyllä koko päiväksi. Me ei keretty käydä katsomassa sitä perusnäyttelyä ollenkaan. Katsottavaa olisi ollut useammassa kerroksessa..

   Tukholmasta tosiaan löytyy vaikka mitä, ei pelkästään keskusta ja Burger King ;) Risteilymatkustajat kerkeää usein vaan aika pintapuolisesti tutustumaan kaupunkiin.

 2. Inka
  | Vastaa

  Oi vitsi mikä näyttely! Ei sillä että ittiä kauheasti inspais mutta tuo olis täydellinen ylläri myös omalle poikakaverille, pakko laittaa harkintaan tuo ja tietty myös Tukholman reissu, kiitti tosi paljon siis tästä vinkistä! :)

  • Anne
   |

   Suosittelen kyllä kovin. Oli muuten aika miespitoista asiakaskunta tuolla näyttelyssä ;D

 3. //aNNiKa
  | Vastaa

  Tuollainen museo kuulostaa minunkin mielestä kivalta, ja vois miellyttää erityisesti tuota parempaa puoliskoani. Täytyykin pitää mielessä, jos Tukholmaan ehtisi vaikka kesällä. Kiitos vinkistä :)

  • Anne
   |

   Suosittelen kyllä :) oli tosi kiva ja miespuolisiakin kiinnostaa heti kun on kyse peleistä, tekniikasta ja tieteistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.