Päiväretki Naraan

Julkaistu Aasia, Eläimet matkoilla, Japani, Videoblogi 48

Kävimme isäntäperheeni kanssa melkein perinteeksi muodostuneella päiväretkellä Narassa. Naran kaupunki sijaitsee aivan Osakan ja Kioton vieressä, joten niistä siellä on helppo vierailla – eikä Nagoyastaakaan Naraan ajele autolla kuin reilu pari tuntia. Nara tunnetaan erityisesti siellä sijaitsevalla isolla temppelialueella vaeltelevista peuroista.

Mitäs kyyläät?

Todaijin päätemppeli, jonka sisällä on valtava Buddha-patsas

Peurojen lisäksi alueen suurin nähtävyys Unescon maailmanperintökohde Todaijin ”päärakennus” Daibutsuden (”Great Buddha Hall”), jossa vieraillessa itsensä tuntee yhtäkkiä kovin pieneksi tässä maailmankaikkeudessa. Rakennus on kerrassaan vaikuttava kokoluokaltaan eikä sisällä nököttävä 15 metrinen Buddha-patsaskaan jätä kylmäksi. Sisäänpääsy Daibutsudenille on 500 yeniä, mutta muualla alueella saa kuljeskella ihan ilmaiseksi.

Vierailija voi myös kavuta korkeammalle Nigatsu-do:lle (kuvassa) ihastelemaan maisemia kaupungin ja alueen yli. Historiasta kiinnostuneille täällä varmasti riittäisi koluttavaa, sillä kaikki alueen rakennelmat ovat jollain tavalla historiallisesti erityisiä. Me ei tällä kertaa tutustuttu sen enempää siihen, mikä funktio milläkin rakennuksella oli, vaan keskityttiin enemmän kuvaamiseen, keskusteluun ja maisemien ihasteluun. Jollain opastetulla kierroksella Narassa voisi varmasti saada paljon myös irti.

Päivän aikana kiertelimme temppelialuetta, otimme tietysti paljon kuvia ja ihastelimme peuroja. Peuroja saa myös ruokkia niille varatulla senbei-ruoalla, jota voi ostaa pienistä kioskeista ja kaupoista alueella. Varoituksen sana ruokaa ostaville – peurat ovat aina valmiita säntäämään apajille, kun ne näkevät jonkun ostavan syötävää. Ruokkiessa kannattaa olla varovainen, ettei samalla lähde sormet mukana.

Temppelialuetta kiertäessä tulee helposti talsittua useampi kilometri ja tunti, joten varaa mukaan auringolta suojaava hattu, vesipullo ja kunnon tohvelit.

Not a single fuck was given that day

Tässä teehuoneella pysähdyttiin 10 vuotta sitten ensivierailullani Narassa

Naraa suosittelen ehdottomasti päiväretkikohteeksi jos matkailee Kansain alueella. Pidemmältä sinne ei välttämättä ole järkevää lähteä päiväksi, vaan on parempi yhdistää Naran esimerkiksi Kiotossa vierailuun ja varata aikaa enemmän kuin yhden päivän. Vaikka Nara on suosittu vierailukohde ja turisteja on paljon (erityisesti kiinalaisia.. laumoittain), ei siellä mun mielestä missään välissä yleensä muodostu sellaista ahdistavaa liiallista väenpaljoutta tai tungosta. Tiet ovat leveitä ja rakennukset massiivisia – ehkä ne luovat sitä tilantunnetta ympärille.

Postauksen ollessa lyhytsanainen, lisää juttua Naran peuroista ja päiväretkikohteesta muuten videolla:

48 Responses

 1. Voi Nara! Ekan kerran luin tästä mestasta nimenomaan matkablogista ja se pomppasi heti paikaksi, jossa pitäisi päästä käymään, jos joskus Japaniin matkustetaan. Peurojen vuoksi tietenkin. Toit videolla hyviä pointteja esille peurojen ruokinnasta. Ei ole koskaan ongelmatonta, kun turistit päästetään ruokkimaan eläimiä. Sellainen tuli mieleen, että onko alueella peuroille tarpeeksi ruokaa (paljon näkyy olevan asfalttia ja kiveyksiä, vähän nurtsia) ilman, että turret niitä syöttää?

  • Anne
   |

   Siellä on kyllä vehreämpääkin aluetta eli ei onneksi pelkkää asfalttia ja kivetystä, mutta en kyllä valitettavasti tiedä sen tarkemmin, että saavatko peurat tarpeeksi ruokaa tai ruokitaanko niitä muutoin. Ne vaeltelevat ympäriinsä ja esim. temppelialueen takana nousee iso kukkula, jossa varmasti riittää rouskutettavaa. Kiinnostuin kyllä tästä itsekin nyt sen verran, että pitää varmaan selvittää, miten on tuon ruokahuollon laita.

 2. sarrrri
  | Vastaa

  Aaaa mä en kestä miten ihania noi peurat on :D ! Ja video oli jälleen kerrabn loistava, loppukaneetteineen kaikkineen ;D

 3. Voi, muistan nuo tyypit! Jotain sellaisia keksin näköisiä juttuja olen niille syöttänyt. En edes muista, kummalla Japanin-matkalla tuolla olin. Kierreltiin molemmilla junalla Japania pari viikkoa. Narassa olen ollut yötä matkalla jostain taas jonnekin. Japani-kuume on taas kova.

  • Anne
   |

   Itsellekin tulee taas Japani kuume, kun kertaa näitä reissujuttuja! On se kyllä mainio matkustusmaa :)

 4. P.s. iPadilla en saa videota pyörimään. :(

  • Anne
   |

   Höh, mistähän voisi johtua. Mun blogi ei taida olla kauhean mobiililaiteystävällinen. Pitää yrittää tutkia asiaa. :(

 5. Jenna
  | Vastaa

  Oi, Nara oli tosi kiva! Mun Naran peurakuvat voi käydä tsiikaa täältä: http://www.hugepassionforlife.com/blog/2014/09/nara-peurojen-kaupunki

  Nuo peurat on niin söpöjä!

  • Anne
   |

   Onhan ne söpöjä. Ja kamerassa 100 000 kuvaa peuroista Naran visiitin jälkeen :D

 6. Ööö. En tykkää. Siis tuosta syöttämisestä. Siis eikös noita voisi vain katselle, kuten sanoit.
  No jaa, voin vain kuvitella miten hauskaa tuo japanilaisista on… : )
  Mulla jäi Uneno Zoo:n vierailun jälkeen kyllä suuri epäluulo kytemään japanilaistan kyvystä huolehtia yhtään mistään eläimistä asiallisesti.

  • Anne
   |

   Tuolla onneksi peurat vaeltavat vapaasti eivätkä ole mitenkään suljettuja alueelle. Vaikka ollaan kaupungissa, on siellä onneksi metsää ja viheralueita, joissa voivat käyskennellä etsimässä ruokaa.

   Mutta mitä tulee japanilaisten eläinten hoivaamiseen, niin siinä olen kyllä sun kanssa samoilla linjoilla, että korjattavaa olisi.. Olen monesti kuullut, että ihmiset eivät esim. ulkoiluta kunnolla koiriaan. Jotenkin siellä ei tunnuta oikein kunnolla osattavan suhtautua eläimiin ja miten niitä tulisi kohdella, mikä on kuitenkin erikoista, kun kyseessä on kulttuuri jossa kaikella on merkitys ja pitää aina toimia parhaansa mukaan. Tokiossa nähtiin kun yksi nainen läiski sen pikkukoiraa sanomalehdellä, koira parka.

 7. Päivi Kaarina
  | Vastaa

  Tästä postauksesta heräsi mukavia muistoja – olen vaellellut Narassa kauan sitten useammankin kerran. Noilla peuroilla on muuten uskomattoman hyvä hajuaisti – ne hyökkäsivät metsätiellä kimppuun, vaikka olin käärinyt repussa olleen keksipaketin tiukasti muovipussiin. Jouduin lopulta heittämään niille koko paketin, että pääsin pakoon… ;)

  • Anne
   |

   Ne ovat aina valmiina uusien uhrien varalle.. :D Mutta, se johtunee ruokkimisesta, monet ovat käyneet jo aika röyhkeiksi!

 8. Näyttää upealta paikalta ja hauskoja nuo peurat! :)

  • Anne
   |

   Upeaa siellä kyllä on!

 9. Martina
  | Vastaa

  Söpösiä peuroja! Eikä tuolla nyt muutenkaan näytä yhtään hullummalta. :)

  • Anne
   |

   On ne söpöjä, ei käy kiistäminen :)

 10. Venla
  | Vastaa

  Apua miten söpöjä noi peurat on!! Jotenkin vähä tärähtäneen näkösiä :D En pysty ajattelemaankaan enää mitään muuta kun noita peuroja, vaikka toki maisematkin oli hienoja.

  • Anne
   |

   Joo, ne taitaa olla vielä tässä jonkinlaisessa talvikarvassa, niin näyttävät vähän nuhjuisilta :D

 11. Temppeleitä on muuallakin Japanissa, ainakin parissa (tuhannessa?!) paikassa, mutta nuo peurat ovat kyllä huippu! Kivoja kuvia, kuten Sinulla (teillä) aina!

  • Anne
   |

   Joo, temppeleitä kyllä riittää muuallakin. :) On noita peuroja muuallakin, mutta ei varmaan samoissa määrin. Esimerkiksi Nagoyan linnan vallihaudassa nähtiin kaksi käyskentelemässä.

 12. Tuolla Nigatsu-do:ssa en olekaan koskaan käynyt. Näyttäis ihan hyvät maisemat olevan. :-)

  Noi shikat on niiiin ärsyttäviä! Sanon aina ryhmäläisille että ei kannata ostaa niitä keksejä kun sit vaan saa lauman peuroja päälleen. :-D

  • Anne
   |

   Joo, munkin mielestä on parempi jättää keksit ostamatta.. Varsinkin siinä kohdasta, mistä tuo puisto ”alkaa”, peurat on tosi aggressiivisia! Sitten kun lähtee pidemmälle ja sinne temppelialueen ja metsän uumeniin, niin ne käyttäytyy vähän rauhallisemmin.

 13. Oi miten ihania peuroja! Ja toisaalta ahdistavia, kun ovat noin oppineet herkkujen päälle. Näin jo silmissäni kauhuleffan, jossa nuo söpöt peurat käy hiukan liian röyhkeiksi :D Mutta silti, täytyypä laittaa paikka kohdelistalle Japanin toiveisiin.

  • Anne
   |

   Onneksi peurat eivät muuten käy päälle, eivätkä kaikki (osa viihtyy hyvin kauempana turisteista, paitsi jos on ruokaa tarjolla. Eli niitä ei onneksi muuten tarvitse pelätä. Toki kyseessä on eläimet, jotka voivat olla arvaamattomia, eli aina kannattaa pitää sopiva etäisyys. Mutta aika leppoisia ne muuten vaikuttavat olevan!

 14. Terhi / Muru Mou
  | Vastaa

  Eiii, joku syötti sipsejä! Vaikka koko syöttäminen on typerää, niin vielä idiootimpaa on syöttää mitä sattuu! Kiva video! :)

  • Anne
   |

   Joo, ja jos on pakko syöttää, niin syöttää sitten sitä peuroille suunnattua ruokaa. Kiitos :)

 15. Heidi
  | Vastaa

  On ne peurat lutusen näkösiä, mutta hieman pelottavia, jos kerran käyttäytyvät aggressiivisesti – en minä ainakaan haluaisi niitä syöttää. Sama oli Balilla apinoiden kanssa: totkut syöttivät niitä, ja ne saattoivat olla tosi aggressiivisia (juurikin sen takia, etä niitä oli syötetty). Minä kiersin apinat kaukaa – tiedä mitä tauteja niistä oliisi voinut saada, jos olisivat purreet. Asista toiseen…luulen, että iPadilla videota ei saa pyörimään, koska tämä video taisi vaatia päivitetyn FlashPlayerin. Minunkin piti se päivittää. iPadesissa ei muistaakseni ole FlashPlayeriä, mutta sen voi ostaa erillisenä appsina (näin ainakin muistelen).

  • Anne
   |

   Joo, monissa paikoissa sama juttu on apinoiden kanssa. Tosin peuroihin verrattuna apinat ovat vielä vaarallisempia, koska puremista voi tulla pöpöjä (peurat korkeintaan näykkivät tai lupsuttavat vaatteita) ja apinat saa revittyä käsistä kaiken arvokkaan irti ruuan perässä. Näin Kathmandussa, kun apinat repivät parilta lapselta mm. jäätelön ja vesimelonin pois. Ruokaa ei todellakaan kannattanut pitää näkyvillä :D

   Okei, hyvä tietää, eli vika ei periaatteessa ole blogissani (?) vaan Youtubessa.

 16. En ole tällaisesta paikasta aikaisemmin kuullutkaan. Tosin tiedän Japanista varmaan juuri ja juuri suurimmat kaupungit ja that’s it. Symppiksen oloinen paikka ja peurat tietty söpöjä! :)

  • Anne
   |

   Joo, Japanista kyllä löytyy paljon muutakin, kuin isoja kaupunkeja! Itse asiassa kyseessä on niin monipuolinen matkailumaa, että sieltä löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Isot kaupungit vaan ovat niitä peruskohteita :)

 17. Me oltiin Japanissa noin viikko ja ehdittiin tutustua Tokioon ja Osakaan, mutta nää pienemmät paikat jäi tosi harmillisesti välistä. Aivan upeita kuvia teillä muuten, tuntuu ihan että olis itse tuolla kun näitä kattelee. :) Sinulla Anne on varmasti huippuja muistoja Japanista, alkaa kaduttaa itseäni ettten lähtenyt vaihtoon lukiossa.

  • Anne
   |

   No, nyt on hyvä syy mennä takaisin, tutkimaan pienempiä pitäjiäkin :)

   Vaihtovuosi lukiossa oli kyllä sellainen kokemus, jota en pois vaihtaisi, vaikka ei sekään pelkillä ruusuilla tanssimista ollut! Mutta onneksi nykyään on kaikenlaisia vaihto-ohjelmia myös aikuisille. Tietysti niitä ei voi verrata keskenään, kun niin nuorena yksin maailmalla on kuitenkin aika kasvattava ja uniikki kokemus, vaikka toki sitä ovat muutkin ulkomailla asumiset ja oleskelut.

 18. Japani ja temppelit, jotenkin sopii niin hyvin yhteen. Japani on kyllä sellainen paikka ylipäätään, että sinne pitäisi lähteä pidemmäksi aikaa seikkaileen. Itse sain jo pelkästään Tokiossa viikon kulumaan tosi nopeasti ja paljon mielenkiintoisia paikkoja silloin jäi vielä näkemättä.

  • Anne
   |

   Joo, kyllä siellä nähtävää ja seikkailtavaa riittää! Erityisesti haluaisin matkustella enemmän Japanissa maaseudulla ja käydä patikoimassa luonnossa ja vuorilla. Pari viikkoa ei kyllä Japanissa tunnu riittävän mihinkään :)

 19. huikeita näkymiä! ja hellyttäviä peuroja (kuinka vieraantunut luonnosta ihminen voi olla, jos ensimmäinen reaktio on – oho, kenguru!)

  • Anne
   |

   No, harvemmin peuroja tulee vastaan keskellä kaupunkia ;)

 20. Luin ensin, että ”Päiväretki Narniaan”, ja kun noita peuroja katsoo, niin eipä tainnut olla mitenkään kaukaa haettu. :D

  • Anne
   |

   No melkein sama asia :P

 21. eve
  | Vastaa

  Minä en ole ikinä Japanissa käynyt eikä taida olla sinne suuntaan reissua tiedossakaan, mutta juuri siksi onkin kiva välillä lukea tällaisistakin paikoista… ja toivottavasti vielä joku päivä! :)

  • Anne
   |

   Joo, ei sitä koskaan tiedä :) Japania kyllä suosittelen, se on niin monipuolinen ja omalaatuinen kohde.

 22. Liza in London
  | Vastaa

  Oi! Todella hienoja kuvia – tallaiset postaukset ovat kylla varmoja matkakuumeen herattajia. :)

  • Anne
   |

   Kiitos! :)

 23. Haha, onpas hauskoja peuraksia. :)

  Muistuttaa jotenkin wallabeja Ausseissa ja lampaita Uudessa-Seelannissa, jotka monasti vähän välittää muusta liikenteestä missään. Kuvat on muuten superhienoja, niistä crediitit!

 24. Aasia on aina viehättänyt ja kiehtonut eivätkä tällaiset kuvat kyllä auta asiaa..! Olisi mahtavaa tulla vaikka kuukaudeksi ja koluta koko maa (tai no ei nyt ehkä aivan koko maata..). Ehkä vielä joskus! :)

  • Anne
   |

   Suosittelen kyllä! Japani on niin omalaatuinen ja erikoinen paikka :) Tosin koko maan koluamiseen pitäisi varmaan varata jo useampi kuukausi! :D

 25. En ollutkaan tiennyt tällaisessa paikassa. Sympaattisen, tosin vähän räjähtäneen näköisiä bambeja :D. Toivottavasti ovat ok ja eivät ole pelkästään turistien armoilla syömisen kanssa. Kiva kun teette tällaisia videoita, kaikki tulee jotenkin elävämmäksi niiden kautta. Olen jotenkin hullun innoissani videoista tällä hetkellä, vaikka en ole vielä itse saanut aikaiseksi tehdä niitä. Toisten höpötyksiä plus maisemia on kiva katsella =D! Täytyy tsekata noi kaikki muutkin teidän videot pian.

  • Anne
   |

   Joo, maaliskuussa kuvien ottamisen aikaan niillä oli varmaan vielä talvikarvaa, joka teki lähtöään ja sen takia näyttävät vähän nuhjuisilta! Olen nähnyt kuvia niistä kesäkarvassa ja silloin ne ”bambipilkut” tulee esiin.. :)

   Videoiden välityksellä pääsee kyllä reissujuttuihin ihan eri tavalla mukaan, olisi kiva nähdä videoita enemmän kaikilta muiltakin:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.