Paljon puhistu Kalamaja

Julkaistu Eurooppa, Viro 8

Viimeisen vuoden aikana aina Tallinnasta puhuessa tai siitä lukiessa joku on maininnut Kalamajan. Kalamaja sitä, Kalamaja tätä, menkää sinne ehdottomasti Tallinnassa käydessänne. No, otimme neuvosta vaarin ja päätimme vierailla kyseisessä kaupunginosassa. Paikka vaikutti kaiken kaikkiaan todella mielenkiintoiselta. Sinne olisi kuulemma helppo löytää, sen kun vaan menee Tallinnan juna-aseman ohi toiselle puolelle ja se on sitten siinä!

Heh, en tosiaan tiedä missä vaiheessa meillä meni vikaan, mutta hortoilimme jossain aivan muualla. Lisäksi meille oli epäselvää, oliko tämä nyt sitä Kalamajaa jonka piti huokua boheemiutta, putiikkeja ja nuoria ihmisiä vai ei, kun missään ei näkynyt ketään tai mitään – puhumattakaan niistä monista ihanista ravintoloista ja kuppiloista, joihin olisin mieluusti mennyt istumaan ja lämmittelemään koska varpaita alkoi jo paleltaa. Marraskuu ei ehkä ole paras kuukausi ulkona kiertelyyn – toisaalta voin syyttää itseäni, etten pakannut lämpimämpiä kenkiä mukaan. Aikamme pyöriteltiin karttaa ja kiroiltiin kadunkulmassa, että mihin hittoon tässä nyt pitäisi taas mennä – ei tietenkään olisi yhtään helpottanut, jos olisi vaikka ennen reissuun lähtöä käynyt vilkaisemassa ne kaikki blogipostaukset ja vinkit Kalamajaa koskien läpi..

Lopulta taisimme kuitenkin löytää oikean suunnan ja haahuiltuamme tovin jossain vanhoilla rautatiekiskoilla graffittien, teollisuusrakennusten ja huivipäisten mummojen seassa päädyimme kadulle, jossa näkyi jopa muita ihmisiä ja elämää. Vanha teollisuusrakennus oli muutettu pieneksi ostoskeskukseksi, jossa oli kaikenlaisia käsitöitä yms. härpäkettä tarjoavia pieniä putiikkeja. Käytiin hetki sisällä lämmittelemässä ja bongattiin rakennuksen takapihalta F-hoone, tuo toinen Tallinnan kuuluisuus. Nyt taidettaisiin olla asian – siis Kalamajan – ytimessä.

Nautittuamme pienen lounaan lähdettiin taas uhmaamaan vilpoisaa säätä pihalle. Kierreltiin ja kaarreltiin naapurustossa ihmettelemässä, mitään sen erikoisempaa kuitenkaan näkemättä. Löydettiin tiemme puutaloalueelle, josta kaikki niin kovin ovat vaahdonneet. Valokuvia tuli ainakin räpsittyä – alue on kieltämättä kuvauksellinen. Oli tietysti mukavaa nähdä vähän muutakin Tallinnaa, kuin se ainainen vanha kaupunki sekä sen ympäristö. En yhtään ihmettele, miksi Kalamaja on kaikenmaailman hipstereiden suosiossa – jokuhan noissa rapistuneissa, elämää nähneissä taloissa ja ympäristössä vaan kiehtoo ja vetää puoleensa.

Aseman vieressä oli vilkas paikallinen tori, joka käytiin myös kiertämässä läpi. Siellä oli kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä tarjolla, kuten kunnon torilla pitääkin olla. Tohveleita, elektroniikkaa, suolakurkkuja, alusvaatteita, juustoja, leluja, neuvostoaikaisia pinssejä.. Jätettiin tällä kertaa kuitenkin shoppailut väliin.

Kalamaja taitaa esittäytyä vähän eri tavalla esimerkiksi kesällä, kuin näin myöhään syksyllä. Kaiken hehkutuksen jälkeen olin kuitenkin ehkä hieman pettynyt – tässäkö se nyt sitten oli? No, en nyt vielä suoralta kädeltä tuomitse kaikkien hehkutuksia Kalamajasta, vaan annan vielä toisen mahdollisuuden ja toivon, että pääsen vierailemaan siellä miellyttävämpänä vuodenaikana ettei kaikki energia kulu kylmän viiman takia hytisemiseen. Täytyy kyllä myös myöntää, että tarkempi perehtyminen alueeseen ennen matkaa olisi voinut tulla tarpeen.

8 Responses

 1. Vivi Vinna
  | Vastaa

  Hauska kuvailu retkestänne Kalamajaan! :) Aika karun näköinen paikka, vaikkakin juuri se, mikä tekee siitä erilaisen. :D

  • Anne
   |

   Se taitaa olla juuri tuo Kalamajan rosoisuus, joka sinne kävijöitä on ruvennut houkuttelemaan. :)

 2. jonahi
  | Vastaa

  Haha, silloin kun asuin Tallinnassa, kuuli aina tosi pelottavia juttuja Kalamajasta ja varsinkin niemennokkaa kohti jatkettaessa vastaan tulevasta Koplista! No ehkä Koplista vielä löytyykin kaikkea ”vaarallista”, mutta kyllä tuo Kalamaja on muutamassa vuodessa muuttunut ihan toiseksi. Tuossa tehtaassa, jossa nyt on se ostoskeskus, kävin vielä pari vuotta sitten reiveissä kun se oli vielä hylätty ja graffitien peitossa.. Vaan olenpa itekin suositellut ihmisille Kalamajan katsastamaan! Toinen kiva puutalovaltainen alue on ainakin Uus Maailm – sieltä tosin on turha kuvitella löytävänsä mitään hipsterijuttuja ainakaan vielä. Yhtä ystävää kehotin käymään Lasnamäellä – ja kas kummaa, ei se enää kuulemma ollutkaan mikään silmänkantamattomiin jatkuva Neuvostoghetto vaan ihan siistiksi laitettu puistoinen kerrostaloalue! Enpä olis uskonut. Maailma muuttuu ja etenkin Tallinna :)

  • Anne
   |

   Niin, kehitystähän tietysti tapahtuu ja tulee aina tapahtumaan, suuntaan tai toiseen. Tallinnaan olisi kyllä kiva perehtyä enemmänkin, lyhyet visiitit kun antavat vain niin pintapuolisen käsityksen. Tuosta Lasnamäestä olenkin joskus kuullut, että se olis jotenkin tosi karu paikka. Ei sitten ilmeisesti enää!

 3. Mekin käväistiin silloin viime kesänä Kalamajassa ja pidin kyllä alueesta, suhteutettuna siihen mikä kaupunki on kyseessä. Tarkoitan että esim. Tallinnan keskusta on vähän kolkko ja vanha kaupunki liian nähty, joten tuntui virkistävältä nähdä Tallinnasta joku muukin alue :) Jos Kalamajan kaltainen alue olisi sen sijaan jossain muussa kaupungissa, sanotaan nyt vaikka Berliinissä, niin sitten se olisi kyllä tuntunut alueena vähän mitäänsanomattomalta. Mutta kivaa vaihtelua Tallinnan mittakaavassa ja toivottavasti alue kehittyy entisestään, koska potentiaalia olisi!

  • Anne
   |

   Joo, muuhun verrattuna kyllä kivaa vaihtelua, oikeassa olet :) Ehkä mulla oli vaan jäänyt sitten jotain vääristyneitä mielikuvia, kun sitä niin kovasti on hehkutettu Tallinnan uutena, trendikkäänä alueena :D Uskon kyllä myös, että se tulee kehittymään lisää ajan saatossa.

 4. Itsekin viimeksi Tallinnassa ollessani ajattelin Kalamajaan vierailua, mutta se sitten jäi. Kiva saada vähän erilaista näkökulmaa alueeseen, koska oikeastaan kaikki lähteet sitä hehkuttavat. Pitänee kokea itse!

  • Anne
   |

   Joo, kyllä se kannattaa käydä vilkaisemassa – mutta huomasin, että ehkä mulle oli muodostunut kaikkien hehkutuksista niin ruusuinen kuva että pieni pettymys pääsi yllättämään kun paikalle päästiin :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.