Reppureissaajasta karavaa.. siis urbaanariksi

Julkaistu Hevipaku 39

nissan nv200 camper

nissan nv200 camper

”Ei varmana hankita mitään asuntoautoa!”

Ajatus liikkuvan kodin hankkimisesta tuntui kaukaiselta, joltain semmoiselta, mitä vain eläkeläiset tekevät. Hankitaan asuntoauto tai -vaunu, ajellaan leirintäalueelta toiselle ja aiheutetaan närää liikenteessä teiden tukkona. Mitä matkailua se sellainen muka on? Monella tuntuu olevan lapsuudesta kokemusta asuntoautoilusta, mutta meidän perheellä oli kesämökki, jossa lomat vietettiin, enkä ollut koskaan tuntenut sen kummempaa vetoa karavaanariutta kohtaan. Markuksella taas on aina ollut haaveena oma renkaiden päällä nököttävä kakkoskoti. En koskaan oikein ole meinannut ymmärtää tätä haavetta. Jollain asuntoautolla liikkuminenhan on niin saatanan noloa.

Pakko kuitenkin myöntää, että ne sateiset yöt teltassa, kun on ollut kylmää, märkää eikä unen päästä saanut kiinni olen salaa toisinaan miettinyt, että olispa meilläkin tuollainen vaunu, jossa yöunet saisi nukkua kuivassa, lämpimässä sängyssä.

Kun Laura Urbaani viidakkoseikkailijatar -blogista hankki viime vuonna miehensä kanssa asuntoauton, niin ajatus alkoi itselläkin kypsymään, että jos voisin antaa periaatteistani (”meistähän ei todellakaan tule mitään v-tun karavaanareita”) sittenkin hieman myöten ja hankittaisiin myös oma liikkuva koti. Olisihan se mukavaa, kun ei tarvitsisi säätää teltan kanssa (en erityisemmin pidä edes teltassa nukkumisesta), mukana voisi kuljettaa muutakin kuin kuivaruokaa, eikä myrskyisen sään iskiessä tarvitsisi murehtia, mistä löytyisi koiraystävällinen majoitus. Kun tutustuin tammikuussa matkamessuilla Vagabond Baker -nimistä blogia kirjoittavaan Racheliin, joka kertoi heidän asuvan asuntoautossa, niin kiinnostus vaunuilua kohtaan kasvoi yhä enemmän. Ehkä karavaanarius ei enää ole pelkästään eläkeläisten hommaa – jos Instagramissa tutkii kuvia esimerkiksi hashtagilla #vanlife, niin sieltä tulee näkyviin kaikenlaista muuta, kuin perinteistä saksalaista leirintäalue-elämää! Markuksen suorittama vuosien voitelu alkoi myös tuottaa tulosta, kun rupesin pikkuhiljaa lämpenemään ajatukselle. Lopulta katselimmekin netistä jo eri vaihtoehtoja yhdessä.

Niin me sitten lopulta mentiin ja tehtiin, että hankittiin vähän aikaa sitten meille oma pieni retkipaku. Se ei ole 100 000 euron arvoinen matkailubussi, eikä boheemi hippipaku, mutta vastaa meidän pienen reissuremmin tarpeisiin ainakin toistaiseksi oikein mainiosti! Haluttiin suhteellisen pieni auto, joka olisi mahdollisimman valmis paketti. Sellainen onneksi löytyi. Pieni auto siksi, että se tulee ympärivuotiseen käyttöön, ihan perus kauppareissuillekkin. Nissan NV200 onkin aika sporttinen pikkupaku, joka sopii kauppakassiksi ja festarireissuille.

Retkipaku ristittiin tietysti – miksikäs muuksikaan kuin – Hevipakuksi! Ulkoasu vaatii tosin vielä tuunaamista teeman suhteen. Tällä hetkellä sisustus on vähän liian kliininen omaan makuun – ja hyvin karavaanarimainen – mutta eiköhän se ajan myötä muotoudu meidän näköiseksi. Onneksi netti ja sosiaalinen media on myös pullollaan kaikenlaisia vinkkejä retkipakujen käytännöllisyyteen, viihtyisyyteen jne.

Valitettavasti ei ihan vielä tänä kesänä päästä Hevipakulla kunnon roadtripeille tai festarireissuille, mutta ensi vuodelle ollaan jo alettu suunnittelemaan reissua jos toistakin. Tämä kesä menee lähinnä kotimaassa, lyhyitä täsmäiskuja tehden ja kulkupeliä testaillen. Heti ensimmäiselle koereissulle lähtiessämme onnistuttiin jättämään noin puolet kamoista himaan. Onneksi kyseessä oli tosiaan vain yhden yön testireissu, jossa yövyttiin sukulaisten luona. Siitä taas huomattiin, että parempi on vähän harjoitella, ettei tule heti lähdettyä mopolla moottoritielle!

Ensi viikonloppuna lähdetään ensimmäiselle ”kunnon” reissulle. Kohteena mahdollisesti Turun saariston Rengastie – tai TUURI! Kyllä, haluamme kastaa itsemme kunnon karavaanareiksi, vaikka toki ehkä enemmän profiloidummekin urbaanareiksi. Sitä paitsi en ole koskaan käynyt Tuurissa, enkä häpeä myöntää fanitustani Vesa Keskistä kohtaan.

Innolla nyt sitten odotellaan tulevia reissuja Hevipakulla. Oma pieni liikkuva koti helpottaa myös koiran kanssa matkailua huomattavasti. Myöhemmin tehdään tietysti tarkempi esittely autosta – sillä välin meidän autoiluja voi seurata vaikka Snapchatissa @metallimatkat. Laitan sinne tänä kesänä juttuja tien päältä, joten sieltä sitten näkyy, missä milloinkin mennään!


Short summary in English

So – we bought a camper van. Not very traditional one, but it’s the perfect fit for our need.

I’ve always had the idea that traveling with a motorhome is just for old people. And I’ve never really been that interested in it – for some reason, I’ve always seen motorhomes bit embarrassing. Markus, on the other hand, has always wanted his own RV or camper van. Well, after years of discussing about the topic, seeing others traveling in their urban motorhomes or even living in them permanently, I finally started to think, that maybe this might be an option for us too. Maybe I’ve had enough of those sleepless, rainy and cold nights in tents. Maybe small ”house on wheels” would just make roadtripping and festival trips much more easier.

Travel bloggers Laura (Urbaani viidakkoseikkailijatar) and Rachel (Vagabond Baker) inspired us to try the life of a camper can owner and short while ago, we finally bought our little van. It’s small and handy Nissan NV200. Being metal head travelers, we named it ”The Metal Van” (Hevipaku in Finnish). It still needs some tuning – to make it look more like us, more cozy and more metal of course.

Unfortunately we are not able to make any long roadtrips this summer yet, but we have already started to plan something for next year. This summer we concentrate on practicing our life as caravans by doing short, weekend trips around Finland, before heading for bigger journeys.

So excited about coming trips with our new camper van! You can follow our journey with The Metal Van for example in Snapchat (@metallimatkat).

39 Responses

 1. Hevipaku <3 Ihan mahtava. Nyt meinaan kelpaa lähteä koko kolmikon reissuun!

  • Anne
   |

   Kyllä nyt kelpaa – (viimeistään) ensi vuonna toivottavasti ulkomaille asti! :)

 2. Lotta | Watia.fi
  | Vastaa

  Onnea Hevipakusta! Toi on niin magee ja siitä tulee varmasti vielä mageempi! Laura on ollut kyllä ihan mahtava urbaanari-elämän sanansaattaja. Pari kertaa ollaan kaverin isän ausuntoautolla reissailtu ja tuo Uuden-Seelannin campervan-roadtrip sai kyllä todellakin rakastamaan reissuja liikkuvassa kodissa. Eiköhän tännekin jossain vaiheessa jonkinlainen reissupaku/pieni asuntoauto tule. Siihen saakka seuraan teidän reissuja! :-)

  Saako kysyä mitä tuo maksoi? Kiinnostais myös jatkossa kustannuspuoli, jos aiotte sisustaa/ulkopuolta rempata.

  • Anne
   |

   Kiitos! :) Sun asuntoautoreissuja olenkin aiemmin seurannut!

   Auto tällaisenaan maksoi noin 14K. Kyllähän se kirpaisee, mutta tämä oli siis jo modattu tuolta sisältä valmiiksi, mikä painoi vaakakupissa aika paljon – meillä itsellä kun ei oikein tuo vasara tahdo pysyä kädessä.. Löytyy kaikki mukavuudet, jopa pönttö :-D Tarkoituksena on kuitenkin ainakin vaihtaa noihin pehmusteisiin uudet kankaat (olen jo löytänyt meille tyypin, joka tekee sen) ja ulkokuoreen mahdollisesti jotain hienoa teippausta tai uutta maalia, mutta muut suunnitelmat on vielä vähän auki. Kyllähän tähän varmasti saisi uppoamaan aika sievoisen summan rahaa, mutta pitää tehdä pala kerrallaan ja kirjata sitten kulutietoja ylös. :)

 3. Eikä! Tekin! Voi itku. Niin siistiä! Löydettäisköhän mekin ensi kesäksi meidän reissupaku. Hope so! :)

  • Anne
   |

   Nyt on hyvää aikaa aloittaa etsiminen ensi kesää varten ;)

 4. säppä
  | Vastaa

  Hei jee, tommonen on takuulla kiva! Ja just koiran kanssa varmasti täydellinen. Kiva jäädä seurailemaan reissuja. :)

  • Anne
   |

   Joo, esimerkiksi juuri lemmikkiystävällisten majoituksien ollessa kortilla, voi hyvillä mielin sadesäälläkin nukkua autossa :) Teltassa on huonolla kelillä vähän nihkeämpää nukkua! Vaikka toki sielläkin Luumu on nukkunut ihan menestyksekkäästi :)

 5. Hahaa, mahtavaa :D Meillä on ihan sama haave tulevaisuudelle, kun joskus täältä etelästä kotiudutaan. Silloin saatetaan myös tarvita pari karvaista reissukaveria, jotka tietty haetaan joltain Espanjalaiselta koirien pelastustarhalta <3 Haaveita täytyy olla!

  • Anne
   |

   Teille omalla reissupakulla matkustelu sopisi varmasti hyvin, kun olette muutenkin niin maanläheisiä :) Haaveita on hyvä olla, ja niitä voi myös toteuttaa!

 6. Maarit
  | Vastaa

  Tuostahan alkaa tulla jo ihan tuhoton villitys! Kohta kaikilla nuorilla on omat reissupakut. :D Onnea uudesta perheenjäsenestä! Automatkailu kiinnostaa itseänikin tosi paljon, eli mielelläni seurailen myös teidän reissuja. :)

  • Anne
   |

   Tässä on kyllä nyt selkeästi trendiä havaittavissa! Ihan positiivinen ilmiö kuitenkin :)

 7. Hyvän näkönen paketti! Onnea uusille retkille ja kyllä tuolla kelpaa ajella minne vaan. Ja valitettavasti täytyy todeta, että kun ikää alkaa tulla enemmän, alkaa mukavuudenhalu vaan kasvaa eikä teltat vesisateessa enää houkuttele. Meilläkin ollut siis puheissa että mitä jos…

  • Anne
   |

   Näin on kyllä! Tietysti tästäkin varmaan joutuu vuosien mittaan upgreidaamaan sitten isompaan ja mukavempaan, mutta tämä on jo huomattava parannus niihin vedenpitämättömiin telttoihin. :D

 8. Heh :D Luen tätä postaustasi missäs muuallakaan, kuin asuntoautossa :D Lähdimme aamulla liikenteeseen ja pian ohitamme jo Oulun. Päämääränä meillä on Nuorgam. Olen viimeksi lapsena ollut karavaanarina, joten kyllä nyt on jo aikakin ottaa uusintaa!

  Hih :) Hyvää Tuurin matkaa! Kävimme siellä(kin) usein lapsena. Viime vierailu oli pari kesää sitten, ja täyty sanoa, että ei ole kova hinku takaisin :D Mutta onhan se ihan ehdoton vierailukohde, jos ette ole siellä ennen olleet! :)

  • Anne
   |

   Oi Nuorgam, ihanaa! Meidän piti viime kesänä mennä sinne, mutta ei sitten ihan riittänyt aika ja kävimme ”vain” Äkäslompolossa asti.

   Markus on tainnut joskus käydä Tuurissa Miljoonarockissa, mutta mä en ole koskaan ollut, eli pitäähän se Suomen kuuluisin kyläkauppa nyt ainakin kerran elämässään omin silmin nähdä – jos siellä vaikka sattuis olemaan joku hyvä tarjous.. :D

 9. Jes, huippua! Tosin liikkuva kotikin tuo mukanaan ongelmia, varsinkin silloin, kun koti lahoaa kesken matkan. Olen siis perjantaista asti yrittänyt etänä auttaa Rachelia, kun niiden kodista keitti moottori Norjan puolella. Väkisin ajoivat Suomeen asti, ja juuri hetki sitten toimin puhelimen välityksellä tulkkina, kun ne yritti jossain Sodankylän korjaamolla selvittää asiaansa. Maaritkin on jo saatu tähän soppaan mukaan! :D Toivottavasti saavat kodin pian kuntoon, jotta pääsevät tänne länsirannikolle asti. Sitten tehdään mekin Danielin kanssa kunnon tutustumiskierros niiden kotiin, koska me arvotaan rantatalon, kesämökin ja vastaavan liikkuvan kodin välillä (riippuu siitä, paljonko voitetaan lotossa, heh). Hevipaku näyttää aivan huikeelta, en malta odottaa, kun saatte sen tuunattua vielä nimensä veroiseksi. Hauskoja retkiä, poiketkaahan Raumalla kans!

  • Anne
   |

   Sainkin Instagramista käsityksen, että heillä on jotain probleemaa sen auton kanssa.. Ne on kyllä kurjia juttuja näissä autohommissa, varsinkin jos ei hirveästi itsellä pysy ruuvimeisseli hanskassa!! Toivottavasti he saisivat auton kondikseen kohtuullisella hinnalla ja pääsevät jatkamaan matkaa. Valitettavasti ei se autoiluelämäkään aina ole niin ruusuista! Pitää sitten vaan olla vakuutukset kunnossa ja toivoa, ettei tule sellaista vikaa, joka veisi koko auton romikselle :D

   Raumalla käytiin pari vuotta sitten, pitää katsoa josko sinnekin päin eksytään tänä kesänä – ilmoitan kyllä, mikäli ollaan tulossa ;)

  • Joo nyt vaan pitää selvittää, missä se vika piilee, kun heille oli yhdessä paikassa sanottu yhtä ja toisessa toista, ja Rachelin suomen kielen taidoilla kommunikointi on vähän hankalaa, kun Lapin autokorjaamoissa puhutaan vissiin vähän nihkeästi englantia! :D Eikä sen puoleen, mun oma autonkorjaussanasto on myöskin hyvin rajallista – suomeksikin – joten ei se puhelintulkkina toimiminenkaan ihan helpoin homma ollut! :D Eiköhän ne sen kuntoon saa, että pääsevät tänne asti!

  • Anne
   |

   Toivotaan, että auto saadaan kuntoon! On vaikea selvittää, missä ongelma piilee, jos ei löydy yhteistä kieltä :D

 10. Terhi / Muru Mou
  | Vastaa

  Ihan mahtavaa, mäkin haluaisin tuollaisen ja lähteä ajelemaan ympäri Eurooppaa! :) Mukavaa Tuurin reissua! :D

  • Anne
   |

   Kiitos! :)

 11. Tätähän tuntuu olevan liikkeellä. Jotkut ystävämme hankkivat eläköitymisen yhteydessä matkailuauton, jolla sitten reissasivat Etelä-Eurooppaa myöten muutaman vuoden aina muutaman kuukauden kerrallaan, mutta myivät sen sitten lopulta pois. Isolla autolla pienillä kaduilla taisi olla vähän haastavaa – mutta tuo teidän ei taidakaan olla niin iso ja ehkä isommat festarit eivät vielä pienemmille kaduille :-)

  • Anne
   |

   Isossa asuntoautossa onkin se ongelma, että sillä ei tosiaan kaupunkien keskustoihin ajella, ainakaan parkkiin. Asuntovaunun voi jättää leirintäalueelle, ja lähteä autolla sitten liikenteeseen. Mutta tämä on niin kompaktin kokoinen, että onnistuu myös kaupungissa autoilut! :)

   Oli näköjään menneet jostain syystä roskapostiin nämä kommentit, sain ne sieltä ongittua!

 12. Kommentoin, että tätähän on liikkeellä :-) – mutta mihinköhän kommenttini hävisi, bittiavaruuteen?

 13. Vau, onnea! Teille on tulossa varmasti ihan mahtavia reissukesiä ja ihanaa, että hauvakin pääsee nyt mukaan matkoille. Saa nähdä, miten laajalle tämä kuume tarttuu… vähän jo itsekin olen miettinyt, voisiko tällainen matkustustapa sopia minulle. Ehkä joskus voisi ainakin kokeilla ja vuokrata auton muutamaksi viikoksi.

  • Anne
   |

   Kohta kaikilla matkabloggaajilla on matkailuauto :D

 14. Mahtavaa! Itse en oo jostain syystä ikinä ajatellut asuntoautoilua nolona, päinvastoin. Siitähän on viime vuosina tullut tosi trendikästä. Ja hyvä niin! Itse oon täysin menettänyt sydämeni vanlaiffiin Australian road trippien myötä. Se vapaudentunne on vaan jotain mitä muista matkustusmuodoista ei saa. Ja ehdottomasti mukavampaa kuin telttailu. Meillä on haaveena vielä joskus kiertää asuntoautolla uudestaan Australia läpi, tosin sitä ennen täytyy varmaan lähteä Uuteen-Seelantiin ja Jenkkeihin. Suomeakin olisi hieno joskus kiertää. Meitä molempia harmittaa, että päädyttiin aikanaan myymään meidän paku, mutta saahan sitä aina uuden hankittua. Huippua reissukesää!

  • Anne
   |

   Uskon, että tämä ”nolous” on liittynyt lähinnä niihin mielikuviin, että asuntoautoilu on vain niillä perinteisillä asuntoautoilla ja -vaunuilla liikkumista, eläkeläisten toimesta. Mutta todellisuus voi olla toisenlainenkin! Nuoret ovat innovatiivia ja rakentelevat omia, boheemeja, surfficampervanejaan, jotka antavat asuntoautoilusta sitten taas ihan erilaisen kuvan :)

   Markus on myös ajellut Australiassa campervanilla aikoinaan. Mä en ole vielä sinne asti ennättänyt.

 15. Odotan innolla Hevipakun ja onnellisten omistajien reissuja!! :) Mahtavaa päästä seuraamaan. Mua on jotenkin aina kiinnostanut paku. Meidän isä kyllä muutamat vuodet takaperin osti innoissaan vanhan, kuluneen Mersun millä tyttäret sitten kävivät riekkumassa Nummirockissa muutamana vuonna. Voi että :D Ehkä seuraavalla kerralla haluan panostaa vähän parempaan – tuo teidän näyttää luksukselta jo siihen verrattuna. Onnea Hevipakusta<3

  • Anne
   |

   Kiitos!! Onnistuneita festarireissuja odotellessa :D Kyllä tämä teltan voittaa..

 16. Veera Bianca
  | Vastaa

  Aivan mahtava hevipaku :D Asuntoautolla on varmaan oikeesti kyllä ihan super reissata, jotenkin kätevä ajatus! Täällähän tuntuu matkabloggaajat nyt enemmänkin muuttuban karavaa… siis urbanaareiksi :D

  • Anne
   |

   Onhan se kiva, kun on oma pieni koti mukana – ja autosta löytyy jääkaappi, niin pysyy valkkari kylmänä! :D

 17. Katselin just kuvia teidän reissusta. Vähän nihkeen kosteet on nää ilmat nyt, mutta toivottavasti paranee.

  Omalla autolla liikkuminen tuo kyllä vapautta ja kyllähän sitä joskus miettii asuntoauton näppäryyttä. Toisaalta, en ehkä jaksaisi sen kanssa hidasta etenemistä. Pitää päästä välillä kovaa mutkiinkin ; – ) Ehkäpä jatkan vielä hetken tätä vuokra-auto/oma auto + hotelli yhdistelmää reissuissa.

  • Anne
   |

   Onneksi tällä pystyy ajelemaan ihan normaaleja motarinopeuksia, eikä tarvitse olla teiden tukkeena. :D Isoilla maantielaivoilla onkin sitten toinen juttu. Toisaalta, mikäs siinä hitaasti edetessä, maisemia katsellessa!

 18. Cool! Tää on varmasti ihan paras juttu, etenkin jos on muuten yöpynyt paljon esimerkiksi teltoissa, kiertää festareita jne. Ja Tuurihan nyt on ihan pakollinen kohde tällaisella menopelillä! :D

 19. […] kutkutellut Turun saaristoon ja Saariston Rengastiehen tutustuminen, joten se valikoitui helposti alkukesästä hankitun Hevipakun ensimmäiseksi matkakohteeksi. Suomen kesän tyypilliseen tapaan reissuviikonlopuksi luvattiin […]

 20. Hanna
  | Vastaa

  Tällaisen reissaamiseen hurahtaneen matkakuume nousee pahemman kerran teidän matkoja seuratessa. Mahtavaa! Odotan innolla jatkoa. Tuollaista Tramobil City -autoa itsekin havittelemme, ehkä ensi kesänä…

  • Anne
   |

   Mekin kovasti odotellaan jo kesää ja reissuja autolla! Viime kesä jäi vähän lyhyeksi autoilun kannalta, kun muutin tänne Puolaan välissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.