Rooman Kallio, Quartiere San Lorenzo

Julkaistu Eurooppa, Italia 8

Yhtenä päivänä Rooman reissulla vierailimme Sapienzan yliopistolla. Päivän aikana meillä oli jonkin verran vapaa-aikaa, jonka päätimme tappaa campusalueen nurkalta alkavalla Quartiere San Lorenzon alueella – olin lukenut tästä boheemista, nuorten suosimasta kaupunginosasta Mondosta ja pistänyt sen korvan taakse matkaa varten. Käväisimme luokkakamujen kanssa sufeella & suklaakroisanteilla ja kierreltiin kortteleita aamuvarhain ennen ohjelman alkamista yliopistolla. Kyseisenä päivänä Roomassa oli julkisen liikenteen lakko, joka pakotti meidät lähtemään liikenteeseen aikaisin aamulla että pääsisimme hotellilta Sapienzalle vielä ratikalla, emmekä joutuisi ottamaan taksia tai kävellä. No, myöhemmin selvisi että ratikat kulkivat melko hyvin lakosta huolimatta ja aikainen lähtö oli ollut turha, mutta onni onnettomuudessa – ilman aamuvirkkuutta en varmaan olisi päässyt räpsimään näitä kuvia ja kiertelemään alueella niin paljon, kuin me kerkesimme.

Paikasta tuli itselleni mieleen väistämättä Helsingin Kallio. No, ehkä mulle tulee kaikista vähän boheemeista alueista aina mieleen Kallio.. Talojen seinät, muurit, sähkökaapit ja portit olivat koristeltu katutaiteella ja paikka näytti muutenkin taiteelliselta ja värikkäältä. Koska oltiin liikkellä aikaisin aamulla, suurin osa putiikeista, kahviloista ja ravintoloista oli vielä kiinni eikä kaduilla muutenkaan ollut hirveästi liikehdintää. San Lorenzoon kannattaakin varmaan mieluummin suunnata illalla, kun paikalliset lähtevät liikenteeseen ja kuppilat availevat oviaan ja oluthanojaan.

Törmäsimme kirkon pihalla olevaan pieneen toriin, jossa kaupattiin niin syötäviä, juotavia että kirppistavaroita. Hypistelin vanhoja filmikameroita mielenkiinnolla, mutta en kehdannut kysyä hintaa. Nyt jälkikäteen tietysti vähän harmittaa. Pienet torit keskellä kaupunkia ovat kyllä jokatapauksessa tosi ihastuttavia. Voi kun meilläkin olisi! Noi vuodenajat vaan tuppaa vähän rajoittamaan.. (ja erinäiset säädökset sekä lait)

Olisin mieluusti palannut San Lorenzon kortteleihin uudestaan, mutta valitettavasti matkalla aika oli kortilla ja vierailu jäi seuraavaan kertaan. Ilta-aikaan siellä voisi olla mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa, varsinkin kun alue on nuorten suosiossa yliopiston läheisyydestä johtuen. Ollessamme Sapienzassa kierroksella, meitä opastanut nuori opiskelijamimmi suositteli alueen ravintoloita lounastamiseen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että monet ruokapaikat availevat oviaan vasta iltapäivän puolella – aikaiseen lounaaseen tottuneiden kannattaa kantaa vaikka pientä välipalaa käsilaukussa pahimman nälän varalta.

8 Responses

 1. Ah, Rooma! San Lorenzon kaupunginosa olikin minulle uusi tuttavuus, vaikka muuten Roomassa on vierailtu moneen kertaan ja pyritty viimeiset kerrat poikkeamaan mahdollisimman paljonkin valtaväyliltä. Ensi kerralla siis :)

  • Anne
   |

   Kannattaa käydä vilkaisemassa! Kiva vaikka ootte monesti Roomassa olleet, niin vielä jää jotain makupaloja ensi kertaa varten :)

 2. Marimente
  | Vastaa

  Ah, ihana Itaalia! Olen kerran käynyt Roomassa pitkän viikonlopun verran, ja lähtisin varmasti toistekin. Tämä kaupunginosa oli minullekin ihan uusi, ja tykkäsin kovasti näistä kuvista värikkään boheemissa kaupunkiympäristössä. Kiitos reissuinspiraatiosta! :)

  • Anne
   |

   Viihtyisit varmasti :)

 3. Olipa hauskannäköinen paikka. On jäänyt minultakin Rooman-reissuilla väliin. Rooman Kallioksi on useampikin matkabloggaaja (minä myös) sanonut Trasteverea, mutta San Lorenzo vaikuttaa selvästi rosoisemmalta.

  • Anne
   |

   Mulle taas jäi tuosta Trasteveresta vähän erilainen kuva, ainakin ne paikat missä me siellä käytiin olivat sellaista romanttista vanhankaupungin-tyyliä. Olisi voinut sitäkin aluetta tosin tutkia vähän pintaa syvemmälle, pitäydyttiin aikalailla siinä jokirannan tuntumassa. Voi Rooma, siellä kyllä riittää tutkittavaa!

 4. UrbaaniLaura
  | Vastaa

  Rooma ei ole ollut mulle koskaan se kaikkein kiinnostavin kohde, ehkä koska sen mieltää turistien valloittamana ja kovin tuotteistettuna. Tietysti tuollainen valtava kaupunki pitää sisällään paljon kaikkea, laidasta laitaan. Tällaista vaihtoehtoisuutta mua kyllä kiinnostaa lähteä tutkimaan milloin vaan!

  • Anne
   |

   Joo, ei Rooma mullekkaan ollut sellanen must see-kohde eikä muutenkaan kovin houkutteleva – mutta olin tosi positiivisesti yllättynyt! Kuten sanoit, valtava kaupunki pitää sisällään paljon – ja varmasti jokaiselle jotain. Suosittelen kyllä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.