Sammallahdenmäki

Julkaistu #suomiretki, Kotimaa, Maailmanperintökohteet, Rauma 6

Muutama viikko takaperin vierailtiin koko pesueen voimin Raumalla – matkan tarkoituksena oli tutustua Raumalla sijaitseviin UNESCO:n maailmanperintökohteisiin, joita kaupungissa on kaksi. Toinen niistä on Sammallahdenmäen pronssikautiset röykkiöhaudat. Nämä vuonna 1999 Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena UNESCO:n maailmanperintöluetteloon nimitetyt mystiset kivikasat sijaitsevat noin puolen tunnin ajomatkan päässä Rauman keskustasta.

Olen muistaakseni joskus jossain nähnyt vastaanlaisia röykkiöhautoja, mutta en näissä määrin, mitä niitä Sammallahdenmäellä sijaitsee. Kuvat eivät tietenkään mitenkään välitä sitä näkymää, jonka silmieni verkkokalvot tuolla nyppylän päällä piirsivät kun katselin järjettömän suuria kivikasoja. Mielessä heräsi kysymys, kuten aina jotain ikivanhoja rakennelmia tuijotellessa, että mitähän ne sen ajan tyypit ovat oikein kelanneet kun päättivät että hei – nyt ihmiset haudataan niin, että niiden päälle kasataan kivia. Ja se on hyvä se. No, kyllä tuohon varmaan joku järkiperäinen syy löytyy, mutta vaikka lukiossa kirjoitinkin historian, en nyt juuri muista mikä syy oli röykkiöhautojen takana.

Kulahtaneita opasteita oli välillä hankala huomata

Luumu poseerasi mielellään kivien edessä

Koska kyseessä on maailmanperintökohde, kiviä katsellessa ei voi toikkaroida pitkin kallioita miten huvittaa vaan tulisi seurata merkittyjä reittejä ja varoa ettei vahingoita alueen kasvillisuutta (ja niitä kiviä tietysti). Jotain merkittävää jäkälääkin siellä taisi kasvaa, mutta sitähän ei nyt muutenkaan saisi poimia. Röykkiöhautojen päälle on turha lähteä kävelemään, mikäli mielii niiden säilyvän vielä jälkipolville. Välillä merkityn polun seuraaminen oli kuitenkin hankalaa, kun opasteet olivat erinomaisesti maastoon sulautuvia kulahtaneita puulaattoja, eikä polkukaan ollut varsinaisesti kovin helposti seurattava sillä suurimmaksi osaksi matkaa taitettiin kallioilla, joissa oli vähän kuluneempia kohtia ja sitten taas ei niin kuluneita kohtia. Luumu jostain syystä tunsi kuitenkin ymmärtävän parhaiten missä kulkuväylä meni enkä joutunut komentamaan sitä pois jäkälien päältä kuin pari kertaa, mutta Luumu nyt on muutenkin kunnostautunut viime aikoina suomiretkeilyssä ja ansainnut jo kuvitteelliset ensimmäiset partiomerkkinsä.

Sammallahdenmäki ei itsessään ollut kovin suuri, mutta siitä huolimatta vietettiin siellä aikaa lähemmäs pari tuntia. Opastuksiakin olisi ollut saatavilla, mutta oltiin liikenteessä niin aikaiseen aamulla, ettei oppaat olleet vielä saapuneet paikalle. Opastettu kierros oli muistaakseni muutaman euron hintainen yhdeltä henkilöltä, eli sopiva pienemmälle budjetillekin. Muinaisjäännösalue on merkittävä matkailu- ja nähtävyyskohde, tosin ei siellä vielä aamusta tuntunut ruuhkaa olevan (olimme ainoat paikalla).

Siellä me sitten oltiin, keskellä metsää ja kalliota ihmettelemässä ikivanhoja kivikasoja. Pohkeesta puri paarma, ilma oli hiostava ja Luumu hepuloi multakasoissa, mutta olin iloinen että tuli lähdettyä. Ihanaa kun meiltä Suomestakin löytyy kaikkia erikoisia kohteita, kun vaan viitsii lähteä tutkimaan ja tutustumaan!

6 Responses

 1. Markus
  | Vastaa

  Hyviä kuvia :)

 2. Komean näköistä! Mahtavaa, että lähistölläkin on näin hienoja kohteita :)

  • Anne
   |

   Joo, kyllä Suomesta löytyy vaikka mitä kun lähtee vaan tutkimaan! :)

 3. Kaukokaipuun Nella
  | Vastaa

  Voi Luumu, se poseeraa aina niin hienosti ja oikein tietäen, että nyt kuvataan!

  Kiva myös, että otit puheeksi tuon, ettei näillä paikoilla voi kävellä ja liikkua ihan miten sattuu. Mutta onneksi suurin osa retkeilijöistä kuitenkin kunnioittaa näitä vuosisatoja ja -tuhansia vanhoja paikkoja. Hieno paikka kaiken kaikkiaan!

  • Anne
   |

   Joo, varsinkin kun kyseessä on suojeltu kohde, pitäisi vähän katsoa mihin sen tohvelinsa laskee. Tuolla valitettavasti oli kuitenkin aika heikosti merkityt polut, joten joku saattaisi helposti poiketa polulta ja löytää itsensä jonkun kivikasan päältä. No ei ehkä ihan, mutta jäin ainakin itse kaipaamaan selkeämpiä opasteita.

 4. […] mutta onneksi tuohon valmistumiseen on vielä tovi aikaa. Tuli sitä kuitenkin käytyä katsomassa Sammallahdenmäen kiviröykkiöitä, Vanhaa Raumaa ja tietysti – joka kesäistä must-kohdetta – Suomenlinnaa. Sen lisäksi […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.