Seikkailemassa Södermalmilla

Julkaistu Blogiyhteistyö, Eurooppa, Ruotsi 6

Tukholman hipsterit ja muut boheemit, parrakkaat ja muodikkaat tuntuvat suosivan Södermalmia. Vanhankaupungin alapuolella sijaitseva saari muistuttaa helsinkiläistä paikoittain Kalliosta ja Punavuoresta, niin arkkitehtuuriltaan kuin kaikilta kivoilta pikkuputiikeiltaan, kahviloiltaan ja kapakoiltaan. NBE-vierailullamme Tukholmaan majoituimme Södermalmilla ja alueella tuli muutenkin kierreltyä, sen verran mitä nyt kahdessa puolikkaassa päivässä kerkesi (ei valitettavasti ehkä ihan niin paljon kuin olisin toivonut). Ennen tätä reissua olin käynyt Södermalmilla vissiin kaksi kertaa – joskus yli 10 vuotta sitten tapaamassa serkkuani ja viimeksi toissavuonna opintomatkalla, kun kävimme haastattelemassa hotelliyrittäjää Mariatorgetin läheisyydessä.

Södermalmia on helppo tutkia jalan, ainakin jos on kova kävelemään (me olimme). Suosittelen muutenkin kyllä tutustumaan kaupunginosaan jalkaisin, sillä vain siten löytää kaikki kivat pienet kaupat ja ruokapaikat. Ensimmäisenä päivänä meitä kierrätettiin Södermalmilla VisitStockholmin tarjoaman oppaan toimesta, ja kävimme ihmettelemässä muutamia kauppoja jonka jälkeen väsyneitä koipia ja kylmettyneitä käpälöitä sulateltiin kivassa ravintolassa nimeltä Meatballs for the people. Nimi varmaan kertoo oleellisen ravintolan menusta!

Olin tosiaan ilmoittanut viettäväni vegaanista tammikuuta, joten ravintolavalinta ei ehkä ollut paras mahdollinen omalle kohdalle. Muiden napostelemat lihapullat näyttivät tosi herkullisilta (ja maiskutuksesta ja huokailusta päätellen olivat myös sitä), mutta onneksi ravintola oli varautunut ja tarjosi meille lihaa syömättömille vegaanisia lihapullia eli falafelia. Herkkua oli vegaaninen annoskin! Lihapullalounas (”Dagens köttbullar med tillbehör”) on 125 kruunua kahvin kanssa. Ei ollenkaan paha.

Toisena päivänä lähdettiin Urbaani viidakkoseikkailijatar-Lauran kanssa tutustumaan lisää Södermalmiin päivänvalossa. Laura oli bongannut bussin ikkunasta alueella puutaloja ja lähdettiin niitä sitten metsästämään. Sää oli todella haasteellinen valokuvaamisen kannalta, sillä lunta pyrytti vaakatasossa ja silmiä oli vaikeuksia pitää auki, kameran linssi sai myös osansa lumihiutaleista. Lumi teki liikkumisesta myös astetta hankalampaa, kun jokaisella eteen otetulla askeleella tuntui ottavan kaksi takapakkia.. No, näistä haasteista huolimatta jaksettiin tutkia sitä toisenlaista Södermalmia lisää, nimittäin alueella sijaitsevia puutaloja.

Södermalm on ikään kuin jakaantunut kahteen eri alueeseen, jotka toisistaan erottaa yksi iso saaren läpi kulkeva tie. Oikealla puolella sijaitsee boheemi pikkuputiikkien kansoittama SoFo (vähän niin kuin SoHo, fiksua, eikö) ja vasemmalla puolella vanhempia puutaloja ja idyllisempää maisemaa. Tai näin ainakin itse ajattelen. Nytorgetin lähistöltä löytyi paljon mielenkiintoisia kuppiloita, joista meillä ei tosin hirveästi tullut kokemusta – ensimmäisenä iltana haluttiin lähteä tutustumaan Tukholman villiin yöelämään ja hyvin pian meille selvisi, että sunnuntaina koko Tukholma on täysin kuollut. Kaduilla ei näkynyt ristin sielua ja tovin etsimisen jälkeen löysimme yhden (1) avoinna olevan kapakan. Päiväsaikaankaan ei valitettavasti keretty kuin pintapuolisesti vilkuilla niitä kaikkia mielenkiintoisia liikkeitä, joita alueelta löytyi.

Perinteisen keskustakierroksen sijaan suosittelen kaikille lämpimästi tutustumaan Södermalmin kaupunginosaan – vaikka ihan vaan vaihtelun vuoksi. Viikkarilla kaupunkiin porhaltaville risteilymatkustajille se on vielä erityisen helppoa, koska lautta rantautuu Södermalmille. Satamasta pääsee kävellen tutustumaan alueeseen. Seuraavalla kerralla kun itse suuntaan Tukholmaan menen kyllä ehdottomasti ”Söderiin”, koska keskusta-alue alkaa olla jo aika kaluttu eikä enää tuo vierailuun juuri mitään muuta.

Matka toteutettiin yhteistyössä Nordic Bloggers’ Experiencen, Viking Linen ja VisitStockholmin kanssa.

6 Responses

 1. Oho, onpa siellä tullut lunta!

 2. Taisitte sitten olla lauantai-iltapäivällä liikkeellä kun me olimme pe-la ja tuon lumipyryn takia lentomme takaisin viivästyi 5 tuntia!
  Me teimme tällä kertaa ”keskustakierroksen” tai oikeammin museokierroksen – minusta hyvä vaihtoehto talvipäivään sekin :-)

  • Anne
   |

   Joo, oli lauantaina aikamoinen merenkäynti sen myrskyn takia! En juuri saanut laivassa nukuttua, kun se keikkui ja hakkasi aaltoja vasten tosi kovaa. Sama juttu takaisin tullessa, tuntui että vielä tänäänkin välillä keikutti.

 3. Me ollaan menossa ens viikonloppuna Tukholmaan ja tarkoitus olis mennä juuri tuonne Södermalmille :) Vuosi sitten pyörittiin siellä ekaa kertaa ja vaikutti sen verran mielenkiintoisemmalta alueelta kuin perus vanha kaupunki ym., että pitää käydä tutustumassa vielä tarkemmin!

  • Anne
   |

   Joo muistelin että kävittekin siellä silloin viimeksi :) Södermalm on kyllä niin kiva, ja mukavampi vaihtoehto noille ”perus” nähtävyyksille. Paljon pieniä kauppoja ja kahviloita ja vaikka mitä mukavaa, erityisesti siinä Nytorgetin ympäristössä! Jos meette Viikkarilla, niin sillähän pääsee ihan viereen :)

 4. […] aivan Viking Linen terminaalin vieressä ja sinne voi sopivasti poiketa ennen kuin suuntaa Södermalmille tai keskustaan. Nyt vierailumme aikana museossa oli kolme näyttelyä meneillään, Narratives […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.