Sydney, Australia 13.5.2009

Julkaistu Australia, Maailmanperintökohteet 6

Aurinkoinen päivä kääntyy uhkaavasti iltaan eikä päämäärästämme ole vielä näkynyt vilaustakaan. Totuttuun tapaan lähdimme liikkeelle aavistuksen varassa ilman asianmukaisia karttoja tai muutakaan navigoimista helpottavaa välineistöä. Keskustasta hyppäsimme bussiin, joka meni suunnilleen oikeaan suuntaan. Sydneyn kokoisessa kaupungissa ”suunnilleen oikeaan suuntaan” tarkoitti tässä tapauksessa useamman kilometrin hutia täysin väärälle puolelle mahtavaa Sydney Harbour Bridgeä. Ehtisimmekö vielä nähdä Oopperatalon ennen auringonlaskua?

Päätämme jatkaa matkaa jalan, sillä bussimatka takaisin keskustaan ei tule kysymykseen. Myöskään hintava taksi tai toinen arpapelillä valittu bussi ”suunnilleen oikeaan suuntaan” ei juuri houkuttele. Päätämme jatkaa matkaa jalan. Perimätiedon mukaan jossain Harbour Bridgen vieressä sijaitsee vanha ja idyllinen baari, josta saa maailman parasta Guinnessiä. Tiedossa olisi siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Matka jatkuu turhauttavan pitkään, vaikka maisemat ovatkin varsin hienoja. Vilkaisimme kämpillä karttaa ennen lähtöä, joten tiedämme suunnilleen missä liikumme. Emme tosin tajunneet perehtyä kartan mittakaavaan. Orastavasta epätoivosta huolimatta lähestymme tuota järjenvastaisen kokoista siltaa jonka juurella on kuin onkin pieni kuppila. Tämän viihtyisän ravintolan henkilökunta toivottaa janoiset matkamiehet lämpimästi tervetulleiksi. Tilaamme tuopilliset Guinnessia ja istahdamme merituulen vilvoittamalle terassille. Olut on totisesti juuri niin hyvää kuin legendat kertovat. Osansa saattaa olla myös jo parituntiseksi venähtäneellä kävelyreissulla. (Note to self: muista tarkistaa aina kartan mittakaava.) Pieni uupuminen sallittakoon, sillä fyysinen kunto ei ole parhaimmillaan kiitos lähes joka kadunkulmasta löytyvien kojujen, joista saa kaikkea uppopaistettua herkkua kanankoivesta Mars-patukkaan. Nautimme juomamme asiaankuuluvalla hartaudella ihaillen hienolle satama-alueelle avautuvaa näkymää. Varjot pitenevät. Haluamme kuitenkin unohtaa hetkeksi kaiken kiireen.

Tämän elintärkeän hengähdystauon jälkeen jatkamme taivallusta. Oluen virvoittamina kiipeämme reippaasti ylös satamasta sillan alle nousevia, The Hickson Stepsiksi nimettyjä rappusia. Päivä vetelee viimeisiään, ja juuri kun lähes kaikki toivo on heitetty, avautuu silmiemme eteen epätodellisen kaunis näky. Sydneyn kuuluisa oopperatalo kylpee kullankeltaisena laskevan auringon viimeisissä säteissä. Kuin kirsikkana kakussa, Harbour Bridge luo jättimäisen varjonsa satama-alueen ylle. Ihailemme tätä näkymää viimeiseen asti, kunnes pimeys vie vihdoin voiton ja päivä kääntyy yöksi. Satamassa sytytetään valaistus, joka ei kauneudessaan juuri päivänvalolle kalpene. The Rocksin alue on iltaisella todella hieno. Päätämme suunnata maailman parhaaksi beer gardeniksi mainostetulle terassille oopperatalon kupeeseen. (Tätä tilaisuutta varten muistimme pukea pitkät housut, sillä Australiassa ei ravintoloihin ole asiaa shortseissa, sandaaleissa tai hihattomissa. Monelle Kaakkois-Aasiasta saapuvalle käpytukalle tämä tulee melkoisena kulttuurishokkina.) Oluen siemailun lomassa osaan jo antaa ponnistuksellemme arvoa. Jälleen on yksi unelma toteutettu.

Postaus on osa Matkoja menneisyydestä-sarjaa, jonka tarkoituksena on jakaa muistoja aiemmista omista sekä meidän yhteisistä matkoista.

6 Responses

 1. Olen kuullut, että oopperatalon alkuperäinen arkkitehti sai idean rakennukseen appelsiinia kuoriessaan. Komea se on! :)

  • Markus
   |

   Mielenkiintoista! Kyllähän siinä yhteneviä muotoja tosiaan on. En ole yleensä modernin arkkitehtuurin perään, mutta tuota rakennusta tuli kyllä ihailtua useammasta näkökulmasta:)

 2. Kaunis kuva ja tunnelmallinen teksti! Kiva lukea näitä postauksia aikaisemmistakin reissuista. En edes muistanut, että kävitte sillä teidän reppureissullanne Australiassakin. (-:

  • Markus
   |

   Kiva jos kelpaa! Näitä on myös mukava kirjoitella vielä kun muistaa.. Tosiaan kun tarinoita reissuilta on tonnikaupalla, mutta ei ole ennen tullut puettua niitä sanoiksi. Tällä reissulla oltiin kaveriporukalla, kauniinmpi osapuoli oli matkassa vasta seuraavalla pidemmällä reissulla:)

 3. Äh, taas heräsi matkakuume Sydneyhyn. Hyvä ystävä asuu tuolla ja on jo vuosia houkutellut luoksensa käymään. Muistatko muuten yhä baarin nimeä, vai löytääkö tuolla kuvauksella sen?

  Itseä ärsyttää nykyään aika paljon, että Google Mapsin kännykkäversiosta on suorastaan mahdotonta kaivaa esille mittakaavaa. Miten voi olla piilotettu jotain niinkin olennaista!

  • Markus
   |

   En kuollaksenikaan muista. Tein virtuaalikierroksen google mapsilla mutta ei löytynyt. Tämän takia täytyisi aina tehdä muistiinpanoja jo tien päällä:) Kerron toki jos saan sen jostain kaivettua!

   Kannattaa kyllä lähteä jos vain mahdollista, pidin Australiasta muutenkin todella paljon. Menisin milloin tahansa uudestaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.