Talvi tuli Gdyniaan

Julkaistu Eurooppa, Puola 26

Viime viikonloppuna otin itseäni niskasta kiinni ja raahasin perseeni pitkästä aikaa kunnon kävelylle kameran kanssa. Talvi yllätti trojmiastolaiset viime viikolla, kun lunta alkoi tupruttaa ja elohopea laskeutua nollan alapuolelle. Talvikeli, kylmyys ja myrskyisä Itämeri loivat mielenkiintoiset olosuhteet Gdynian rantabulevardille, jonne suuntasin kamera kaulassa ihmettelemään talvista rannikkoa.

gdynia, go gdynia, visit gdynia

gdynia, go gdynia, visit gdynia

gdynia, go gdynia, visit gdynia

Kirpsakka pakkanen ja pieni mereltä puskeva tuuli piristivät mukavasti edellisen illan hevikeikan jäljiltä. Jään peittämät penkit ja kaiteet olivat erikoinen näky. Vielä ei kuitenkaan niin kovissa pakkaskeleissä olla, että meri lähtisi jäätymään.

Gdynian ”rantabulevardille” pääsee helposti keskustasta lähtemällä periaatteessa mistä kohdasta tahansa vain kävelemään merelle päin. Rantaviivaa riittää käveltäväksi ja näinkin talvisella kelillä porukkaa oli paljon liikenteessä. Kun varsinainen kävelykaistale loppuu, voi matkaa jatkaa luonnonhiekkarantaa pitkin kävellen, aina vaikkapa Sopotiin asti.

gdynia, go gdynia, visit gdynia

Lähdin talsimaan pitkin rantaa, ja joku mies lähti uimaan jäiseen Itämereen. Rannalta löytyy pieni uimamaja, jonka seinässä veden lämpötilaksi mainittiin 1 celciusaste – ihan en vielä itse näissä lämpötiloissa menisi polskimaan, onhan toisinaan +25 asteinen järvivesikin liian vilpoisaa.. ilmeisesti puolalaiset kuitenkin ovat uimakansaa, eivätkä kavahda viileämpiä vesiä. Terveellistähän se vain on, kuten me suomalaisetkin aina avantouinnista sanomme.

Olen kotoisin pääkaupunkiseudulta ja ikäni viettänyt päivät pitkät Helsingissä, joten luulin olevani tottunut meren läheisyydessä asumiseen ja mm. tuuleen. Täällä Puolan rannikolla olen kuitenkin huomannut tuulen yltyvän välillä sellaisiin sfääreihin, että pahaa tekee. Viime viikolla oli taas aikamoista myräkkää ja jatkettuani matkaa pitkin rantaa huomasin, että ajatukseni kovasta tuulesta eivät olleet täysin tuulesta temmattuja (heh). Rantaa suojaavan metsän reunasta puita oli kaatunut useamman sadan metrin osuudelta, haitaten kulkua. Merivesi oli aika korkealla, joten rantakaistaletta ei hirveästi ollut kuivana. Välillä jouduin konttaamaan kaatuneiden ja jäisten puunrunkojen välistä, että pääsin eteenpäin haluamaani pisteeseen.

gdynia, go gdynia, visit gdynia

gdynia, go gdynia, visit gdynia

gdynia, go gdynia, visit gdynia, sotahistoria, bunkkeri

gdynia, go gdynia, visit gdynia

Jatkoin rantaviivaa niin pitkälle kuin mahdollista, mutta valitettavasti sääolosuhteista ja jäästä johtuen matkaa ei voinut enää jatkaa Orlowon puolelle. Niemenkärjessä oleva betoninen kulkuväylä oli aivan jäässä, eikä sinne kannattanut lähteä turhaan liukastelemaan. Päätin palata takaisin Kępa Redłowskan luonnonsuojelualueen metsän läpi. Asun metsän toisella puolella, joten siinä mielessä reitti oli vähintäänkin järkevä, ettei tarvitsisi lähteä kiertämään keskustan kautta (ja taiteilemaan kaatuneiden puiden yli tai ali uudestaan).

Metsässä oli myrskyn jäljiltä myös kaatunut puita, mutta jäistä ei onneksi ollut ja kulku oli suhteellisen helppoa. Välillä joutui vähän kiipeilemään kaatuneiden puunrunkojen yli. Toppatakki päällä ja maiharit jalassa touhu meinasi mennä vähän extreme-urheiluksi..

gdynia, go gdynia, visit gdynia

gdynia, go gdynia, visit gdynia

Talvi on jatkunut Gdyniassa viikon verran ja lunta on tupruttanut päivänä jos toisenakin, mutta nyt näyttäisi taas siltä, että kylmyys alkaa olla ohitse ja perinteinen loskapaska on siirtymässä tilalle. Eipähän pääse iskemään koti-ikävä, kun sääolosuhteet ovat kuitenkin aika samanlaiset, kuin Etelä-Suomessa.


Short summary in English

Winter has arrived in Gdynia. Last weekend I finally decided to get my ass out from the house and explore the winter wonderland with my camera. I headed to the beach in Gdynia, where rough winter weather had created the most beautiful icy scenery. Walking in the cold, windy weather was good cure after last night’s heavy metal show.

Coming from the coast of Finland I thought I was used to cold and wind, but after moving to Gdynia I’ve noticed the wind here is something different – and not in a good way. Storms seem to cause lot of damage, which I noticed after continuing further in the beach. Tree trunks were blocking the way for hunders of meters, and to reach the point where I wanted to go, I had to crawl under and climb over several trunks.

As the way to Orlowo was blocked by fallen trees and path was too slippery, I decided to head back through the forest and Kępa Redłowska Nature Reserve. Recent storms had caused bit of damage in the forest too, which meant more climbing for me, but other than that the path was quite ok.

We have been able to enjoy this lovely winter weather for a week or so; but now it seems that the weather is getting warmer, and snow is melting. Well, at least I don’t get too homesick, since the weather is so similar with my beloved home in Southern Finland.

26 Responses

 1. Terhi / Muru Mou
  | Vastaa

  Onpas upean näköiset nuo jään peittämät penkit ja kaide! Mulla ei ole Helsingin tuulista niinkään kokemusta, mutta täällä Köpiksessä kyllä saa toisinaan hämmästellä kuinka kamala tuuli voikaan olla, vaikka puita täällä ei kai sentään kovinkaan usein sen vuoksi kaadu. Mutta nytkin pari päivää sitten oli niin voimakas puuskittainen tuuli, että piti kesken pyörällä ajon hypätä satulasta pois, tai muuten olisin varmasti kaatunut. Tuollaisina päivinä on parempi vain pysytellä sisällä… Kuinka kylmää teillä pahimmillaan oli?

  • Anne
   |

   Täällä välillä käy niin kovaksi tuuli, ettei meinaa eteenpäin päästä.. asun mäen päällä ja välillä kun on kunnon myräkkää, tuuli ja sade hakkaa ikkunoihin niin kovaa, ettei nukuttua meinaa saada. Joskus tuntuu, että lähtee seinät irti talosta kun tuulee niin kovaa. :D Täällä putosi viikolla jonnekkin -10 tienoille, mutta sen jälkeen on taas pysytellyt plussan molemmin puolin! Ei täällä onneksi kai ihan niin hirveän kylmää tule.. vaikka pieniä pakkasaaltoja saattaakin tulla.

 2. Helsingin tuuli.. jos siellä on vielä pahempaa niin apua! Vaikka rakastan Helsinkiä, niin joskus luihin ja ytimiin menevän tuulen kestäminen on vähän siinä ja siinä.

  Mutta upeita kuvia jäätyneestä Gdyniasta. Aika hullun paksun jään on saanut penkit ja kaiteet ylleen.

  • Anne
   |

   Monet tuttavat pohjoisesta ihmettelevät, miten meillä etelässä voi muka olla kylmä. Mutta eivät ole kokeneet sitä viimaa, mikä mereltä puskee ja pienemmälläkin pakkasella saa aika jääkautiset olosuhteet aikaiseksi :)

 3. Outi / Maa Quzuu
  | Vastaa

  Hetken piti miettiä miksi tuo Gdynia kuulostaa niin tutulta, mutta joulun aikaan 2015 olin Gdanskissa ja kävin Sopotissakin, joten Gdynia vilisi tuon tuostakin kartoissa ja oppaissa. Tykästyin Gdanskiin ja Sopotin merenrantaan, joten ensi kerralla voisi myös tulla kurkkaamaan miltä Gdynia näyttää :) Hyvältä kuvien perusteella.

  • Anne
   |

   Gdynia jää helposti Gdanskin ja Sopotin varjoon, vaikka esim. Sopotiin verrattuna mielestäni Gdynia on paljon mielenkiintoisempi paikka! Ensi reissulla kannattaa ihmeessä tulla käymään myös täällä. :)

 4. Jo on umpijäässä paikat! Mutta hienoja kuvia olet saanut, ja tuollaisissa olosuhteissa! Täydet pisteet Sinulle, niin reippailusta kuin jutusta!

  • Anne
   |

   Kiitos!

 5. Johanna Hulda
  | Vastaa

  Onpahan hyisen näköistä, mutta tosi upeita taideteoksia noista penkeistä ja kaiteista on tullut. Ja kiva tuo uusi(ko?) lävistys! Kävin eilen katsastamassa täällä Jyväskylässä erään luolan, jonka seinissä oli myös upeita jäämuodostumia. Etelä-Suomen talvia ei kyllä ole ikävä, vaan ikäni rannikolla asuneena on ihanaa asua vaihteeksi sisämaassa, koska täällä on kunnon lumiset talvet ilman niitä merenrannan jäätäviä viimoja.

  • Anne
   |

   Joo, pari kuukautta sitten kävi laittamassa uuden korun nenään :) Vuosia tästä haaveillut, vihdoin uskalsin. Näin 27-vuotiaana on hyvä lähteä toteuttamaan näitä kapinallisten teinien touhuja :D

 6. Nuo jääkuvat on silkkaa taidetta! Ihania talvikuvia, nimim. kesätyttö henkeen ja vereen. Tuolla penkillä olis varmaan hirveen kiva istuskella vaikka piknikillä, oikein houkutteleva. Ihan kuten uiminenkin, kun kerran tuulikin oli noin järjetön. Pointsit papalle!
  Mäkin olen joskus käynyt Gdyniassa, en muista siitä mitään. Tai ehkä sen, että rannalla oli pitkiä laitureita, (oliko?) muuten lyö ihan tyhjää. No, on siitä kohta 20 vuotta ja oisko ollu päiväretki, että ehkä annan itselleni anteeksi tän dementian.

  • Anne
   |

   Vau, kiinnostaisi tietää, minkälaista täällä on ollut 20 vuotta sitten! :) Pitkä laituri löytyy Sopotista, mutta tosin 20 vuotta sitten täälläkin on saattanut moinen olla.. Gdynian Orlowon kaupunginosassa on kyllä yksi ”molo” vielä paikallaan (molo = laituri :D).

 7. Upean näköisiä nuo jäätyneet penkit ja kaiteet! Uimaan mua ei sais tolla kelillä kyllä minkään uhalla, ihan järkyttävää!

  • Anne
   |

   Kyllä vähintään kuivapuku ja alla villa-asu pitäisi olla, että veteen uskaltaisi mennä! :D

 8. Ihania jääkuvia! Sielläkin on talvi tehnyt taikojaan. Tuleepa tästä mieleen oma juttuni jäästä ja talvesta, saas nähdä, mitä mieltä olet siitä :) Nuo kuvat herättää kyllä tunteen, että haluaisi itsekin paikan päälle kuvaamaan.

  • Anne
   |

   Kävinkin sitä kommentoimassa, myös kauniita kuvia ja maisemia löytyy sieltä päin :)

 9. On kyllä erittäin kauniita luonnon muovaamia taideteoksia! Uskomaton jääkerros kaiteissa ja penkeissä. Olen itsekin ’kesätyttö’ henkeen ja vereen, joten mulla tuli jäätävän kylmä jo kuvia katsellessa, eli olosuhteet ei ehkä ihan minua varten. Kesällä olisi varmasti erittäin mukava paikka?

  • Anne
   |

   Kesällä täällä on kyllä ihanaa. Saavuin elokuun alussa, niin pääsi vielä nauttimaan viimeisistä hellepäivistä ja kesäkeleistä. Rannat ovat kesällä aivan täynnä auringonpalvojia nautiskelemassa!

 10. Lotta | Watia.fi
  | Vastaa

  Vau miten upeita luonnon jäätaideteoksia! Täällä oli joskus alkutalvessa Tampereellakin järvenrantaan muodostunut tollaisia hienoja teoksia, mikä on varmaan aika harvinaista, kun eihän nyt järvellä myrskyä. No, hyvä kun just ja just on ees lunta maassa tällä hetkellä. :-p

  • Anne
   |

   Nyt valitettavasti täälläkin on jo nämä muodostelmat pitkälti kadonneet, kun tällä viikolla näköjään poissa ollessani talvikikin oli kadonnut! Nyt on vaan harmaata ja kurjaa :D

 11. Katselin noita rantajääkuvia jo aiemmin Instagram-tililtäsi. Ihan mielettömän hienon näköistä! Luonto pistää parastaan.

 12. Ihania kuvia! Kaverini asuu myös tuolla päin, joten ehkä sinne voisi myös uskaltautua talvella :D

  • Anne
   |

   Tämä seutu on hyvä vierailukohde vuoden ympäri, vaikka toki onhan se kesä aina mukavinta aikaa matkustaa :D

 13. Hienoja talviotoksia! Ja kuka on tuo hullu, joka lähti uimaan! :’D Me oltiin pari päivää sitten Löylyssä, enkä sieltä edes saunasta suostunut käymään meressä pulahtamassa. Hhrrr… Joten mä voin kuvitella, että Puolassa meren rannalla tosiaan tuulee ja kylmyys pureutuu luihin ja ytimiin.

  • Anne
   |

   Siis tuo mies vaan kasasi kamansa siihen rannalle ja otti pari juoksuaskelta, ennen kuin kylmän rauhallisesti lähti vain mereen ja uimaan. Kyllä siinä tuli vilu sitä touhua katsellessa :D

 14. Ihailin kuvia jo instassa, ja olikin kiva löytää myös tämä juttu niiden takaa. Meren läheisyys tekee maisemalle hienoja taikoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.